Dolar $
32.5
%0.24 0.07
Euro €
34.53
%0.12 0.04
Sterlin £
40.48
%0.13 0.05
Çeyrek Altın
4103.86
%0.67 27.17
SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 30 Nisan 2021 09:23

PİYASALARDA SON DURUM

ANKARA, 30 Nisan (Reuters) - Dolar/TL sert yükselişlerin ardından 8.2'li seviyelerde denge bulurken enflasyon raporu ardından ayın son işlem gününde yoğun veri gündemi takip ediliyor.

Piyasalarda son durum

Merkez Bankası (TCMB) dün yıl sonu enflasyon tahminini %9.4 seviyesinden %12.2'ye yükseltirken bu yükseliş piyasanın yukarı revize etmeye devam ettiği %14 beklentisinin altında kaldı. Banka Nisan'da %17 civarı ile enflasyonun zirve yapacağını açıklarken, piyasa önümüzdeki hafta için yıllık %17.3 beklediği enflasyonun Mayıs, belki Haziran'da da yükselişin sürdürmesini bekliyor.

Dolar/TL'de hafta başında ABD ilişkilerine ilişkin endişelerle yaşanan 8.5 üzerindeki tarihi rekora doğru yükseliş yerini 8.2 civarında dalgalı bir seyre bıraktı. ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve kurumsal döviz satışlarıyla bu hafta 8.1840-8.4850 bandında sert dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL bu sabah saat 0851'de 8.2100/8.2400 seviyesinde.

Euro/TL bu hafta 10.2248'e kadar yükseldikten sonra bu sabah aynı saatte 9.9472/9.9844, sepet bazında TL 9.0786/9.1122 düzeyindeydi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, başkan olarak ilk kez katıldığı yılın ikinci enflasyon raporunda, "Mevcut görünüm, enflasyon beklentileri ve görünümünde iyileşme olana kadar sıkı parasal duruşun kararlılık ve sabırla sürdürülmesini gerektiriyor" diyerek dünyanın en yüksek oranlarından biri olan %19 seviyesindeki politika faizinde kısa sürede bir indirim yapılacağı sinyalini vermedi.

Kavcıoğlu enflasyonun bu yıl tepe noktasını ne zaman göreceği sorusuna, "Enflasyon ile ilgili olarak baz senaryomuzda Nisan verisinin zirveyi oluşturacağını öngörüyoruz. Raporda söylediğimiz nedenlerden ötürü Mart enflasyonunun üzerinde %17 civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bu aydan sonra da enflasyonun aşağı yönlü geleceğini tahmin ediyoruz" cevabını verdi.

Enflasyonun önümüzdeki aylarda politika faizinin üzerine çıkma ihtimali olup olmadığı ve bir faiz artışı ihtiyacı olup olmayacağına yönelik soruya Kavcıoğlu, enflasyonda düşüşün yılın ikinci yarısında hız kazanacağını belirterek, "Tüm çalışmalarımız Nisan'dan sonra enflasyonun... aşağı yönlü olacağını öngörüyor. Tüm politikalarımızı bu öngörü üzerinde değerlendirmeye devam ediyoruz" yanıtını verdi.

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler, "TCMB'nin 12.2% yılsonu enflasyon tahmininin iyimser kaldığını düşünüyorum. Piyasada buna en yakın tahmin %13'te, medyan %14 civarında. Bizim tahminimiz %15, hatta kurun seyrine göre bu bile iyimser kalabilir" dedi Gönençler enflasyonda zirve ne zaman görüleceğine ilişkin "Gıdaya bağlı Nisan da Mayıs da. Ben (zirveyi) Mayıs veya Haziran olarak görüyorum."

Citi raporunda enflasyondaki trendin yüksek seviyelerine dikkat çekerek, "TCMB'nin yıl sonunda enflasyonu %12'lere düşürmesi zor olacak" görüşüne yer verildi. Citi enflasyonun Nisan'da %17 seviyesinin üzerine çıktıktan sonra Kasım'a kadar %16 üzerinde kalacağını yıl sonunda ise ancak %14.5'a düşebileceğini öngördü.

JPMorgan ise TCMB'de başkan değişikiliğinin para politikasında bir değişiklik getirmediğini ancak yabancı yatırımcı güveninin kısa vadede 2020 sonu 2021 başındaki seviyelere gelmeyeceğini öngördü.

TCMB'de başkan değişikliği kısa vadede faiz indirimleri beraberinde getireceği endişeleriyle TL'de %10'un üzerinde değer kaybına neden olmuştu. Banka henüz faiz indirimine gitmedi. Ancak henüz indirim yapılmamaış olsa da piyasalarda genel endişe bir an önce faiz indirimi isteğinin devam edeceği yönünde.

Bu endişeler yabancı yatırımcıların TL cinsi varlıklardan uzak durması ile sonuçlanıyor. Tahvil ve borsada yabancı payı sene başındaki sınırlı yükselişe rağmen tarihi düşük seviyelerde seyrederken birçok bankacı bu senaryoda ödemeler dengesine ilişkin bir riskin oluşmasından endişe ediyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Zayıf dolar ve %19 faiz TL için birçok riskin fiyatlara yansımasını öteliyor. Dün TCMB'nin kısa vadede faiz indirimi mesajı vermemesi de TL pozitif. Dünkü net söylemlerle 6 Mayıs'ta da faiz indirimi beklemiyoruz. Ancak ilk fırsatta indirim yönündeki beklentilerimizi koruyoruz" dedi.

Uluslararası piyasalara bakıldığında dolar Fed'in son derece düşük faiz oranlarının uzun süre devam edeceği mesajına sadık kalmasıyla başlıca para birimleri karşısında art arda dördüncü haftayı da değer kaybıyla kapatmaya hazırlanıyor.

Dolar endeksi bu seviyelerden kapanırsa haftayı %0.2 ekside bitirmiş, Nisan ayında ise %2.8 gerilemiş olacak.

Dönem dönem lokal döviz satışları da piyasayı destekleyen bir unsur oluşturuyor. Swap piyasasında Kasım 2020'den bugüne yaşanan 16.5 milyar dolara ulaştığı hesaplanan yabancı girişinin ise 5-6 milyar dolara gerilediği hesaplanıyor.

Yabancılar nadiren TL için iyimser bir tahminde bulunuyor. Birçok yabancı bankanın dolar/TL beklentisi yıl sonuna doğru değer kayıplarının belirginleşeceği senaryo içeriyor. Beklentiler arasında dolar/TL için 9 hatta 10 seviyesine değer kaybı bulunuyor.

Kısa süre önce tek haftada 10 milyar dolar döviz satışı yapan lokallerin elinde halen 200 milyar doların üzerinde yabancı para ve altın cinsi mevduat bulunuyor. Bankacılar bu hafta kurumsal tarafta satışların ay sonu vergi ödemeleri kaynaklı olduğunu tahmin ediyorlar. TCMB arındırılmış verileri lokallerin geçtiğimiz hafta 770 milyon dolar TL'ye geçiş gösteriyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR