Dolar $
32.58
%0.18 0.05
Euro €
34.76
%0.06 0.02
Sterlin £
40.51
%-0.21 -0.08
Çeyrek Altın
4095.99
%0.7 28.32
SON DAKİKA

Eylül Ayı Ekonomi Karnesi Açıklandı!

Yoğun bir gündem yaşadığımız bu hafta birçok karşılaştığımız olayla bizim ne kadar büyük bir ülke olduğumuzu bir kez daha göz önüne serdi. O kadar çok olayı bir anda yaşıyoruz ki, bu işe ekonomi ne yapsın.

Biliyorsunuz şu an savaş durumundayız. Ama biz bu tür tehlikelerle savaşmaya hem Mehmetçiğimizle hem de ekonomimizle karşı koymaya alışmış bir ülkeyiz. Daha doğrusu bizim kendimizi toplamamamıza izin vermeyen dünya ülkelerine karşı tek başımıza savaşıyoruz. Bize beslenen bu kin ve nefret karşısında halkımızın dirayetli duruşu da çok önemli. Gelelim Eylül ayı karnemize.

Medya Takip Merkezi (MTM), Ekonomi Gazetecileri Derneği için yaptığı araştırmada, Eylül ayının ekonomi başlıklarını şöyle belirledi.

 Dolar, ekonomi dünyasının en çok konuşulan haber konusu olmaya devam ederken, ihracat ve vergi gündemin diğer önemli başlıklarını oluşturdu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ’ın Yeni Ekonomi Programı açıklaması ise Eylül ayı Ekonomi gündeminde üst sıralarda yer aldı. 

Rapora göre, dolar kuru 194 bin 161 haberle ay boyunca medyada en çok konuşulan başlık oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ’ın, Eylül ayının son gününde yaptığı Yeni Ekonomi Programını açıklaması ve yine aynı gün yapılan Elektrik zammı medyada büyük yankı uyandırdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlarına göre; Eylül’de enflasyon tek haneye düştü. Enflasyon son 1 yılda yüzde 9,26'ya inmiş oldu. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ise, aylık yüzde 0,99 oranında arttı. Temmuz 2017’den sonra ilk defa tek haneye düşen enflasyon, 51 bin 721 habere yansıdı. 

İşte durum böyleyken Türk Ordusu Fırat’ın Doğusuna harekata başladı. Bir de Trump’ın devamlı attığı bize karşı kışkırtıcı twitter mesajları. Tüm pazarı etkiliyor. Ama, geçen seneye göre %80 artan otomotiv sektöründeki başarıyla devletimizin ÖTV kazancı ve emlak piyasasındaki hareketlenme ekonomimize güç verdi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Değişim Başlıyor" ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı'nı açıklayınca bazı kesimlerde bu ön görüler pek doğru kabul edilmedi. Ama Merkez bankası ve Enflasyon desteği ile 2019 – 2020 yıllarını “dengeleme dönemi” olarak adlandıran Albayrak, bence dengeyi kuracak gibi…

Programın bu yılki temasına “Değişim başlıyor” diyen Albayrak, “Bu yılı pozitif bir büyümeyle kapatmaya hazırlanıyoruz. İhracatı artırdık, ithalatı azalttık, Türkiye küçülmedi.” diyerek piyasalara güç verdi. Yeni Ekonomi Programda benim ilgimi çeken diğer başlıklar da emeklilik hamlesi, her çocuğa kumbara hesabı, memura ödül gibi dikkat çeken halkın daha anladığı konulardı.

Tam her şey güllük gülistanlık derken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Eylül ayının son gününde yaptığı toplantının ardından elektriğe de zam yapması herkesi korkuttu. Maliyet artışlarının değerlendirildiği toplantıda 1 Ekim itibarıyla elektrik fiyatının konut, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14,90 gibi bir oranda artmasına karar verildi. En son 1 Temmuz 2019’da yüzde 15 zam yapılan elektriğe, son iki yılda yüzde 60,9 zam gelmiş oldu. 1 Ekim’de yapılan son zamla birlikte ise 4 kişilik bir ailenin aylık asgari elektrik faturası ortalama 163 TL’ye yükseldi. Ayın son günü olmasına rağmen, medya gündeminde büyük yankı uyandıran elektrik zammı 3 bin 312 haber ile Eylül ayında ekonomide göze çarpan konu başlıklarından oldu.

İşte Eylül ayının meşhur olmuş ekonomik haberlerinden bazıları böyle. Tabii ki daha birçok haber de ekonomiyi doğrudan etkilediği malum. Biz ne yaparsak yapalım bir twit bazen piyasayı bir anda sallayabiliyor. Bir de dünyanın başına bela olan terörü yok etmek için yaptığımız çabalar. Bu da dış destek olmadan ekonomimizi sarsıyor. BU dünyada tek başımıza da var olduğumuzu gösterdik. Göstermeye de devam edeceğiz. Dost bildiklerimiz ve birleşik ordu kurduğumuz NATO bile bize yan çıkmayıp üç beş çapulcuya destek veriyorsa ne diyelim. Güçlü olduğumuzu ve de kendi kendimize yetebilecek durumda olduğumuzu görüyoruz. Çok değil beş on yıl önce kendi kendine yeten yedi ülkeden biriydik. Yine sıkarız dişimizi ve beş para etmez ülkelere boyun eğmeyiz. İşte eylül böyle geçti. Bu yazıda size ekimin ilk yarısında yazıldı. Bakalım Ekim ayını değerlendirirken neler anlatacağız.