Dolar $
32.56
%0.11 0.03
Euro €
34.81
%0.02 0
Sterlin £
40.67
%0.01 0
Çeyrek Altın
4067.32
%0 0
SON DAKİKA
Son Yazıları

Kısa çalışma ödeneğine geç kalmadan başvurun!

28 Mar 2020

Koronavirüsten sonra dünyada en büyük salgının "küresel işsizlik" olacağını dünkü yazımda ifade etmeye çalıştım. Zira bu salgının nerede ve ne zaman biteceğine dair net bir açıklama yok. Dolayısıyla daha uzun bir süre salgının etkilerine katlanmamız gerekecek.

İlaç bulunması konusunda dahi en iyi ihtimalin 9 ay olduğundan bahsedenler oldukça fazla olduğunu düşündüğümüzde alınan tedbirlere aralıksız ve sıkıca devam etmemiz gerektiği gün gibi ortada.

Nitekim ekonominin durmaması lazım… Uzaktan çalışma, haftalık vardiyalı mesai gibi tedbirlerin yanında işçi ve işverenin çalışamamaktan kaynaklı zararlarını engellemek için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ‘kısa çalışma ödeneği’ uygulaması başlatıldı.

Hizmet İşkur aracılığıyla yürütülüyor. Ödenek hızlı ve kapsamlı şekilde talepler doğrultusunda ilgilisine ulaştırılıyor.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadar… Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildiriliyor. Yani 1 Nisan - 30 Haziran 2020 tarihleri için kısa çalışma ödeneği talebinde bulunulabiliyor.

***

Ödenekten kimler istifade ediyor, kısaca ifade edelim…

Koronavirüs salgını sebebiyle çalışamaz hale gelen işyerlerinde çalışanların tamamı kısa çalışma ödeneğinden faydalanabiliyor. Kısa çalışma ödeneği başvurusunda İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla kapatılan işyerlerine öncelik tanınıyor ve sektör sınırlaması yapılmıyor.

Ödeneğin miktarı ne kadar, onu da belirtelim…

Son 12 ay boyunca asgari ücretli çalışanlar için bir yıllık prime esas kazançlarının aylık ortalaması kadar ödeme yapılıyor. Ödenek sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ını ihtiva ediyor. Söz konusu miktar aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemiyor.

Özetle; bir günlük kısa çalışma ödeneği en az 58,86 TL. Aylık ödene tutarı ise en fazla 4 bin 414 lira…

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödeniyor. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılıyor. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkili.

Çalışanların kısa çalışma ödeneğini hak edip etmedikleri ve 3 yılda 450 gün ila son 60 gün kontrolü ve işçinin uygunluğunun kontrolü İşkur tarafından gerçekleştiriliyor. Ödeneğe hak kazanan işçinin son 60 günü kesinti olmaksızın farklı işyerindeki çalışmalarının birleşiminden oluşabiliyor.

***

İyi de kısa çalışma ödeneği başvurusu nasıl yapılacak?

İşte yol haritası…

Kısa çalışma ödeneği başvurusu yapabilmeniz için İşkur’un web sitesindeki matbu formuna ulaşmanız lazım. İşkur web sitesine ulaştıktan sonra Kısa “Çalışma Talep Formu”nu dolduruyorsunuz…

Başvuruda ‘sebep’ olarak ‘covid-19’u seçiyorsunuz… Kısa Çalışma İşçi Listesi yapıyorsunuz… Forma işçilerin adres/telefon bilgilerini mutlaka yazıyorsunuz… Kısa Çalışma Ödeneği başvuru evrakları arasında yer alan işçi listesine emekli yani SGDP'li çalışanlarınızı almıyorsunuz. Yine işyerlerinde beyana aykırı hiçbir şekilde çalışma olmamasına dikkat ediyorsunuz.

Eğer işyeriniz yasaklama kapsamında kapatılmışsa KURUM yazısı, covid-19 nedeniyle çalışmama kararı alınarak kapatılmışsa yönetim kurulu kararı (şahıs firmaları için işveren ön yazı), vergi levhası, işçi listesi, talep formunun bulunması şart.

Diğer bir konu da şubeli işyerleri…

Kısa çalışma ödeneği başvurusu yapan işyerlerine ait şubeler; şube İşkur numarası ile birlikte adreslerinin bağlı olduğu İşkur'a başvuru yapması gerekiyor. İşverenin SGK ya da vergi borcu olması ödeneği almasına engel oluşturmuyor.

Düzenlediğiniz formu İşkur e-posta adresinize gönderiyorsunuz… Kurum evrakları inceledikten kısa bir süre sonra size dönüş yapıyor.

Olay bu kadar basit…

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları