Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Koronadan sonra en büyük salgın ne olacak?

27 Mar 2020

ABD Başkanı Donald Trump, teşvik paketi konusunda Senato ile prensipte anlaştı… Söz konusu karar aynı zamanda iktidar ve muhalefetin bir oylamada ilk kez birlikteliği anlamına geliyor. Ancak tasarı paketinin içeriğine bakıldığında ne mana ifade ettiği bugün için meçhul! Tasarıyla ilgili görüşmeler, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında 'bazı maddeler' sebebiyle kanlı-bıçaklı hale gelmişti ama sanki neticeye ulaşılacak gibi!

Sabahın erken saatlerine kadar süren Senato’daki görüşmelerde tam neticeye ulaşılırken küçük bir taslak hatası sebebiyle oylama bir gün sonraya ertelendi.

Tasarı geçecek mi? Elbette… İsterse geçmesin!

Riskler çok yüksek… Herkesin malı mülkü, koltuğu tehlikede…

Tasarı paketine bakalım…

Satırlarda solunum cihazları ve maske temini başı çekiyor. Ayrıca KOBİ’lerin yaşayacağı gelir kayıpları geniş kredi imkanlarıyla azaltılmaya çalışılıyor.

880 sayfalık 2,2 trilyon dolarlık teşvik tasarısı, bugün Senato’dan geçerse Temsilciler Meclisi’ne gidecek. Paket meclis onayından sonra Trump’ın imzasına gönderilecek.

Trump’ın ‘Gerekirse zorla iş başı yaptırırım!’ tehdidi sonuç verdi galiba!.. Demokratlar da Kasım’daki seçimleri düşünerek “Böyle kara günde kargaşa çıkmasın” diye Trump’ın dediğine göz yumuyor. Büyük kayıplar yaşayan Amerikan iş dünyası ise karnından konuşuyor.

Zâhiren görünen bu… Ancak bâtında neler olup bitiyor bilen yok!

***

Evet!.. Çin, Avrupa derken koronavirüs vakalarında liderliğe oynayan ABD’de önceki gün 700’le kapanan ölümler dün itibariyle 1035’i, hasta sayısı 70 bini geçti. 50 vilayetin tamamı karantina altında. Temel ihtiyaçların karşılandığı mekanlar hariç işletmeler, mağazalar gibi tüm iş yerleri ve bazı ana caddeler araç trafiğine 24 Nisan’a kadar kapalı.  

Korona salgınının ABD’deki üssü New York. Ülkenin finans merkezi… Başta Wall Street ve finans kuruluşları çalışmalarını iyice azaltmış durumda. Çoğu insan “Evde hayat var” diyerek izne gönderilmiş.

New York ile birlikte bütün eyaletlerde işini kaybedenlerin sayısı giderek artıyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahmini ülkede de işsiz kalacakların 46 milyona ulaşabileceği yönünde.

Diğer yandan ABD’de işsizlik maaşı başvuruları görülmemiş şekilde zirve yapıyor. Geçen hafta 281 bini geçen başvuruların bu hafta rekor yapması kimseyi şaşırtmadı.  

Ülkede işsizlik maaşı başvurularında son rekor 695 bin ile 1982 Ekim’inde yaşanmıştı. 2008 küresel krizinde 6 Aralık ile biten haftada işsizlik maaşı başvuruları 573 bin ile Amerikan istihdam tarihinde ikinci zirve olmuştu.  

Fakat küresel işsizlik konusunda Çin’e dikkat çekmek isterim. Gavekal Dragonomics (GD) raporunda ABD, Avrupa ve gelişen ülkelerde ekonomik aksamaların aslında Çin’in istihdamını vurduğu belirtilirken söz konusu durumun koronavirüs gibi Çin’den başlayarak dünyaya yayılacağı ifade ediliyor.

Yine Economist Intelligence Unit, Çin’de bu yıl işsizlik oranının 5 puan artabileceğini, 100 milyondan fazla çalışanın maaş kesintileri sebebiyle kazançlarını kaybedeceğini raporluyor.

Maamafih, Çin’deki durgunluk bir bakıma küresel ekonominin fren yapması demek!

***

“Üç kâğıt ekonomisi”nin merkezi ABD’de sadece genel ekonomi değil ünlü yatırımcılar da kayıp üzerine kayıplar yaşıyor. Yatırımcıların babası denilen Warren Buffett muhtemelen açığa satış ve carry trade işlemlerinin içinde olduğu portföyünden yüzde 36 zarar etti. Hem de 3 ay içinde.

Şöyle ki Buffett’ın elinde bulundurduğu varlıklarda en fazla ağırlığa sahip ilk 20 şirket sadece 19 Şubat’tan bu yana yüzde 37 değer yitirdi. En büyük kaybı yüzde 56 ile Amerikan Delta Havayolları ve yüzde 36 ile Southwestern dikkat çekiyor. Ayrıca Bank of America ve Wells Fargo’nun yüzde 42’şer kayıpları da ünlü yatırımcıya ciddi zararlar yazdırdı.

Senato’dan 2,2 trilyon dolarlık ekonomi paketinin çıkmasında zannediyorum Amerikalı küresel yatırımcıların payı büyük. Zira Warren Buffett gibi nice ensesi kalın fon yöneticileri paralarını koronavirüse kaptırdı.

ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar’ın Senato’da korona’ya karşı tek yürek olmaları bir yana asıl ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Çin’den ülkesi için solunum cihazı satın alması ve hükümet tarafından da onaylanması oldukça ilginç. Bugüne kadar Tesla kanalıyla ABD’ye gelen solunum cihazı sayısı 1500. Malûmunuz solunum cihazı yoğun bakım üniteleri için olmazsa olmaz bir araç.

Koronavirüsten sonra ne tür salgının ortaya çıkacağını ise henüz kestirebilen yok!

Hangi mesaj kim tarafından nasıl algılanıyor, bugün için pek belli değil ancak görünen o ki, dünya MÖ ve MS gibi miladın yanına koronadan önce (KÖ) ve koronadan sonra (KS) diye yeni bir takvim ekleyecek!

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları