Dolar $
32.5
%-0.13 -0.04
Euro €
34.87
%0.16 0.05
Sterlin £
40.69
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
3980.77
%0.58 22.62
SON DAKİKA

Ortadoğu'da Türk Pazarı

Geçen gün bir arkadaşım ev satacaktı. Benim de yanında olmamı istedi. Ben de refakat ettim. Tapu dairesinde ilgimi çok çeken konu yabancıların ev almasıydı. Türkler ev satıyor yabancılar ya da yabancı ülkelerde yaşayanlar ev alıyordu. İran ve Suriye'li dostlarımız pek rağbet ediyorlar evlere.

Benim gördüğüm Beylik düzü ve Küçük büyük fark etmiyor Çekmece taraflarında yeni binaları pek beğeniyorlar. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız genellikle İstanbul dışını tercih ediyorlar. Bir de yeni yeni çoğalan peşinatsız ev kampanyaları da yerel halkın iştahını kabartıyor. Bu arada ortadoğu'dan yatırım yapan şirketler acaba ülkemizde şirket de kuruyor mu diye merak ettim. 

Türkiye’de 2019 yılında yabancı sermaye ortaklı 12.634 şirket kurulmuş. Türk şirketlere ortak olmak için en büyük ilgiyi 970 şirketle İranlılar gösterdi. ExpoValley’in incelemesine göre, yeni kurulan şirketlerde Ortadoğu ülkelerinden gelen sermaye tutarı üç yılın ardından ilk kez yüzde 21,8 azalarak 1 milyar doların altına indi.

2019 yılında yabancı ortaklığıyla kurulan şirket sayısı bir önceki yıla göre yüzde %5,7 azalırken faaliyete geçen şirketlerdeki toplam yabancı sermaye tutarı yüzde 40,7 artarak 4 milyar 789 milyon 981 TL’ye ulaştı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerini inceleyen ExpoValley’e göre Türkiye’de yabancı ortaklıkla kurulan şirketlerdeki ortalama yabancı sermaye oranı %83,25 olurken, şirket başına düşen yabancı sermaye oranı ise 379 bin 57 TL oldu. İstanbul, 2 milyar 623 milyon 490 bin 463 TL ile şirket kuruluşunda en çok yabancı sermaye yatırımı alan şehir olurken, Manisa 949 milyon 653 bin 500 TL ile ikinci sırada yer aldı. Manisa’nın bu yükselişinin arkasında Türkiye'de üretim yapmayı planlayan Volkswagen markasının “Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi”ni Manisa merkezli kurması mı yatıyor acaba.  Biliyorsunuz biz fırsatları değere çevirmeyi pek severiz. 

Ortadoğu ülkelerinden  yapılan yatırım azaldı dedim ama, yine de  Türkiye’de 4.031 yeni şirket kurdu Ortadoğulu kardeşlerimiz. Yaklaşık 930 milyon 993 bin 889 TL TL’lik sermaye ile yeni kurulan 4.031 şirket ile Ortadoğu'nun gözü hep ülkemizde  oldu. Savaşan bölge olan ortadoğu aslında kardeşçe ticaret yaparak hayatlarını idame ettiriyorlar. İşi bozanlar hep başka mahaleden yaramaz çocuklar. Bizi bize düşman etmeyi çok iyi biliyorlar. 

Bölgenin Türkiye’ye ilgisinde, ihracattaki artışın büyük bir paya sahip olduğunu  ExpoValley kurucusu Yusuf Yenitürkoğulları şöyle değerlendiriyor.  “Türkiye’de 2019 yılında ihracat bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 180 milyar doları aştı. Türkiye’nin Avrupa’dan sonra en fazla ihracat yaptığı bölge olan Ortadoğu’da ise yüzde 8’lik artışla 26 milyar dolarlık hacime ulaşıldı. Özellikle ihracatımızda önemli ülkelerden, Irak’a 7,6 milyar dolar, ikinci İsrail’e 4,3 milyar dolar ve üçüncü Suudi Arabistan’a ise 3,1 milyar dolar ihracat yapıldı. İhracattaki artışlar, üretimin içinde olmak isteyen Ortadoğulu yatırımcıları Türkiye’de yatırım yapmaya itiyor” Haksız da değil. Yaptırdığı araştırma ve başka araştırmaların sonuçları da bu gerçeği ortaya çıkarıyor. 

Yeni kurulan şirket sayısında İran, yatırım miktarında savaşa giriyoruz dediğimiz Suriye birinci sırada yer alıyor.  Komşumuz Suriyeliler, toplamda 146 milyon 135 bin 950 TL’lik yatırım tutarıyla birinci sıradaki yerlerini kimseye kaptırmıyorlar. Benim anlayamadığım sizin de merak ettiğinizi sandığım, o milyonlarca yardıma muhtaç Suriyeliye harcanan paranın yanında bu kazanç nedir ki. Bu bölge ticaretinden söz ediyoruz.   Kurdukları 970 şirket ile Türkiye’de en çok şirket kuran İranlılar ise 138 milyon 133 bin 525 TL ile ikinci, Mısırlılar 125 milyon 511 bin 290 ile üçüncü oldu. Ortadoğu ülkeleri kaynaklı sermaye ile kurulan şirketler özellikle gayrimenkul, toptan ve perakende ticaret ile imalat sektörlerinde yatırım yaptı.  Bu kavga ettiğimiz devletler gibi görülen ülkeler ekonomimizin dinamosu olmuşlar. Keşke iyi geçiniyor gibi gözüktüğümüz ülkelerle de ticaretimiz başarılı olsa da yine kendi kendimize yeten bir ülke olabilsek. "Ne zaman  yettik ki" demeyin çalışırsak iyi yönetilirsek paramızı silaha ve savaşa harcamazsak yeteriz belki. 

Ülkemizde geçtiğimiz Kasım ayında işsiz sayısı 327 bin kişi artarak 4 milyon 308 bin kişi oldu. Durum böyle olunca vatandaşın işi de dualara kaldı. İnternet siteleri sosyal medya kanalları iş bulma duası hakkında içerikler üretmeye başladı. 4 yılda tam olarak 4.9 milyon kez bu soru aranmış. İşte cevabı.  2 gün zikir çekilmeli, ilk gün 990 defa 'Allahu Yü’ti Mülkehu Men Yaşa' denmeli, ikinci gün ise 1150 defa 'Malikü’l-Mülki Tü’ti’l Mülke' denmeli. İşte Müslümana duayı öğretip paraları cep atan gayrimüslimlerin ticareti.

İşimiz Allah'a kaldı yani.