Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Vaktin nakit olduğu yerde yap – boz riski!

10 Nis 2021

Yakalandığımız kovidin yanında sağlık sorunlarımız sebebiyle bir müddet sizlerle ayrı kaldık. Çok şükür bugünlerde daha iyiyim. Okuyucularımızla tekrar buluşmanın yüksek seviyede mutluluğunu yaşıyorum.

Hastalığımız boyunca Türkiye’de özellikle para politikasında önemli değişiklikler oldu. Tabii olayları tam anlamıyla değerlendirme fırsatımız olmadı. Sağlığımız elverdiği sürece bugünden itibaren ekonomi ve piyasalarımıza bakışı daha derinleştirerek sizlere aktarmaya çalışacağız.

Olayları sıralarsak… En başta Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu atandı. Yeni TCMB yönetimi mesajlarını yine eski yönetim gibi “sıkılaştırma ve fiyat istikrarı” üzerine verse de para politikasında mutlaka değişiklikler olacak.

“Sıkılaştırma ve fiyat istikrarı” tonlarında renkler farklılaşacak, yepyeni bir yol haritası ortaya çıkacak. Zirâ bu zamana kadar atanan tüm Merkez Bankası başkanları bir önceki yönetimin politikasını değiştirerek hatta dönüştürerek yoluna devam etti.

Tabii ki bu da ekonomi için bir vakit kaybından başka bir şey kazandırmıyor, anlamına geliyor. Yap-boz akıl kıvraklığını artırıyor ancak “vaktin nakit olduğu yerde” size çok zaman kaybettiriyor.

***

Kavcıoğlu yönetimi faizi mi yoksa döviz kurunu mu öncelik haline getirir, yoksa birinci derecede görevi olan enflasyona yönelik politikalar mı geliştirir, bu önümüzdeki günlerde netleşecek. 15 Nisan’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, yönetimi yenilenmiş TCMB’nin iş yapışına ışık tutacak.

Faiz bandında sadeleşme, Türk Lirası’nın (TL) itibarını koruma, bilgilendirme ve yönlendirme konusunda piyasa ile yakın temas, hükümetin politikalarıyla eşgüdüm, TCMB’ye yönelik kötümser bakışı değiştirme, Naci Ağbal’ın görevden alınmasından bu yana Türkiye’den hızla çıkan, iki hafta içinde 2,5 milyar dolar boşaltan ve nette 1,9 milyar dolarlık varlık satışı yapan yabancı yatırımcıyı yeniden kazanabilme, 30 Mart itibariyle 487’ye yükselen ve bugün 438’lerde seyreden Türkiye’nin risk primini aşağılara çekmeye yönelik adımlar, hep Kavcıoğlu yönetimini bekleyen önemli işler. Bilhassa iki hafta içinde yabancı çıkışının son 15 yılın en hızlı boşaltma hareketi olduğu unutulmamalı.

***

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından piyasayı destekleyici mesajlara ve ABD 10 yıllık tahvilinin yüzde 1,61’e gerilemesine rağmen dolar/TL kurunda henüz bir gevşeme yok. Kur 8 liranın altını görebilir mi, bugün için bunu dillendirecek herhangi bir otorite bulunmuyor.

TCMB, reel ve finans sektörü temsilcilerinin katıldığı Nisan ayı beklenti anketi sonuçlarına bakılırsa enflasyon, faiz ve kurun yönü yukarı. Yılsonu enflasyon beklentisinin yüzde 13,12’ye çıktığı bir ortamda halen yüzde 19 seviyesindeki politika faizi de yüzde 20’lerin üzerinde bir yerde duracak mı, gidecek mi belli değil. Mart ayı beklenti anketinde yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 11,54’tü.

Yüzde 13,12 ile yüzde 11,54 arasındaki 1,58 puanlık farkın desteğiyle enflasyon ve faiz trendindeki yükselişin direncini koruduğunu söylemek durumundayız.

15 Nisan’da toplanacak TCMB Para Politikası Kurulu’nu kanaatimce en fazla zorlayan döviz kuru olacak. Kurdaki oynaklığa bugün için çâre bulmaya iç ve dış dinamikler izin vermiyor. Yüksek faize rağmen yüksek CDS’ler yabancı yatırımcıyı Türkiye’den uzaklaştırıyor.

***

2018 yılını hatırlıyorum da…

O sene; 3,76 lira ile başlayan dolar kuru bilindiği üzere ilk çeyrek sonunda 3,95 liraya, ikinci çeyrek sonunda 4,57 liraya, üçüncü çeyrek sonunda 6 liraya yükseldikten sonra 2018 yılsonunda 5,30 lirada zor tutulmuştu.

Büyük bir ihtimalle aynı trend 2021’in tamamında görülecek ve dolar kuru yine enflasyon üzerinde en büyük baskı unsuru olacak.

TCMB beklenti anketi savımızı doğruluyor. Mart ayında 7,95 lira olarak tahmin edilen yılsonu dolar kurunun, Nisan anketinde 8,57 liranın üzerine çıkması tevekkeli değil.

Enflasyonun en büyük sebeplerinden biri olan büyüme de yine 2021’de fiyat istikrarına fazla katkı veremeyeceği ve enflasyonu yukarı çekeceği gözleniyor Dolayısıyla yüzde 4,5’un üzerindeki büyüme beklentisi, TCMB’nin sıkılaştırma operasyonlarına karşılık 2021 yılsonu enflasyonuna yukarı yönlü etki edecek. Enflasyon ölçeğinde faizin ne olacağını ben söylemeyeyim, sizler düşünün!

Nisan ayı beklenti anketinde 12 ay sonrası için 10 yıllık Türk tahvilleri faizini yüzde 12,9’dan yüzde 15,49’a yükseltmesi anlatmaya çalıştığım söz konusu durumun en önemli parametresi.  

24 Mart’ta yüzde 20,02’ye çıkan iki yıllık tahvil faizinin bugün hâlâ yüzde 18,56’larda gezinmesi bu yıl için hem enflasyonun hem de faizin yüksek seyredeceğinin haberini veriyor.

Enflasyonun gıdasını kesemezsek, pandemi sürecinde şimdiden vay halimize…

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları