Dolar $
32.59
%0.19 0.06
Euro €
34.87
%0.35 0.12
Sterlin £
40.62
%0.04 0.01
Çeyrek Altın
4073.73
%0.16 6.33
SON DAKİKA
Son Yazıları

TikTok'un sahibi Microsoft'a yeşil ışık yaktı

11 Aðu 2020

Akademisyen Altay Atlı, geçtiğimiz günlerde crıturkçe servisine ilgin bir TikTok iddiasında bulundu. TikTok'un, Huawei gibi çok büyük bir stratejik özelliğinin olmadığını belirten Atlı, "TikTok, ülkeler arasında bir bağımlılık yaratmıyor.

Avrupalılar '5G Konusunda Huawei ile anlaşamazsak kiminle yaparız?' diye düşünürken, gençler 'TikTok'tan video paylaşamazsak nereden paylaşabiliriz?' diye bir dertlerinin olduğunu düşünmüyorum. TikTok'un sahibi ByteDance firması tarafından baktığımızda da böyle bir durum söz konusu değil. ByteDance çok fazla Çin pazarında bulunmak istemeyen daha çok dünya pazarına açılmak isteyen bir firma. ByteDance CEO'sunun 'ABD'de yasaklanmamız söz konusu olacaksa satmak mantıklı olabilir.' açıklaması oldu. Hatta Çin'de ByteDance firmasını bu yüzden eleştirenler de var. Microsoft açısından baktığımızda da satış gerçekleşirse çok büyük tabanını geliştirmiş olacak. Öte yandan Microsoft, Çin ile arası iyi olan bir firma. Microsoft'un Çin'de yaklaşık 20 yıldır araştırma geliştirme laboratuvarı var. Microsoft'un beyninin bir parçası zaten Çin'de çalışıyor. Çin hükümeti ile çok da büyük sıkıntısı olmayan bir firma. Bu açıdan baktığımızda Microsoft açısından çok da pürüz olmayacak bir işlem gibi görünüyor." Diyerek TikTok konusunun saıldığının aksine br ekonomik savaş unsuru olmadığını aksine bir ticari anlaşma olduğunu söyledi.

İkinci bir Huawei vakası değil 

Akademisyen Altay Atlı, "TikTok konusunda Çin ile ABD arasında ikinci bir Huawei vakası ile karşı karşıya değiliz. Tik Tok yüz milyonlarca kişi tarafından beğenilip kullanılıyor ama bunun Çin ile ABD arasındaki büyük stratejik mücadelede çok büyük bir çatışma unsuru olacağını açıkçası düşünmüyorum" diyerek TikTok konusunda yaşanan polemiğin sanılanın aksine bir ticari savaş olmadığını iddia etti.

Basit gibi gözüken çok önemli bir konu

Bu durum beni biraz düşündürdü. Bu iddia doğruysa TikTok’un sahibi Çin ile ABD arasında yaşanan ticari savaşın dışında kalmak ve tamamen ticari düşünmek istiyor. Yani “Para” diyor. Bence TikTok’un para dışında çok stratejik bir değeri var. Bu strajejik faktör ABD’nin yüzde yüz kontrolü altında olan sosyal medyanın bu özelliğinin TikTok tarafından sekteye uğraması. Bence bu faktör küresel sosyal medya pazarı adına çok önemli bir faktör. Bakalım TikTok ezber bozup ABD’nin  tekel olduğu sosyal medya hegamonyasına son verecek mi, yoksa Atlı’nın da dediği gibi, TikTok’un sahibi mecrayı Microsoft’a satacak “para” mı diyecek. Hiç hafife almayın, bu konu basit gibi gözüken  hem ABD için, hem Çin için hem de dijita düny adına çok önemli bir konu. 

-------------

Yön Radyo’dan iddialı bir program

Türkiye’nin en eski özel radyolardan biri olan Yön Radyo uzun yıllardır yayınladığı kültür programı “Çin’den Merhaba”yı revize etti. Türkiye’nin türkülere en fazla değer veren radyosu olan Yön Radyonun , Çin ile ilgili çok özel bir içeriği olan program her gün 12:30 ve 17:00 ‘de yayınlanıyor. Haberlerin yanı sıra , uzakdoğudan ilginç haberlerin verildiği program radyo dinleyicisinin ilgisini çekmeye devam ediyor. 

Müzik çeşitliliğinde de iddialı bir radyo olan Yön Radyo’nun bir diğer özelliği ise daha önce Sputnik’te çalışan başarılı gazeteci Zafer Arapgirli’ye akşam haberlerini emanet etmesi.  Arapgirli çok deneyimli bir gazeteci. Radyoculuğu da iyi yapıyor, her ne kadar arada bir eleştirilerde ipin ucunu kaçırsada çok dinamik ve iyi sunumu var.

Çin’in medya işbirlikleri 

Bu ara şunun da altını çizmek istiyorum. Yabancı sermayeli medyanın Türkiye’ye ilgisi her geçen gün artıyor. Nerdeyse tüm büyük ekonomilerin Türkiye’de medya yatırımları var. Bunlardan biri de Çin. Çin’in Türkiye’de iki tane medya işbirliği var. Biri  Critürk ile gerçekleştirdiği statik yatırım diğeri ise yıllardır  Yön Radyo ile gerçekleştirdiği iş birliği. Critürk’te bir ara kozmetik işi yapan, genelde Türk ve Çin şirketleri arasında ticari işbirliklerde arabuluculuk yapan Hasan Çapan, diğer işbirliğinde ise Yüksel Mansur Kılınç var. 

Yüksek Mansur Kılınç Yön Radyo ile çok büyük başarılara imza attı. Kökten bir medya işletmecisi olan Kılınç, tabiri yerindeyse tırnaklarıyla kazıya kazıya başarılı oldu. En son CHP  27.Dönem Milletvekili Seçildi. Türkiye jeopolitiği alanında yüksek lisans yaptı ve bu eğitimini piyasaya da yansıttı. Çin Halk Cumhuriyeti’nde seçim ve kongrelerde uluslararası gözlemcilik yapmış. 2014 yılından beri Asya Medya İşbirliği İttifakının kuruluşunda yer aldı. Yön Radyoda yayınlanan “Çin’den Merhaba” programı çok büyük bir özveriyle hazırlandığınıa bizzat şahit oldum. Kılınç kendisi de iyi bir medya işletmecisi olduğu için çok iyi bir ekip kurmuş bu ekipte işinin hakkını vererek bu programı hazırlıyor. Dinlemenizi tavsiye ederim.

-----------

20 bin köprülük eyalet

Geçenlerde dergi- kitap filan karıştırıyordum karşıma çok ilginç bir bilgi çıktı. Çin’in güneybatısında yer alan yüzölçümünün yüzde 92.5’i dağlık ve engebeli bir araziden oluşan Guizhou’da 20 binden fazla köprü varmış.Bu kadar çok sayoda köprünün yer almasının nedeni ise şöyle: Coğrafi koşulların getirdiği çeşitli zorluklar nedeniyle Guizhou halkı, zengin doğal kaynaklarını yeterince kullanamıyordu. Bunun üzerin merkezi hükümet bu zorluğu yenmek ve doğal kaynakların potansiyelinden yararlanmak için son yıllarda Guizhou’da büyük köprüler inşa etmeye başladı. Biri bitti, diğeri başladı derken bir bakmışlar köprü sayısı yirmi bini aşmış. 

Çok zarif bir tasarıma sahip köprüler, yerel halkın beğenisini kazanmanın yanı sıra tüm dünyanın dikkatini çekmeye başladı. Verilere göre, Guizhou'da 20 binden fazla köprü bulunuyor. İşin en ilginç özelliği ise eyalette, bugün dünyadaki mevcut tüm köprü çeşitleri yer alıyor. Dünyanın en büyük 100 köprüsünün 80’den fazlası Çin’de, 40’tan fazlası ise Guizhou’da yer alıyor. 

-------

Rayların üstünde uçan tren geliyor

Çin Ulaştırma Bakanlığı geçen hafta 600 km/saat hıza ulaşabilen Maglev (magnetic levitation-manyetik kaldırma gücüyle rayların üstünde uçan) trenler geliştireceğini açıkladı. Aynı belgede ayrıca, 400 km/saat hız yapabilen yüksek hızlı yolcu trenleri de yapılacak.

Ulaştırma Bakanlığı; akıllı trenlerin, akıllı gemilerin, sürücüsüz ve BeiDou navigasyon sistemiyle güdümlenen kara araçlarının yaygın biçimde kullanılmasını 2025 hedefi olarak belirlediğini açıkladı. Havayı kirleten emisyonların azaltılması ve enerji tasarrufu amacıyla Çin Ulaştırma Bakanlığı, güneş enerjisi üretim tesisleri açacak ve örneğin otoyollar üzerindeki servis istasyonlarına elektrikli otomobiller için çok hızlı şarj yapabilen üniteler koymayı hedeflediği limanlarda iskelelere yerleştirmek üzere enerji temin ekipmanı geliştirecek ve gemilerde likid doğalgaz gibi temiz yakıtların kullanılmasını teşvik edecek. 


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları