Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Mobilya - Dekorasyon Salı 18 Ocak 2022 02:21

MOBİLYA İHRACATÇILARI HEDEFLERİNİ BÜYÜTTÜ

2021 yılını 4,5 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörü, bu yıl 6 milyar dolara odaklandı. Hedef ihracata TÜYAP ve Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi'nde eş zamanlı 25 – 30 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek büyük kapsamlı fuarla başlayacak sektör, rekor ihracat rakamına imza atmak istiyor.

Mobilya ihracatçıları  hedeflerini büyüttü

Sedat YILMAZ

Türkiye’de dış ticaret fazlası veren sektörler arasında yer alan mobilyacılık ihracat açısından uluslararası özelliği olan İstanbul Fuarı için hazırlıklarını tamamladı. İhracatın yaklaşık yüzde 50’sinin gerçekleştiği İstanbul Mobilya Fuarı, bu yıl ilk defa tek bir çatı altında yapılıyor. İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25-30 Ocak tarihleri arasında eş zamanlı gerçekleşecek fuar, Avrupa’nın en büyük mobilya fuarı olma özelliğini taşıyor.

2021 yılını 4,5 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörü, bu yıl 6 milyar dolara odaklandı. Hedef ihracata İstanbul fuarıyla başlayacak sektör, bu yıl toplam 250 milyar dolar hedeflenen ihracat rakamı içinde mobilyada rekor ihracat rakamına imza atmak istiyor.  

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, sektör ve gerçekleştirilecek İstanbul Fuarı ile ilgili bilgi verdi. Sektörün halen ihracat tarafında yüksek bir büyüme kaydettiğini ve 2021 yılının 4,5 milyar dolar ihracatla tamamlandığı bilgisini veren Gürcan, 2020 yılında salgının etkilerine rağmen 3,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yılın sonlarında artan kur sebebiyle hammaddeye ulaşmada sıkıntılar çektiklerini belirten Nuri Gürcan, yılın ilk ayı biterken kurda gözlenen dengelenme sektör için hedeflerini tutturmada önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Çin’in pazarları Türkiye’de

Gürcan, 6 milyar dolar ihracat hedefleyen sektörün İstanbul Fuarı’nda 2 milyar dolarlık ihracatın yanında ABD’ye yapılan ihracatı 1 milyar dolara çıkaracak önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağını bildirdi. İhracatta Çin’in pandemiden dolayı kaybettiği pazarları Türkiye’nin ele geçirdiğini belirten Nuri Gürcan, “Avrupa ülkelerinden Türk mobilyasına yönelik ciddi bir talep artışı olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda kur biraz dengelendi, ancak hammadde konusunda sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

MOBSAD Başkanı Gürcan, ihracatın artması için hammadde sorununun giderilmesi, kapasitelerin yükselmesi, sektöre yönelik yeni organize sanayi bölgelerinin (OSB) oluşturulması ve sektörde kalifiye eleman sıkıntısının çözümünde daha fazla meslek lisesinin devreye alınması gerektiğini vurguladı. Nuri Gürcan, sektörün mevcut kapasitesiyle hareket ettiğini, ancak küçük ölçekli firmaların bu dönemde zorlandığını sözlerine ekledi.

Gürcan, “Kalifiye eleman bulmada çok zorlanıyoruz. Sektörümüzün zanaatkar ustalarının yanı sıra tasarımcılara, iç mimarlara ihtiyaçları bulunuyor. Bu durum son zamanlarda iyice artış gösterdi. Biz de OSB’ler içinde mobilyacı yetiştirmeye yönelik meslek liselerinin kurulumunu destekliyoruz. Unutulmamalı ki mobilyada işinin ehli bir usta bir üniversite mezunundan çok daha fazla kazanabiliyor” diye konuştu.

Hammadde ihracatına kota talebi

MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, “2015 yılında 1 milyon doları aşkın ihracat yapan firma sayısı 400’ü, 2021 yılında ise 1000’i geçti. Yine 172 ülkeye ve 202 gümrük noktasına ihracat yapıyoruz. Mobilya ihracatında dünyada 6’ncı sıradayız. Sektörümüz ihracatına büyük katkı sağlayan ancak pandemi dolayısıyla 2021 yılında düzenlenemeyen İstanbul Mobilya Fuarı bu yılki yüksek ihracatın bir göstergesi olacak” diye konuştu.

2000 yılı başında büyüme ivmesi yakalayan sektörün geçen 21 yıllık sürede yıllık 5 milyar dolara dayanan bir ihracat hacmi yakaladığını, sadece geçen yıl sektörün yüzde 26,4 büyüdüğünü dile getiren Nuri Gürcan, “Geçen yıl önemli bir başarıya imza attık. İhracat rakamımız yaklaşık 4,5 milyar dolar. 2020 yılındaki 3,5 milyar dolarlık ihracatın bu seviyeye geleceğini biliyorduk. Ancak küresel ekonominin normalleşmeye daha açık olduğu bu dönemde ihracat rakamımız rekor seviyeye ulaşacak. Hammadde ve kur gibi risklerimiz var ancak dış ticaret fazlası veren sektörümüz birçok zorluğu aşacak güçte” bilgisini verdi.

2022’yi ihracat yılı olarak benimsediklerini ve planlarını ona göre yaptıklarını anlatan Nuri Gürcan, hammadde sorununun çözümü için önerilerde bulundu. Gürcan, “Mobilyada kullanılan hammaddenin dışarıya satılmasına kota konulmalı. Yerli hammaddemiz bize kalmalı ki biz üretmede ve ihracatta sıkıntı çekmeyelim ve katma değerli ürünler çıkaralım” dedi.

Gürcan, genel sektörün ihracat birim fiyatının 3 dolarda seyrederken MOBSAD üyelerinin ihracat birim fiyat ortalamasının 10 dolarda olduğunu hatırlattı.

Yükseliş rüzgârı arkamızda

MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, yerli mobilya hammaddesi ithalatına karşı olduklarını, çünkü yerli üreticinin kurun da yüksek olduğu ortamda hammadde sıkıntısı çektiğini belirterek, “Biz yine de sektör olarak salgını fırsata çevirdik. Şöyle ki, Çin’in pandemide kaybettiği pazarlar bize geliyor. Avrupa ülkelerinden Türk mobilyasına ciddi bir talep var. Dolayısıyla pandemi fırsatından iyi yararlandığımızı söyleyebilirim. Bu rüzgârla 6 milyar dolar hedefini yakalayacağız, belki de geçeceğiz” şeklinde konuştu.

Ticaret hacminin fazla olmadığı ABD’ye ihracatı her yıl daha ileriye götürdüklerini belirten Nuri Gürcan, “ABD pazarında ciddi bir artış var. ABD pazarına yaptığımız ihracatı bu yıl 1 milyara dolara çıkarmak istiyoruz. Bunun için her gelişmeyi değerlendirerek planlarımızı ihracatı en üst seviyede artırmak için kolları sıvadık” dedi.

Nuri Gürcan, ihracatın artırılması konusunda büyük bir önem taşıyan fuarları bu yıl daha iyi şekilde kullanacaklarını, 25-30 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek İstanbul Mobilya Fuarı’nın ihracatta yeni bir dönüşümün kapısını açacağına inandıklarını belirtti.

Nuri Gürcan, “MOBSAD olarak da 14 yıldır fuarda yer alıyoruz. Bu sene de üyelerimizle TÜYAP’ta, 7-9-10 ve 14. Hall’lerdeyiz. Fuarda 50 ülkeden 3000’den fazla yerli ve yabancı marka katılımı bekliyoruz.  Mobilya fuarına ABD ve Kanada’dan büyük alıcıların oluşturduğu heyet gelecek. Böylece ABD’ye 1 milyar dolarlık ihracat hedefimiz için büyük bir katkı sunacağız” diye konuştu. Gürcan, 1,5 yıldır kapalı olan Suudi Arabistan pazarının açılmasını beklediklerini, Hindistan ve Latin Amerika gibi alternatif pazarları da sürekli gündemlerinde tuttuklarını kaydetti.

Fuarda en değerli ürünler

MOBSAD’ın her fuarda olduğu gibi İstanbul Mobilya Fuarı’nda da yine fuarın en değerli, inovatif mobilyalarına imza atacağını dile getiren Nuri Gürcan, “Bunun dışında fuara özel olarak 2021 Ahi Evran Yılı’nda, Türkiye’nin Ahisi seçilen ve Ahilik kaftanını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alan ahşap oyma ustası Behzat Böke de fuar misafirlerine ahşap oyma mesleğini tanıtacak” bilgisini verdi.

İskenderun ilçesinde, 8 yaşında başladığı ahşap oyma mesleğini 53 yıldır sürdüren ahşap rölyef ve heykel sanatçısı Behzat Böke’nin, Türkiye’de birçok ilde cami ve kiliselere yaptığı eserlerin yanı sıra yurtdışında da birçok çalışmaya imza attığını vurgulayan MOBSAD Başkanı Gürcan, “Yaptığı eserlerle Türkiye çapında çeşitli kurumlardan dört kez ödüle layık görülen Böke’nin açtığı sergiler de beğeni topladı. Zanaatkâr mobilyanın katma değerini sağlayan ahşap oyma kısımların yapımının aslında ne kadar zor olduğu ve ustalık istediği de fuar ziyaretçilerine gösterilecek” ifadesini kullandı.


ABONE OL