tag:gazetebirlik.com,2015:cid-4 Analiz Gazetesi Analiz Gazetesi 2024-03-27T13:00:22+03:00 Çin'in ithalat yaptığı ülke sayısı 200'e çıktı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinin-ithalat-yaptigi-ulke-sayisi-200e-cikti-2032/

Yılın ilk iki ayında dış ticaret rekoru kıran Çin, ‘kaliteli ürün’ ithalatını artırmayı hedefliyor. Çin Gümrük Genel İdaresi’nden yapılan açıklamada yılın başından beri, Çin’in ithal ettiği yemeklik yağ, meyve, kuruyemiş ve et miktarı sırasıyla 1,25 milyar, 1,1 milyar ve 850 milyon kilogramı aştı. Aynı zamanda, giysi, mücevher ve kozmetik gibi günlük tüketim mallarının ithalatında da belirgin bir artış gösterildi.

Öte yandan, Çin hükümeti tarım ürünleri ithalatını sürekli genişletiyor. Çin, 2023 yılında, 51 ülke ve bölgeden toplam 146 çeşit tarım ürünü ithal etti. Yılın ilk iki ayında, Çin 200’den fazla ülke ve bölgeden ürün ithal etti. Çin Gümrük Genel İdaresi, önümüzdeki dönemde ülkenin daha fazla kaliteli ürünleri ithal edeceğini duyurdu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Japon Yeni, dolar karşısında 34 yılın en düşük düzeyine geriledi https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/japon-yeni-dolar-karsisinda-34-yilin-en-dusuk-duzeyine-geriledi-6637/

Japon para birimi, şahin bir Japonya Merkez Bankası (BOJ) yönetim kurulu üyesinin finansal koşulların destekleyici kalmaya devam edeceğini söylemesiyle Tokyo'da yüzde 0,3 düşüşle dolar başına 151,97 Yen'e gerileyerek Ekim 2022'de belirlenen 151,95 Yen düzeyini de aştı.

Yen daha sonra Maliye Bakanı Shunichi Suzuki'nin Japonya hükümetinin gerekirse para birimi üzerinde cesur adımlar atacağını söylemesinin ardından kayıplarını azalttı.

Sydney'deki National Australia Bank'ta kıdemli döviz stratejisti olan Rodrigo Catril, "Yakın tarih göz önüne alındığında, 152 Yen'in aşılması müdahaleyi tetikleyebilir," dedi. Catril, dolar-yen kuruna atıfta bulunarak, "Önceki yüksek seviyenin kırılması hareketi hızlandırdı," dedi.

Yatırımcılar, BOJ'un dünyanın son negatif faiz rejimini sona erdirmesinden sonra bile Japonya ile başta ABD olmak üzere diğer gelişmiş ekonomiler arasındaki faiz oranı farklarının geniş kalmasını bekliyor. Yatırımcılar başka yerlerde daha yüksek getirili para birimlerini tercih ettikçe bu durum yenin altını oyuyor.

BOJ yönetim kurulu üyesi Naoki Tamura, olağanüstü büyük ölçekli gevşemeye son vermek için yavaş ve istikrarlı bir normalleşme için para politikasının yönetilme şeklinin son derece önemli olacağını söyledi.

Opsiyon tüccarları dolar-yen paritesini izliyor çünkü tüccarlara göre 152 Yen'e yükseliş bu seviyede bazı nakavt bariyerlerini tetikleyecek. Tüccarlar, bariyerin aşılması durumunda ters alım opsiyonlarını elinde tutan yatırımcıların büyük kısa dolar-yen pozisyonlarını kapatmaları gerekeceğinden döviz çiftinin kazançlarını artırabileceğini söyledi.

Uluslararası ilişkilerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Masato Kanda Pazartesi günü yaptığı açıklamada yendeki mevcut zayıflamanın temellerle uyumlu olmadığını söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte "Herhangi bir seçeneği göz ardı etmeden aşırı dalgalanmalara karşı uygun önlemleri alacağız" dedi.

Japonya, Eylül ve Ekim aylarında yeni desteklemek için 2022 yılında piyasaya üç kez girerek 9 trilyon Yen'in (59,3 milyar $) üzerinde para harcadı. İlk müdahale, yen şu anki seviyesinden çok daha güçlüyken geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'de elektrikli araçların pazar payı yüzde 30'a ulaştı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinde-elektrikli-araclarin-pazar-payi-yuzde-30a-ulasti-5162/

Çin’de yeni enerji araçların üretim ve satışı 2024 yılında da istikrarlı büyümesini sürdürürken, ocak ve şubat aylarında yeni enerjili araçların ülkedeki pazar payı yüzde 30’a ulaştı.

Yeni enerjili araçlar Çin’de büyük rağbet görürken, yabancı sermayeli şirketler bu alandaki yatırımlarını artırmaya devam edeceklerini açıkladı. Alman Volkswagen Grubu, önümüzdeki üç yıl içinde Çin pazarında yarısı yeni enerjili 40’tan fazla modelin piyasaya sürüleceğini duyurdu. Peugeot Citroen yetkilisi de Çin menşeli yeni enerjili araçların küresel otomotiv endüstrisine değişiklikler getirdiğini dile getirdi.

Son 10 yılda Çin’de yeni enerjili araçların yıllık üretim ve satış hacmi 75 bin adetten 9,5 milyon adede çıkarak dünya toplamının yüzde 60’tan fazlasını oluşturdu. Hükümet de bu pazarın büyümesi ve sıfır karbon hedefine ulaşmak için art arda düzenlemeler yapıyor. Şu ana kadar sektörle ilgili 80’den fazla destek politikası yürürlüğe girmiş durumda. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin Başbakanı: Çin ekonomisinin istikrarlı ve uzun vadeli iyileşme eğilimi değişmedi https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-basbakani-cin-ekonomisinin-istikrarli-ve-uzun-vadeli-iyilesme-egilimi-degismedi-8103/

2024 Çin Kalkınma Forumu (CDF), bugün başkent Beijing’de başladı.

Toplantının açılışında konuşan Çin Başbakanı Li Qiang, “Ekonominin işleyişinde toparlanma eğilimi sürerken, yeni endüstriler, yeni iş modelleri ve yeni motivasyon unsurları hızla gelişiyor. Güçlü esneklik, dev potansiyel ve canlılık sergileyen Çin ekonomisinin istikrarlı ve uzun vadeli iyileşme eğilimi değişmedi.” dedi.  

Çin’de ekonomik çalışmalara ilişkin düzenlemeler yapılırken piyasaya saygıya ve işletmelere yönelik hizmetlere öncelik verildiğine işaret eden Başbakan Li, hükümet ile işletmeler arasındaki karşılıklı güvenle kazan-kazana dayalı bir durum oluşacağına inandığını ifade etti.

Uluslararası düzende büyük değişimler yaşandığına ve dünya ekonomisinin birçok sınamayla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Başbakan Li, Çin’in pragmatik ve verimli adımlarla yüksek nitelikli kalkınmayı ilerleterek dünya ekonomisinin toparlanmasına ve istikrarlı bir şekilde gelişimine daha fazla kesinlik ve pozitif güç katacağının altını çizdi.

Li Qiang, “Makroekonomik politikalara dair düzenlemeleri yoğunlaştırırken politika koordinasyonunu güçlendireceğiz. İç talebi artırmaya odaklanarak birleşik bir ulusal piyasanın inşasını güçlendireceğiz. İnsan odaklı yeni tip kentleşmenin yanı sıra, büyük ölçekli ekipmanların güncellenmesi ve tüketim mallarının yenilenmesini hızlandıracağız. Modern bir endüstriyel sistemin inşasına hız vererek, bilimsel ve teknolojik inovasyon yoluyla endüstriyel inovasyonu güçlendireceğiz ve yeni gelişen sektörlerin büyümesine, geleceğe yönelik sektörleri ilerleterek yeni nitelikli üretici güçlerin geliştirilmesine odaklanacağız. Yeşil dönüşümü devamlı olarak güçlendirerek ekolojiye öncelik vermeyi ve yeşil kalkınma yolunu kararlılıkla sürdüreceğiz. Çin ekonomisinin uzun vadeli, sürdürülebilir ve sağlıklı şekilde gelişmesi için farklı risklerin önlenmesi için çaba göstereceğiz.” diye konuştu.

Çin ekonomisinin dünya ekonomisiyle entegre olduğunu hatırlatan Li Qiang, piyasa odaklı, hukukun üstünlüğüne dayalı ve uluslararasılaşmış bir iş ortamı oluşturulması için çaba sarf etmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Çin Devlet Konseyi’ne bağlı Kalkınma Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen ve 24-25 Mart günlerinde düzenlenen toplantının açılış törenine Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva’nın da aralarında bulunduğu 400 kişi katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kosova'daki Türkler iftarda buluştu https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/kosovadaki-turkler-iftarda-bulustu-9503/

Kosova'nın Prizren kentinde Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) geleneksel iftar programı gerçekleştirildi. İftara Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, KDTP Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, KDTP milletvekilleri Fidan Brina Jılta ile Enis Kervan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

 

İftar programının ardından YTB Başkanı Eren bir konuşma yaptı. YTB olarak Kosova'da onlarca proje hayata geçirdiklerine dikkat çeken Eren, Türkiye'de Kosovalı Türk öğrencilerin de eğitim aldığını aktardı.

 

Kosova'daki Türk toplumunun, Türkün merhamet ve şefkat yüreğini taşımaya devam ettirdiğini aktaran Eren, "Kosova bizim tarihimiz, kültürümüz, vatanımızdır. Ecdadımızın kanlarıyla sulanıp yurt edinilen, ezanlarıyla İslam'ın mührü vurulan, her haliyle bizden olan vatanın adıdır Kosova. Sadece Kosova'da değil, Balkanlar'ın dört bir tarafında Türklük meşalesini devam ettiren soydaşlarımız, kendi kültür ve kimliklerini bin bir zorlukla ayakta tutmaya gayret ediyor." dedi.

 

Balkanlarda ve dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Kosova’daki soydaşların da yanlarında olmaya her zaman gayret ettiklerini vurgulayan YTB Başkanı Eren, Kosova'da 5 Nisan-17 Mayıs tarihlerinde yapılacak nüfus sayımına da katılım çağrısında bulundu. Kosova’daki yüzyıllara sari Türk varlığının korunması ve geleceğe en doğru ve güçlü şekilde aktarılmasının önemini belirtti.

 

KDTP Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka da konuşmasına Kosova'da yeniden Türkçe eğitim hakkının kazanılmasının 73. yıl dönümünü kutlayarak başladı.

 

20 Mart'ın Kosova'daki Türk toplumunun yeniden dirilişini ve doğuşunu temsil ettiğini belirten Damka, "20 Mart 1951, Kosova'da yeniden Türkçe eğitim hakkı kazandığımız gün. O günden bugüne Kosova'da Türk toplumu kendi kimliğini, kendi eğitimini, kendi kültürünü dimdik ayakta tutuyor. Tabii bu sadece bizim değil, sizin sayenizde, ana vatanımızın sayesinde. Bugün çok daha güçlüyüz, bugün ana vatanımız her daim yanımızda" dedi.

 

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı da yapılacak nüfus sayımının altını çizerek şunları kaydetti: "Bu nüfus sayımını Türkiye Cumhuriyeti olarak biz aynı zamanda bir fırsat gibi değerlendiriyoruz. Sizlerin, sizden önceki nesillerden devraldığınız ve geleceğe taşıdığınız bayrakta Türklerin Kosova'daki gerçek sayısının ortaya çıkması önemli bir dönüm noktası, önemli bir kilometre taşı oluyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sanchez: İspanya, Slovenya, İrlanda ve Malta, Filistin devletini tanımayı taahhüt etti https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/sanchez-ispanya-slovenya-irlanda-ve-malta-filistin-devletini-tanimayi-taahhut-etti-1838/

İspanya Başbakanı Sanchez, İspanya, Slovenya, İrlanda ve Malta’nın Filistin devletini tanımayı taahhüt ettiğini belirterek, Avrupa Birliği’nin; ateşkes, kara koridorlarının açılması ve iki devletli çözüme yol açacak bir barış konferansının teşvik edilmesi çağrısında bulunduğunu ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zelenski, Danimarka Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Poulsen ile görüştü https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/zelenski-danimarka-basbakan-yardimcisi-ve-savunma-bakani-poulsen-ile-gorustu-3979/

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus füze saldırılarını, Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirme ihtiyacını ve ortak silah üretimi potansiyelini tartışmak üzere Danimarka Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen’i ağırladığını bildirdi.

Danimarka’nın savunma yardımını takdir ettiklerini belirten Zelenski, işbirliğini daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Biden: Yaklaşık 4 milyon Amerikalının öğrenci borcunun silinmesini onayladık https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/biden-yaklasik-4-milyon-amerikalinin-ogrenci-borcunun-silinmesini-onayladik-7494/

ABD Başkanı Biden, yönetimi altında çeşitli eylemlerle yaklaşık 4 milyon Amerikalının 144 milyar dolarlık öğrenci borcunun silinmesini onayladıklarını belirterek, “Daha fazla rahatlama sağlamak için elimdeki her aracı kullanmaktan geri adım atmayacağım.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İsrail'e ait savaş uçakları Hizbullah'ın askeri yapılanmasına saldırı düzenledi https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/israile-ait-savas-ucaklari-hizbullahin-askeri-yapilanmasina-saldiri-duzenledi-5525/

IDF’den yapılan açıklamada savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyindeki Ayta el-Şa'ab bölgesinde Hizbullah'ın askeri yapılanmasına saldırı düzenlediği belirtilerek, “Gün içerisinde Metula bölgesine doğru çok sayıda saldırı tespit edildi, IDF Lübnan topraklarındaki saldırıların yapıldığı kaynaklara saldırdı.” denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin, iki ayda 20,7 milyar dolarlık dış yatırım yaptı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-iki-ayda-207-milyar-dolarlik-dis-yatirim-yapti-3452/

2024 yılının ocak ve şubat aylarında Çin’in yaptığı finansal olmayan doğrudan dış yatırımların geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 10 artışla 20 milyar 787 milyon dolara ulaştığı bildirildi.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü He Yadong 21 Mart’ta düzenlenen basın toplantısında, Çinli işletmelerin yılın ilk iki ayında “Kuşak ve Yol” güzergahı üzerinde bulunan ülkelere yaptıkları finansal olmayan doğrudan dış yatırımların yüzde 0.6 oranında artarak toplam 4 milyar 609 milyon doları geçtiği bilgisini verdi.

Sözcü He, söz konusu iki ayda tamamlanan dış sözleşmeli projelerin cirosunun yüzde 9 artışla 19 milyar 178 milyon doları geçmesinin yanı sıra, yeni imzalanan sözleşmelerin tutarının ise yüzde 12.1 yükselerek 27 milyar 105 milyon doları aştığını belirtti. Sözcü, bunlar arasında Çinli şirketlerin Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ni ortaklaşa inşa eden ülkelerde tamamladıkları sözleşmeli projelerin cirosunun yüzde 9.6 artışla 15 milyar 478 doları ve yeni imzaladıkları sözleşmelerin tutarının ise yüzde 17.7 artışla 22 milyar 624 milyon doları geçtiğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İsviçre'de beklenmedik faiz indirimi sonrası İsviçre Frangı sert düştü https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/isvicrede-beklenmedik-faiz-indirimi-sonrasi-isvicre-frangi-sert-dustu-518/

Merkez Bankası bu kararı ile döviz piyasasına müdahaleler de dahil olmak üzere para politikasında daha fazla ayarlama yapılmasının gerekebileceğinin sinyalini verdi. 

Kararın ardında İsviçre Frangı'nda sert düşüşler yaşanıyor.


 


 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muratbey, ABD'de dünya gıda sektörüyle buluşacak https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/muratbey-abdde-dunya-gida-sektoruyle-bulusacak-8551/

Türkiye’nin yerli peynir markası Muratbey, 15-17 Nisan tarihleri arasında ABD’de düzenlenen dünyanın özel ticari buluşmaları arasında gösterilen ECRM organizasyonuna katılarak inovasyonla geliştirdiği halk sağlığına katkı sağlayan ürünlerini dünya gıda sektörüne tanıtacak.

Peynir sektörüne adım attığından bu yana istikrarlı şekilde yükselen büyüme oranıyla tüm dünyaya adını duyuran Türkiye’nin yerli peynir markası Muratbey, ABD’de düzenlenen ECRM Fuarı’na katılarak inovatif ürünlerini dünya gıda sektörüne tanıtacak. 15-17 Nisan 2024 tarihleri arasında kapılarını açacak olan fuar, markalar için özel olarak hazırlanmış birebir toplantılar, benzeri görülmemiş erişim ve iletişim olanakları sunuyor.

Avrupa'daki tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile marka yatırımlarına yoğun şekilde devam eden Muratbey, Almanya’da yakaladığı pazar payı artışının ardından 2011 yılından beri ihracat yaptığı ABD pazarındaki hedeflerini de yükseltti. Dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen Muratbey, perakende gıda sektörünün dev buluşması ECRM Fuarı ile ödüllü özel peynirlerini ABD’deki peynir severlerle buluşturacak.

2008’den bu yana 60’a yakın ülkede marka tescili aldıklarını belirten Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Avrupa Birliği, Ortadoğu ülkeleri, ABD ve Türki Cumhuriyetler ağırlıklı olmak üzere 5 kıtaya ihracat yapıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız sonucu geliştirdiğimiz özel peynirlerle birlikte Muratbey, 300’ü aşkın ürün çeşidine ulaştı. Sağlıkla lezzeti buluşturduğumuz, peyniri günün her saati tüketilebilecek bir atıştırmalığa dönüştürdüğümüz özel peynirler, 7’den 70’e her yaş grubuna hitap ediyor. Ürünlerimiz dünyanın farklı kültürlerinin beğenisi kazanıyor. Turquality programıyla 2018’den beri Türkiye’den Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, Danimarka, Avusturya ve Hollanda başta olmak üzere AB ülkelerine sürekli yükselen bir grafikle peynir ihraç ediyoruz. ECRM Fuarı’nda Muratbey’in özel ürünlerini ABD’de, dünyanın büyük gıda perakendecileriyle buluşturarak daha çok kişi peynirlerimizi tatsın istiyoruz.” dedi.

Toplum sağlığı için çok kritik olan ve dünya çapında eksikliği yaşanan D vitamini başta olmak üzere prebiyotik, whey protein gibi vücudumuz için yararlı değerlerle zenginleştirilmiş inovatif ürünler geliştirdiklerini söyleyen Necmi Erol, “Bu yenilikçi ve güvenilir peynirlerimiz, tüm dünyada hakim olan sağlıklı yaşam trendi ile ortaya çıkan ihtiyaçları proaktif şekilde karşılıyor. Burgu, Kaymaklı, Topi, Sürmeli, Misto, Naturena çeşitleri, Plus serisi D vitaminli yenilikçi peynirlerimiz yanında Anadolu Lezzetleri, Antep, Örgü, Izgara Peynir, Van Otlu Peynir ve Tel Peynir gibi yöresel çeşitlerimizi de içeren geniş bir ürün gamı ile ihracat yapıyoruz. Türkiye’den aldığımız gücü ve kaynağı inovasyonla harmanlayarak global bir oyuncu olma yolunda ilerliyoruz. Bu ve benzeri buluşmalar da bize hız kazandırıyor.” açıklamasını yaptı.

Muratbey, 2019’da da ECRM'ye katılarak süt ürünleri kategorisinde dünya çapında 16 firma arasında tek Türk markası olarak Türkiye’yi başarıyla temsil etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin, yabancı yatırımları artırmak için 24 yeni düzenleme yapacak https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-yabanci-yatirimlari-artirmak-icin-24-yeni-duzenleme-yapacak-6483/

Çin Devlet Konseyi Genel Ofisi, yüksek seviyeli dışa açılmanın ilerletilmesi ve yabancı yatırım çekilmesi ve kullanılması konusunda bir eylem planı yayımladı. Yabancı yatırımların Çin tarzı modernleşmenin gerçekleşmesi ile Çin ekonomisinin ve dünya ekonomisinin ortak refah ve kalkınmasının ilerletilmesinde önemli bir güç olduğu vurgulanan planda, yeni dönemde Xi Jinping’in Çin’e özgü sosyalizm düşüncesi doğrultusunda, daha fazla yabancı yatırım çekilmesinde ve kullanılmasında yeni kalkınma konseptinin eksiksiz, doğru ve kapsamlı şekilde hayata geçirilmesi, yabancı yatırımcıların Çin’de gelişmeye dönük güvenlerini artıracak piyasa odaklı, hukuka dayalı ve uluslararası birinci sınıf bir iş ortamı yaratılması gerektiği ifade edildi.

Eylem planına göre, piyasaya erişimin genişletilmesi, politika desteğinin artırılması, adil rekabet ortamının daha da iyileştirilmesi, inovasyon ve bu konuda yerli ve yabancı işletmelerin iş birliğinin teşvik edilmesi ve yerli kural ve mekanizmaların daha sağlıklı hale getirilmesi olmak üzere 5 alanda 24 tedbir hayata geçirilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zengezur Koridoru inşaatı aralıksız sürüyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/zengezur-koridoru-insaati-araliksiz-suruyor-1347/

Karabağ Savaşı sonrasında 10 Kasım 2020 yılında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin imzaladığı bildiriyle, Azerbaycan ile Nahçıvan arasında kara ve demir yolu açılması mutabakatı sağlanmıştı.

Azerbaycan, savaşın ardından kendi topraklarından Ermenistan sınırına uzanan kara ve demir yollarının yapımına başladı. Zengezur Koridoru güzergahının Azerbaycan topraklarındaki kısmında demir yolu ve kara yolu çalışmaları hızla devam etse de Ermenistan, bu hususta henüz bir adım atmadı.

Ermenistan’la olmaması halinde alternatif güzergahlar üzerinde de çalışan Azerbaycan, ülkeyi İran üzerinden Nahçıvan’a bağlayacak kara ve demir yolu hatlarının yapımı hususunda Tahran yönetimiyle anlaştı.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar gereği Aras Nehri üzerinde kara yolu ve demir yolu köprüleri inşa edilerek Nahçıvan’a İran üzerinden de ulaşım sağlanacak.

Ermenistan’la mutabakat sağlanması durumunda Azerbaycan, Nahçıvan’a hem bu ülke hem de İran üzerinden iki ulaşım alternatifine sahip olacak.

110,4 kilometrelik hat

Fuzuli ilinin Horadiz kasabasından Ermenistan sınırına, Zengilan ilinin Ağbend kasabasına uzanan Horadiz-Ağbend hattının inşasını Azerbaycan Devlet Demir Yolları gerçekleştiriyor. Hattın yapımında Türk şirketleri de aktif yer alıyor.

110,4 kilometrelik hattın üzerinde 9 istasyon ile köprü, araç geçidi, tünel, drenaj borusu gibi yaklaşık 500 yapı bulunuyor.

Horadiz-Ağbend hattında projelendirmenin yüzde 82’si, inşaat çalışmalarının ise yüzde 45’i tamamlanarak 69,7 kilometrelik ray döşendi. Hattın her iki kısmındaki 30’ar metre alan mayınlardan temizlendi.

Ermenilerin işgal döneminde döşediği mayınların ve zor arazi koşullarının yapımında birtakım zorluklara neden olan hattın 2025’te tamamlanması öngörülüyor.

Kara yolunun yüzde 80’inden fazlası tamamlandı

Demir yoluna paralel olarak Azerbaycan, Horadiz’den Ağbend kasabasına 123,5 kilometrelik yeni kara yolu inşa ediyor.

Azerbaycan Otoyolları Devlet Ajansının koordinesinde gerçekleştirilen inşaatı Türk şirketleri hayata geçiriyor.

Bazı bölümleri 4, bazı bölümleri ise 6 şeritli olan kara yolunun üzerinde 58 alt geçit, 27 köprü ve 3 tünel bulunuyor. kara yolunun yüzde 80’inden fazlası tamamlandı.

Bakü’den Horadiz kasabasına kadar kara yolu ve demir yolu hatları işlek durumda. Bu hatların Horadiz’den Ermenistan sınırına kadarki kısmının bazı bölümleri Ermenistan işgali döneminde tahrip edildi, bazı bölümleri ise yapılan barajın suları altında kaldı. Dolayısıyla Horadiz’den Nahçıvan’ın Ordubad iline uzanan 166 kilometrelik yeni demir yolu hattı inşa edilecek.

Hattın Ermenistan kısmından, Zengezur bölgesinden geçecek 43 kilometrelik bölümünün inşaatı iki ülke arasında sağlanacak nihai mutabakattan sonra başlayacak.

Ordubad’dan, Nahçıvan’ın kuzeyinde bulunan, Türkiye, Ermenistan ve İran’a yakın Velidağ İstasyonu’na kadarki 158 kilometrelik hat ise kapsamlı tamir edilecek.

Kars’ı, Nahçıvan’a bağlayacak proje de var

Türkiye ve Azerbaycan’ın, Kars’ı, Nahçıvan’a bağlayacak demir yolu hattı projesi de bulunuyor. İhalesi yapılan projenin çalışması yıl içerisinde başlayacak.

Bu projelerin tümü gerçekleştirildiğinde Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni ulaşım bağlantısı sağlanacak. Aynı zamanda Türkiye ile Rusya arasında Azerbaycan üzerinden kesintisiz kara ve demir yolu iletişimi sağlanmış olacak.

Nahçıvan Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Ceyhun Mahmudov, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan'ın batı illeri arasında kara bağlantısını sağlayacak Zengezur Koridoru'nun açılmasının Nahçıvan, Azerbaycan ve Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek “(Zengezur Koridoru) 30 yıla yakın süredir ablukada olan Nahçıvan'ın ekonomik gelişimi için geniş zemin yaratacaktır. Nahçıvan burada lojistik merkezlerden birine dönüşecektir” dedi.

Azerbaycan ordusunun 44 günlük 2. Karabağ Savaşı'nın ardından topraklarını işgalden kurtarmasıyla Zengezur Koridoru'nun öneminin arttığını kaydeden Mahmudov, Türkiye ve Azerbaycan'ın ekonomik ilişkilerinin çok önemli hale geldiğini söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan'ın Ermenistan konusunda aynı siyaseti izlediğini hatırlatan Mahmudov, Zengezur Koridoru'nun Ermenistan'ın Sünik bölgesinin gelişimini sağlayacağını vurguladı.

Rusya pazarına girecek Türklerin mesafesi kısalacak

Zengezur Koridoru'nun bölgesel önemine işaret eden Mahmudov, "(Bu koridor) Hem Azerbaycan için hem Türkiye için ve Nahçıvan için çok önemlidir. Bu yol Orta Asya, Azerbaycan ya da Rusya pazarına girecek Türk iş adamlarının mesafesini kısaltacak. Burada 400 kilometrelik yolun kısaltılmasından bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

Mahmudov, Zengezur Koridoru'yla Azerbaycan ile Türkiye arasında ilk kara bağlantısının sağlanacağına dikkati çekerek Türkiye'nin bu koridor üzerinden Azerbaycan pazarına direkt bağlanacağını söyledi.

Öte yandan söz konusu koridorla Türkiye'nin Azerbaycan üzerinden Orta Asya pazarına açılabileceğinin altını çizen Mahmudov, böylelikle Orta Asya ülkeleriyle dış ve ekonomik ilişkilerin gelişiminin sağlanacağını belirtti.

Mahmudov, Zengezur Koridoru'nun Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) kurumsallaşmasına katkı sağlayacağına işaret ederek TDT ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinin tüm bölge için önemli olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin Zengezur Koridoru'yla Çin ile de bağlantı kuracağını aktaran Mahmudov, Türk mallarının Çin pazarına, Çin mallarının da Türk pazarlarına girmesinin sağlanacağını aktardı.

Nahçıvan lojistik merkezlerden biri olacak

Mahmudov, koridorla Nahçıvan ile Azerbaycan arasında kara yollarının açılacağını belirterek "(Bu) 30 yıla yakın süredir ablukada olan Nahçıvan'ın ekonomik gelişimi için geniş zemin yaratacaktır. Nahçıvan burada lojistik merkezlerden birine dönüşecektir." değerlendirmesini yaptı.

Mahmudov, Zengezur Koridoru'nun Türkiye'nin Pakistan ile de ilişkilerini geliştirmesi için büyük zemin oluşturacağını söyledi.

Zengezur Koridoru'nun Ermenistan'dan geçmesi durumunda Ermenistan'ın demir yolu hatlarının uluslararası taşımacılığa açılacağını vurgulayan Mahmudov, Ermenistan'ın Sünik bölgesinin büyük gelişim göstereceğini vurguladı.

Zengezur Koridoru'nun açılması için yapılan çalışmalara değinen Mahmudov, "Zengezur Koridoru açıldıktan sonra, artık Nahçıvan'dan Sünik bölgesine geçerek yine Azerbaycan bölgesi olan Doğu Zengezur'la kara bağlantısı kurulacak. Burada tüneller var. Eskiden, Sovyet Birliği vaktinde bu hat işliyordu. Burada tünel ve kara yolu vardı. Bu kara yolu yeniden restore edildikten sonra istihdam için de geniş imkanlar yaratacak." diye konuştu.

Türkiye Rusya pazarına Azerbaycan üzerinden dahil olacak

Zengezur Koridoru hattından geçecek olan tarihi Culfa Tren İstasyonu'nun Azerbaycan ve Türkiye için büyük önem taşıdığını kaydeden Mahmudov, "Biz iki kardeş ülkeyi birbirinden ayırmıyoruz. Her ikisi için de bu yol önemli” dedi.

Mahmudov, Türkiye'nin turizminde Rus vatandaşlarının öneminin büyük olduğuna işaret ederek "Culfa'daki mevcut tren yoluyla artık Türk iş adamları, Rusya pazarına dahil olacaktır. Zaten Türkiye Rusya pazarına dahil. Harita üzerinden baktığımızda Türkiye Rusya pazarına Gürcistan üzerinden dahil oluyor ama gelecekte Zengezur Koridoru açıldığında Türkiye, Rusya pazarına Azerbaycan üzerinden dahil olacak. Bu yol daha da kısaldı." değerlendirmesini yaptı.

Rusya pazarının Azerbaycan ve Türk iş insanları için büyük ham madde pazarı olduğunu kaydeden Mahmudov, Rusya'dan demir, kömür ve ağır metaller ithal edebileceklerini, bu nedenle Culfa tren istasyonunun önemli olduğunu söyledi.

Modernizasyon Kars-Gümrü demiryolu aracılığı gerçekleşecek

Genel olarak Zengezur Koridoru’nun modernizasyonu, Kars-Gümrü demiryolu aracılığı ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu projeye göre, Kars-Gümrü-Nahçıvan-Megri-Bakü demiryolu hattı inşaatının toplam maliyeti 434 milyon ABD dolardır. Bu projenin gerçekleşmesi durumunda güzergah üzerinde kargo taşıma kapasitesi 13 yıl içerisinde 10 milyon tona ulaşabilir. Bölgedeki ülkeler arası ilişkilerin iyileşmesi durumunda Ermenistan’ın Türkiye ile gerçekleştirdiği ticaret hacmi toplam ticaretinin içerisinde yüzde 3’ten yüzde 13’e çıkarabilir. Aynı zamanda, Azerbaycan’ın ihracatının 1.2 milyar manata (705 milyon dolara), ulaşma potansiyeli bulunmaktadır. Önde gelen sektörler içerisinde ise imalat endüstrisinde gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3’üne denk bir artış ihtimali bulunurken bunu sırasıyla yüzde 2.7 ile maden endüstrisi ve yüzde 2’le hammadde sektörü gelmektedir. Genel olarak, Karabağ bölgesinin bağımsızlığı, orta vadede Azerbaycan ekonomisinin gelişmesine yeni bir ivme kazandırarak tarım sektörünü yüzde 10.4’e, turizm sektörünü yüzde 5.5’e, madencilik endüstrisini yüzde 5.3’e, ulaşım hizmetlerini yüzde 4.9’a, işleme sanayisini yüzde 4.3’e ve diğer hizmetlerin yüzde 1.4 oranında artış göstermesine imkan sağlama potansiyeli bulunmaktadır. Bu nedenle, birincil olmayan sektörlerden elde edilen gelir GSYİH’sine yüzde 5.1 civarında gelir elde edebilme imkanına sahip olabilir.

Bölgedeki askeri çatışmaları azaltabilir

Zengezur Koridoru Azerbaycan’ın yanı sıra Çin ve Orta Asya’yı, hatta Ermenistan ve Avrupa’yı birbirine daha rahat bağlama potansiyeline sahip sosyal, ekonomik, jeopolitik ve jeostratejik açıdan önemli bir proje olarak nitelendirilmektedir. Bölgedeki askeri ve siyasi çatışmaların azalması, ülkeler arasındaki ticaretin artmasına neden olacaktır. Bunun yanında Rusya, Azerbaycan, Türkiye, Ermenistan ve İran arasındaki demiryolu hattının genişletilmesinin yanı sıra Kafkasya bölgesindeki ticaret hacmini yükseltecek birçok ticaret yollarının açılmasını hızlandıracaktır. Azerbaycan’ın bir Avrasya ulaşım merkezine dönüşmesiyle birlikte, Kafkasya  bölgesindeki karayolları ve demiryolları, bölgenin transit güvenliğini artırarak yeni rekabet ve yeni fırsatlar yaratacaktır. Elbette bu bağlamda uluslararası Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaşım koridorlarının yapımı ve güzergahları ile Hazar Denizi’nden Avrupa’ya uzanan petrol ve gaz boru hattı sisteminin yapımı da yeni gelişmeleri beraberinde getirecektir. Azerbaycan’ın Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaşım koridorlarının önemi daha da artacaktır. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Azerbaycan, Avrupa ve Asya arasında bir lojistik merkezi olarak çok kapsamlı işleri üstlenmektedir. Doğu-Batı Koridoru, Çin’in Orta Asya ve Azerbaycan üzerinden Avrupa’ya engelsiz erişimi sağlaması ile neticede ülkeler arasındaki ticaret oranı yükselecektir. Örneğin, 2019 yılında Çin ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ticaret 720.8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Çin ve AB arasındaki yeni yatırım anlaşmaları, Orta Koridor üzerinden gerçekleştirilen ticarete şimdiden olumlu eğilimler göstermektedir (Diplomat.com, 2021). Örneğin, Çin’in 2018’de Azerbaycan ile ticaret hacmi 898.2 milyon ABD doları tutarına denk gelirken, 2019 yılında bu rakam 1.4 milyar doları geçmiştir (comtrade.un.org, 2021). Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacmi 2019 yılında 21.8 milyar ABD doları bulmuş, 2020’de ise pandemi dönemine rağmen ticaret cirosu 24 milyar dolara ulaşmış ve 2021 yılının ilk üç ayındaki rakam geçen yılın aynı dönemine göre %44 oranında artış göstererek 8 milyar dolara çıkmıştır. 2021 yılının ilk çeyreğinde Bakü-Tiflis-Kars ve Merkez Koridoru’ndaki yük trafiği 2019 yılının ilk üç ayına göre %104 oranında artış göstererek 396.778 tona ulaşması, Orta Koridoru’na olan talep ve kapasitenin her yıl arttığını göstermektedir. Savaşın sona ermesinin ardından Güney Kafkasya’da Azerbaycan ve Türkiye ile bölgedeki komşu ülkeler arasında ortak iş birliğinin oluşturulması maksadıyla “3+3” modeli (Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan + Türkiye, İran, Rusya) gündem meselesi ele alınmıştır. Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Doğu-Batı Koridoru, Demir İpek Yolu, Avrupa-Kafkas Ulaşım Koridoru (TRACECA) boyunca uzanan projeler bölgedeki projelerin gerçekleştirilmesi için çok önemlidir. Zengezur Koridoru, Çin-Avrupa Merkez Koridoru boyunca Güney Kafkasya ve Orta Asya ekonomisine olumlu etki yapacaktır.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Çin ekonomisinin olumlu toparlanma eğilimi nereden kaynaklanıyor?" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-ekonomisinin-olumlu-toparlanma-egilimi-nereden-kaynaklaniyor-8161/

ABD Plymouth Rock Sigorta Şirketi Başkanı James Stone, son günlerde Çin ekonomisiyle ilgili Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda, "Çin'in tıp endüstrisinin önümüzdeki 5-10 yıl içinde hızlı büyümeyi sürdüreceğine inanıyorum. Bu nedenle çeşitli ülkelerden şirketler bu alana yatırımlarını artırıyor." ifadelerini kullandı. Son bir dönemde çok sayıda yabancı şirket, Çin piyasasının yerinin doldurulamaz olduğunu, Çin ekonomisinin olumlu gelişme eğilimine iyimser yaklaştıklarını belirtti.

Çin ekonomisinin bu olumlu toparlanma eğilimi nereden kaynaklanıyor?

Ocak-şubat dönemine dair resmi ekonomik verilere göre, Çin’deki büyük ölçekli sanayi işletmelerinin katma değeri, yıllık bazda yüzde 7 artarken, sabit varlık yatırımı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artış kaydetti. Bir dizi veri, Çin ekonomisinin uzun zamandır olumlu büyüme eğiliminin değişmediğini gösteriyor.

Ayrıca Çin’de tüketim mallarının toplam perakende satışı, yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,5 büyüdü. İnovasyon, ekonomik büyümeyi ilerleten güç haline geldi. Yılın ilk iki ayına dair verilere göre, üç boyutlu baskı ekipmanı, elektrikli araç için şarj istasyonu ve elektronik bileşen ürünlerinin üretimi yıllık bazda yüzde 40 üzerinde arttı ve yüksek teknoloji endüstrilerine yapılan yatırım yıllık bazda yüzde 9,4 arttı.

Bununla birlikte, 2024 Hükümet Çalışma Raporu’nda modern bir endüstriyel sistemin inşasının ilerletilerek, yeni nitelikli üretici güçlerin gelişiminin hızlandırılması öncelikli görev olarak belirlendi.

Özellikle endüstriyel internet gibi yeni üretim araçlarının uygulanması, üretim sürecinin optimizasyonunu sağlıyor. 2023 yılına kadar Çin’de endüstriyel internetle ilgili ana endüstrilerin ölçeği, 1 trilyon 300 milyar yuanı aştı. Geçen yılın sonunda Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan dünyada sanayi endüstrisinde en ileri akıllı üretim gücüne sahip olan “Deniz Feneri Fabrikası” listesine yeni eklenen 21 fabrikadan 11’i Çin’de bulunuyor.

Çin’in inovasyon ortamı bir dizi yabancı şirketin dikkatini de çekti. Ocak ayında ülkede yeni kurulan yabancı sermayeli şirketlerin sayısı, yıllık bazda yüzde 74,4 artarak 4 bin 588’e ulaştı. Batılı ülkelerin Çin’e yatırımları büyük ölçüde arttı. Özellikle Fransa ve İsveç’in Çin’e yaptığı yatırımlar, sırasıyla 25 kat ve 11 kat arttı.

Çin’in mal ithalat ve ihracat hacmi de ocak-şubat döneminde yüzde 8,7 büyüdü. Hem ithalat, hem ihracat pozitif büyüme kaydetti. Çin’in dış ticaretinde yaşanan büyüme, küresel ticaret ve ekonominin toplarlanmasına da güç katıyor.

Şu an uluslararası arenada hala çok sayıda istikrarsızlık ve belirsizlik bulunuyor. Çin ekonomisinin toparlanıp büyümesinin temelinin daha da sağlamlaştırılması gerekir. Ancak ekonomik büyümeyi teşvik eden olumlu faktörlerin yanı sıra, Çin piyasasının canlılığı ve şirketlerin aldığı etkili önlemler Çin ekonomisinin yıllık hedeflere ulaşmasına güven sağlarken, dünya ekonomisinin toparlanmasına da positif enerji katacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Astra Zeneca biyofarma şirketi Fusion Pharmaceuticals'ı 2,4 milyar dolara satın alıyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/astra-zeneca-biyofarma-sirketi-fusion-pharmaceuticalsi-24-milyar-dolara-satin-aliyor-2997/

Fusion, insan vücudundaki belirli organları, dokuları veya hücreleri hedef alan, hızla büyüyen bir kanser tedavisi alanı olan radyofarmasötiklerle çalışıyor.

AstraZeneca, "Bu satın alma, kemoterapi ve radyoterapi gibi geleneksel rejimleri daha hedefe yönelik tedavilerle değiştirerek hastalar için kanser tedavisini ve sonuçlarını dönüştürme hedefini gerçekleştiren AstraZeneca'da ileriye doğru atılmış büyük bir adıma işaret ediyor" dedi.

Fusion'ın hisseleri, analistlerin sektöre ısınması ve olası bir satın alma hedefi olarak Fusion'a işaret etmesiyle son 12 ayda zaten yüzde 165 yükselererek Pazartesi günü 10,64 dolardan kapandı.

Anlaşma, AstraZeneca'nın geçen hafta Fransız nadir hastalıklar girişimi Amolyt'i satın almak için yaptığı 1 milyar dolarlık anlaşmanın ardından geldi.

AstraZeneca Onkolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Susan Galbraith, "Günümüzde kanser hastalarının yüzde otuz ila ellisi tedavi sırasında bir noktada radyoterapi alıyor ve Fusion'ın satın alınması, bakımın bu yönünü yeni nesil radyokonjugatlarla dönüştürme tutkumuzu daha da güçlendiriyor" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Japonya, 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/japonya-17-yil-sonra-ilk-kez-faiz-artirdi-8782/

CCTV’nin haberine göre, Japonya Merkez Bankası’nın politika kurulu, iki günlük politika toplantısının ardından kısa vadeli faiz oranlarını eksi 0,1'den yüzde 0’a kadar bir miktar artırarak yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yönlendirmeye karar verdi ve 17 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Japonya Merkez Bankası negatif faiz politikasını sonlandırdı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/japonya-merkez-bankasi-negatif-faiz-politikasini-sonlandirdi-9360/

Japonya Merkez Bankası, Salı günü sekiz yıldır devam eden negatif faiz oranlarını ve alışılmışın dışındaki politikasının diğer kalıntılarını sona erdirerek, BOJ, yeni politika faizi olarak gecelik alım faizini kısmen merkez bankası mevduatına %0,1 faiz ödeyerek %0-0,1 aralığında yönlendirmeye karar verdi.

BOJ geniş çapta beklenen bir kararla 2016'dan bu yana uygulanan ve uzun vadeli faiz oranlarını sıfır civarında sınırlayan bir politika olan getiri eğrisi kontrolünü (YCC) de terk etti. BOJ ayrıca borsada işlem gören fonlar (ETF) ve Japon gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi riskli varlıkların alımlarını durdurma kararı aldı.

BOJ normalleşmeye dönmeye başladı ancak bankanın hamleleri oldukça dikkatli yapılıyor ve bu küçük bir adım. BOJ'un uzun vadeli getirilerde ani bir  yükselişi önlemek için böyle bir imaj vermeye çalıştığına inanılıyor. BOJ, %2'lik fiyat istikrarı hedefine ulaşılacağının görülmesine rağmen, merkez bankasının ekonomi ve fiyatlara ilişkin görüşleri yükselişe geçmedi, bu da başka bir faiz artırımının bu kadar yakın zamanda olmayacağına işaret ediyor. Bu kararlardan sonra dolar/yen sadece 30 puan hareket etti, bu yüzden bu bir klasik 'söylentiyi al, gerçeği sat'. Diğer taraftan ise; son zamanlarda Japon yerel medyasında görülen çok sayıda sızıntı göz önüne alındığında, her şey piyasadaki fikir birliğiyle uyumluydu. Sonuç olarak; BOJ bugün politika normalleşmesine yönelik ilk geçici adımını attı. Özellikle negatif faiz oranlarının ortadan kaldırılması, Japonya'nın deflasyonun pençesinden çıktığına dair BOJ'un güvenini gösteriyor.

Avustralya merkez bankası ise bugünkü toplantısında faiz oranlarını üst üste üçüncü toplantısında da 12 yılın en yüksek seviyesi olan %4,35'te tuttu ve politikayla ilgili herhangi bir değişiklik veya değişiklik yapmayacağını söyledi.

Wall Street'in ana endeksleri dünü yükselişle kapattı; Alphabet ve Tesla gibi büyük büyüme gösteren hisse senetleri, teknoloji ağırlıklı Nasdaq'taki toparlanmayı desteklerken, yatırımcılar da ABD Merkez Bankası'nın toplantısına odaklandı. Geçen hafta beklenenden daha güçlü gelen enflasyon verileri, piyasaların bu yıl faiz indirimlerine ilişkin beklentilerinin azaltmalarına yol açtı; piyasalar bu yıl 71 baz puanlık (bps) bir gevşemeyi fiyatlıyor. Yılın başında 150 baz puanlık kesintileri fiyatlandırıyorlardı. CME FedWatch aracı, yatırımcıların Fed'in Haziran ayında gevşeme döngüsüne başlaması ihtimalini %54,7 olarak fiyatladığını göstermekte.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,62 düştü. Çin hisseleri %0,3 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1'in gerilemiş durumda. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, dün üç haftanın en yüksek seviyesi olan %4,348'e yükseldikten sonra bu sabah 1,4 baz puan düşüşle %4,326'ya geriledi. Yükselen getiriler doları destekledi ve endeks iki haftanın en yüksek seviyesi olan 103,67'ye ulaştı.

Spot altın ons başına 2.160,51 dolardan işlem görürken, Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Irak'tan gelen ham petrol ihracatının azalması, Rusya da ise Ukrayna'nın ülkenin petrol altyapısına yönelik saldırıları sonrasında, planlanan bakım kapatmalarına ek olarak Rusya'nın ham petrol akışını muhtemelen günde  bin varil kadar azaltacağı beklentisi, Çin ile ABD'de güçlü talep ve ekonomik büyüme sinyallerinin etkisiyle dünkü yükselişin ardından bu sabah düşüşte. Mayıs teslimli Brent ham petrol vadeli işlem sözleşmesi 86,73 dolara gerilerken, ABD WTI için kontrat 82,03 dolara ve vadesi yarın dolacak olan WTI Nisan kontratı da 82,56 dolara geriledi.

 

Kaynak: A1 Capital

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'in sanayi üretimi Ocak-Şubat döneminde yüzde 7 arttı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinin-sanayi-uretimi-ocak-subat-doneminde-yuzde-7-artti-2692/

Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) yayınladığı verilere göre, Çin'in önemli bir ekonomik gösterge olan katma değerli sanayi üretimi 2024'ün Ocak-Şubat döneminde yüzde 7 arttı.

CCTV’nin haberine göre, Ulusal Ekonomi Kapsamlı İstatistik Dairesi Başkanı olan NBS Sözcüsü Liu Aihua, Pazartesi sabahı Çin'in ilk iki aydaki ekonomik performansı hakkında bilgi verdi. Liu Aihua, 2024'ün ilk iki ayında Çin ekonomisinin toparlanma ivmesini koruduğunu ve istikrarlı bir başlangıç yaptığını söyledi.

Şubat ayında belirlenen büyüklüğün üzerindeki sanayi kuruluşlarının toplam katma değeri bir önceki aya göre yüzde 0,56 arttı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AB, Mısır'la 7,4 milyar euroluk anlaşma imzaladı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/ab-misirla-74-milyar-euroluk-anlasma-imzaladi-1047/

Üç yıllık AB-Mısır stratejik ortaklığı, ekonomik değişimleri desteklemek için 5 milyar euroluk kısa vadeli kredileri, özel sektör yatırımlarını desteklemek için 1,8 milyar euro ve göç yönetimi için 200 milyon euro dahil olmak üzere 600 milyon euroluk hibeleri kapsıyor.

Heyete başkanlık eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmanın Mısır'ın "çok sorunlu bir mahalledeki" "stratejik konumunun" ve "bölgenin istikrarında" oynadığı "hayati rolün" altını çizdiğini söyledi.

Bu vesileyle Gazze'de ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Filistinlilere acil yardım talebini yineledi.

Von der Leyen "Hepimiz Gazze'deki savaştan ve ortaya çıkan felaket niteliğindeki insani durumdan son derece endişeliyiz. Gazze kıtlıkla karşı karşıya ve biz bunu kabul edemeyiz. Artık rehineleri serbest bırakacak ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaşmasını sağlayacak bir ateşkes konusunda hızla anlaşmaya varmak kritik önem taşıyor" dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile yapılan zirve toplantısına Ursula von der Leyen'in yanısıra İtalya, Yunanistan, Avusturya, Kıbrıs ve Belçika başbakanları da katıldı.

Üç yıllık anlaşma, bloğun mültecilerin Akdeniz'i geçmesini durdurmaya yönelik son girişiminin bir parçası ancak kapsamı geçen yıl Tunus'la yapılan tartışmalı 150 milyon euroluk anlaşmadan çok daha geniş kapsamlı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni , Mısır'ın ABD ve Katar'la birlikte Gazze'deki savaşı sona erdirme çabalarını sürdürmedeki rolü nedeniyle Sisi'ye övgüde bulundu ve ayrıca ülke içinde önemli bir siyasi sorun olan göç konusuna da değindi.

Küresel kuzeyin, küresel güneydeki insanları Avrupa'ya göç etmemeye ikna edebilmesinin en iyi yolunun, yalnızca insan kaçakçılığı yapan çeteleri dağıtmak değil, aynı zamanda Afrika kıtasındaki "haklarını yeniden teyit etmek" ve ekonomilerini geliştirmeye yardımcı olmak olduğunu söyledi. "Bugün tam da bunu yapıyoruz" dedi.

Belçika başbakanı Alexander De Croo da "Gazze'deki mevcut durum kabul edilemez" diyerek uluslararası adalet divanının İsrail'in insani yardıma erişimini artırmasını talep eden geçici bir karar verdiğini ancak uygulamada bunun tam tersi olduğunu ifade etti.

Avrupalı hükümetler, 106 milyon nüfuslu Mısır'da döviz bulmakta zorlanan istikrarsızlık riskinden uzun süredir endişe duyuyor. Ekonomik sıkıntı ve yoksulluk, son yıllarda artan sayıda insanı ülkeyi terk etmeye itti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'de ÜFE Ocak-Şubat döneminde yüzde 2,6 düştü https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinde-ufe-ocak-subat-doneminde-yuzde-26-dustu-9507/

CCTV’nin haberine göre, Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) sözcüsü Liu Aihua, Çin'in fabrika kapısındaki malların maliyetlerini ölçen üretici fiyat endeksinin (ÜFE) 2024'ün ilk iki ayında yıllık yüzde 2,6 düştüğünü söyledi.

Veriler, ÜFE'nin hem Ocak hem de Şubat aylarında düşüş eğilimi gösterdiğini ve bu durumun iki aylık dönemdeki genel düşüşe katkıda bulunduğunu gösterdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünyada cinsiyet eşitliği alanında gerileme yaşanıyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/dunyada-cinsiyet-esitligi-alaninda-gerileme-yasaniyor--6923/

Kozmetik sektörünün öncülerinden Avon, kadınların güvenliklerine yönelik hissettiklerini ve yaşadığı tecrübeleri araştırdığı Küresel İlerleme Raporu’nun 2024 sonuçlarını açıkladı. 7 ülkede 7 bin kadınla yapılan anket çalışmalarını değerlendirerek hazırlanan Kadınlar için Küresel İlerleme Raporu 2024; cinsiyet eşitliği alanında ücret, fırsat ve karar alma süreçleri gibi kritik konularda gerileme yaşandığını ortaya koyuyor.

Ücret ve fırsatlarda gerileme yaşandı

Rapor, ücret farklılıklarının ve fırsat eşitliğinin önemli sorunlar arasında olmaya devam ettiğini düşünen kadınların sayısında artış olduğunu gösteriyor. Anket sonuçları, cinsiyet eşitliğinin kendi işlerini kurmalarının önünde bir engel olduğunu düşünen kadınların oranının yüzde 14’ten yüzde 20’ye yükseldiğine işaret ediyor.

10 kadından 9’u fırsat eşitliğine inanmıyor

Ankete katılan kadınların yaklaşık yüzde 90'ı cinsiyet kalıplarının fırsat eşitliğinin önünde bir engel olduğunu söyleyerek toplumsal önyargılarla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Araştırma, cinsiyet kalıplarının fırsat eşitliğinin önünde bir engel olduğunu düşünen kadın sayısının artarak 10’da 9’a ulaştığına işaret ediyor. Veriler ayrıca, kadınların üçte birinden fazlasının (yüzde 35) cinsiyetleri nedeniyle işyerinde kendilerini 'rahatsız', yüzde 17'sinin kendilerini 'güvensiz', yüzde 16'sının ise 'taciz edilmiş' hissettiğini ortaya koyuyor.

Kadınların yüzde 72’si tek başına yürürken güvende hissetmiyor

Rapora göre kadınların önemli bir kısmı kamusal alanlarda ve hatta işyerinde kendini güvende hissetmiyor. Anket, kadınların neredeyse dörtte üçünün (yüzde 72) akşamları dışarıda tek başlarına yürürken/egzersiz yaparken, yüzde 43'ünün toplu taşıma araçlarında ve yüzde 55'inin ise taksiye tek başlarına binerken kendilerini güvende hissetmediğini vurguluyor.

İşyeri, kadınlar için güvenli bir sığınak olabiliyor

Ankete katılan birçok kadın güvenlik endişelerine rağmen aile içi şiddet konusunda iş yerini güvenli buluyor. Kadınların güvenlik hislerine odaklanan rapor, kadınların yüzde 43’ünün işyerini, evdeki her türlü çatışma veya istismardan uzak bir sığınak veya güvenli bir alan olarak gördüğüne dikkati çekiyor.

“Rapor dayanışmayı teşvik ediyor ve kadınlara umut veriyor”

Hazırlanan bu raporun dünyanın birçok yerinden kadınların karşılaştığı zorlukları mercek altına aldığını ve çözüme yönelik adımların yetersizliğini acı bir şekilde gözler önüne serdiğini belirten Avon Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Orkun Gül sözlerine şu şekilde devam etti; “Kadınların çoğunun evde, işyerinde, sokakta veya parkta uğradığı cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle kendini güvende hissetmediğini, üstelik bu ayrımcılığı ortadan kaldırma konusunda kaydedilen kazanımlarda bir gerileme yaşandığını açık bir şekilde görüyoruz. Bu anlamda toplum olarak yapmamız gereken, kadınların ekonomiye katılarak tam potansiyellerine ulaşmalarına destek olmaktır. Biz Avon olarak kadın girişimcilerin ekonomiye katılımını teşvik ederek ve yeni fırsatların önünü açarak, kadınların cinsiyet eşitliğine ve ekonomik özgürlüğe sahip olduğu bir dünya yaratmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu amaçla hazırladığımız raporumuz, dayanışmayı teşvik ederken kadınlara umut vermeyi hedefliyor.”

Avon'un kadınları güçlendirmeye yönelik kalıcı mirası

137 yılı aşkın süredir kadınların güçlendirilmesini savunan Avon, temsilciler programıyla dünya çapında milyonlarca kadına esneklik ve ekonomik bağımsızlık sağlıyor. Herkesi cinsiyet eşitliği mücadelesine katılmaya davet eden Avon ayrıca STK’lar ile de ortaklık kurarak 2004 yılından bu yana kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadeleye 91 milyon dolarının üzerinde katkı sağladı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Amerikan hisse senedi işlemleri enflasyon endişeleriyle kapanırken düştü https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/amerikan-hisse-senedi-islemleri-enflasyon-endiseleriyle-kapanirken-dustu-7438/
CCTV'nin haberine göre, Dow Jones Endüstriyel Ortalama Endeksi 190,89 puan düşerek yüzde 0,49 azalışla 38.714,77'ye geriledi. S&P 500 Endeksi 33,39 puan veya yüzde 0,65 düşüşle 5.117,09'a geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise 155,36 puan kaybederek yüzde 0,96 azalışla 15.973,17'ye geriledi.
 
S&P 500'ün 11 ana sektöründen yedisi kırmızıda kapanırken, teknoloji ve iletişim hizmetleri sırasıyla yüzde 1,29 ve yüzde 1,18 düşüşle öncülük etti. Bu arada, enerji ve hizmet sektörleri sırasıyla yüzde 0,23 ve %0,12 artışla en çok kazananlar arasındaydı.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'de sosyal sermaye ölçeği 54,3 trilyon dolara ulaştı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinde-sosyal-sermaye-olcegi-543-trilyon-dolara-ulasti-8892/

Çin’in merkez bankası olan Çin Halk Bankası tarafından yayımlanan verilere göre, 2024 yılının şubat ayının sonunda ülkedeki sosyal sermaye ölçeği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artarak 385,72 trilyon yuana (yaklaşık 54,3 trilyon dolar) ulaştı.

Aynı dönemde, reel ekonomi sektörlerine yapılan kredi bakiyesi yüzde 9,7 oranında artarak 241,29 trilyon yuanı buldu. 

2024 yılının şubat ayında, ülkedeki şirketlere verilen kredilerin ortalama faiz oranı geçen yılın aynı dönemine göre 11 baz puan azaltarak yüzde 3,76’ya düştü.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin Merkez Bankası, politika faizini sabit tuttu https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-merkez-bankasi-politika-faizini-sabit-tuttu-9941/

PBoC'dan yapılan açıklamada, MLF ile bankalara yüzde 2,5 faizle bir yıl vadeli 387 milyar yuan (yaklaşık 53,78 milyar dolar), ters repo işlemleri ile de yüzde 1,8 faizle 7 gün vadeli 13 milyar yuan (yaklaşık 1,81 milyar dolar) aktarıldığı bildirildi.

Banka, MLF ile 15 Mart 2023'te bankalara 481 milyar yuan (yaklaşık 66,84 milyar dolar) nakit sağlamıştı. Söz konusu kredilerin 1 yıllık vadesi dolduğundan ve aynı faizle daha az para aktarıldığından piyasadan yaklaşık 13 milyar dolar net nakit çıkışı oldu.

Bankanın açıklamasında, işlemlerin, "finans kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere bankacılık sistemindeki likiditeyi yeterli ve makul seviyede tutmayı" amaçladığı kaydedildi.

MLF, Çin bankalarının menkul varlıkları karşılığında Merkez Bankasından orta vadeli kredi almasına olanak sağlıyor.

Ters repo işlemlerinde ise Merkez Bankası, menkul varlıkları ileri tarihte geri satmak üzere satın alarak piyasaya nakit aktarıyor.

Çin Merkez Bankasının, piyasalardaki büyümeyi teşvik edici parasal genişleme beklentisine karşı ihtiyatlı para politikasını sürdürdüğü gözleniyor.

Analistler, ABD'de enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine öngörülenden daha geç başlayabileceği öngörüsünün PBoC'nin faiz kararında kararını etkili olmuş olabileceğini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'in Rusya'ya ihracatı iki ayda yüzde 15 artış gösterdi https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinin-rusyaya-ihracati-iki-ayda-yuzde-15-artis-gosterdi-5526/

Çin Gümrük Genel İdaresi’nden edinilen bilgilere göre, 2024 yılının Ocak ve Şubat aylarında Çin’in Rusya’ya yaptığı ihracat hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5, Rusya’dan ithalat hacmi ise yüzde 9,9 oranında arttı. 

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü He Yadong, Rusya’yla sağlıklı ticari ilişkileri yoğunlaştırmaya hazır olduklarını belirtti. Sözcü He, bugün Beijing’de düzenlenen olağan basın toplantısında, 2024 yılının başından bu yana Çin ile Rusya arasındaki ticaret hacminde artışın korunduğunu söyleyerek, özellikle enerji ürünleri gibi emtialar, tarımsal ürünler, otomobil, beyaz eşya, hizmet sektörü ve sınır ötesi e-ticaret dahil olmak üzere ticari alanlarda büyük artış kaydedildiği bilgisini verdi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Uluslararası yatırım kuruluşu, ticaretin 5 parametresini açıkladı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/uluslararasi-yatirim-kurulusu-ticaretin-5-parametresini-acikladi-5813/

Türkiye, dış ticarette vites yükseltmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) edinilen bilgilere göre, 2023’ü 232,2 milyar dolar ihracatla kapatan ülkemizin bu rakamın neredeyse %10'una henüz 2024'ün ilk 3 ayında ulaştığı kaydediliyor. Ticarete bağlı olarak giderek değer kazanan ekonominin başrolünde ise farklı sektörlerde faaliyet gösteren, hem yatırım hem de hizmetleriyle gelişimin önünü açan kuruluşlar bulunuyor. Fintek, enerji, mühendislik, bilişim ve tarım alanlarındaki şirketleriyle ve desteklediği girişimlerle ekonomide önemli bir rol oynayan uluslararası şirketler grubu Veventures Holding de ihracattaki temel parametreleri paylaşırken iştirakleri hakkında bilgi verdi. 

Veventures Holding Kurucusu Nedim Vural, konuya dair şu değerlendirmede bulundu: “Global çapta öngörülemeyen jeopolitik ve ekonomik gidişat, beklenen eğilimlerin tersine dönmesine ya da yön değiştirmesine yol açıyor. Böylesi bir ortamda çok uluslu şirketler, çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalırken, ticari hacimlerini korumak ve yükseltmek amacıyla çevik stratejiler geliştirmek, yeni pazarların arayışına girmek istiyor. Ancak, durum bu kadar da basit değil. Çünkü artık, yalnızca doğrudan faaliyete geçmek ve işbirlikleri yapmak yeterli olmuyor. İnovatif, yaratıcı, duyarlı, müşteri odaklı ve çeşitliliği kapsayan çözümler, fikirler geliştirmek gerekiyor. Bu noktada biz de, ülke ihracatımızda başrol oynayan sektörlerde yenilikçi yatırımlar gerçekleştiriyor, çevreye ve topluma duyarlı bir şekilde ihtiyaç duydukları farklı alanlarda çözümler sunuyoruz.” 

Denizcilikte Stratejik Ortaklık 

Veventures Holding, Orient Ship Management ile iş birliği yaparak "Hermann Schepers" adlı gemiyi satın aldı ve "Rotterdam Trader" olarak yeniden adlandırdı. 12.263 DWT'luk bu konteyner gemisi, 1002 TEU taşıma kapasitesine sahip ve Hollanda'da inşa edilmiştir. Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Vural: “Bu adım şirketin denizcilik sektöründeki faaliyetlerini genişletme ve global pazardaki konumunu güçlendirme açısından stratejik bir yatırımdır. Veventures Holding, bu ortaklığın şirketin operasyonel kapasitesini ve rekabet gücünü artıracaktır.”


Vural, açıklamalarına şöyle devam etti: ”Vemarine Energy aracılığıyla zaten gemi bakım hizmetleri sunuyorduk. Yönetim ekibimizin önerisiyle, denizcilik alanındaki varlığımızı genişletmek amacıyla bir konteyner gemisi edinme kararı aldık. Bu kapsamda, Orient Denizcilik ile stratejik bir yatırıma imza atarak global arenada pozisyonumuzu güçlendirdik. Ekibimiz, gemiyi operasyonlarımıza dahil etmek ve bakımlarını güncellemek için özenle çalışmalar yürütüyor. Rotterdam'da hizmet verecek gemimize 'Rotterdam Trader' adını vermemiz bu yüzden oldu. Gelecek yıllarda gemi filomuzu genişletmeyi hedefliyoruz." 

“Küresel ekonomi anlayışının tüm sektörlerde benimsenmesini sağlıyoruz” 

Farklı alanlardaki kaynaklarını birleştirerek iştiraklerini çeşitlendirme ve geliştirme amacıyla hareket ettiklerini aktaran Veventures Holding Kurucusu Nedim Vural, “Fintek, enerji, mühendislik, bilişim ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. En iddialı olduğumuz alanların başında ise gemi bakım onarım ve doğalgaz santral hizmeti veren Vemarine Energy ile bünyemizdeki tüm şirketleriin dijital süreçlerini yöneten ve müşterilerimize inovatif yaklaşımlar sunan Vebilişim Teknoloji yer alıyor. Öte yandan tüm grup şirketlerimiz, dünyanın birçok ülkesinde bankalardan enerji santrallerine, devlet kuruluşlarından son kullanıcılara çeşitli alanlarda hizmet veriyor ve bulunduğu sektörlere çeşitlilik ve yenilik katmayı vizyon ediniyor. Bununla birlikte farklı girişimlere de yatırım yapmaya devam ediyoruz” diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı: 

“Sektörümüzde ulusal ve uluslararası çapta lider bir konuma erişmeyi hedefliyoruz. Müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmaya ve hizmet verdiğimiz her şirketin gelişmesine odaklanarak ticari faaliyetlerini destekliyoruz. Sürdürülebilir başarıyı vizyonumuz temel bir unsuru olarak kabul ediyor, küresel ekonomi anlayışının tüm sektörlerde benimsenmesinin önünü açıyoruz.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin, ilkbahar çiftçiliğini desteklemek için 830 milyon yuan tahsis etti https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-ilkbahar-ciftciligini-desteklemek-icin-830-milyon-yuan-tahsis-etti-642/

Çin, bu yılın ilkbahar tarımını destekleme çabaları bağlamında 830 milyon yuan (116,9 milyon dolar) tahsis etti. Söz konusu fon Maliye Bakanlığı ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ortak olarak tahsis edildi.

Bu fon afetlerden korunma ve ekim ve toprağı işlemeye ilişkin yardımları güçlendirmek için ve ayrıca aralarında Jiangsu, Anhui, Henan, Hubei ve Hunanın da bulunduğu 12 eyalet topraklarında tarıma, hayvancılığa ve balıkçılığa yönelik tesislerin onarımı amacıyla kullanılacak.  

Çin’in tahıl üretimi geçtiğimiz yıl 685,4 milyon ton yeni bir rekor kırmıştı. Bu üretim miktarı ile kişi başına 493 kilogram tahıl düşüyordu; bu da 400 kilogram olarak saptanmış bulunan küresel kişi başı tahıl güvenlik eşiğinin üzerinde bir seviyeye ulaşıldığını gösteriyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD bütçesi şubatta 296 milyar dolar açık verdi https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/abd-butcesi-subatta-296-milyar-dolar-acik-verdi-7472/

ABD Hazine Bakanlığı, şubat ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu yayımladı.

Buna göre, 1 Ekim 2023'te başlayan ve 30 Eylül'de sona erecek 2024 mali yılının 5. ayında, federal hükümetin bütçe açığı 296 milyar dolar olarak hesaplandı.

Federal hükümet, geçen yıl şubatta 262 milyar dolarlık bütçe açığı vermişti. Böylece bütçe açığı, şubatta geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 13 yükseldi. Bu dönemde bütçe dengesine ilişkin piyasa beklentisi, 298,5 milyar dolarlık açık vermesi yönündeydi.

Hükümetin gelirleri, şubatta yüzde 3 artarak 271 milyar dolara, harcamaları yüzde 8 yükselerek 567 milyar dolara çıktı.

5 aylık bütçe açığında yüzde 15'lik artış

Ülkede 2024 mali yılının 5. ayı olan şubat itibarıyla toplam bütçe açığı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 828 milyar dolar oldu.

Söz konusu açık, geçen yılın aynı döneminde 723 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti.

Mali yılın ilk 5 ayındaki harcamalar, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artarak 2 trilyon 684 milyar dolara, gelirler yüzde 7 artışla yaklaşık 1 trilyon 856 milyar dolara ulaştı.

ABD'nin bütçe açığı, 2023 mali yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 23 artarak 1,7 trilyon dolara yükselmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin ekonomisi Batı'yı şaşırtıyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-ekonomisi-batiyi-sasirtiyor-4008/

Bir süredir Batı basınının Çin ekonomisi hakkında olumsuz haber ve yorumlar yayınlayarak kamuoyuna gerçekler yerine, hayallerini aktardığını belirten Kamil Erdoğdu, amacın ise Çin ekonomisinin gelişmesinin önüne set çekmek olduğunu vurguladı.

Dünya ekonomisindeki belirsizlik sürerken, büyük ekonomilerin toparlanması yalpalarken ve bölgesel çatışmalar sürerken Çin ekonomisinin yüzde 5’ten yüksek bir oranda büyümesinin beklendiğini ifade eden Erdoğdu, "Dijital ekonomi ve yeşil ekonomi Çin’e yeni bir ekonomik kalkınma yolu açtı, olumlu sonuçlar elde edildi. Kalkınma canlılığı ve kalkınma potansiyeli ile Çin’in küresel ekonomik büyümeye katkı oranı yüzde 30’u geçecek. Şu anda, küresel alanda mal ticareti, hizmet ticareti ve yatırımla genellikle aşağı yönlü bir seyir izliyor. Buna karşın Çin’in mal ithalatı ve ihracatı olumlu bir büyüme kaydetti ve sınır ötesi e-ticaret ve denizaşırı depolar gibi yeni dış ticaret biçimleri yüksek gelişme ivmesi kazandı." dedi.

Elektrikli araçlar, güneş enerjili piller ve lityum pillerden oluşan ”yeni üç”ün ihracatın 2023’te ilk kez 1 trilyon yuanı aştığını açıklayan Erdoğdu, "Hizmet ticareti büyümeye devam etti ve bilgi yoğun hizmet ticaretinin performansı göz alıcıydı ve uluslararası patent başvurularının sayısı artarken, dört yıl üst üste dünyada ilk sırada yer aldı." ifadelerini kullandı.

Yatırımlar arttı 

Erdoğdu, Ocak-Kasım 2023 döneminde Çin’in finansal olmayan doğrudan yabancı yatırımının yıllık yüzde 18,4 artışla 814,54 milyar yuan olduğunu bunun ise 201, 17 milyar yuanlık kısmını yıllık yüzde 26, 8 artışla “Kuşak ve Yol” ülkelerine yapılan yatırımların oluşturduğunu aktararak şu ifadelere yer verdi:

"Yeşil endüstriler, yeni enerji kaynakları ve gelişen dijital alanlar, yatırım ve işbirliğinin genişlemesinin odak noktası haline geldi ve bu ülkelerin, hatta dünya ekonomisinin toparlanmasına önemli katkılarda bulundu. Bu dönemde Çin’e yönelik yabancı sermaye akışı ve yatırımlar da artışını sürdürdü. Airbus, Wal-Mart, Volkswagen ve L’Oreal gibi tanınmış çok uluslu şirketler Çin’deki sermayelerini artırırken ve Birleşik Krallık, İsviçre ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelerden gelen yatırımlar da hızla arttı. 2023’ün ikinci yarısından bu yana Çin’in ekonomik kalkınmasının olumlu faktörleri arttı, yüksek kaliteli kalkınma istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin ilerlemesiyle Çin’in Orta Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi gelişmekte olan pazarlara ithalat ve ihracatı ile dış ticarete desteği artışını sürüyor."

Küresel ekonomiye katkı ve sorumlu ülke   

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Uluslararası Finans Forumu’nun raporlarına göre, Çin’in küresel ekonomik büyümeye katkısı 2023’te yüzde 30’dan fazla oldu ve bu durum Çin’i gerçek bir sorumlu ülke haline getirdi.

Erdoğdu, salgın sonrası dönemin yara izi bırakan etkisi, eski ve yeni kinetik enerjinin dönüşümünün getirdiği “doğum sancıları”, dış pazarın daralması, uluslararası rekabet ve oyunların yoğunlaşması gibi faktörlerin üst üste gelmesinin Çin ekonomisini bir ölçüde etkilediğini ancak orta ve uzun vadede ekonominin sürekli iyileşmesini destekleyen temellerin değişmediğini, ÇKP ve hükümetin ekonomik kalkınmayı destekleme politikalarını da sürdürdüğünü belirtti..

İsviçre Bankası’na göre, Çin yatırım odaklı bir büyüme modelinden iç talebin yönlendirdiği yüksek kaliteli bir büyüme modeline geçtiğinin bildirildiğinin altını çizen Erdoğdu, "Orta vadeli ekonomik büyüme oran yüzde 4’ü aşacak ve yeşil ekonomi, tüketim ve yüksek teknoloji yeni büyümenin itici güçleri haline gelecek. UNCTAD’ın Küreselleşme Bölümü’nden ekonomistler, Çin’in ekonomik gelişiminin daha istikrarlı bir aşamaya gireceği görüşünde. Yeni bir döneme giren Çin’in ekonomik büyüme modeli yavaş yavaş “unsur odaklı düşük maliyetten” “büyük ölçekli pazar odaklı” ve “kurumsal inovasyon odaklı” olarak değişti ve yapısal dönüşüm hızlandı. Yıllarca süren ekonomik gelişme, milli servette sürekli büyümeyi ve yoksullukla mücadelede zaferleri sağladı. Orta gelirli nüfus 400 milyonu aştı. Tüketim seviyesinin ve yapısının iyileştirilmesine neden olan ve ekonomik büyüme için büyük bir itici güç haline gelen süper büyük ölçekli bir pazar etkisi oluşturan bu sayı artmaya devam ediyor." ifadlerine yer verdi.

Çin’in önündeki görevler 

Kamil Erdoğdu, Çin’in sanayi yapısının da sürekli gelişerek modern teknolojik yeniliklerini sürekli artırdığını söyleyerek şunları aktardı:

"Çin’in modern hizmet sektörü hızla gelişti. Tedarik zinciri yönetimi, endüstriyel tasarım ve yaratıcılık, bilgi teknolojisi danışmanlığı ve modern dolaşım gibi hizmet endüstrileri, üretim arzının kalitesini büyük ölçüde artıran ve üretimin emek yoğundan sermayeye yükseltilmesini sağlayarak teknoloji yoğunluklu imalat endüstrisi ile bütünleşti. Yüksek hızlı tren, UHV, kuantum iletişimi, yeni enerji araçları, güneş enerjisi üretimi, nükleer enerji, 5G ve diğer teknolojiler dünyada lider konumda ve büyük veri, bulut bilişim, nesnelerin İnterneti, blok zinciri ve yapay zeka gibi modern teknolojilerin inovasyonu sürekli olarak gelişiyor."

Çin yönetiminin Xi Jinping’in liderliğinde Çin’e özgü sosyalizmde ısrar edeceğini vurgulayan Erdoğdu, "Tüketici güvenini artırmak, gelir dağılımının yapısını düzenlemek, çeşitlendirmek ve istihdam kanalları açmak, insanların gelirlerini etkin bir şekilde artırmak, böylece tüketim artışını ve iç talebin temelini sağlamlaştırmak Çin’in önündeki görevler olarak duruyor. Batı’ya ise Çin‘in kalkınmasını engellemek yerine kalkınmanın sonuçlarından birlikte yararlanmaya çalışmak düşüyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KİT'ler, Xinjiang'a yatırımları artırıyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/kitler-xinjianga-yatirimlari-artiriyor-3893/

Çin'in merkeze doğrudan bağlı kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ne yönelik yatırımlarını artırıyor. Çin Devlet Konseyi Kamu Serveti Denetim ve Yönetim Komisyonu(SASAC) Başkanı Zhang Yuzhuo, KİT'lerin 2023 yılında Xinjiang'da gayrimenkule 270 milyar yuan (37 milyar ABD doları) tutarında yatırım yaptıklarını ve 170 milyar yuanlık (23 milyar ABD doları) müteahhitlik sözleşmesi imzaladıklarını belirtti. Zhang, endüstriyel destekler aracılığıyla Xinjiang'daki istihdamı artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

SASAC tarafından sağlanan bilgilere göre, 2024-2026 yılları arasında KİT'ler Xinjiang'da toplam 700 milyar yuanlık (97 milyar ABD doları) değerinde 133 yatırım projesini yürütmeyi planlıyor. Bu projeler, yeni teknoloji, yeni sektörler ve yeni pazarlara öncelik vererek stratejik ve yeni gelişen sektörlerin katalizörü olmayı ve yeni nitelikli üretim gücü yaratmayı amaçlıyor. Bu projelerin kapsamında, 3 yıl içinde Xinjiang'da 32 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin, yılın ilk iki ayında 822 bin araç ihraç etti https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-yilin-ilk-iki-ayinda-822-bin-arac-ihrac-etti-7923/

Otomotiv Endüstrisi Derneği tarafından yayınlanan son bilgilere göre, ocak-şubat döneminde Çin’in ihraç ettiği araçların sayısı yüzde 30.5 artarak 822 bini buldu. Bu arada ihraç edilen yeni enerjili araçların sayısı yüzde 7.5 büyüyerek 182 bine ulaşırken geleneksel yakıtlı araçların sayısı ise yüzde 39 artarak 640 bine yükseldi.

Çin Otomotiv Endüstrisi Derneği Başmühendis Yardımcısı Xu Haidong, otomotiv ürünlerinin rekabet gücünün sürekli yükseldiğini ve yurt dışı piyasa talebinin de arttığını hatırlattı. Xu, 2024 yılında dünya ekonomisi ve ticaretinin gelişimiyle birlikte Çin’in otomotiv ihracatının hızla büyüyerek  yüzde 20’lik bir artış kaydedeceğini söyledi.

Bunun yanı sıra Çin’in ulusal otomotiv sektöründe hızlı bir artış görüldü. Bu yılın ilk iki ayında ülke genelinde 3 milyon 204 bin araç satıldı ve bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 arttı. Bu arada yeni enerjili araçların satışı yüzde 34.3 büyüyerek 1 milyon 25 bine ulaştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yönü ABD TÜFE rakamı belirleyecek https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/yonu-abd-tufe-rakami-belirleyecek-5084/

Yönü ABD TÜFE rakamı belirleyecek

Fed Başkanı Powell’ın geçen hafta Kongre’de yaptığı yarıyıl sunumu ilk faiz indiriminin ne zaman gelebileceğine ilişkin belirsizliği ortadan kaldırmaya yetmemişti. Piyasalar bu yöndeki adım için Haziran ayını fiyatlamaya devam ediyor olsa da daha fazla netlik için makroekonomik verileri takip etmeyi sürdürüyor. Geçen hafta açıklanan istihdam verilerinde manşet rakam kuvvetli bir görünüm sergilese de işsizlik oranındaki yükseliş ve saatlik kazançlardaki ılımlı seyir Merkez Bankası’nın görmek istediği patika ile uyumlu bir tablo çizmişti. Bu noktada son dönemde dirençli seyreden enflasyon üzerindeki baskının da azalması Haziran ayı beklentilerini güçlendirebilir. Ağırlıklı piyasa beklentisi yıllık bazda bakıldığında manşet rakamın %3,1’de sabit kalacağı çekirdek rakamın ise %3,9’dan %3,7’ye gerileyeceği yönünde. Fed’in uzun vadeli enflasyon hedefi %2 olsa da faiz indirimi için bu seviyeye inilmesinin beklenmeyeceği Merkez Bankası yetkilileri tarafından da dile getiriliyor.

TL: TL’de zayıflık devam ederken USD/TL kuru yeni haftaya 32 seviyesinin üzerini test ederek başladı. Ayın başından bu yana bakıldığında kurdaki yükseliş %2,5 seviyesine ulaşmış durumda. Geride bıraktığımız ayın tamamında ise %3 yükseliş yaşandığını görmüştük. Artan hareketliliğe bağlı olarak kurun 1 aylık volatilitesi Ekim 2023’ten bu yana ilk kez 10,5 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Makroekonomik veri tarafında ise dün açıklanan rakamlara göre işsizlik oranı Ocak döneminde %9,1 olarak gerçekleşti. Bugün ise cari işlemler dengesi ve sanayi üretimi oranını takip edeceğiz. Öte yandan Hazine 6 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvili ile 10 yıl vadeli tahvilin ihalelerini düzenleyecek.

 

Borsa İstanbul: Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırmasının verdiği moralle BIST-100 endeksi haftaya güçlü bir başlangıç yaparken özellikle bankacılık endeksinin verdiği destek açılışın hemen ardından 9370 puan sınırına doğru tepki verilmesini sağladı. Yılın devamında not artırımlarının gelmeye devam etme ihtimali özellikle uzun vadeli görünümü iyileştiriyor. Ancak kısa vadede daha önceki denemelerde de aşılamayan 9400 puanın altında kalmaya devam ediyoruz. Bu önemli direnç noktasının geride bırakılması durumunda endekste yukarı yönlü hareket alanının genişleyeceğini tahmin ediyoruz. Fakat dünkü tepki bu bölgenin aşılması için yeterli olmayınca endeksin 9400 puandan bir kez daha uzaklaşarak negatif sinyaller verdiğini gördük.

 

Kaynak: ÜnlüCo

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'in iki aylık dış ticareti yüzde 8,7 artışla 930 milyar doları geçti https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinin-iki-aylik-dis-ticareti-yuzde-87-artisla-930-milyar-dolari-gecti-8598/

Çin Gümrük İdaresi Bakanı Yu Jianhua, ülkenin dış ticaretinin 2024 yılına olumlu bir giriş yaptığını ve yılın ilk yarısında büyümeyi sürdüreceğini belirtti. Beijing’de gerçekleşen 14’üncü Halk Meclisi toplantısının ikinci oturumunun kapanış toplantısının ardından bir açıklama yapan Bakan Yu, Çin’in mal dış ticaretinin, ocak ve şubat aylarında, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,7 oranında artarak, 6,61 trilyon yuana  (930,96 milyar dolara) çıktığını söyledi.

Bakan, Kuşak ve Yol ülkeleri ile gerçekleşen iş birliğinin, yılın ilk iki ayında, ortalamadan daha fazla büyüyerek yüzde 9’a dayandığını; ayrıca sınırlar ötesi e-ticaret ve pazar satın alma gibi yeni ticaret modellerinin de bu sürede hızlı bir çıkış yakaladığını bildirdi.

Öte yandan Yu, Gümrük İdaresi’nin, ülkenin 2024 yılı için hedeflerine ulaşması için çok çalışacağını; dış ticareti kolaylaştırmak için önlemler uygulayacağını ve adımlarını atmadan önce Çinli girişimcilerin görüşlerini daha çok dikkate alacağını açıkladı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yılbaşında Çin ve Türkiye arasındaki işbirliği yoğunlaşıyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/yilbasinda-cin-ve-turkiye-arasindaki-isbirligi-yogunlasiyor-7910/

Çin-Avrupa yük treni seferi, Çin'in Chongqing kentinden İstanbul'a ulaşarak Çin-Türkiye lojistik iş birliğinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Taşınan malların değeri ve bu tür projelerin artması, her iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleştiğini gösteriyor. CGTN Yorumcusu Liu Wenjun, bu gelişmelerin, bölgesel ve küresel ticaretin ivmesini artırırken, Çin ve Türkiye arasındaki iş birliğinin gelecekte daha da güçleneceğine işaret ediyor.

Çin’in güneybatısında yer alan Chongqing kentinden hareket eden Çin-Avrupa yük treni seferi kısa süre önce İstanbul’a vardı. Sefer, Çin’in Korgas Sınır Kapısı’nın yanı sıra, Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan gibi yabancı ülkeleri de geçti. 10 bin kilometreyi kateden esas olarak makine ekipmanları taşınan seferdeki malların toplam değeri 20 milyon yuanı buldu. Bu, Çin ve Türkiye arasındaki lojistik alandaki işbirliğinde yeni ilerlemeler kaydedildiğini simgeledi. 

Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Türkiye, özel jeopolitik ve ekonomik statüye sahip olurken, “Kuşak ve Yol” inisiyatifinin doğal ortağı. Son yıllarda dünyanın başlıca lojistik şirketleri, Türkiye’nin küresel taşımacılık alanında oynadığı önemli rolü yüksek takdirle değerlendirdi. Çin-Avrupa yük treni seferlerinin inşasının hızlanmasıyla birlikte, Çin ve Türkiye arasındaki lojistik işbirliği parlaktır.   Yuxinou Lojistik Şirketi Genel Yöneticisi Liu Taiping basına verdiği demeçte, Çin-Avrupa yük treni seferlerinin inşasını vargücüyla geliştireceklerini, bu seferlerin bölgesel endüstriyel zinciriyle tedarik zincirine olan destek rolünü güçlendireceklerini kaydetti. 

Çin ve Türkiye arasında lojistilk işbirliğinin ilerletilmesiyle birlikte, iki ülke arasında enerji işbirliğinde de yeni gelişmeler oldu. Çinli Harbin Electric International Company (HEI) ve Kontrolmatik bünyesindeki Progressiva firması, Tekirdağ'da 1 gigavatsaat kapasiteli enerji depolama tesisi ve 250 megavat kapasiteli rüzgar enerjisi santrali (RES) kurmak için anlaştı. Proje için 21 Şubat’ta Türkiye’nin başkenti Ankara’da bir imza töreni düzenlendi. Anlaşmaya göre, proje için 300 milyon dolarlık finansman HEI aracılığı ile Çin'den sağlanacak.Projede, Progresiva yatırımcı, HEI, EPC ana yüklenici, Pomega, depolama sistemleri alt yüklenicisi ve Kontrolmatik ise elektrik ve inşaat alt yüklenicisi olacak.

2027'de geçici kabul aşamasına gelmesi beklenen projenin, 1 gigavatsaatlik depolama tesisinin ise 2025'te devreye alınması planlanıyor.

Nitekim, enerji işbirliği, “Kuşak ve Yol” inşasının önemli bir parçası. Bugün, Çin, Türkiye dahil 100’den fazla ülke ve bölge ile enerji işbirliği yaptı, dolayısıyla küresel enerji güvenliğinin korunmasında aktif rol oynadı. Çin’in Türkiye’deki Büyükelçisi Liu Shaobin sözkonusu imza töreninde yaptığı konuşmada, 1 gigavatsaat kapasiteli enerji depolama tesisine ilişkin işbirliği projesinin hayati önem taşıdığına işaret ederek, bunun Çin ve Türkiye arasında yeni enerji işbirliğinin seviyesinin sürekli yükseltildiğini açıkladı. 

Öte yandan, Çinli beyaz eşya üreticisi Haier, daha önce Eskişehir’de açtığı bulaşık ve kurutma fabrikalarının ardından, kentteki üçüncü fabrikasını 70 milyon euro yatırımla pişirici ürünleri alanında açtı. Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Haier’in yeni fabrikasının açılış töreninde, “Kurulduğu günden bu yana ülkemizde gerçekleştirdiği yatırımları 200 milyon euro’yu bulan ve üretiminin yüzde 95’ini ihraç eden firma, bugün yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor” dedi. Çin ve Türkiye, güçlü imalat ülkesi konumunda. Uzun vadeye bakıldığında, iki ülkenin imalat alanındaki işbirliğinin pekiştirilmesinin iki ülkeye yarar getireceğine kesin gözüyla bakılıyor.  

Aslında, “Kuşak ve Yol” inisiyatifinin ortaya koyulması, Çin ve Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine büyük fırsat sağladı. Türkiye, “Kuşak ve Yol” inisiyatifine en erken destek veren ve bu inisiyatife katılan ülkelerden biri. 2015 yılında, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Antalya'da "Kuşak ve Yol" inisiyatifi ile "Orta Koridor" projesinin uyumlaştırılmasına dair mutabakat zaptının imzalanmasında bulundu. Bu, iki ülke arasındaki işbirliğinin derinleşmesi ve ortaklaşa işbirliğinin sonuçlarının paylaşılmasına yeni bir ivme kazandırılmış, İpek Yolu ile birbirine bağlanan ve uzun bir tarihi geçmişe sahip iki dost ülke için yeni bir sayfa açıldı. 

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, kısa süre önce yaptığı açıklamada, Çin’in “Kuşak ve Yol” un kaliteli inşasının ülkelerin ortak gelişmesini hızlandıran bir itici güç haline geleceğini ümit ettiklerini açıkladı.  "Kuşak ve Yol" inisiyatifi ile "Orta Koridor" projesinin uyumlaştırılmasının derinleştirilmesi, Çin ve Türkiye arasında stratejik işbirliğinin pekiştirilmesine yeni dinamizm katacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'in sunduğu fırsatlar yabancı yatırımcıyı bekliyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinin-sundugu-firsatlar-yabanci-yatirimciyi-bekliyor-715/

ABD merkezli sağlık ve ilaç şirketi Johnson&Johnson'ın Başkan Yardımcısı ve Çin Bölgesi Başkanı Song Weiqun, Çin'in başkenti Beijing'de devam eden "İki Toplantı" adı verilen Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Daimi Komitesi yıllık toplantıları sırasında Çin Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, Çin'in yüksek seviyeli dışa açılma politikasını genişleterek istikrarlı, şeffaf ve öngörülebilir bir politika ortamı oluşturmasının kendileri için heyecan verici olduğunu ifade etti.

Song, İki Toplantı’da verilen dışa açılmanın genişletilmesine ilişkin sinyallerin Johnson&Johnson dahil yabancı işletmelere yeni gelişme fırsatları sunduğunu söyledi.

Küresel bir perspektiften bakıldığında yabancı sermayenin çekilmesinin nispeten durgun bir durumda olduğu görülüyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın verilerine göre, küresel çapta doğrudan yabancı yatırım 2023'te yüzde 18 oranında düştü. Bu nedenle tüm ülkeler daha çok yabancı sermaye çekmek için gayret ediyor. Çin yabancı sermaye nasıl çekecek ve çekilen yabancı sermayeleri nasıl kullanacak? Çin dışa açılmayı nasıl daha da genişletecek? İşte bu soruların yanıtları bu yılki hükümet çalışma raporunda.

Yabancı yatırımı teşvik eden endüstriler listesinin genişletilmesinden, yabancı yatırım hizmetlerinin güçlendirilmesine, Çin'e çalışmak, okumak ve seyahat etmek için gelen yabancılara sağlanan kolaylıkların arttırılmasına kadar, bir dizi hizmet önlemi, yabancı iş insanlarının Çin’e gelişlerini kolaylaştırırken, yatırım yapmaları ve iş kurmaları için önemli güvence sağladı.

Raporda, yabancı yatırım erişimi için negatif listenin daraltılmaya devam edileceği, imalat sektöründe yabancı sermayelerin erişimine yönelik kısıtlamaların tümüyle kaldırılacağı ve yabancı sermayenin telekomünikasyon ve sağlık gibi sektörlere erişimine yönelik kısıtlamaların azaltılacağı ortaya konuldu.

Pfizer Çin Bölgesi Başkanı ve Çin Yabancı Sermayeli İşletmeler Birliği Başkan Yardımcısı Peng Zhenke, bu önlemlerin, Çin’in dışa açılmayı daha da genişletme kararlılığını yansıttığı gibi, Çin’deki yabancı işletmelere güven, dünyaya da itici güç katacağını belirtti.

Raporda ayrıca, yabancı işletmelere yönelik ulusal muamelenin en iyi şekilde yerine getirileceği dile getirildi. Uzmanlara göre, adalet ve eşitliği yansıtan bu tedbirler, Çin hükümetinin yabancı işletmelerin sorunlarını çözmesine yardımcı olmak ve yabancı sermayeli projelerin hayata geçirilmesini hızlandırmak istediğini gösteriyor.

Yabancı yatırımlar, Çin'in modernleşme inşasındaki önemli bir güçtür. Son verilere göre, bu yılın ocak ayında Çin'de fiilen kullanılan yabancı sermaye aylık bazda yüzde 20,4 artışla 112 milyar 710 milyon yuana ulaştı; yeni kurulan yabancı işletme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74,4 artışla 4 bin 588’e yükseldi.

Şu an küresel yatırım piyasasında durgunluk görülürken, Çin piyasası yabancı sermaye için neden hala cazip?

Verilere göre, son yıllarda Çin'deki doğrudan yabancı yatırımların getiri oranı yüzde 9 civarında olarak kaydedildi. Bu oran dünya genelinde oldukça yüksek bir seviyedir. Çin'deki yabancı yatırımlar, büyük getiriler elde etti. Bu da yabancı yatırımcının Çin'i tercih etmesinin en büyük nedeni olmalı.

HSBC Grubu Çin İcra Kurulu Başkanı Wang Yunfeng, dünya ekonomisinde karmaşıklık ve değişikliklerin yaşandığı bir dönemde, ekonominin sürekli toparlanması, ultra büyük piyasa ve derinden entegre edilmiş tedarik zinciri gibi Çin’in sahip olduğu avantajların, dünya çapındaki işletmelerin dikkatini çektiğini ifade etti.

Almanya'nın önde gelen şirketlerinden Bayer Grubu'nun Çin Bölgesi Başkanı Zhou Xiaolan, Çin'in yüksek seviyeli dışa açılma uygulamalarını genişletmesinin, başta Bayer olmak üzere yabancı işletmelerin Çin'e yatırım yapmasına ve Çin'de inovasyon ve gelişmeyi sürdürmesine uygun koşullar yarattığına dikkat çekti.

Geçen yıl Bayer'in Çin'deki ilk inovasyon merkezi Beijing’de faaliyete geçti. Bayer'in Hangzhou'daki yeni tedarik merkezinin bu yıl hizmete girmesi bekleniyor.

Son dönemde Çin-ABD Ticaret Odası ve Çin-Japonya Ticaret Odası tarafından düzenlenen anketlere katılan şirketlerin çoğunluğu, Çin'i öncelikli yatırım hedefi veya ilk üç yatırım destinasyonu olarak seçti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fiyat artışı, Çin'de altın yatırımlarını destekliyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/fiyat-artisi-cinde-altin-yatirimlarini-destekliyor-5350/

CCTV'nin haberine göreü New York Mercantile Exchange'in COMEX bölümünde altın vadeli işlemleri, Cuma günü faiz indirimi beklentileriyle yükseldi. Nisan teslimatı için en aktif altın kontratı, ons başına 2,185.50 dolarla 20.30 dolar veya yüzde 0.94 artışla kapanarak yükseldi.

Uluslararası altın fiyatları geçen hafta yüzde 4.28 artış gösterdi. Bu üçüncü artış haftası oldu ve neredeyse 5 ayın en büyük haftalık artışını yarattı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin-Avrupa yük trenleriyle iki ayda 310 bin TEU mal taşındı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-avrupa-yuk-trenleriyle-iki-ayda-310-bin-teu-mal-tasindi-6442/

Çin-Avrupa yük trenleriyle taşınan mal hacminin 2024 yılının ilk 2 ayında 310 bin TEU’ya ulaştığı bildirildi.

Çin Demiryolu Grubu tarafından yapılan açıklamada, bu yılın ilk 2 ayında gerçekleştirilen Çin-Avrupa yük treni seferlerinin sayısının yıllık bazda yüzde 9 artarak 2 bin 928’i bulduğu, söz konusu seferlerde taşınan mal hacminin de yıllık bazda yüzde 10 artışla 317 bin TEU’ya ulaştığı kaydedildi.

Çin-Avrupa yük treni seferleri kapsamında hizmet veren trenler, şubat ayı sonu itibarıyla Çin’in 120 kentinden yola çıkarak, 25 Avrupa ülkesindeki 219 kente ulaştı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Türkiye'de https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/ukrayna-devlet-baskani-zelenskiy-turkiyede-5844/

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ziyareti kapsamında Ivan Mazepa korvetinin hazırlığını ve ekipmanını incelediğini belirterek, “Ukrayna donanması personeliyle konuştum. Kendilerine hizmetlerinden dolayı teşekkür ettim. Ülkemizi güçlendiriyoruz. Ada sınıfından ikinci korvetimizin yapımını da denetledim ve ona Hetman Ivan Vyhovskyi adını verdim.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Blinken: Nijerya'da okul çocuklarının kaçırıldığına dair haberler kınanacak niteliktedir https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/blinken-nijeryada-okul-cocuklarinin-kacirildigina-dair-haberler-kinanacak-niteliktedir-6320/

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Nijerya'da okul çocuklarının toplu şekilde kaçırıldığına dair haberlerin kınanacak nitelikte olduğunu belirterek, “Kalbim kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu korkunç saldırıların sorumluları hesap vermeli.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zelenski: Türk savunma firmalarıyla ikili işbirliğini güçlendirmek istiyoruz https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/zelenski-turk-savunma-firmalariyla-ikili-isbirligini-guclendirmek-istiyoruz-112/

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirterek, Türkiye’ye Ukrayna’ya verdiği güvenilir destekten dolayı minnettar olduğunu bildirdi.

Türk savunma firmalarıyla ikili işbirliğini ve ortak üretimi güçlendirmek istediklerine dikkati çeken Zelenski, “Ayrıca savaş esirlerimizin ve Rusya'nın esir tuttuğu Kırım Tatarları dahil tüm halkımızın serbest bırakılması konusunda da Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Shapps: İsveç NATO'ya katıldıkça ittifakımız daha da büyüdü ve güçlendi https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/shapps-isvec-natoya-katildikca-ittifakimiz-daha-da-buyudu-ve-guclendi-2918/

İngiltere Savunma Bakanı Shapps, Putin’in Ukrayna’yı işgal ettiğinde Batı’nın kararlılığının çökeceğini düşündüğünü belirterek, “Ukrayna'dan yeni dönmüş olduğundan daha fazla yanılamayacağını biliyorum. İsveç NATO'ya katıldıkça ittifakımız Putin'in zalim emellerine meydan okuyarak daha da büyüdü ve güçlendi.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zelenski, İngiltere Savunma Bakanı Shapps ile görüştü https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/zelenski-ingiltere-savunma-bakani-shapps-ile-gorustu-7514/

Zelenski, Birleşik Krallık hükümetine ve halkına Ukrayna'ya yardım sağlamadaki liderlikleri için teşekkürlerini iletti.

Zelenski görüşmeye ilişkin, "Sembolik olarak, Başbakan Rishi Sunak'ın Ukrayna ziyareti sırasında güvenlik işbirliği üzerine ilk anlaşmayı Birleşik Krallık ile imzaladık. Bu destek için teşekkür ederim." dedi.

Görüşmede Karadeniz ulaşım koridorunun engelsiz şekilde işlemesinin önemi vurgulandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Putin, Krasnodar Yüksek Askeri Havacılık Okulu'nu ziyaret etti https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/putin-krasnodar-yuksek-askeri-havacilik-okulunu-ziyaret-etti-1135/

Vladimir Putin,Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Güney Federal Bölgeye Özel Temsilci Vladimir Ustinov ve Krasnodar Bölgesi Valisi Veniamin Kondratyev ile birlikte personel eğitim tesisini inceledi.

 Putin, sınıflardan birinde uçak simülatörlerinin çalışırken gösterildiği bir anı gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Shapps: Savunma harcamalarını 1,4 milyar sterlinden 55,6 milyar sterline çıkardık https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/shapps-savunma-harcamalarini-14-milyar-sterlinden-556-milyar-sterline-cikardik-1822/

Shapps, mümkün olan en kısa sürede Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 2,5'ini savunmaya harcamaya çalışırken, gerçek anlamda artış yaşandığını ve harcamayı 1,4 milyar sterlinden 55,6 milyar sterline çıkardıklarını açıkladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'in dış ticaret hacmi rekor kırdı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinin-dis-ticaret-hacmi-rekor-kirdi-7660/

Çin Genel Gümrük İdaresi’nden edinilen bilgilere göre, 2024 yılının ilk 2 ayında ülkenin dış ticaret hacmi yüzde 8,7 artışla 6,61 trilyon yuana (yaklaşık 931 milyar dolar) yükselerek rekor bir seviyeye ulaştı. 

Aynı dönemde, Çin’in ihracat hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 oranında artarak 3,75 trilyon yuanı, ithalat hacmi ise yüzde 6,7 oranında artarak 2,86 trilyon yuanı buldu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin, 2024 yılı ekonomi hedeflerini açıkladı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-2024-yili-ekonomi-hedeflerini-acikladi-8032/

Çin’de 5 Mart günü ulusal yasama meclisinin yıllık oturumunda 2024 yılı için hedefler açıklandı. Hükümet raporuna göre, 2024 için yaklaşık yüzde 5’lik bir GSYİH büyüme oranına ulaşılması hedefliyor. Başbakan Li Qiang tarafından meclise sunulan hükümet raporu, Çin’in 2024 yılı hedeflerinden oluşuyor. Bu yıl için yüzde 5 civarındaki GSYİH büyüme hedefi, Çin ekonomisinin 2023 yılında yıllık yüzde 5,2 büyüme kaydederek sağlamlık ve dayanıklılık göstermesinin ardından belirlendi. Li, “Büyüme oranını yüzde 5 civarında belirlerken, istihdamı ve gelirleri artırma, riskleri önleme ve etkisiz hale getirme ihtiyacını hesaba kattık” dedi. Li, “Bu yılın hedeflerine ulaşmak kolay olmayacak, bu nedenle politika odağımızı korumamız, daha çok çalışmamız ve tüm tarafların ortak çabalarını harekete geçirmemiz gerekiyor” vurgusunu da yaptı. 

Raporda, 2024 yılında kentsel alanlarda 12 milyondan fazla iş yaratılması ve kentsel işsizlik oranının yüzde 5,5 civarında tutulması hedefleniyor. Ülke ayrıca savunmaya yüzde 7,2 artışla 1,6 trilyon yuan (yaklaşık 234,5 milyar doları harcamayı planlıyor ve yaklaşık yüzde 3’lük bir enflasyon hedefi belirliyor.

Ulusal yasama organına sunulan raporda, bütçe açığının GSYİH’ye oranının yüzde 3 olacağı, kalkınmayı artırmak için yerel yönetimlerin 3,9 trilyon yuan değerinde özel amaçlı tahviller çıkaracağı ve uzun vadeli özel Hazine tahvilleri ihraç edileceği de belirtiliyor. 

Raporda, tüketimi teşvik etmek için bir yıl sürecek bir program başlatılacağı ve dijital, çevre dostu ve sağlıkla ilgili tüketimi teşvik edecek politikalar başlatacağı da yer alıyor. Ayrıca etkin yatırımları artırmak için merkezi hükümet bütçesine 700 milyar yuan ayrılacak.

Endüstriyel sistemi modernleştirmeye ve yeni kaliteli üretken güçleri daha hızlı geliştirmeye yönelik bir dizi görev de raporda yer buluyor. Bunlar arasında endüstriyel ve tedarik zincirinin iyileştirilmesi ve yükseltilmesi, yeni ortaya çıkan endüstrilerin ve hidrojen enerjisi gibi geleceğe yönelik endüstrilerin yetiştirilmesi yer alıyor. Bunlar arasında yeni malzemeler, biyoimalat, ticari uzay uçuşu, kuantum teknolojisi ve yaşam bilimleri yer alıyor. 

Yabancı sermayeli işletmelerin yerli şirketlerle aynı haklara sahip olması, Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma’sının genişletilmesi, enerji devriminin ilerletilmesi gibi hedefler de bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çinli zoologlar, kahverengi pandaların genetik kodunu buldu https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinli-zoologlar-kahverengi-pandalarin-genetik-kodunu-buldu-4525/

Çinli zoologlardan oluşan bir ekip, bazı dev pandaların kürk renginin alışılmadık derecede kahverengi ve beyaz görünmesine neden olan bir genetik kaynak tespit etti. Dünyanın ilk kahverengi pandası, 1985 yılında Çin’in kuzeybatısındaki Shaanxi Eyaletindeki Qinling Dağları’nda keşfedildi. Yabani kahverengi pandaların kaydedilen tüm fotoğrafları bölgede çekildi. Yakın zamanda benimsenen pandalardan biri, 2009’da doğan kahverengi-beyaz erkek panda Qizai. 

Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Zooloji Enstitüsü’nden bilim insanları, Qizai ile bağlantılı üç panda ailesinin yanı sıra siyah beyaz kontrole sahip diğer 29 pandanın genomlarını sıraladı. Bu hafta ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan bir araştırmaya göre, kahverengi-beyaz kürk renginin en olası genetik temeli öncü proteinin parçalayıcı enzimini kodlayan Bace2 adlı gendeki mutasyon. 

192 siyah-beyaz panda üzerinde yapılan daha ileri bir genom analizi, hiçbirinin böyle bir mutasyon taşımadığını ortaya çıkardı. Ayrıca çalışmaya göre, bu mutasyona sahip genetiği değiştirilmiş bir fare modeli, açık renk kürk geliştirdi. Araştırmacılar, sonuçların vahşi hayvanlardaki kürk rengi çeşitliliğinin genetik temeline dair benzersiz bilgiler sağladığını ve nadir kahverengi pandaların bilimsel olarak yetiştirilmesine rehberlik edeceğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rusya: 2023'te yurt dışına tarım ürünleri tedarikimizin hacmi yaklaşık 44 milyar dolardı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/rusya-2023te-yurt-disina-tarim-urunleri-tedarikimizin-hacmi-yaklasik-44-milyar-dolardi-7637/

Zakharova, 2023 yılında Rusya’nın yurt dışına tarım ürünleri tedarikinin hacminin yaklaşık 44 milyar dolar olduğunu belirterek, “Başta gelişmekte olan ve Batı'nın Rusya'ya yönelik yasa dışı yaptırımlarından muzdarip en yoksul ülkeler olmak üzere 160'tan fazla ülkeye gidiyorlar.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İpek Yolu rotasını kullanan gemi sayısı 14 bini aştı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/ipek-yolu-rotasini-kullanan-gemi-sayisi-14-bini-asti-5632/

Çin’in güneyinde yer alan Fujian eyaletinin sahil kenti Xiamen’den hareket eden ve “İpek Yolu Deniz Taşımacılığı” adı verilen uluslararası deniz taşımacılık rotasından faydalanan gemilerin sayısının 14 bini aştığı açıklandı. Bu rota, günümüzde yabancı kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen bir deniz taşımacılık yolu olarak öne çıkıyor.

Xiamen Gümrük İdaresi’nin verdiği bilgilere göre, Aralık 2018’de hizmete giren “İpek Yolu Deniz Taşımacılığı” rotasını kullanan gemilerin sayısı 14 bin 101’e ulaştı. Bu rotadan taşınan yük miktarı 16 milyon konteyneri bulurken, Kuşak ve Yol güzergâhındaki 37 ülkede bulunan 106 deniz limanına mal taşımacılığı yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'in Ar-Ge harcamaları 457,5 milyar doları aştı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinin-ar-ge-harcamalari-4575-milyar-dolari-asti-8223/

Bilim ve Teknoloji Bakanı Yin Hejun, Çin’in Ar-Ge harcamalarının 2023 yılında 3 trilyon 300 milyar yuanı (yaklaşık 457,5 milyar doları) aşarak önceki yıla kıyasla yüzde 8,1 oranında bir artış kaydettiğini açıkladı. 

Sürmekte olan Halk Meclisi toplantıları vesilesiyle basın mensuplarına hitap eden Yin, temel araştırmalara yönelik olarak harcanan fonun önceki yıla kıyasla yüzde 9,3 oranında artarak 221,2 milyar yuana ulaştığının altını çizdi. Bakan Yin, bilimsel ve teknolojik inovasyonun sadece ülkenin geleneksel endüstri dallarının rekabet kabiliyetini yükseltmekle kalmadığını; üstelik sağlam bir temel oluşturduğunu ve nitelikli yeni üretici güçlerin gelişmesine dinamizm kattığını öne sürdü.

Öte yandan yine Bakan Yin’in açıklamasına göre gelecekte de temel görevlere odaklanma, yeteneklerin yetiştirilmesine destek verme ve bilim ve teknoloji alanında kurumsal reformu derinleştirme yolunda önemli çabalar harcanacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Xi Jinping'in insan hakları alıntıları kitabı Paris'te tanıtıldı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/xi-jinpingin-insan-haklari-alintilari-kitabi-pariste-tanitildi-6207/

“Xi Jinping'in İnsan Haklarının Saygıyla Korunmasına Dair Konuşmalarından Alıntılar” (Çince-Fransızca)  başlıklı kitabın tanıtım töreni ve “Küresel İnsan Hakları Yönetişimine Dair Çin Bilgeliği” semineri dün Paris'te başarıyla düzenlendi.

Etkinliğe, Çin'in Paris Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Chen Dong ve İnsanlığın Kader Birliği Avrupa Araştırma Merkezi Başkanı Jean-Christoph Bas'ın da aralarında bulunduğu, Çin ve Fransa'nın siyaset, ekonomi ve kültür alanlarından 60'tan fazla temsilci katıldı.

Çin'in Paris Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Chen Dong, "Xi Jinping'in İnsan Haklarının Saygıyla Korunmasına Dair Konuşmalarından Alıntılar” kitabında, Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin insan haklarına dair önemli ifadelerinin ve yorumlarının yer aldığını belirtti. Chen, bu ifadelerin Çin'in insan merkezli insan hakları anlayışını yansıttığını ve yeni çağda Çin Komünist Partisi'nin halka öncelik veren yönetim anlayışını ortaya koyduğunu ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Korgas Sınır Kapısı'ndan araç ihracatında büyük artış https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/korgas-sinir-kapisindan-arac-ihracatinda-buyuk-artis-2362/

Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde yer alan Korgas Sınır Kapısı’ndan farklı ülkelere kara yoluyla ihraç edilen araç sayısı 2024 yılının ilk iki ayında yüzde 381 artarak 20 bini aştı.

Verilen bilgiye göre, Korgas Sınır Kapısı’ndan 1 Mart günü kara yoluyla 700’den fazla araç Kazakistan, Özbekistan ve Rusya’ya gönderildi.

Ülkenin en fazla araç ihraç edilen kara sınır kapısı olan Korgas’tan yurt dışına gönderilen araçlar arasında yeni enerjili araçlar, istif araçları ve damperli kamyonlar yer alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Xi Jinping'den Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'e tebrik mesajı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/xi-jinpingden-pakistan-basbakani-sahbaz-serife-tebrik-mesaji-7730/

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, yeniden Pakistan Başbakanı seçilen Şahbaz Şerif’e bir tebrik mesajı gönderdi.

Xi Jinping, Şahbaz Şerif ile yeni Pakistan hükümetinin liderliğinde ve Pakistan’daki tüm kesimlerin ortak çabalarıyla ülkenin ulusal kalkınma ve ilerleme davasında yeni ve daha büyük başarılar elde edeceğine inandıklarını kaydetti.

Xi Jinping, Çin ve Pakistan’ın geleneksel dostluğunu sürdürmesi, her alandaki temas ve işbirliğini güçlendirmesi, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun yeni versiyonunu ortaklaşa inşa etmesi, Çin-Pakistan her koşulda stratejik işbirliği ortaklığını derinleştirmesi ve yeni dönemde daha sıkı Çin-Pakistan kader ortaklığını oluşturması gerektiğini vurguladı.

Çin Başbakanı Li Qiang da Şahbaz Şerif’e bir tebrik mesajı gönderdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars Dünya'ya Tanıtılıyor: Uluslararası Kars Konferansı ve Tanıtım Etkinlikleri Başladı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/kars-dunyaya-tanitiliyor-uluslararasi-kars-konferansi-ve-tanitim-etkinlikleri-basladi-5292/

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında Kars Valiliği himayelerinde Serhat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi” kapsamında düzenlenen Uluslararası Kars Konferansı ve tanıtım etkinlikleri başladı. 

 

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılışta SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sn. Nurullah Karaca, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz ve Sn. Kars Valisi Ziya Polat konuşma yaptı. 

 

Proje için inşaat ve turizm bileşenlerinde çalışıyoruz”

 

İlk olarak kürsüde söz alan SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca konuşmasına, “Tarihi Kimliği ile Kars Kenti” projesi ile bilgi vererek başladı. 5,5 milyon Euroluk projenin yüzde 85’inin Avrupa Birliği, yüzde 15’inin T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklendiğini belirten Karaca, “Proje inşaat ve turizm olmak iki bileşenden oluşuyor. Temmuz 2023’te tamamlanan inşaat bileşeni kapsamında, Kars Merkez Haydar Aliyev Caddesi’nde 23 tescilli, 9 tescilsiz binanın cephe iyileştirmesi, kaldırım ve yol yenilemesi, aydınlatma ve çevre düzenleme işlemleri ile işaret ve sokak levhalarının montajı yapıldı. Ani Ören Yeri’nin koruma çitleriyle kapatılması, işaret ve levhaların konumlandırılmasıyla tanıtım işlemleri gerçekleştirildi” dedi. Karaca, turizm bileşeni kapsamında da ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetleri yapıldığına dikkat çekti. 

 

“Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne neden girmesin?”

 

“UNESCO olarak 75. yılımızı kutluyoruz, Ankara dışındaki ilk etkinliğimizi Kars’ta yapıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullanan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, uluslararası arenada tanınabilmek için yerelde çalışmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Oğuz “Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne neden girmesin? Bunlar için çalışmak lazım. Önemli olan yereldeki faaliyetler. Yerelde çalışmazsanız ulusalda ya da uluslararası platformda “bu listeye girin” diye kapınızı çalmazlar. Bu nedenle küsmek ya da kenara çekilmek değil; kapıları sonuna kadar zorlamak lazım” diye konuştu.

 

“Oteller yüzde 80 dolu”

 

Açılış konuşması yapan Kars Valisi Sn. Ziya Polat, Kars’ta turizmin her geçen gün iyiye gittiğine işaret ederek “Sarıkamış otelleri yüzde 70-80 dolu, merkezdeki otellerimiz de öyle. Buralardaki otellere gelen ziyaretçilerimizin yüzümdeki gülümsemeyi görmek bizi mutlu ediyor. Turizmde en iyi tanıtım insan tanıtımıdır. Buradan mutlu ayrılan insanların anlatımıdır. Bunun için insan odaklı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi. Ani Ören Yeri’nin önemine dikkat çeken Vali Polat, “Buralar atalarımızın ilk fethettiği topraklar, Sultan Alparslan’ın ilk Cuma Namazı kılışı, ilk Türk Camii, ilk Türk Mezarlığı, ilk Türk Çarşısı hepsi burada. Bu destinasyonlarla ilgili özel çalışmalar yapmamız gerekiyor. Ani Ören Yeri’nde müze çok güzel bir fikir, en kısa zamanda gerçekleşmesini diliyoruz” dedi. Kars Valisi, STK ve üniversitelerin de turizm çalışmalarına destek vermesi gerektiğini belirtti ve Kars’ta bir Bilim Müzesi yapmak istediklerini ifade etti.

 

Konuşmalar sonrası UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, Kars Valisi Ziya Polat ve SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca’ya  UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Ankara Arslanhane Camii’nin konu alındığı bir kitap hediye etti. 

 

Açılış konuşmaları sonrası düzenlenen panellerde 'Yöresel Gastronominin Turizme Etkisi', 'İklim Değişikliğinin Dağ ve Kış Turizmi ile Kayak Merkezlerine Etkileri ve Bu Yönde Avrupa'da Alınan Önlemler ile En İyi Örnekler' ve 'Zaman ve Tarihe Yolculuk: Kars'ın Kültürel Miras ve Tarih Alanlarındaki Zenginliği' konuları ele alınacak.

 

Kaz Yemeği ile Gece Kayağı Şovu da Yapılacak

 

2 Mart Cumartesi günü ise bir dizi tanıtım etkinlikleri gerçekleştirilecek. Ayhan Sicimoğlu ve Mustafa Seven’in sosyal medya paylaşımlarıyla katılım göstereceği faaliyet kapsamında kaz yemeği ile bir yemek yarışmasında birincilik kazanan Esra Tokelli’nin Gazi Kars Bedesteni’nde kaz ciğerinden yapacağı yemek şovu ve DJ Emre Duygu’nun performansı eşliğinde Sarıkamış’ta ünlü snowboardcu Süleyman Atlı’nın gece kayağı şovunun yanı sıra Mümin Sarıkaya da Gazi Kars Bedesteni bölgesinde bir konser verecek. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Shenzhou-17'deki astronotlar ilk uzay aracı dışı bakım görevini yaptı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/shenzhou-17deki-astronotlar-ilk-uzay-araci-disi-bakim-gorevini-yapti-891/

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi, Shenzhou-17’de görevli üç astronotun Beijing saatiyle bugün 13.32’de ilk uzay aracı dışı bakım görevini tamamladığını açıkladı.

Çinli astronotlar Tang Hongbo, Tang Shengjie ve Jiang Xinlin, bugün Beijing saatiyle 13:32'de, yaklaşık 8 saatlik uzay aracı dışı faaliyetlerinin ardından robotik kol ve yeryüzündeki araştırmacıların desteğiyle planlanan tüm görevleri tamamladı.

Tang Hongbo ve Jiang Xinlin’in Wentian adlı deney modülüne güvenli şekilde geri dönmesiyle birlikte uzay aracı dışı faaliyetler başarıyla tamamlandı.

Uzay aracı dışı görevin Tianhe çekirdek modülünün Güneş kanadının bakım çalışmalarına odaklandığı bilgisi verildi.

Çinli astronotların yörüngedeki bir uzay aracının dış bölümüne bakım yapma görevini ilk kez tamamladıkları bildirildi.

Shenzhou-17 insanlı uçuş misyonu kapsamında astronotların çok sayıda uzay bilimi deneyi ve teknik test gerçekleştirmesi planlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tayland Başbakanı Thavisin, Tayland-Çin ilişkilerini değerlendirdi https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/tayland-basbakani-thavisin-tayland-cin-iliskilerini-degerlendirdi-3746/

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, kısa süre önce Çin Medya Grubu’na (CMG) özel açıklamalarda bulundu.

Çin ile Tayland arasında 1 Mart’ta yürürlüğe giren karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasını değerlendiren Thavisin, “Eski tarihlerden beri Tayland ile Çin halkları uyum içinde bir arada yaşıyor. Taylandlılar dış seyahat için Çin’i, özellikle başkent Beijing ve Shanghai’yi tercih ediyor.” ifadelerini kullandı.

Çinli turistlerin, son 10 yılda Tayland’ı ziyaret eden yabancı turistler arasında ilk sıradaki yerini koruduğunu hatırlatan Thavisin, yeni hükümetin göreve başladıktan sonra turizmi canlandırmak için vize muafiyeti uygulamasını başlattığını ifade etti.

Söz konusu politikanın yerel ekonomiyi canlandıracağına inandıklarını kaydeden Thavisin, Çin’in Tayland ile sıkı ilişkilere sahip ülkelerden biri olduğunu ve Çin ile ilişkilerine büyük önem verdiğini dile getirdi.

Thavisin, ikili ilişkilerle ilgili yaptığı değerlendirmede, “İki ülke halkları arasındaki dostluk, Tayland Kraliyet Ailesi’nden başlıyor. Kraliyet ailesi Çin’i sıklıkla ziyaret ediyor. Çin’in birçok kentine ayak bastılar. Son Çin ziyaretimde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’e kraliyet ailesine gösterdiği samimiyet dolayısıyla teşekkür ettim. Xi’ye gururla şunu söyledim: ‘Tayland, Çin’i büyük ağabey olarak görüyor, aramızda kan bağı var.’ Tayland ile Çin arasında yoğun ekonomik temaslar sürdürülüyor. İkili ticaret hacmi çok büyük. Çin, son yıllarda Tayland’a en fazla doğrudan yatırım yapan ülke. Bunu özellikle elektrikli araç sektöründe görebiliyoruz. Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki bağlanırlık tedbirleri, bölgesel kalkınmayı büyük ölçüde hızlandırıyor.” diye konuştu.

Thavisin, iki ülkenin yeni enerjili araçlar konusunda avantajlara sahip olduğunu, tek taraflı bir avantajın yeterli olmadığını belirtti.

Çin’in elektrik araçlarda teknolojik üstünlüğe sahip olduğunu, Çinli girişimcilerin karar verme, proje uygulama ve yatırım yapma konularında çok hızlı olduğunu dile getiren Thavisin, Tayland’ın ise vergi ayrıcalığı politikası çıkardığını hatırlattı.

Thavisin, “Geçen yılın sonunda düzenlenen otomobil fuarında sipariş verilen araçların yüzde 40’ı yeni enerjili otomobiller. Çin menşeli araçlar bu yeni enerjili araçların yüzde 80’ini oluşturuyor.” dedi.

Thavisin, Çin firmalarının yapay zekâ alanındaki yatırımlarını da beklediklerinin altını çizdi.

Thavisin, Huawei’nin Tayland’daki faaliyetlerini genişletmesi için verimli görüşmeler yürütüldüğünü ifade etti.

Thavisin, 68 milyon nüfuslu Tayland’ın Çin malları için üretim merkezi olmaya hazır olduğuna dikkat çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Macron: Uyuşturucu kaçakçılığına ve suç örgütlerine karşı baskıyı bırakmıyoruz https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/macron-uyusturucu-kacakciligina-ve-suc-orgutlerine-karsi-baskiyi-birakmiyoruz-5076/

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, uyuşturucu kaçakçılığına ve suç örgütlerine karşı baskıyı bırakmadıklarını belirterek, “Antillerde denizde 9 günde 8,3 ton kokain ele geçirildi. Bu neredeyse geçen yılın tamamındaki kadar. Tüm kararlı güçlerimize teşekkür ederiz.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile telefonda görüştü https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/putin-belarus-cumhurbaskani-lukasenko-ile-telefonda-gorustu-5324/

Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile telefon görüşmesi yaptı.
Liderler, müttefik ve stratejik ortaklık ilkelerinin yanı sıra uluslararası duruma dayalı olarak Rusya- Belarus ilişkilerinin ilerletilmesiyle ilgili konuları tartıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Shapps: "Milletimiz özgürlüğümüzü Silahlı Kuvvetlerimizin erkek ve kadınlarına borçludur" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/shapps-milletimiz-ozgurlugumuzu-silahli-kuvvetlerimizin-erkek-ve-kadinlarina-borcludur-3495/

İngiltere Savunma Bakanı Shapps, milletin özgürlüklerini İngiltere Silahlı Kuvvetleri’nin erkek ve kadınlarına borçlu olduğunu belirterek, “Onlar bizi büyüyen tehditlerden korurken, onlara ihtiyaç duyduklarını ve hak ettiklerini sağlamaya kararlıyım.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Moody's, New York Community Bank'ın kredi notunu düşürdü https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/moodys-new-york-community-bankin-kredi-notunu-dusurdu-6251/

Moody's'den yapılan açıklamada, New York Community Bank ve iştiraki Flagstar Bank'ın tüm uzun vadeli ve bazı kısa vadeli notları ile değerlendirmelerinin düşürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, New York Community Bank'ın uzun vadeli kredi notunun "Ba2"den "B3"e, Flagstar Bank'ın da "Baa2"den "Ba3'e indirildiği kaydedildi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, söz konusu bankaların tüm uzun vadeli notlarının daha fazla not indirimi için izlemede kalmaya devam ettiği aktarıldı.

Moody's daha önce şubat ayında da New York Community Bank'ın uzun vadeli kredi notunu "Ba3"ten "Ba2"ye düşürmüş ve daha fazla not indirimi için izlemede tutmuştu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings de New York Community Bank ve iştiraki Flagstar Bank'ın uzun ve kısa vadeli kredi notlarını düşürürken, not görünümünü "negatif" olarak belirlemişti.

Söz konusu not indirimleri, New York Community Bank'ın ocak ayı sonunda yayımladığı bilançosunda sürpriz zarar açıklaması sonrası 29 Şubat'ta yönetim değişikliğine gitmesinin ardından geldi.

Banka, Alessandro DiNello'nun Thomas Cangemi'nin yerine CEO olarak atandığını duyurmuştu. New York Community Bank, DiNello'yu şubat ayı başında operasyonlarını istikrara kavuşturmak için Yönetim Kurulu Başkanı görevine getirmişti.

Ayrıca banka, dördüncü çeyrek finansal sonuçlarında değişikliğe giderek dahili risk yönetimine ilişkin açıklama eklemişti.

New York Community Bank'ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) yaptığı bildirimde, iç kredi incelemesine dair iç kontrollerde etkin olmayan gözetim, risk değerlendirme ve izleme faaliyetlerinden kaynaklanan zayıflıkların tespit edildiği belirtilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Boeing ihracat ihlalleri nedeniyle 51 milyon dolar ödeyecek https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/boeing-ihracat-ihlalleri-nedeniyle-51-milyon-dolar-odeyecek-1859/

Dışişleri Bakanlığı, 2013'ten 2017'ye kadar Çin'deki Boeing tesislerinde çalışan üç Çinli çalışanın,aralarında F-18, F-15 ve F-22 savaş uçakları, E-3 havadan uyarı ve kontrol sistemi, AH- 64 Apache saldırı helikopteri ve AGM84E seyir füzesi programlarıyla ilgili teknik bilgileri yüklediğini belirtti.

Boeing, 2013'ten 2018'e kadar aralarında Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, İtalya, Japonya, Kenya, Fas, Rusya, Singapur, Güney Kore, İspanya Tayland, Tayvan, Ukrayna ve Birleşik Krallık'ın da bulunduğu 18 ülkedeki Boeing ve ortak tesislerinde ek izinsiz teknik veri indirmelerinin gerçekleştiğini açıkladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
OECD, Alvaro Santos Pereira'yı Baş Ekonomist olarak atadı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/oecd-alvaro-santos-pereirayi-bas-ekonomist-olarak-atadi-3699/

Alvaro, 2011-2013 yılları arasında Portekiz Ekonomi ve İstihdam Bakanı olarak görev yapmış, Sanayi, Ticaret ve Hizmetler, Turizm, Enerji ve Bayındırlık, Ulaştırma ve İstihdam alanlarından sorumlu önde gelen bir ekonomist.

Kendisi ilk olarak 1 Mart 2014'te OECD Ekonomi Departmanında Ülke Araştırmaları Direktörü olarak atandı; bu Direktör, Kuruluşun Ekonomik Araştırmaları için emsal değerlendirme sürecini denetledi, zorlukları tespit etti ve Üye ve Ortak ülkelerin uzun vadeli ekonomik performansını iyileştirmeye yardımcı olacak öneriler geliştirdi.

Alvaro, en son Temmuz 2022 ile Mayıs 2023 arasındaki dönemde olmak üzere iki kez OECD'nin Baş Ekonomisti olarak görev yaptı. Ekim 2023'te Ekonomi Departmanının Politika Çalışmaları şubesinin Direktörü olarak atandı.

Yeni görevinde, Kovid-19 salgını sonrasında ve devam eden Ukrayna savaşının sosyal ve ekonomik etkilerinin ortasında, Üyelerin ekonomik kalkınma ve büyümenin gücünü ve kalitesini optimize etmelerine destek olmak amacıyla ekonomik analiz ve politika tavsiyelerine liderlik edecek. Ukrayna'ya karşı ve yeşil ve dijital geçişleri güvence altına almak için gereken yapısal dönüşümler bağlamında.

Portekiz hükümetindeki hizmetinden önce Simon Fraser Üniversitesi'nde Ekonomik Kalkınma ve Ekonomi Politikası profesörü, Kanada'daki British Columbia Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve Birleşik Krallık'taki York Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Portekiz ve Kanada vatandaşı olan Alvaro, Burnaby'deki (Kanada) Simon Fraser Üniversitesi'nden Ekonomi alanında Doktora derecesine, Exeter Üniversitesi'nden (Birleşik Krallık) Ekonomi alanında yüksek lisans derecesine ve Coimbra Üniversitesi'nden (Portekiz) Ekonomi alanında lisans derecesine sahiptir.

100'den fazla ülkeyle çalışan OECD, bireysel özgürlüğü korumaya ve dünya genelinde insanların ekonomik ve sosyal refahını geliştirmeye yönelik politikaları destekleyen küresel bir politika forumudur.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dana Weigel, ISS'nin ilk kadın program yöneticisi olacak https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/dana-weigel-issnin-ilk-kadin-program-yoneticisi-olacak-6442/

NASA'dan Dana Weigel, 26 Şubat Pazartesi günü Joel Montalbano'nun yerine Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) kalıcı program yöneticisi seçildi. Ajans yetkilileri bir açıklamada, Weigel'in 7 Nisan'da göreve başlamasıyla birlikte Montalbano'nun uzay operasyonlarından sorumlu yönetici yardımcılığına terfi edeceğini söyledi.

Weigel şu anda ISS program müdür yardımcısı ve NASA'da 20 yıl boyunca uzay istasyonu araç ofisi müdürü, uçuş direktörlüğü ofisinin başkan yardımcısı ve uçuş direktörlüğü görevlerinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin ekonomisi göz alıcı başarıyla 2024 ejderha yılına başladı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-ekonomisi-goz-alici-basariyla-2024-ejderha-yilina-basladi-6149/

Çin Ulusal Film Müdürlüğü'nün istatistiklerine göre, 2024 yılındaki Bahar Bayramı tatilinde ülke genelinde toplam sinema gişe hasılatı 8 milyar 16 milyon yuana ulaşarak, geçen yıla göre yüzde 18.47 artış gösterdi. İzleyici sayısı ise yüzde 26.36 artarak 163 milyona ulaştı. Her iki alanda da yeni rekorlar kırıldı. 23 Şubat itibarıyla, Şubat 2024'te elde edilen toplam sinema gişe hasılatı 10 milyar yuanı geçti. Bu, Çin sinema tarihinde bir ay içinde gişe hasılatının altıncı kez 10 milyar yuan barajını aştığı anlamına geliyor.

Bu canlı film pazarı, Çin'in artan tüketimi ve ekonomik toparlanmasının yalnızca bir yansımasıdır. Kültür ve turizm pazarı da benzer bir canlılık gösteriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın veri merkezinden alınan bilgilere göre, 2024 Bahar Bayramı tatilinde yurt içinde seyahat eden kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34.3 artarak 474 milyona ulaştı. Yerli turistlerin toplam harcamaları ise yüzde 47.3 artışla 632 milyar 687 milyon yuana çıktı. Çin ekonomisinin dayanıklılığı ve canlılığı bir dizi rekorla teyit edildi.

Tüketim pazarındaki bu olumlu havanın yanı sıra, dış ticaret ihracatında da umut verici bir eğilim görülüyor. Özellikle yeni enerji araçları, lityum piller ve fotovoltaik ürünler gibi dış ticarette yeni üçlü” olarak adlandırılan ürünler büyük rağbet görüyor. Çin'in Hubei Eyaleti, Ocak 2024'te demir yoluyla, Çin-Avrupa kargo trenleri de dahil olmak üzere 6 binden fazla yeni enerji aracı ihraç etti. Bahar Bayramı sırasında birçok yerde Çin-Avrupa kargo trenlerinin ejderha yılının ilk sefer düdüğü çalındı. Bu yeni büyüme, Çin'in üretim kapasitelerinin uzun vadeli ve sürekli birikiminin yanı sıra, üretimin yüksek kaliteli gelişiminin yeni avantajlarını da gösteriyor. Ayrıca, ejderha yılının başlangıcından bu yana Çin borsası, üst üste 8 gün boyunca kesintisiz artış göstererek son 3.5 yılda en uzun süreli artış serisini kaydetti.

Salgın sonrası Çin ekonomisi, iyileşme göstermeye ve yüksek kaliteli kalkınma yönünde istikrarlı ilerleme kaydetmeye devam ediyor. 2023 yılında, Çin'in gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) yüzde 5.2 büyüyerek, yıl başında belirlenen hedeflere ulaştı. Çin ekonomisinin küresel ekonomik büyümeye katkısı yüzde 30'u aştı. Çinli vatandaşların kişi başına düşen harcanabilir geliri 2022'ye göre yüzde 6.1 arttı, insanların yaşam seviyesi sürekli iyileşti. Ancak 2024'te Çin ekonomisi birçok zorlukla karşı karşıya kalacak. Dışarıdan bakıldığında, ABD dolarındaki faiz artış döngüsü sona ermiş olabilir, ancak yüksek faiz oranlarının etkisi gecikmeli de olsa ortaya çıkmaya devam edecek. Küresel siyasi ve ekonomik belirsizlikler artabilir.

Yurt içinde ise, tüketici güven endeksi ve özel sektör yatırımlarının büyüme hızı düşük kalmaya devam ediyor; talep yetersizliği ile aşırı üretim kapasitesi arasındaki çelişki daha da belirginleşiyor. Bununla birlikte, zorluklarla yüzleşirken, moral ve güven artırılmalıdır. Ejderha Yılı Bahar Bayramı sırasında Çin ekonomisinin elde ettiği parlak “rapor kartı”, ekonominin uzun vadeli iyileşme eğiliminin devam ettiğini, ekonomik işleyişin sürekli iyileştiğini ve piyasa güveninin arttığını göstermektedir.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeni yayımlanan raporunda, Çin'in 2024 ekonomik büyüme tahmini yukarı yönlü revize edildi. Raporda, bu durumun Çin ekonomisinin geçen yıl beklenenden daha iyi bir büyüme sergilemesinin devamı olduğu ve Çin hükümetinin ilgili politikaları uygulamaya koyduğu itici etkisinin bir yansıması olduğu belirtildi.

Çin, dev bir pazar, eksiksiz bir endüstriyel sistem, çok sayıda yüksek kaliteli işçi ve iş insanı gibi birçok avantaja sahiptir. 2024 yılında, yüksek kaliteli kalkınmanın hızlandırılması ve kalkınma sorunlarının çözümüne yönelik ısrarcı çabalarla, Çin ekonomisi daha büyük ilerlemeler kaydedecektir. Çin ekonomisinin sağlam büyümesi, küresel ekonomik toparlanmaya daha fazla katkıda bulunacaktır.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İliç'te yaşanan toprak kaymasının 15. gününde sahadaki faaliyetler devam ediyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/ilicte-yasanan-toprak-kaymasinin-15-gununde-sahadaki-faaliyetler-devam-ediyor-9927/

İliç’te yaşanan heyelanın 15. gününde sahadaki faaliyetlerin hızlanarak devam ettiğini ifade eden Bakan Bayraktar, "Hem Sabırlı Deresi bölgesinde hem de mangan ocağında eş zamanlı olarak çalışıyoruz. Bugün yaklaşık 200 metre derinlikteki mangan ocağına inerek o çalışmaları yakından koordine ettik." açıklamasını yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Kanada Parlamento Sekreteri Damoff ile görüştü https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/dso-genel-direktoru-ghebreyesus-kanada-parlamento-sekreteri-damoff-ile-gorustu-5761/

Ghebreyesus, Kanada Dışişleri Bakanı Parlamento Sekreteri Pam Damoff ile görüştü.

Afganistan, Gazze, Sudan ve diğer akut krizlere DSÖ'nün yanıtı üzerine çok yapıcı bir diyalog gerçekleştirdiklerini belirten Ghebreyesus, "Kadın hakları ve sağlığı, cinsiyet eşitliği ve cinsel tacizin önlenmesi konularındaki çalışmalarımızı desteklediği için kendisine teşekkür ettim." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin, kentsel dönüşümü hızlandırmak için 10 trilyon yuanlık kaynak ayırdı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-kentsel-donusumu-hizlandirmak-icin-10-trilyon-yuanlik-kaynak-ayirdi-7731/

Çin, 2024 yılında önemli kentleri için hızlandırılmış bir kentsel dönüşüm planı uygulayacak. Plan çerçevesinde birçok kent için özel kredi ve ödenekler verilmeye başlandı. Söz konusu krediler öncelikli maliyetlere, telafi giderlerine ve yerinden edilenlerin iskanı için yeni inşaat faaliyetine ve buna bağlı altyapı ve yenileştirme projelerine yönlendirilecek.

Bu bağlamda Çin Kalkınma Bankası (China Development Bank) yerleşim birimlerinin renovasyonu için 20 Ocak’ta özel kredi olarak 9,08 milyar yuan (1,26 milyar dolar) dağıttı. Bu fonlama Guangzhou, Zhengzhou ve Xi’an gibi kentlerde yaklaşık 100 projeyi kapsıyor. Projelerden 100 bin kişi doğrudan doğruya yararlanacak ve bunlar, 238 bin iskan biriminin inşasına olanak sağlayacak.

China Index Holdings Başkanı Huang Yu, geleceği planlarken kentlerdeki düzensiz yerleşimin dönüştürülmesi ve yenilenmesinin, gelecek beş yıl içinde yaklaşık bir milyar metrekareye eşdeğer bir alana yatırım gerektireceğini öngörüyor. Bu, başka bir ifadeyle, yeni iskan talebine yönelik yılda ortalama 44 milyon metrekare iş üretmek demek oluyor. Huang, basına yaptığı açıklamada, arazi edinme ve bu yenileştirilmiş bina inşaatı çalışmalarını kapsayan toplam yatırımın 10 trilyon yuana varacağını tahmin ettiğini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DTÖ Katılımlarına İlişkin 12. Çin Yuvarlak Masa Toplantısı yapıldı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/dto-katilimlarina-iliskin-12-cin-yuvarlak-masa-toplantisi-yapildi-8587/

DTÖ Katılımlarına İlişkin 12. Çin Yuvarlak Masa Toplantısı, dün Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi’de gerçekleşti.

Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, toplantının açılışına katıldı ve konuşma yaptı.

Wang, Çin’in öteden beri başta Arap ülkeleri olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin çok taraflı ticaret sistemine erişimine destek verdiğini ve kendi kalkınmasının tüm dünyaya yarar sağlamasında ısrar ettiğini vurguladı.

Çin’in çok taraflı ticaret sistemi çerçevesinde Güney Güney iş birliğini sürdüreceğine işaret eden Wang, Çin Projeleri’ni verimli bir şekilde gerçekleştirerek, çok taraflı ticaret sisteminin dışa açılımını, kapsayıcılığını, genel yarar sağlamasını ve dengesini arttırmaya, Küresel Kalkınma İnisiyatifi’ni yerine getirmeye, küresel kalkınmada kader birliğinin oluşturulmasını hızlandırmaya çalışacaklarını ifade etti.

Wang Wentao ve DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala toplantı sırasında  “Çin Projeleri”nin yeni aşaması hakkında bir mutabakat zaptı imzaladı.

Çin ve DTÖ Genel Sekreterliği tarafından 2011 yılında kurulan “Çin Projeleri”, gelişmekte olan üyelerin, özellikle en az gelişmiş ülkelerin çok taraflı ticaret sistemine daha iyi bir şekilde erişimine destek olmayı amaçlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Xi'den reel ekonomiye destek için lojistik sektörünü geliştirme vurgusu https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/-xiden-reel-ekonomiye-destek-icin-lojistik-sektorunu-gelistirme-vurgusu-2012/

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 23 Şubat’ta düzenlenen Merkezi Finans ve Ekonomi Komisyonu’nun 4. toplantısında yaptığı konuşmada, lojistik sektörünü reel ekonominin “nabzı” olarak niteledi.

Xi, ekonominin işleyişinin verimliliğini artırmak için lojistik maliyetini düşüreceklerini, endüstriyel rekabet kapasitesini yükselteceklerini vurguladı.  

Xi Jinping, 16 Ekim 2022 tarihinde Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’ne sunduğu raporda, lojistik maliyetini düşürmek için nesnelerin internetinin gelişmesinin hızlandırılması, verimli ve pürüzsüz bir lojistik sisteminin kurulması gerektiğini söylemişti.

Raporun sunulmasından iki ay sonra, Çin Devlet Konseyi tarafından 14. Beş Yıllık Plan Kapsamında Çağdaş Lojistik Gelişme Planı yayımlanmıştı.

Öte yandan, Aralık 2023’te düzenlenen Merkezi Ekonomi Çalışmaları Toplantısı’nda da toplumun tüm kesimleri için lojistik maliyetinin düşürülmesi gerekliliğine vurgu yapıldı.

Çin’de lojistik ağının inşası son yıllarda hızlanırken, modern bir lojistik işleyiş sisteminin temel olarak kurulduğu belirtiliyor.

2023 yılında Çin’de lojistik maliyetlerin GSYİH’deki payı önceki yıla kıyasla yüzde 0,3 azalarak yüzde 14,4 olarak kayda geçti.

Kısa süre önce başkent Beijing’de sona eren Merkezi Finans ve Ekonomi Komisyonu’nun 4. toplantısında yapılan düzenlemelere göre, taşımacılığın yapısı standartlaştırılırken, ülkenin başlıca ve önemli geçitlerinin durumu iyileştirilecek ve lojistik merkezlerine dönük koordine planlama çalışmaları güçlendirilecek.

Bunun yanında, nesnelerin interneti, insansız araçlar ve insansız dağıtım hizmetleri gibi faaliyetlerin artmasıyla birlikte dijital lojistik parkları ve dijital depolama gibi alanlardaki altyapının da geliştirilmesi bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Grandi: "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali mülteci krizini tetikledi" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/grandi-rusyanin-ukraynayi-isgali-multeci-krizini-tetikledi-4873/

Grandi, iki yıl önce Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci krizini tetiklediğini belirterek, “İnsani müdahale hızlı ve etkili oldu. Ne yazık ki, bombalar ve roketler hala yardımımıza ihtiyaç duyan Ukrayna'daki milyonlarca insan için günlük hayatın gerçeği olmaya devam ediyor. Unutmayalım.” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron: "Ukrayna'nın yanındayız" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/ingiltere-disisleri-bakani-cameron-ukraynanin-yanindayiz-3298/

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, Rusya'nın geniş çaplı işgalinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’ın hala bir zafer elde edebileceğine inandığını dile getirerek, “Bizim görevimiz onun yanıldığını kanıtlamak. Ukrayna'nın yanındayız.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'in geleneksel Fener Festivali başladı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinin-geleneksel-fener-festivali-basladi-898/

TOLGA KARAGÖZ- 24.02.2024-HİBYA-  Çin'in 12 hayvanlı takvimine göre Fener Bayramı'nın geçmişi 2 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Batı Han Hanedanlığı (MÖ 202-MS 8) döneminde kutlanmaya başlayan festival bir gelenek olarak ülkenin dört bir yanında özel etkinlik ve süslemelerle kutlanıyor.

Fener Festivali’nde insanlar yuanxiao denilen bir çeşit tatlı mantı yenildiği için, buna "Yuanxiao Festivali" de deniyor. Fener Festivali süresince Yuanxiao yemek ise bir halk geleneği haline gelmiş durumda.

Yuanxiao'nun bir diğer ismi de, Tangyuan olarak geçiyor. İçi gül yaprakları, susam, fasulye ezmesi, hünnap ezmesi, ceviz, kurutulmuş meyve, şeker ve yağ ile yapışkan pirinç unundan yapılan küçük hamur toplarından oluşuyor. Tangyuan haşlanabilir, kızartılabilir veya buğlama yapılarak hazırlanabiliyor.

Çince'de tangyuan, yeniden birleşme anlamına gelen "tuanyuan" ile benzer bir telaffuza sahip. Bu nedenle insanlar, aile için birliği, uyumu ve mutluluğu ifade etmek için bu festivalde aileler için tangyuan vazgeçilmez bir lezzet olarak sunuluyor. Fener Festivali'nin yaklaşmasıyla birlikte, tuanyuan her yerde görülüyor, ve bayram ruhunu temsil ediyor. Tuanyuan’ın yuvarlak şekli aile çemberini sembolize ediyor. Tuanyuan yemek aile buluşmaları için umudu simgeliyor. Tuanyuan sadece geleneksel bir bayram yiyeceği değil, aynı zamanda tanrılara duyulan saygıyı ifade etmek için de kullanılıyor. Yuvarlak şekilleri de mükemmelliği ve birliği temsil ediyor.

Evde tangyuan yemek Fener Festivalinin sadece bir parçası. Daha da önemlisi, tapınak fuarlarına veya sokak panayırlarına katılıp fener gösterilerini izleme geleneği.

Birçok Çin bayramında fenerler yer alıyor. Ancak Fener Festivali bu geleneğin özünü temsil ediyor. Fenerler ilk olarak ilk ayın 13'üncü gününde ortaya çıkarılıyor. Ayın on dördünde test ediliyor 15'inde resmen yakılarak 18'inde indiriliyor.

Çin fenerlerinin kökeni binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Sui Hanedanlığı döneminde çeşitli fener festivalleri oldukça popüler hale geldi ve Güney Song Hanedanlığı döneminde fenerlerin üzerine bilmece yazma geleneği ortaya çıktı. Bu dönemde Nanjing'deki Qinhuaihe'de düzenlenen bir festivalde 10.000'den fazla fener kullanıldı. Qing Hanedanlığı döneminde başkentte görkemli fener sergileri düzenlendi. Ejderha fenerinin en ünlü yarışmacı olduğu fener yarışmaları da düzenlenirdi. Beijing aynı zamanda ünlü bir fener pazarına sahipken, güney Çin nehirler ve göller üzerindeki fener gösterileriyle biliniyordu. Shanxi Eyaletindeki Ningxiang İlçesi, dağın yamacının 10.000 fenerden oluşan şenlikli bir gösteriyle kaplandığı "Dağ Işıkları Festivali" ile tanınıyordu. Bu festivaller yalnızca çok renkli fenerlerin güzel bir gösterisini sunmakla kalmayarak, aynı zamanda Aslan Dansı, Ejderha Fener Dansı, ayakla yürüme, kara botu yarışı ve Yangge dansı gibi çok çeşitli halk sanatı ve performanslarına da yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sanchez: "Örnek olmayı kendine bayrak edinmiş bir hükümetiz" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/sanchez-ornek-olmayi-kendine-bayrak-edinmis-bir-hukumetiz-3114/

İspanya Başbakanı Sanchez, yolsuzlukla mücadelenin nereden gelirse gelsin, kim düşerse düşsün amansız olması gerektiğini belirterek, “Biz, bir önceki yönetimin yolsuzluğunu sona erdirme ihtiyacından doğmuş, örnek olmayı kendine bayrak edinmiş bir hükümetiz.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zelenski: "Hiçbirimiz Ukrayna'nın bitmesine izin vermeyeceğiz" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/zelenski-hicbirimiz-ukraynanin-bitmesine-izin-vermeyecegiz-5479/

Zelenski, her normal insanın savaşın bitmesini istediğini belirterek, “Ama hiçbirimiz Ukrayna'nın bitmesine izin vermeyeceğiz. Gelecekte bağımsız kelimesi her zaman Ukrayna kelimesinin yanında yer alacaktır. Bunun için savaşıyoruz. Ve biz galip geleceğiz. Tüm askerlerimize, halkımıza ve dünyanın her yerinde bizimle ve hakikatle birlikte duran herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akşener: "Siyaseti milletin dertleriyle buluşturacağız" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/aksener-siyaseti-milletin-dertleriyle-bulusturacagiz-1150/

Akşener'in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Bugüne kadar tehditle, baskıyla yolumuzu kesebileceklerini sandılar. İftirayla, dedikoduyla gücümüzü kırabileceklerini sandılar. Bugüne kadar hiçbiri, hiçbir zaman başaramadı. Her türlü tuzağa, dümene rağmen biz hala buradayız.

Hakaretlerle, yalanlarla, iftiralarla milletimizle aramıza girmeyi başaramazlar. Sansürleriyle, operasyonlarıyla Türkiye'nin iyi ve cesur evlatlarını bastıramazlar. Biz milletimizi oy uğruna birbirine düşürenlere benzemeyiz.

Biz oy uğruna milletin hakkına girenlere de benzemeyiz. Biz oy uğruna Cumhuriyet düşmanlarıyla uzlaşı peşinde koşmayız. Milletimize ihanet edenlerle yoldaşlık etmeyiz. Atatürk'e beddua edenlerle kol kola yürümeyiz.

Türk siyaseti bugün birbirinin zıttı gözükenlerin birbirinin sureti olduğu girdabında gidiyor. Birbirine laf yetiştirenlerin birbirleri sayesinde ayakta kaldığı kayıkçı kavgasında devam ediyor. Birbirine düşman olanların, varlıklarını birbirine borçlu olduğu tahterevalli düzenine sıkıştırılıyor.

Adına ittifak sistemi dedikleri milletsiz bir siyaset düzlemi ülkemizi esir aldı. Bu ucube sistem siyaseti de ucubeleştirdi. Bu sistemde siyaset de milletin iradesine pranga vurmaya başladı. Bu sistemde milletin helal oylarını sömürenlerin önünü açtı.

Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ortaya çıkardığı bu düzlemde iktidarla ana muhalefet aynı masada oturmuş Türkiye'nin yıllarını afiyetle yemenin peşindeler. İYİ Parti olarak bu ucube sisteme hayır diyorsak, bugün de hayır diyoruz.

İttifak düzenine de dayatma siyasetine de hayır diyoruz. Hür ve müstakil bir siyaset vaat ediyoruz. Kutuplaşmanın konforunu sürenleri rahatsız ediyoruz. İşi kamplar arası nüfus sayımına çevirenleri rahatsız ediyoruz. Sorumsuzluklarının dayanılmaz hafifliği sürsün isteyenleri rahatsız ediyoruz. Verdiğimiz rahatsızlıktan memnunuz.

Siyaseti milletin dertleriyle buluşturacağız. Soframıza el uzatanlara, geleceğimizi karartanlara, maneviyatımızı sömürenlere mecbur değilsiniz. Atatürk'ün mirasını kirletenlere, Cumhuriyetimizi yozlaştıranlara mecbur değilsiniz.

Biz bu yola çıkarken milletimize bir söz verdik. Sesi duyulmayanları sesi olacağımıza söz verdik. Dilsiz şeytanlardan olmayacağımıza, milletimizin hakkını yedirmeyeceğimize söz verdik. Tüm tahakkümleri yıkacağımıza, hürriyetin bekçisi olacağımıza söz verdik."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Azerbaycan ve Katar heyeti MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nı ziyaret etti https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/azerbaycan-ve-katar-heyeti-mebs-okulu-ve-egitim-merkezi-komutanligini-ziyaret-etti-3983/

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Azerbaycan ve Katar askerî heyetlerinin MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nı ziyaret ettiğini bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gazze'ye Gidecek Ambulanslar Yola Çıkıyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/gazzeye-gidecek-ambulanslar-yola-cikiyor-3475/

İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılar neticesinde Gazze’de sağlık altyapısı çöktü, hastaneler devre dışı kaldı. Saldırılardan en çok etkilenen grup ise en savunmasız olan kadın ve çocuklar oldu. Yaşanan krize sessiz kalmayan GZT, Yeryüzü Doktorları (YYD) ile birlikte “Gazze’ye Ambulans” kampanyasını gerçekleştirdi. Düzenlenen kampanya neticesinde elde edilen bağışlarla Gazze’ye 2 ambulans ulaştırılacak.

Protokolün imzalandığı basın toplantısında GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer, “En büyük temennimiz Gazze’de acı ve gözyaşının bitmesidir. Önümüzdeki süreçte de benzer işler yapabilmek için şimdiden kolları sıvadık. Şunu da belirtmek isterim, Gazze’ye gönderilecek ambulanslar dahil imza attığımız her işte aslan payı, GZT takipçilerimizindir” dedi.

İnsani Yardım Çağrısı Karşılık Buldu

Gazze’de işlenen insanlık suçları neticesinde Filistin halkı temiz su, temiz gıda ve sağlığa erişim gibi temel haklardan mahrum bırakıldı. Yaşanan drama sessiz kalmayan GZT, yürüttüğü kampanyayla on binlerce bağışçıya ulaştı. Hayırseverlerin destekleriyle Gazze’ye gönderilecek iki ambulansın ücreti 8 gün gibi kısa bir sürede karşılanmış oldu.

Tamamlanan kampanya kapsamında Mısır’dan tedarik edilecek ambulansların Kahire – İsmailliye – Sina – Refah hattı kullanılarak YYD Gazze personeline ulaştırılacak. Basın toplantısında yaşanan süreçle alakalı olarak Yeryüzü Doktorları Derneği Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, “Bugün yanımızda, bizler gibi hayırsever bir kurum olan GZT’yi görmekten dolayı çok mutluyuz. Bizlerin payına düşen Gazze’ye insani yardım yapmaktır, basının payına düşen ise yaşananları tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektir. Her birimiz sorumluluklarımızın bir ucundan tutarak dünyayı daha güzel bir yer hâline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Ambulanslar Gazze’ye Nasıl Ulaşacak?

“Gazze’ye Ambulans” kampanyasına katılan bağışçıların en merak ettikleri soru ambulansların Gazze’ye nasıl ulaşacağıydı. Gazze’ye yapılan sağlık yardımları Refah Sınır Kapısı üzerinden bölgeye ulaştırılıyor. Hazırlanan yardım tırları Mısır devleti tarafından görevlendirilmiş Mısır Kızılayı ve Ulusal Koalisyon adı verilen ekiplerce sınır kapısından geçiriliyor. Ardından Filistin Kızılayı’na teslim edilen yardım tırları Gazze içine doğru dağıtılıyor. Yardım tırları sadece Mısır Refah kapısında görevli 34 STK’nın oluşturduğu Ulusal Koalisyon ile içeri girebiliyor. Yeryüzü Doktorları, Ulusal Koalisyon’da yer alan sivil toplum kuruluşları ile çalıştığı için yardım tırlarını düzenli olarak Gazze’deki ekibiyle buluşturabiliyor. Protokol kapsamında Gazze’de 2015 yılından beri akredite olan Yeryüzü Doktorları bağışlanan ambulansların ulaşımında yardımcı olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'de ocak ayında 4 bin 588 yabancı şirket kuruldu https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinde-ocak-ayinda-4-bin-588-yabanci-sirket-kuruldu-5819/

Çin’de ocak ayında yeni kurulan yabancı sermayeli işletme sayısının yüzde 74,4 oranında artarak 4 bin 588’i bulduğu, aynı dönemde fiilen değerlendirdiği yabancı yatırımın (DYY) 112 milyar 710 milyon yuan’a ulaştığı açıklandı. Bu sayı, bir önceki yılın aynı süresine  göre  yüzde 11,7 oranında azalırken, bir önceki aya göre ise yüzde 20,4 oranında arttı.
Sanayi açısından bakıldığında, imalat sanayinde kullanılan yabancı sermayenin gerçek miktarı yüzde 20,5 artışla 33,11 milyar yuan oldu. Bunlar arasında yüksek teknolojili imalatta yabancı yatırımın fiili kullanımı yüzde 40,6 arttı. Ocak ayında Almanya, Avustralya ve Singapur’un Çin’e yaptığı yatırım sırayla yüzde 211,8 oranında, yüzde 186,1 oranında ve yüzde 77,1 oranında artış gösterdi.
 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Çin'in veri toplamak için liman vinçlerini kontrol ettiği iddiası tam bir saçmalık" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinin-veri-toplamak-icin-liman-vinclerini-kontrol-ettigi-iddiasi-tam-bir-sacmalik-6989/

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Biden yönetimi, ABD'de vinç imalatına milyarlarca dolar yatırım yapmayı planlıyor. ABD’de daha önce Çin yapımı vinçlerin “ulusal güvenliğe yönelik potansiyel riskler oluşturduğu” iddia edilmişti.

Bugünkü olağan basın toplantısında Bloomberg muhabirinin sorusu üzerine bu iddiayı değerlendiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning şunları söyledi:

"Çin'in veri toplamak için liman vinçlerini uzaktan kontrol ettiğini iddia etmek tam bir saçmalıktır. Çin, ABD'nin ulusal güvenlik kavramını genelleştirmesine, devlet gücünün kötüye kullanılmasına, Çin ürünlerine ve şirketlerine makul olmayan bir şekilde baskı yapılmasına kesinlikle karşı çıkıyor. Ekonomik ve ticari konuları siyasete alet etmek ve silah haline getirmek, yalnızca küresel üretim ve tedarik zincirinin güvenlik risklerini yoğunlaştıracak ve sonuçta hem başkalarına hem de bunu yapan tarafın kendisine zarar verecektir.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'e doğrudan yabancı yatırım girişi ocak ayında 112 milyar yuanı aştı https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cine-dogrudan-yabanci-yatirim-girisi-ocak-ayinda-112-milyar-yuani-asti-7109/

Çin’de ocak ayında yeni kurulan yabancı sermayeli işletme sayısının yüzde 74,4 oranında artarak 4 bin 588’i bulduğu, aynı dönemde Çin’in fiilen değerlendirdiği yabancı yatırımın (DYY) 112 milyar 710 milyon yuan olduğu bildirildi. Bu sayı, bir önceki yılın aynı süresine  göre  yüzde 11,7 oranında azalırken, bir önceki aya göre ise yüzde 20,4 oranında arttı.

Sanayi açısından bakıldığında, imalat sanayinde kullanılan yabancı sermayenin gerçek miktarı yüzde 20,5 artışla 33,11 milyar yuan oldu. Bunlar arasında yüksek teknolojili imalatta yabancı yatırımın fiili kullanımı yüzde 40,6 arttı.

Ocak ayında Almanya, Avustralya ve Singapur’un Çin’e yaptığı yatırım sırayla yüzde 211,8 oranında, yüzde 186,1 oranında ve yüzde 77,1 oranında arttı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'de bankaların döviz işlem hacmi 204 milyar doları geçti https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinde-bankalarin-doviz-islem-hacmi-204-milyar-dolari-gecti-1276/

Ocak ayında Çin’deki bankalarda gerçekleştirilen döviz işlem hacminin 204 milyar 300 milyon ABD Doları’nı bulduğu bildirildi.   

Çin Devlet Döviz İdaresi tarafından verilen bilgilere göre, ocak ayında Çin’deki bankalarda gerçekleştirilen döviz işlem hacmi 204 milyar 300 milyon ABD Doları’nı bulurken, aynı dönemde döviz satışları 214 milyar 100 milyon dolar olarak kaydedildi.

Ocak ayında yerli işletmelerle müşterilerin banka aracılığıyla gerçekleştirdiği yurt dışı geliri ve dış ödemeler sırayla 596 milyar 500 milyon dolara ve 591 milyar dolara ulaştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Blinken: "ABD Rusya'da ve dünya çapında 500'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım uyguluyor" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/blinken-abd-rusyada-ve-dunya-capinda-500den-fazla-kisi-ve-kurulusa-yaptirim-uyguluyor-2010/

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın iki yıl süren nedeni belirsiz geniş çaplı savaşının, Aleksey Navalny'nin ölümü ve Ukrayna'ya karşı on yıl süren saldırganlığın ardından ABD'nin, Rusya'da ve dünya çapında 500'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladığını belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Russell: "Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde şiddet artarken çocuklar çatışmanın ortasında" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/russell-kongo-demokratik-cumhuriyetinde-siddet-artarken-cocuklar-catismanin-ortasinda-7252/

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet artarken binlerce çocuğun çatışmanın ortasında kaldığını belirten UNICEF İcra Direktörü Russell, "Çocuklar ve ailelerinin şiddetin sona ermesine ve insani yardıma güvenli erişime ihtiyaçları var." ifadelerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Scholz: "Hessen fırkateyninin Kızıldeniz'deki misyonu Alman Donanmasının en zorlu görevi" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/scholz-hessen-firkateyninin-kizildenizdeki-misyonu-alman-donanmasinin-en-zorlu-gorevi-663/

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin "Hessen" fırkateyninin Kızıldeniz'deki görevinin, Alman Donanması'nın on yıllardır gerçekleştirdiği en zorlu görevi olduğunu vurguladı ve "Bu görevle önemli ticaret yollarını koruyan gemideki kadın ve erkeklere teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Almanya'nın savaş gemisi "Hessen" bölgedeki deniz taşımacılığını güvence altına almayı amaçlayan uluslararası bir misyona katılmak üzere Kızıldeniz'e gönderildi.

Bu gelişme, AB üye ülkelerinin, Husiler'in saldırıları kaynaklı riskleri ortadan kaldırmayı amaçlayan misyona Avrupa'nın katılımı için ön onay vermesinin ardından gerçekleşti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ukrayna Dışişleri Kuleba, Hollandalı mevkidaşı Slot ile görüştü https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/ukrayna-disisleri-kuleba-hollandali-mevkidasi-slot-ile-gorustu-1880/

Hollandalı mevkidaşı Hanke Bruins Slot ile güzel bir görüşme yaptığını ifade eden Kuleba, "Yeni top mermilerinin tedariği öncelikli odak noktamızdı. Ayrıca Ukrayna, Hollanda ve Avrupa Komisyonu'nun 2 Nisan 2024'te Lahey'de ortak ev sahipliği yapacağı 'Ukrayna için Adaletin Tesisi' adlı uluslararası konferansın hazırlıklarını da ele aldık." dedi.

Ayrıca Kuleba görüşmede, Rusya'nın esaretinde tutulan Ukraynalı sivil tutukluların serbest bırakılması için ortak çabaların acilen hızlandırılması gerektiğini de vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin, yüksek seviyeli dışa açılmayı artırarak daha fazla yabancı yatırım çekiyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cin-yuksek-seviyeli-disa-acilmayi-artirarak-daha-fazla-yabanci-yatirim-cekiyor-2892/

Çin'de "İki Toplantı" (Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın yıllık toplantıları) mart ayında düzenlenecek. Bu yılki siyasi toplantıların öncesinde, Çin Medya Grubu'na bağlı CGTN tarafından, halkın geçimi, kırsal kesimlerin yeniden canlandırılması, ekonomik kalkınma, bilim-teknoloji inovasyonu ve dışa açılmaya ilişkin çabaları konu alan "İki Toplantı Vesilesiyle Çin'e Bakış" adlı seri program hazırlanıyor.

Küresel pazara açılan kapılar ve yabancı yatırımın artışı

Çin, kapılarını küresel pazara sürekli olarak açmakla birlikte, ülkedeki doğrudan yabancı yatırım (FDI) karmaşık bir küresel ekonomik ortama rağmen güçlü bir büyüme kaydetti. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan alınan verilere göre, 2023'te ülkede kullanılan doğrudan yabancı yatırım miktarı tarihi bir rekor seviye olan 1,13 trilyon yuana (yaklaşık 158,89 milyar ABD doları) ulaştı. Bu, 2020'de ulaşılan 1 trilyon yuanlık rekor seviyenin aşılması ve 2021 ve 2022'den itibaren başlayan istikrarlı büyüme eğiliminin devamı anlamına geliyor.

Bu eğilimin bir yansıması olarak, Çin'de 2023'te yeni kurulan yabancı sermayeli şirketlerin sayısı, bir önceki yıla göre yüze 39,7 artarak 53,766'ya yükseldi. Yüksek teknoloji endüstrilerine yapılan yabancı yatırımlar, toplam yabancı sermayenin yüzde 37,3'ünü oluşturarak yeni bir rekora ulaştı ve inovasyona odaklılığın, yabancı yatırım tahsisinde açıkça görüldüğünü işaret ediyor.

Özellikle tıbbi ekipman ve elektronik imalatı gibi yüksek teknolojili imalata yapılan yabancı yatırımlarda büyük artış yaşandı. Ayrıca, inşaat sektörü, inovasyondan uygulamaya yönelik hizmetler ve Ar-Ge ve tasarım hizmetlerindeki büyümeler, farklı sektörlerdeki yabancı yatırımlardaki artışı yansıtıyor.

Yabancı sermayeyle gelen inovasyon ve çeşitlilik

Çin'deki yabancı yatırımlar, ekonomik açıdan güçlü ülkelerin katkılarıyla sadece hacim olarak değil, aynı zamanda çeşitlilik açısından da artıyor. Bundesbank verilerine göre, 2023 yılında Almanya'nın Çin'e yatırımı 11,9 milyar avro ile (12,7 milyar dolar) rekor bir seviyeye ulaştı. Ocak-kasım 2023 döneminde İngiltere ve Fransa'nın yatırımları sırasıyla yüzde 93,9 ve yüzde 93,2 oranında artarken, Hollanda, İsviçre ve Avustralya'dan yapılan yatırımlarda da büyük artışlar görüldü.

PepsiCo gibi önde gelen çok uluslu şirketler, Çin pazarına olan güvenlerini yansıtan bu yatırım artışında önemli bir rol oynuyor. PepsiCo, 2023 yılında ilk Asya-Pasifik küresel iş hizmet merkezini Sichuan eyaletinin Chengdu kentinde kurdu ve 80 milyon dolar yatırımla bu yıl tamamlanması planlanan ilk "karbon nötr" fabrikasını Shandong eyaletinde inşa ediyor.

PepsiCo Greater China CEO'su Xie Changan, "Yüksek kaliteli bir gelişme ivmesine sahip Çin pazarı muazzam fırsatlar sunuyor," dedi. KFC ve Standard Chartered gibi farklı sektörlerdeki çok uluslu şirketler de yatırımlarını artırdı. Kasım 2023'te, fast food devi McDonald's, Çin operasyonlarındaki sahiplik hissesini yüzde 20'den yüzde 48'e çıkarmayı planladığını duyurdu.

Optimize edilmiş yapı ve çekilen yabancı yatırımdaki istikrarlı büyüme, Çin'in dinamik ve davetkâr bir iş ortamı yaratma taahhüdünün bir yansımasıdır. 2023'ten bu yana, Çin Ticaret Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar, ekonomik kalkınma bölgelerinin geliştirilmesi için olumlu politikalar uygulamaya başladı. Yabancı yatırımcıların Ar-Ge merkezleri kurmalarının teşvik edilmesini hedefleyen 16 tedbir hayata geçirildi.

Çin'de yabancı yatırımların geleceği

Ticaret Bakanlığı, geçen yılın temmuz ayından itibaren yabancı sermayeli işletmeler için yuvarlak masa toplantısı sistemi uygulamaya koydu. Bu sistemle, yabancı sermayeli işletmelerden geri bildirim toplamak, zorluklarını ele almak ve ilgili departmanlar ve bölgelerle işbirliği içinde çözümler bulmak için düzenli toplantılar düzenlenmekte.

Ocak 2024 sonu itibarıyla, Çin genelinde 2 bin 200'den fazla yabancı sermayeli işletme ve yabancı iş derneklerinin katılımıyla 140'tan fazla ilgili toplantı düzenlendi ve 900'den fazla sorun çözüldü.

Ayrıca, yabancı sermayeli işletmelerin karşılaştığı sorunları ve zorlukları bir araya getirmek için tasarlanmış çevrimiçi bir platform, geçen yıl eylül ayında kuruldu.

Ticaret Bakanlığı Yabancı Yatırım İdaresi Daire Müdürü Zhu Bing, "Bir sonraki adımda çeşitli tedbirlerin uygulanması teşvik edilerek, aynı zamanda yabancı sermayeli işletmelerin, hükümet alımları ve yatırımın kolaylaştırılması gibi kilit alanlardaki gelişmeler hakkında bilgi edinmesi sağlanacak." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Gazze'deki sağlık sistemi bozulmaya devam ediyor" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/dso-genel-direktoru-ghebreyesus-gazzedeki-saglik-sistemi-bozulmaya-devam-ediyor-8802/

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Gazze’deki sağlık sisteminin bozulmaya devam ettiğini belirterek, “Hastaneler savaş alanına dönüştü. Hastalıklar çok yaygın. Kıtlık yaklaşıyor. Su, damlama seviyesinde.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gallagher, G20 Dışişleri Bakanları toplantısında bakanlara hitap etti https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/gallagher-g20-disisleri-bakanlari-toplantisinda-bakanlara-hitap-etti-3927/

Gallagher, Rio De Janeiro'daki G20 Dışişleri Bakanları toplantısında konuşarak Avustralya'nın; Brezilya'nın iddialı gündemine verdiği desteğin ve devam eden uluslararası gerilimlerin ortasında küresel ekonomik büyümeyi sürdürmek için nasıl yapıcı bir şekilde çalışılacağının altını çizdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Katar, sel ve toprak kaymalarından etkilenen Tanzanya'ya yardım uçağı gönderdi https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/katar-sel-ve-toprak-kaymalarindan-etkilenen-tanzanyaya-yardim-ucagi-gonderdi-4881/

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Katar Silahlı Kuvvetlerine ait bir uçağın, Katar Yardım Kuruluşu tarafından sağlanan temel gıda malzemeleri ve sağlık malzemelerinin de aralarında bulunduğu 45 tonluk yardım malzemesiyle Tanzanya'nın Kilimanjaro kentine ulaştığı bildirildi.

Bu yardımın, Katar'ın Tanzanya'nın kuzeyindeki sel ve toprak kaymalarından etkilenenlere verdiği destek için gönderildiği ve Tanzanya Başbakanlığı Afet Yönetimi Afet Araştırmaları Direktör Yardımcısı Charles Alekunda Msangi ve Katar Yardım Kuruluşu'nun Tanzanya'daki ofisinin üyeleri tarafından teslim alındığı belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Japonya'da Nikkei Endeksi 39,029 ile yeni rekor düzeyde https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/japonyada-nikkei-endeksi-39029-ile-yeni-rekor-duzeyde-580/

Nikkei 225 Endeksi yaklaşık yüzde 2'lik bir artışla 39.029'a ulaşarak 1989'da ulaşılan 38.915,87'lik bir önceki rekor düzeyi aştı.

Hem Nikkei hem de daha geniş Topix, 2023'te yüzde 25'ten fazla yükseldikten sonra, en az on yıldaki en iyi yıllık kazançlarını sağlayarak, bu yıl şimdiye kadar yüzde 10'dan fazla artarak Asya Pasifik'te göze çarpan en iyi performans gösterenler oldu.

Japan Inc'in üçüncü çeyrekteki güçlü kurumsal kazançları, Bank of America hisse senedi stratejistlerinin Nikkei 225 için 2024 yılsonu tahminlerini 38.500'den 41.000'e yükseltmelerine neden oldu. Topix Endeksi için tahminlerini ise 2,715'ten 2,850'ye yükselttiler.

Ralli, bu yıl şimdiye kadar dolar karşısında yaklaşık yüzde 6,0 değer kaybeden ve geçen yılın sonlarında ulaştığı 33 yılın en düşük seviyelerine inme yolunda görünen zayıf yen tarafından da desteklendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BAŞKAN ALTAY'DAN UCLG TOPLANTISINDA ABD'Lİ DİPLOMATA İSRAİL TEPKİSİ https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/baskan-altaydan-uclg-toplantisinda-abdli-diplomata-israil-tepkisi-8748/

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, UCLG Yıllık İstişare Toplantısı’na katıldı. 

İspanya’nın Barselona şehrinde dünyanın farklı bölgelerinden yerel ve bölgesel liderlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Başkan Altay, toplantıda özellikle Filistinli Müslümanlar için destek mesajları ifade ettiklerini vurguladı. 

Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze konusunda aldığı kararı desteklediklerini kaydeden Başkan Altay, “Olayın takipçisi olacağımızı ve bundan sonra Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam ettiğimizi, Gazze konusunu her daim gündemde tutacağımızı buradan bir kez daha ifade etme imkanımız oldu. Bir an önce barışın sağlanmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Toplantı esnasında ABD Dışişleri Bakanlığı Şehir Diplomasisinden Sorumlu Büyükelçisi Nina Hachigian, Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edildikten sonra Avrupa’nın bu konuda yaptıklarını takdir ettiklerini belirterek, Ukraynalı mültecileri ağırladığı için Avrupa’ya teşekkür etti. Nina Hachigian, bir taraftan da Hamas’ın 7 Ekim’de terörist bir saldırı düzenlediğini ve İsrail’in eylemlerini buna tepki olarak gerçekleştirdiğini iddia edince Başkan Altay ABD’li diplomata cevap verdi.

“AMERİKA’DAN GELEN MİSAFİRİMİZE BİR ŞEYLER SÖYLEMEZSEM, KENDİ İNSANLIĞIMIZI BULAMAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Eğitimden, kadınlara ve eşitliğe kadar konuşulması gereken birçok konu olduğunu ifade eden Başkan Altay, “Ancak insanların yaşamasını sağlayamazsak bunların hiçbirisini konuşmamızın bir anlamı yok. Onun için öncelikli konumuzun insan hayatı, savaşın engellenmesi ve bu konuda adil davranmak olduğunu düşünüyorum. Onun için bu manada Amerika’dan gelen misafirimize bir şeyler söylemezsem, kendi insanlığımızı bulamayacağımızı düşünüyorum” dedi.

“DÜNYANIN HER YERİNDE ACI ÇEKEN İNSANLARIN SESİ OLMALIYIZ”

Dünyanın farklı yerlerden yerel liderler olarak şehirleri ve insanların yaşama hakkını korumak için bir arada olduklarını vurgulayan Başkan Altay ABD’li diplomata şu sözlerle tepkisini dile getirdi: “İnsanları ya da mültecilerin haklarını savunmak devletlerin dış politikadaki tutumlarına göre şekillenmemeli. Bizler insanlık adına söz almalı ve dünyanın her yerinde acı çeken insanların sesi olmalıyız. Yaklaşık 30 bin kadın ve çocuğun katledildiği Gazze’deki olayları Hamas’ın eylemine bir yanıt olarak nitelendirmek çok doğru bir yaklaşım olmaz. Kadın haklarından bahsettik; Nina hanımdan bir kadın olarak, bir anne olarak ya da bir anne adayı olarak Uluslararası Adalet Divanı’na verilen dosyadaki fotoğraflara bakmasını istirham ediyorum. Belki vicdanımızın sesini duymasına faydası olur diye düşünüyorum. Önce insanların yaşam hakkını korumak en önemli görevimiz. Bunu başaramazsak diğer konuları konuşmanın çok bir anlamı olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'de tarihteki en büyük faiz indirim döngüsü başlıyor https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinde-tarihteki-en-buyuk-faiz-indirim-dongusu-basliyor-6124/

Ve Çin, zor durumdaki emlak piyasasını ve genel olarak ekonomiyi desteklemek için, referans faiz oranının uygulamaya konulduğu 2019 yılından bu yana, en büyük faiz indirimini yaparak Beş yıllık kredi faiz oranını (LPR) 25 baz düşürdü. Çin, beş yıllık LPR'yi en son Haziran 2023'te 10 baz puan düşürmüştü.

Beş yıllık kredi faiz oranı (LPR) önceki %4,20'den 25 baz puan düşürülerek %3,95'e düşürülürken, bir yıllık LPR değişmeden %3,45'te kaldı. Çin'deki yeni ve ödenmemiş kredilerin çoğu bir yıllık LPR'ye dayalıdır; beş yıllık faiz ise ipoteklerin fiyatlandırılmasını etkilemektedir. Kesinti ipotek maliyetlerini düşürerek emlak sektörünü doğrudan etkileyecek. Şimdi piyasalar bu adımın; kredi verenlere, konut projelerine ve geliştiricilere daha fazla nakit enjeksiyonu ile takip edilip edilmeyeceğini görmeyi bekliyor. Çinliler bu adıma “tarihteki en büyük faiz indirimi döngüsü başladı" diyorlar.

Asya borsaları, Çin'de beklenenden yüksek faiz indiriminin bile daha büyük teşvik tedbirlerinin eksikliğinden bıkmış yatırımcıları heyecanlandırmada başarısız olması ile (Piyasalar hala özellikle tüketimi hedef alan daha fazla mali destek önlemi arayışında) gerileme devam etti. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,1, Şanghay Bileşik %0,7, CSI300 % 0,6 Güney Kore hisseleri %1 düştü. S&P 500 vadelileri de % 0,2 gerilemiş durumda.

Çin dışındaki küresel piyasalar, üretici ve tüketici fiyatlarına ilişkin güçlü veriler sonrasında, ABD'deki faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin keskin bir şekilde azaltmasıyla sakinleşme çabasında. Piyasalar 2024 yılına Fed'den altı kesinti bekleyerek başladı ve şimdi sadece üç kesintiyi fiyatlamaya çalışıyor.

Pazartesi günkü ABD tatilinin ardından piyasaların yeniden açılmasıyla birlikte 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri 1,4 baz puan artışla %4,31'e yükselirken, 2 yıllık getiriler %4,65 seviyesinde sabit kaldı.

Petrol fiyatları genel olarak yatay seyrederek Orta Doğu'da artan gerilimler ve Çin'deki toparlanan talep nedeniyle üç haftanın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Brent vadeli işlemleri 11 sent düşüşle varil başına 83,45 dolara ve Nisan teslimi ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 11 sent düşüşle varil başına 78,35 dolara geriledi.

Dün ajanslardaki özel bir haberde; Türk-Rus ticareti ABD'nin yeni yaptırım tehdidiyle darbe aldı başlığıyla bir haber vardı. Haber de; ABD'nin Rusya ile iş yapan finans şirketlerini yaptırımlarla vurma tehdidi, Türk-Rus ticaretini soğutarak hem ithal petrol hem de Türk ihracatına yönelik bazı ödemeleri kesintiye uğrattı veya yavaşlattı deniyordu. ABD'nin Aralık ayındaki başkanlık emrinin açıkça enerjiyi hedef almadığını ancak bunun Rusya ham petrolüne yönelik bazı Türk ödemelerinin yanı sıra daha geniş bir yelpazedeki Türk ihracatına yönelik Rusya ödemelerini karmaşık hale getirdiği ifade ediliyordu. Petrol endüstrisinden iki kaynak da, Türkiye'nin ham petrol arzını kesintiye uğratmadıklarını, yalnızca az sayıda kargoyu geciktirdiklerini söylemiş. Rus petrol devlerinden bir kaynak da, Rus petrol ihracatçılarının iki ila üç haftadır Türkiye'den ödeme alamadığını söylerken, Ödemeler konusunu bilen bir Türk kaynak ise , "Özellikle Aralık ayı sonundaki yeni yaptırımlardan sonra Rusya'ya bazı enerji ödemeleri yapmak zorlaştı. Bazı ödemeler aksadı" demiş. Haber, Türk Hazinesi konu hakkında soru sorulduğunda yorum yapmaktan kaçındığını, Türkiye'nin bankacılık gözlemcisi BDDK, yorum talebine hemen yanıt vermedi şeklinde devam ediyordu. Haberin tam linki ise https://www.reuters.com/markets/turkish-russian-trade-hit-by-fresh-ussanctions-threat-2024-02-19/

Manşette öne çıkanlar

Hazine, sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması, yurt içi tasarrufların artırılması, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla başta emeklilik ve yatırım fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik 21 Şubat 2024 valör tarihli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirecek.

Financial Times'ın haberine göre, S&P Global Inc. araştırma platformu Visible Alpha'yı Goldman Sachs Group Inc. dahil bir yatırım bankaları konsorsiyumundan 500 milyon dolardan fazla bir bedelle satın almak için anlaşmaya yakın.

Merkez Bankası verilerine göre, bankacılık sektörünün ticari kredilere uyguladığı ortalama faiz, 9 Şubat haftasında yüzde 54,36’ya yükselerek 21 yılın zirvesini gördü.

BIST 100 Endeksi yılbaşından bu yana %25,80 oranında yükseldi. Aynı sürede elektrik hisseleri ortalama %33,3 değerlendi. Elektrik sektöründe ağırlığı en fazla 5 şirketten özvarlık kârlılığı en yüksek olan Enerjisa Enerji.

ABD'nin Rusya'yla ticarete aracılık eden finansal kuruluşlara yönelik yeni yaptırım tehditlerinin ardından Türkiye-Rusya arasındaki ticarete ödeme krizi yaşanıyor. Türkiye'nin Rusya'ya gönderdiği birçok ürünün ödeme tahsilatında zorluklar yaşanırken, Rus petrol şirketleri 2-3 haftadır Türkiye'den ödeme alamadıklarını ifade ediyor.

ABD'nin en büyük ikinci bankası Bank of America (BofA), Türk bankaları için kâr tahminlerini yüzde 14 artırırken, hedef fiyatlarını da revize etti. Banka, 2024'ü umut verici bir 2025 yılı öncesinde geçiş yılı olarak gördüğünün altını çizdi.

Dedeman Yönetim Kurulu Üyesi Banu Dedeman, gelecek 5 yılı kapsayan bir hedef olarak uluslararası bir oteller zinciri olmayı amaçladıklarını söyledi.Dedeman, “Türk Hava Yolları’nın uçtuğu her yerde olmak istiyoruz. 5 yılda hedefimiz 350 otel sayısına ulaşmaktır. Dedeman markasının 81 ilin tamamında da olmasını hedefliyoruz” dedi.

Kısa vadeli dış borcun 58,6 milyar doları şirketler, 35 milyarı da özel bankalar olmak üzere 93,6 milyar dolarla yüzde 60’a yakını özel sektöre ait.

Çin Merkez Bankası, Beş yıllık kredi faiz oranı (LPR) 25 baz puan indirerek yüzde 4,20'den yüzde 3,95'e düşürürken, Çin'deki çoğu hane ve şirket kredisi için sabit olan bir yıllık kredi faiz oranını yüzde 3,45'te sabit bıraktı. Ekonomistler 5 yıllık LPR'de 5-15 puanlık bir indirim öngörüyorlardı.

ABD'li banka Capital One, finansal hizmetler şirketi Discover'ı 35,3 milyar dolar değerinde tamamı hisse senedi işlemine dayalı bir anlaşmayla satın alacağını duyurdu.

BORSK-Bor Şeker 01.04.2023 - 31.12.2023 dönemi 9 aylık konsolide net dönem karı 790.387.326 TL (Önceki 484.502.014 TL )

TURSG-Türkiye Sigorta 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 6.186.049.487 TL (Önceki 962.400.801 TL )

Kaynak A1 Capital

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İleri işgücü Çin ekonomisinin motoru https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/ileri-isgucu-cin-ekonomisinin-motoru-4219/

Batı basınının “Çin ekonomisi zorda, batıyor” şeklindeki açıklamalarına rağmen, Çin ekonomisinde yerden göğe değişimler devam ediyor. İleri üretim gücü yani ileri teknoloji ve yeni yükselen sektörler Çin ekonominin hızlı gelişmesine güç katıyor.

Çok uluslu bir endüstriyel gaz tedarikçisi olan Air Products’ın yetkilisi Çin basınına, “Son yıllarda Çin’de yeni enerji araçları, yeni malzemeler ve üst düzey üretim gibi gelişmekte olan alanlarda güvenilir ve kaliteli endüstriyel gazlara ve ileri uygulama teknolojilerine olan talebin artmaya devam ettiğini gördük. İleri iş gücü, endüstriyel dönüşümün derinlemesine teşvik edilmesinde ve endüstriyel değerin serbest bırakılmasında büyük enerji içeriyor” diye konuştu.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbürosu, 31 Ocak’ta yeni niteliksel üretkenliğin geliştirilmesine odaklanan yılın ilk toplu çalışmasını gerçekleştirdi. Varılan ortak görüşe göre, devrim niteliğindeki teknolojik atılımlar, üretim faktörlerinin yenilikçi tahsisi ve derin endüstriyel dönüşüm ve iyileştirmenin yol açtığı bu gelişmiş verimlilik, Çin’in yüksek kaliteli gelişimi için güçlü bir itici güç haline geldi.

Air Products, Çin’in ileri iş gücünin gelişiminin tanığı ve katılımcısı olarak kabul ediliyor. Şirket, Çin’in hidrojen enerjisi taşımacılığı, hidrojen yakıtı, hidrojen metalurjisi ve hidrojen enerjisi toplulukları için uygulama teknolojileri geliştirmek üzere geçen yıl Zhejiang eyaletinde Asya Hidrojen Enerjisi Uygulama Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurdu. Şirket yetkililerine göre, ileri işgücü ve enerjinin yeşil dönüşümü birbirini destekliyor ve ikisi arasındaki etkileşim yeni bir büyüme motoru oluşturacak.

Modernizasyonda güçlü ivme

Yeni enerjiden, kuantum bilgisayarlardan endüstriyel robotlara kadar Çin, gelişmekte olan stratejik endüstrilerin, gelecekteki endüstrilerin ve geleneksel endüstrilerin modernizasyonunda güçlü bir gelişme ivmesi göstererek, bir dönemde olan Çin ekonomisine sürdürülebilir ve sağlıklı kalkınma için yeni bir ivme kazandırdı.

KPMG China Consulting’in strateji sorumlusu Cai Wei, gelişmekte olan stratejik endüstrilerin ve gelecekteki ileri iş gücünün temel alanlarını oluşturduğunu belirtti. Bu endüstrilerin Çin’in GSYİH’sındaki oranı artmaya devam ediyor ve yeni enerji, bilgi teknolojisi ve biyolojik endüstriler gibi pazar segmentleri özellikle öne çıkıyor. Resmi veriler, 2022’de yeni nesil bilgi teknolojisi, üst düzey ekipman ve yeni enerji araçları gibi stratejik gelişmekte olan endüstrilerin katma değerinin Çin’in GSYİH’nda yüzde 13’ünden fazlasını oluşturacağını gösteriyor. Çin, ”14. Beş Yıllık Plan” döneminde bu oranı yüzde 17’nin üzerine çıkarmayı planlıyor.

Cai Wei, son yıllarda Çin’in yeni enerjili araç üretimi ve satışlarının önemli ölçüde arttığına, robotik kurulumunun istikrarlı bir şekilde geliştiğine, yeni malzeme endüstrisinin çıktı değerinin artmaya devam ettiğine ve üretken yapay zeka uygulamasının birçok endüstride hızla genişlediğine ve pazarın hızla büyüdüğüne işaret etti. Can Wei, basına “Bu başarılar ve eğilimler, Çin’in ileri iş gücünin geniş umutları olduğunu ve önümüzdeki yıllarda daha büyük ölçekli büyüme ve yenilik elde etmesinin beklendiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

İşgücünün geliştirilmesi

Merkezi hükümetten yerel düzeye kadar Çin, ileri işgücünün geliştirilmesini teşvik etmek için güçlü bir sinyal veriyor. Çin genelinde yeni yılda açıklanan bir dizi büyük proje var. Anhui eyaletinin Hefei şehrinde başlatılan büyük proje grubu arasında yeni enerji araçları, yeni nesil bilgi teknolojisi, fotovoltaik ve yeni enerji gibi projeler toplamın yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor.

Çinli ekonomistler, yeni kalitede üretkenliğin geliştirilmesinin anahtarının, yetenek kalitesinin iyileştirilmesi, sermaye birikimi ve teknolojik gelişme gibi faktörlerden ayrılmaz olan bilimsel ve teknolojik ilerlemede yattığını dile getiriyor.

Çin, 2023’te Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından yayınlanan Küresel İnovasyon Endeksi’nde 12. sırada yer aldı ve dünyanın en iyi 100 bilimsel ve teknolojik inovasyon kümesinin sayısı ilk kez dünyada birinci sıraya çıktı.

Kısa vadede GSYİH’daki ileri iş gücü oranının artmaya devam edeceği ve Çin’in ekonomik kalkınmasının kalitesinin artacağı bekleniyor. Yeni verimlilik kalitesinin yakın gelecekte Çin ekonomisinin yeni büyüme direği olması hedefleniyor.

Bir süredir Çin ekonomisi hakkında ”tüketimin gerilemesi”, “piyasa depresyonu”, “kalkınmada yavaşlama” gibi ifadeleri kullanılırken, Bahar Bayramı tatili sırasında tüketim konusunda insanların yüksek kaliteli ürün ve hizmetlere yönelik standartlarının artırdığı görüldü. Ekonomik veriler, Çin’in yurt içi tüketici harcamalarının toplam miktarının artmaya devam ettiğini, buna karşılık gelen tüketim yapısının da değiştiğini, eğlence tüketiminin oranının arttığını ve bunun da tüketici profilinde bir “değişime” yol açacağını gösteriyor.

Gişe hasılatları arttı

Sinema sektöründen bir örnek verelim. Çin’deki 2024 Bahar Bayramı sırasında gişe geliri tatilin ilk üç gününde 3,5 milyar yuanı (492,7 milyon ABD Doları) aşarak yıllık bazda yaklaşık yüzde 17 arttı.

Bu yıl 10-17 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen Bahar Şenliği dönemi, geleneksel olarak sinema bileti satışlarında kazançlı bir dönem olarak görülüyor. Sekiz günlük uzatılmış tatilin daha fazla sinemaseveri sinemalara çekmesi ve 2024 yılında Çin film pazarına güçlü bir başlangıç vaat etmesi bekleniyor.

10 Şubat’ta iddialı sekiz film gösterime girdi. Bunlar arasında, ünlü komedyen Jia Ling’in yönettiği ve başrolünü üstlendiği yerli komedi-drama “YOLO”, bu üçgünde 1,3 milyar yuan’ın üzerinde gelir elde ederek şu ana kadar en yüksek hasılat yapan film oldu. Bu başarı, vizyona girdiği ilk üç günde yaklaşık 1,2 milyar yuan hasılat yapan komedi filmi “Pegasus 2″yi kıl payı geride bıraktı. Yazarlıktan yönetmenliğe geçiş yapan ve yarış pilotu Han Han tarafından yazılan ve yönetilen film, 2019 Bahar Bayramı tatili hiti “Pegasus”un devamı niteliğinde.

Bahar Bayramı gişe sıralamasında “Boonie Bears: Time Twist” animasyonu, ilk çıkışından bu yana toplam 714 milyon yuan gelir elde ederek üçüncü sırayı aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'de dış ticaret 264 milyar dolar cari fazla verdi https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/cinde-dis-ticaret-264-milyar-dolar-cari-fazla-verdi-619/

Çin’in 2023 yılında dış ödemeler dengesinde istikrarın sürdüğü, cari fazlanın 264,2 milyar dolar olarak kayda geçtiği bildirildi. Verilere göre, cari fazlanın GSYİH’ye oranı yüzde 1,5 oldu.

Çin Devlet Döviz İdaresi Sözcüsü Wang Chunying, düzenlediği basın toplantısında, 2023’te Çin’in ödemeler dengesinde mal ticareti fazlasının 608 milyar dolara ulaşarak, şu ana kadarki ikinci yüksek seviyeye ulaştığını ifade etti.

Sözcü, mal ihracatının 3 trilyon 179 milyar 600 milyon dolara, mal ithalatının ise 2 trilyon 571 milyar 600 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

2023’te hizmet ticaretinin daha dengeli şekilde geliştiğine işaret eden Wang Chunying, geçen yıl Çin’in hizmet ticaretindeki açığının 229,4 milyar dolar olarak kayda geçtiğini, bunun pandemi öncesi seviyelere doğru düzenli bir toparlanma anlamına geldiğini ifade etti. Sözcü, turizm ve ulaştırmanın hâlâ hizmet ticaretinde açık verilen kalemler arasında yer aldığına işaret etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
En büyük 5 petrol şirketi Ukrayna savaşı sonrası 281 milyar dolar kâr etti https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/en-buyuk-5-petrol-sirketi-ukrayna-savasi-sonrasi-281-milyar-dolar-kar-etti-2449/

Global Witness'a göre "süper büyükler" (BP, Shell, Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies) savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana 281 milyar dolar (223 milyar £) kazandı.

İngiltere merkezli BP ve Shell ikilisi, çatışmanın başlamasından bu yana toplam 94,2 milyar dolar kar elde etti. Global Witness, bunun Britanya'nın art arda 17 ay boyunca tüm ev elektrik faturalarını karşılamaya yeteceğini tahmin ediyor.

2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana 58,9 milyar dolar kar elde eden Shell, bu yıl yüksek kârlı petrol projelerine yeniden odaklanarak, düşük karbonlu çözümler biriminden 330 kişiyi işten çıkarmayı hedefliyor.

Geçen yıl iklim hedeflerini küçültmek için harekete geçen BP, çatışmanın başlangıcından bu yana 35 milyar dolar kar etti.

Avrupalı ve ABD'li büyük şirketler Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies toplam karı da 187 milyar dolara erişti.

Global Witness'ın kıdemli fosil yakıt araştırmacısı Patrick Galey, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, savaşın gölgesi altında yaşayan sıradan Ukraynalılardan, Avrupa'daki evlerini ısıtmak için mücadele eden hanelere kadar milyonlarca insan için yıkıcı oldu" dedi.

Patrick Galey'e göre bu analiz, ön saflarda ne olursa olsun, Ukrayna'daki savaşın asıl kazananlarının fosil yakıt devleri olduğunu gösteriyor.

Uluslararası nakliye şirketlerinin ve gıda maddesi tedarikçilerinin kârları da son iki yılda hızla arttı ve bu durum bazı ekonomistlerin acil durumlarda hedeflenen fiyat kontrolleri çağrısında bulunmasına yol açtı.

Fosil yakıt kâr makinesine yönelik artan kamuoyu öfkesine ve eleştirilere rağmen, önümüzdeki haftalarda mali yılın tamamına ilişkin rakamlar yayınlandığında, beş süper büyük şirketin 2023 yılında yatırımcıları 100 milyar dolardan (79 milyar £) fazla rekor ödemelerle ödüllendireceği tahmin ediliyor. .

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA), zayıf emtia piyasası fiyatlarının karların düşmesine neden olmasına rağmen şirketlerin bu yıl hissedarlara daha fazla ödeme yapma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

IEEFA'ya göre büyük petrol şirketleri, hissedarlarını temettü ödemeleri ve 2022'de 104 milyar dolar değerindeki hisse geri alımlarıyla zenginleştirdi.

Galey, "Kazançlarını artık yatırımcılara verilen yardımlara ve Avrupa'nın ihtiyaç duymadığı ve iklimin kaldıramayacağı daha fazla petrol ve gaz üretimine harcıyorlar. Bu, fosil yakıt endüstrisinin tüketicileri ve gezegeni hayal kırıklığına uğratmasının bir başka yolu” diye ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Demokrasiyi olduğu gibi kabul edemeyiz" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/grandi-demokrasiyi-oldugu-gibi-kabul-edemeyiz-3421/

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, demokrasinin olduğu gibi kabul edilemeyeceğine dikkati çekerek, “Pek çok seçimin olduğu bir yılda, demokrasinin doğduğu yerde, insan onun nerede bulunmadığını veya nerede başarısız olduğunu düşünür. Oy vermek - ve iyi oy vermek - özgürlüğümüz için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD Başkanı Biden'ın tüketici duyarlılığı açıklaması https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/abd-baskani-bidenin-tuketici-duyarliligi-aciklamasi-1815/

ABD Başkanı Biden, tüketici duyarlılığının Amerikalıların ekonomi hakkında ne kadar iyimser olduğunu daha iyi anlamak için baktıkları bir gösterge olduğunu belirterek, “Geçen hafta 31 ayın en yüksek seviyesine çıktı.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Her Avrupalının bir savaş durumunda olduğumuzu anlaması gerekiyor" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/borrell-her-avrupalinin-bir-savas-durumunda-oldugumuzu-anlamasi-gerekiyor-9729/

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, her bir Avrupalının bir savaş durumunda olunduğunu anlaması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu da birlikte daha hızlı ve daha iyi çalışmamızı gerektiriyor. Çok daha çevik ve daha hedefe yönelik olmalıyız. Kendimizi savunmaya hazır olmazsak jeopolitik bir rol oynayamayız.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Brezilya Devlet Başkanı'nın sözleri utanç verici" https://www.analizgazetesi.com.tr/haber/netanyahu-brezilya-devlet-baskaninin-sozleri-utanc-verici-2137/

İsrail Başbakanı Netanyahu, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın sözlerinin utanç verici ve ciddi olduğunu ifade ederek, “Bu Holokost'u önemsizleştirip Yahudi halkına ve İsrail'in kendini savunma hakkına zarar vermeye çalışmaktır. İsrail'i Nazi Holokostu ve Hitler'le karşılaştırmak kırmızı çizgiyi geçmektir. İsrail, tam zafere kadar savunması ve geleceğini güvence altına almak için savaşıyor ve bunu uluslararası hukuku koruyarak yapıyor.” dedi.

Netanyahu, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ile Brezilya’nın İsrail büyükelçisini derhal sert bir kınama görüşmesi için çağırmaya karar verdiğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com