Dolar $
32.51
%0.4 0.13
Euro €
34.85
%0.79 0.27
Sterlin £
40.56
%0.18 0.07
Çeyrek Altın
4075.61
%0.5 20.08
SON DAKİKA
Son Yazıları

BDDK kararları şirketler için tehlikeli mi?

28 Haz 2022

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), cuma akşamı piyasa kapanışının ardından "Türk Lirası cinsinden nakdi ticari kredilerin amacına uygun kullandırılmasına yönelik sınırlamalar hakkında Kurul kararı" başlıklı bir duyuru yaptı. Yani ticari kredilerde sınırlamaya gidildiğini açıkladı.

Kurul, bankalardan talep edilen kredinin amaca uygun kullanımını sağlamak amaçlı aldığı kararı yayımlamasının ardından USD/TRY kuru %4 gerileyerek 16,47’ye düştü.

Pazar akşamı BDDK, tekrar bir duyuru yayımladı ve cuma günkü kararın piyasalarca daha net anlaşılması için yeni bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada alınan karardan muaf tutulacak ya da alınan karara bağlı olacak şirket detayları paylaşıldı.

Cuma günkü düşüşün ardından kur yeni haftaya da kayıpla başladı. Fiyat günün ilk yarısında %4 gerileyerek 16,03 seviyesini test etti. 

Önümüzdeki günlerde yeni uygulamanın etkisiyle şirketler işlemlere devam etmesi ile dolar kurunda gerileme devam edecek gibi duruyor. Bu düşüş devamında destek seviyesi 15,80 seviyeleri olarak gözüküyor.

Burayı kırması durumunda ise 14,8-15 bandına kadar bir geri çekilme ile karşılaşılabilir. 15,8 seviyesinin altına inmediği takdirde 16,4 seviyelerinde dengeye geleceğini gözlemleyebiliriz.

KKM ile başlayan ürün çeşitliliği sonrasında GES’i getirdi. Bu aşamaya kadar bireysel ve kurumsal yatırımcıların dövizlerini bozdurması ve enflasyon karşısında koruma amacında yapılan düzenlemeler olarak bakabiliriz. 

BDDK’nın Cuma akşamı yayınladığı karar ise şirketleri ilgilendiren ve şirketlerin ellerinde bulundurdukları dövizler için alınan bir karar olarak görebiliriz. 

Şirketler ithalat işlemini gerçekleştiren taraftır. Ülkemiz ithal ürüne bağımlı olan bir ülke. En ufak bir üründe dahi ithal ürüne bağımlılığımız hali hazırda devama ediyor. 

Bir ürünü üretebilmek için başka bir hammadde ürününü ithal etmeniz gerekir. Bu aşamada şirketlerde ithalat faaliyetini yerine getirebilmek için başka bir ülkeden mal alımı yapması gerekiyor. 

Bu işlem içinde dolara ihtiyaç bir zorunluluk. Son bir yıldır uygulamaya çalıştığımız ihracat hedefli politika ile yani yüksek kur düşük faiz, ihracat rakamlarımız rekor üstüne rekor kırarken aynı zamanda ithalat rakamlarımızda rekor üzerine rekor seviyeleri test etmeye devam ediyor. Bu durumda dolara olan talebin haliyle artması anlamına geliyor. 

Tam işte bu noktada BDDK’nın aldığı karar çok zor ve önemli bir karar olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü uyguladığımız politika ihracata dayalı bir politika iken büyüme endeksli bir politika iken, şirketlerin üstlendikleri rol çok büyük. Şirketleri ihracat rakamlarını ve yatırımlarını artırmaları için dolara yani dolara rezervlerine ihtiyaç duymaktalar. 

BDDK’nın aldığı karar dolar kurunu kontrol altına alma ve bir nebzede olsa biraz aşağıya çekmek için alınan bir karar olduğu açık. Dolar kurunu düşmesi herkes tarafından istene bir durum. Fakat ihracatçılar için durum öyle mi meçhul…

Bir girdabın içinde dönüyoruz gibi bir durum ile karşı karşıyayız. Üretici firmalar ithalat gerçekleştirmek için dolar ihtiyacı ile karşı karşıya iken BDDK dolar rezervi tutmazsın şeklinde bir karar ile karşılarına çıktı. 

Şimdi şirketlerin nasıl bir karar verecekleri çok merak konusu. Bu durum ihracat ve ithalat rakamlarına önümüzdeki aylarda nasıl yansıyacak. Büyüme rakamlarında bir gerileme gerçekleşebilir. İstihdam rakamları gerileyebilir. 

Devletinde yapmaya çalıştığı iç piyasada talebi daraltmaktı zaten. Talep daralması önümüzdeki süreçte arzı etkileyecek, bu etkileşim ile birlikte ekonomik rakamlarda yükseliş trendinde olan ülkemiz biraz gerileyen rakamlar ile karşı karşıya kalabilir. 


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları