Dolar $
32.57
%0.13 0.04
Euro €
34.81
%0.12 0.04
Sterlin £
40.71
%0.17 0.07
Çeyrek Altın
4069.66
%0.06 2.31
SON DAKİKA

Çoğu meslek gibi eczacılık da değerini kaybediyor

Son günlerde eczacıların ülke genelinde iş bırakma kararı aldıkları, bu kararın arkasında ise ilaç fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemenin yetersiz gelmesinin olduğu konuşuluyor.

Henüz net bir işe bırakma haberi olmasa da eylem takvimlerini ilerleyen günlerde açıklayacaklarını bildirdiler. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, iki eczaneden birinin kapatma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söylüyor. 

Eczacıların kârlılık oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde temmuzda yapılan güncellemeyle 100 liraya kadar olan bir ilaçtan, daha önce yüzde 25 kâr eden eczacılar için bu oran yüzde 28’e çıktı. 200 liranın üzerindeki ilaçlarda ise yüzde 12’den yüzde 13’e yükseldi. Bu kar oranının ise 13 yıl öncesinin kar oranı olması eczacıları haliyle zorluyor. 

Türk-İş 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasının 2022 Temmuz ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 840 TL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 22 bin 279 TL’ye çıktı. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 79,6, ENAG’a göre ise yüzde 176 olarak açıklandı. Bu kadar astronomik rakamlar varken çoğu kişinin kazandığı para ile geçinemeyeceği ortada, kaldı ki basit bir market alışverişi yapıldığında bile bu durum net bir şekilde hissediliyor. Böyle bir durumdaysa eczacıların kar oranlarında yapılan cüzi miktardaki artışın yeterli olmayacağı ve bu konudan şikâyetçi olmakta ne kadar haklı oldukları görülüyor. 

Bir başka sorun ise ilaçların temin edilemiyor oluşu… Son aylarda ilaç alırken eminim ki çoğu kişi ilacın depolardan temin edilemediğini ve durumun bir süredir böyle olduğunu eczacılardan duymuştur. İlaç kurunun 7-8 Euro bandında hesaplanması ancak güncel durumda Euro’nun 18 bandında olması sebebiyle ilaç şirketleri maliyetleri karşılayamıyor, bu da ilaçlara erişimde sorun yaşamamıza sebep oluyor. Tabi ilaçların mevcut kura göre ayarlanması da vatandaşa problem yaşatabilecek bir duruma yol açacak ancak hayati öneme sahip olan ilaçlara erişememenin daha büyük sorunlara yol açacağı da aşikâr… Mevcut kura göre düzenleme yapılıp ilaç tedariki sorununun çözülmesi halinde vatandaşa bu farkın yansıtılmaması için bir takım düzenlemeler yapılmalı ancak yapılacak bu düzenlemelerle vatandaşa başka bir şekilde yüklenilmemesine de dikkat edilmeli. 

Her sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de bir çöküş dönemi yaşıyoruz ancak diğer sektörlerin aksine sağlık sektörü çökerse bunun sonuçları çok daha vahim olur. Yakın zamanda çok daha büyük sorunlar yaşama ihtimalimize karşı acil bir düzenleme getirilmesi hem eczacıların, hem depo sahiplerinin hem de bizlerin hayrına olacaktır.