Dolar $
32.51
%0.07 0.02
Euro €
34.58
%0.05 0.01
Sterlin £
40.48
%0.06 0.02
Çeyrek Altın
4093.09
%0.05 2.18
SON DAKİKA
Son Yazıları

"Cumalar, geleceğimiz için!"

16 Haz 2021

Zengin yedi ülke liderinin geçen haftaki toplantısını hatırlayan var mı? (!..) Hatırlayıp toplantıdan çıkan sonuçlar konusunda bir bilgisi olan var mı? (!..) Planlı bir toplantı belki ama!..

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, apar topar bir araya gelmiş ve Carbis koyuna nazır bir köyde birkaç günlüğüne sır olmuşlar!

Sır olup da ne olmuş? İngiltere’nin CornWall köyünde dünyanın bir sorununu mu çözmüşler… Sanmam!

NATO zirvesi de G-7 toplantısından farklı geçmedi zaten.

Olsa olsa “Ne olacak bu Çin’in büyümesi… Adamlar dünyayı ele geçiriyor!” diyerek ellerindeki kadehleri hüzünlü hüzünlü tokuşturup, “Koronavirüs suçlusu olarak Çin’in başına nasıl bela açabiliriz”in planlarını yapmışlardır.

Bilmiyoruz tabii... Tek bildiğimiz “Dinsizin hakkından imansızın geldiği…”

***

Bir de diyorlar ki; G-7 liderleri küresel ısınma ve iklim sorunlarını masaya yatırmışlar!.. 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyon ve dünya sıcaklığındaki yükselişin 1,5 santigrat ile sınırlandırılması hedefine ulaşmak ilişkin ellerini üst üste koymuşlar!..

Ve demişler ki:

“2030 yılına kadar dünyadaki toprak ve okyanusların en az yüzde 30’unun korunması ve 2025 yılına kadar iklim finansmanını yükselteceğiz…”

Fantezi bunlar!

Dünyayı en fazla kirleten yedi ülke lideri bir araya gelmiş, “Dünyayı nasıl temizleriz…” diye kafa yormuşlarmış… Gülerim vallahi!

Dünyada kirletmedik bir yer bırakmayacaksın… Buzulları çatır çatır çökerteceksin… Ardından kurtarıcılar olarak ortaya çıkacaksın…

Timsahın gözyaşları!

Onlar büyük bir ihtimalle CornWall’da “pazar kapma”nın plan ve provalarını yapmışlardır!

***

Demek istediğim, yukarıda isimlerini saydığım yedi lider toplanıyor ama İsveçli küçük bir kız Greta Thunberg kadar dünyayı etkileyemiyor! Daha doğrusu inandıramıyor!

Greta Thunberg de kim demeyin!

Otizmin bir türü Asperger hastası olduğu halde Greta, bu zamana kadar gerçekleştirilen yüzlerce, belki de binlerce iklim ve küresel ısınma zirvelerinin yapamadığını tek başına yaptı.

Zirâ başarısı bugün dahi dünyada dilden dile konuşuluyor.

Henüz 15 yaşında ama yaptığı eylem ve hizmet büyük!

23/30 Eylül 2019 tarihli ünlü Time dergisine kapak olmuş ve bugün için “Dünyanın en etkili kişisi” seçilmiş.

Peki Greta Thunberg ne yapmış?..

Tepki için okuduğu lisede Cuma günleri derslere katılmamış, akşama kadar okulun önünde tek başına “Cumalar, geleceğimiz için!” yazılı döviziyle iklim değişikliğini protesto etmiş ve evrensel mesajlar vermiş. Yani Greta tek başına dünyanın kirletilmesine, iklimlerin bozulmasına karşı savaş açmış…

***

Greta Thunberg yılmamış… Okul önündeki protestoyu ülkesinin parlamentosuna taşımış… 2018 yılının 20 Ağustos günü ilk kez İsveç parlamentosu Riksdag’ın önünde iklim değişikliğini protesto eden döviziyle oturma eylemi yapmış ve yetkilileri harekete geçmeye çağırmış.

İklim değişikliğine karşı başlatılan bu tek kişilik eylem, o kadar ses getirmiş ki, yıl boyunca dünyanın birçok farklı yerinde milyonlarca öğrenci “Cumalar, geleceğimiz için!” diyerek eylemi desteklemiş.

Zamanla protestolar öyle bir hal almış ki “Cuma”lar; Asya, Afrika, Avrupa, Avustralya ve Amerika kıtalarında milyonlarca genç ve yetişkinin sokaklara döküldüğü bir tepki günü olarak ortaya çıkmış.

Greta burada da kalmamış… Başta İngiltere ve Avrupa Birliği liderlerine “Brexit gibi konularla uğraşacağınız yerde iklim değişikliğine odaklanın” diyerek siyasileri uyarmış.

***

Başlattığı eylemle medyanın ilgisini de çekmeye başlayan Greta Thunberg, iklim değişikliği konularında ülke ülke gezerek konuşmalar gerçekleştirmiş. Olay öyle bir hâl almış ki küçük aktivist Nobel Barış Ödülü’ne bile aday gösterilmiş.

ABD Kongresi’nde Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin bir oturumuna katılan İsveçli aktivist böylece tüm dünyanın ilgi odağı olmuş.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’nin yapıldığı New York’ta yaptığı bir konuşmada, “Ben burada olmamalıydım. Okyanusun diğer tarafında okulumda olmalıydım. Ama sizler hâlâ ‘Umut gençlerde!’ diyorsunuz. Boş laflarınızla benim ve tüm dünya çocuklarının rüyalarını ve çocukluğumuzu çalıyorsunuz… Ama gözümüz üzerinizde…” diyerek siyasilere hesap sormuş.

Bakınız küçücük samimi, cesaretli bir “cesur yürek” dünyayı nasıl sallıyor ve etkileyebiliyor!

Şimdi G-7 zirvesine ve NATO toplantılarına katılan koca koca liderlerin niçin inandırıcı olamadığını anlayabildiniz mi?

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları