Dolar $
32.57
%0.07 0.02
Euro €
35.02
%0.58 0.2
Sterlin £
40.86
%0.48 0.19
Çeyrek Altın
3969.34
%0.29 11.33
SON DAKİKA

Doktor hakları ve yükümlülükleri

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye'de bir hastanede yaşandığı iddia edilen olay gündemi hala meşgul etmeye devam ediyor.

İddiaya göre, Osmaniye Devlet Hastanesi Ortopedi bölümüne gelen cumhuriyet savcısı, sırası gelmeden girdiği doktorun odasında doktoru gözaltına aldırdı. Hemen akabinde konunun gündeme gelmesi ile birlikte, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konuyla ilgili HSK'ya inceleme izni verdi ve inceleme sürüyor. Bu ve bunun gibi bir sürü haber gösteriyor ki, vatandaşların doktorların hem haklarını hem yükümlülüklerini bilmesi gerekiyor.

Doktorların yükümlülükleri ve hakları Türk Ceza Kanunu, Hasta Hakları Yönetmeliği ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere birçok yönetmelik ve kanunla düzenlenmiştir. Bir doktorun en önemli yükümlülükleri arasında insan yaşamını koruma yükümlülüğü, teşhis koyma yükümlülüğü, sadakat ve özen yükümlülüğü gelmektedir.

Doktor hastasına tanı koyarak onu tedavi etme yükümlülüğü altındadır, ancak hastaların öncelik sıralaması durumlarının aciliyetine göre şekillenebilmektedir. Ancak doktorun iradi olarak tıbbi müdahalede bulunmaması veya gecikmesi durumunda görevini kötüye kullanması sebebiyle hukuki sorumluluğu doğar ve bu durum Türk Ceza Kanunu'nun 257'inci maddesinde düzenlenmiştir.

Yanlış tanı halinde ise, yine doktorun sorumluluğu doğar. Doktor tanı koyarken beklenen kontrolleri yaptıysa ve buna rağmen hatalı bir tanı ortaya çıktıysa bundan dolayı sorumlu tutulamaz.

Doktor ile hasta arasındaki hukuki ilişki vekalet ilişkisi sayılmaktadır ve bu doktorun özen yükümlülüğünü doğurmaktadır. Doktorun görevini ifa ederken sadakat ve özen yükümlülüğüne uygun davranması gerekmektedir. Doktorun özenli davranacağına dair ayrıca bir söz vermesi gerekli olmayıp dürüstlük kuralı gereği böyle davranma yükümlülüğü vardır.

Özen yükümlülüğünün ölçütü belirlenirken basiretli bir doktordan beklenen davranışlar esas alınır. Bununla beraber özen yükümlülüğü her somut olayda ayrı ayrı değerlendirilir. Doktor, somut bir olayda davranışının basiretli bir doktor davranışı olduğunu, meydana gelen sonucun kendi kusurundan veya meslek hatasından kaynaklanmadığını kanıtlayarak sorumluluktan kurtulabilir.

Bunların bilinmesinin gerekli olduğunu düşünenlerdenim.

Ancak açık bir gerçek var ki düzenleme gerektiren alanlardan biri de doktorların hak ve yükümlülükleri. Gündemde sürekli olarak doktorlarla ilgili üzücü olaylar yer alıyor, tabi ki bu olaylarda vatandaşların da haklı olduğu birçok konu var, ancak henüz incelemesi süren bu olaydan bağımsız olarak söylemek gerekir ki, her alanda olduğu gibi doktor hakları ve yükümlülükleri konusunda da şiddetle ilgili yeni düzenlemeler yapılması yerinde olacaktır.