Dolar $
32.51
%-0.1 -0.03
Euro €
34.86
%0.11 0.04
Sterlin £
40.77
%0.27 0.1
Çeyrek Altın
3982.26
%0.62 24.09
SON DAKİKA
Son Yazıları

Dün ne oldu? Bugün ve yarın ne olacak?

16 May 2022

Geçtiğimiz hafta önemli veriler geldi, bunları hep birlikte hatırlayalım; Pazartesi, Çin Nisan Ayı Dış Ticaret Verisi açıklandı. 2022 yılının 4. Ayında 273 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ülke, 222 milyar dolar ithalat yaptı. Çin Nisanda 51 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.

Haftanın ikinci gününe geldiğimizde, Türkiye Mart ayına ilişkin işsizlik rakamları açıklandı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %11,5 olarak açıklandı. Geçen ay 3 milyon 579 bin kişi olarak açıklanan işsiz sayısı bu ay 3 milyon 894 bin kişi oldu.

Çarşamba günü ise, Sabah saatlerinde Çin tüketici enflasyonu açıklandı. TÜFE Oranı yıllık bazda %2.1 olarak açıklanırken, beklenti %1,8’idi. Bu noktada beklentileri aşan bir rakamı karşılamıştık. Saat 9’da Almanya’dan karşıladığımız yıllık %7,4’lük tüketici enflasyonunun beklentilere paralel geldiğini gördük. Öğleden sonra ise piyasaların dört gözle beklediği ABD Tüfe verisi yayımlandı. ABD İstatistik Ofisinden paylaşılan verilere göz attığımızda, TÜFE’de yıllık %8,3’lük oran, 8,1 olan beklentinin üstünde geldi. Çekirdek TÜFE’de yıllık %6’lık beklentileri karşılayamadı ve %6,2 olarak açıklandı. TÜFE’nin ana kırılımlarına baktığımızda, enerjinin yıllık %30,3 ile gıdanın %9,4 ve ikinci el araçlar fiyatlarının %22,7 öne çıkan kırılımlar olduğunu görüyoruz. Haftalık olarak ABD Bilgi İdaresi tarafından paylaşılan verilere göre, stratejik petrollerde 550 milyon olan stokların 7 milyon varil azalarak 543 milyon varile gerilediği açıklandı.

Perşembe’nin önemli verilerine baktığımızda, İngiltere’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Mart ayında bir önceki aya göre %0,1 azaldı. İlk çeyrekte ekonomi geçen yılın aynı dönemine göre ise %8,7 büyüdü. Beklenti yüzde 9 büyüme olacağı yönündeydi. Öte yandan, TCMB’nin açıkladığı verilere göre,  yabancılar 6 mayıs haftasında 243,9 milyon dolarlık hisse senedi ve 75,8 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi satarak, 3 hafta ara verdikleri net satıcı konumlarını güçlendirdi. Ayrıca, 6 Mayıs itibariyle net rezervler yaklaşık 2 milyar dolar azalarak 15 milyar dolara düştü. Net rezervler 29 Nisan’da 17 milyar dolar seviyesindeydi.

ABD Nisan ayına ilişkin üretici enflasyonu %10,7’lik beklentinin aksine yıllık %11 yükseldi. ÜFE’nin kırılımlarında en fazla artışın %40 ile enerji, %22,6 ile nakliye ve depolama ve %16.3 artış ile gıdada yaşandı.

Haftanın son işlem gününde, sabah saat 10’da TÜİK mart ayına ilişkin sanayi üretimini açıkladı. Geçen yılın aynı ayına göre %9,6 yükselen sanayi üretimi, aylık bazda ise %1,8 düşüş gösterdi. Aynı saatte Türkiye İstatistik Kurumu mart ayı Perakende Satışları da yayımladı. Perakende satışlar yıllık bazda %2,5 artarken, aylık bazda %0,3 yükseldi. 

Enflasyon rakamlarında enerji maliyetlerindeki artışın nasıl da büyük bir paya sahip olduğunu verileri incelediğimizde görüyoruz. Peki bu hafta bizi hangi gelişmeler bekliyor?

Haftanın ilk gününde, günün ilk saatlerinde Asya’dan Çin’in nisan ayına ilişkin sanayi üretimi ve istihdam rakamları gelecek. Saat 10’da ise yurt içinde mart ayı cari işlemler dengesi açıklanacak. Bir saat sonra ise nisan ayı bütçe dengesi ekranlarımıza düşecek. Saat 12’ye geldiğinde Euro Bölgesi mart ayına ilişkin ticaret dengesi açıklanacak.

Salı günü yurtiçinde TÜİK tarafından nisan ayına ilişkin konut satışları paylaşılacak. Öğlen saatlerinde gelecek Euro Bölgesi 2022 1. Çeyrek büyüme rakamları küresel piyasalarda takip edilecek önemli bir veri olacak.

Çarşamba günü, kraliçenin ülkesi İngiltere’de nisan ayına ilişkini tüketici enflasyon verisi yayımlanacak. Saat 12’de ise Euro Bölgesi tüketici enflasyonu verisi kamuoyu ile paylaşılacak.

Perşembe günü yurt içinde 19 mayıs Atatürk’ü anma, gençlik ve spor bayramı sebebiyle kapalı olacak. Euro Bölgesi’nde ise 12’de yayımlanacak cari hesap yakından izlenecek. 

Cuma günü sabahın erken saatlerinde Çin Merkez Bankası LPR faiz kararını açıklayacak. Ekonomik aktiviteyi canlı tutmak isteyen Çin yönetiminin faiz oranında değişiklik olmasa bile piyasayı fonlamaya devam edeceğiz ortada. Diğer tarafta saat 10’da Türkiye Mayıs ayı tüketici güven endeksi paylaşılacak.

Yoğun temponun hem ekonomik  hem de İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya yapacakları başvuruya Türkiye’nin sıcak bakmaması sebebiyle politik  olarak yüksek olacağı bir haftaya giriyoruz.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları