Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.81
%0.17 0.05
Sterlin £
40.55
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
4084.12
%0.41 16.59
SON DAKİKA
Son Yazıları

Dünyaya tersten bakmalı çocuk gibi

02 Oca 2022

Değerli Sanatseverler, "Yaşamak değil, beni bu telaş öldürecek" dediği gibi şairin, en sevdiklerimizle doyasıya sohbet bile edemedik biz. "Bir sonraki günün telaşı, bir öncekinin terine bulaştı." Ne güzel bir ifade öyle değil mi?

Bu telaş içinde nefesi ne kadar doğru alabiliyoruz? Bazen en yanımızda bulunan insanları gerçekte tanımadığınızı ne zaman hissettiniz? Bir çocuk gibi bazen de dünyaya tersten bakmak gerekir.

Telaştan kurtulup sakinlikle işlere uzaktan bakmak kulağa nasıl geliyor? 

İlber Ortaylı “Bir Ömür Nasıl Yaşanır” adlı kitabında şu şekilde belirtmiştir: “Herkes kendi talihinin mimarıdır.” “Faber est suae quisque fortunae.” Kendi talihinin mimarlarından biri de değerli sanatçı Fahrelnisa Zeid’dir. Dirimart galerisinin düzenlediği Fahrelnisa Zeid’in “Portreler” isimli sergisi İzmir İstinye Parkta 10 Aralık 2021- 30 Ocak 2022 tarihleri arasında ziyaret edilebilir. 30 Ocak 2022 tarihine kadar İzmir’de bulunan okuyucularım ve yolu oraya düşecekler sergiden görüntüleri beni de sosyal medyadan etiketleyerek paylaşırsa memnun olurum. Bu kadar önemli bir serginin çok kişiye ulaşmasını gönülden isterim. Oğlu Prens Raad Bin Zeid annesi için hazırlanan “Benim Sanatım” adlı belgeselde şu şekilde ifade ediyor: “Kendisini tanımlamak oldukça zor. Gerçekten eşi bulunmaz biriydi. Kendi yaşamını kendi yarattı. Nükleer yakıt gibiydi. Nereye giderse gitsin aydınlıktı. Karanlığa yaşam getirdi diyebilirim. Yaşam, faaliyet, uyum ve sevgi…” Sanatın içinden bir anne olarak bu sözler ruhumu derinden etkiledi. Onur verici şiirsel ifadeler. Fahrelnisa Zeid ezber bozan kişiliğiyle hayatı boyu sanattan hiç uzaklaşmamış örnek bir kadın sanatçımızdır. 

Sizlere bu yazımda Galeri Baraz’ın kurucusu değerli Yahşi Baraz tarafından yazılmış “Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru” adlı kitabı öneriyorum. Kütüphanenizde mutlaka bulunması gereken yeni yılın ilk günlerinde kendinize veya sevdiklerinize alabileceğiniz harika bir kitap. 

20. yüzyılın en önemli kadın sanatçılarından biri olarak kabul edilen Fahrelnissa Zeid’in (06 Aralık 1901- 05 Eylül 1991), yaşamı ve sanatı hakkında yazılmış en kapsamlı yayınlardan biridir. Kitap Bozlu Sanat Yayınları’ndan çıktı. Dört yıllık bir araştırma ve hazırlık sürecinin ardından hayata geçen değerli bir kitaptır. 

Yazarlığını Yahşi Baraz’ın, editörlüğünü ise sanat tarihçisi Dr. Özlem İnay Erten ve Oğuz Erten’in yaptığı kitap, Zeid ailesinin katkılarıyla hazırlandı. Sanatçıyı ve birçok aile üyesini yakından tanıma fırsatına erişmiş, Türkiye’nin ilk sanat galericilerinden değerli Yahşi Baraz’ın kişisel tanıklıklarına dair anlatımlar ve muhteşem arşivinden derlenen belgelerle zenginleşen kitap, sanatçının yaşamı ve eserlerini içeren kapsamlı yayınlardan biridir. 

Şakir Paşa’nın kızı olarak İstanbul Büyükada’da dünyaya gelen Fahrelnissa Zeid’in prensesliğe uzanan fırtınalı yaşam öyküsünün yanı sıra, Paris, Londra gibi dünyanın önemli sanat metropollerine ve yaşamının sonunda Ürdün’de devam ettirdiği sanat kariyerine dek uzanan detaylar kitapta yer alıyor. Birçoğu ilk kez yayınlanan fotoğraf ve sanatçının eserleri eşliğinde sizleri büyülü bir sanat yolculuğuna çıkaran 2021 yılının en iyi kitapları arasında yer aldı. 

Kitaptan birkaç alıntı: 

Resim yaparken hem rahatlıyor hem de acılarından uzaklaşıyordu. Resimle terapi denebilecek bu dönem bir buçuk yıl sürer, ardından İstanbul sosyetesinin en renkli kişilerinden biri olur ve neredeyse tüm davetlerin aranan ismi haline gelir. 

1929 yılının Ekim ayında New York Borsası’nın çökmesi, aile içinde tekrar sıkıntıya girmelerine sebep olur. Eşi İzzet Melih servetlerinin büyük bir kısmını New York Borsası’na yatırmıştır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Fahrünnisa kurtuluşu resimde arar. 

Bugün hala varlığını koruyan Maçka Ralli Apartmanı’ndaki evinde ilk kişisel sergisini açmayı kafasına koymuştur. Dönemin gazete ve dergileri bu hiç görülmemiş sergi türüne geniş yer verir. 

Sanata meraklı herkesin ve sanata değer verenlerin ilgiyle okuyacakları bir kitaptır.   Fahrelnissa Zeid’in hayatının ilerleyen yıllarda iyi bir yönetmenin gözünden yeni nesillere aktarılması olasılığını yaratıyorum. 

A’dan Z’ye sorguladıklarım: 

Kendinizle çalışmanın zevkini yaşadınız mı? Kendiniz ile çalıştıkça esnemeyen kaslarınızın esnemesinin hafifliğini hissetmek nasıl olurdu?

Sükunet ve zarafet dolu bir kişiyle karşılaşmayalı ne kadar zaman oldu?

Değerli arkadaşım Zuhal Demirarslan’ın sunumuyla “Benim Sanatım” adlı 04 Kasım 2017 Fahrelnissa Zeid adlı belgeseli hala izlemediniz mi?

Bir sonraki yazımda görüşünceye kadar sağlıkla ve sanatla kalın. Sanat daima birleştirir ve iyileştirir. 

Kendinizi ve sevdiklerinizi ertelemediğiniz, sanatçı duyarlılığıyla hayata sarıldığınız şahane güzellikler ile dolu bir yıl olsun. 

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları