Dolar $
32.51
%-0.1 -0.03
Euro €
34.74
%-0.26 -0.09
Sterlin £
40.44
%-0.31 -0.12
Çeyrek Altın
3961.68
%-0.31 -12.33
SON DAKİKA
Son Yazıları

Growtech'ten Metaverse Farm'a

01 Ara 2021

Dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga'dan sonra Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı Growtech'i özellikle merak ediyordum. Ev sahibi Almanya ve İtalya'nın fonksiyonel gıdalar ile ses getirdiği fuardan sonra tarım teknolojilerindeki gelişmelerin hem ülkemizde hem de yakın coğrafyalarda ne durumda olduğunu görmek gelecek için önemli bir konu.

25 ülkenin teknolojisi, 515 firmanın yeni pazar arayışı, 137 ülkeden tarım meraklısı, 2 tarım televizyonu ile canlı yayınlar, 7 ülkeden 20 alıcı 400 milyon dolarlık pazar yaratma çabası bir tarafta. Diğer tarafta Türkiye Tohumcular Birliği, Tarım Gazeteci ve Yazarları Derneği, çeşitli alt birlik ve kurumlar konusunda uzman isimlerle söyleşiler yaptı. Özellikle de TAGİYAT Başkanı Gazeteci İsmail Uğural 17 farklı ülkeden 18 yabancı gazeteciyi ağırlayarak fuarın uluslararası boyutunun önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceği sinyalini verdi. Böyle bir fuar için kıymeti henüz anlaşılmamış gözükse de alkışa değer bir çaba.

Tohumculuk firmaları, sera sistemleri, topraksız tarım, dikey tarım, toprak bakım ürünleri, sulama sistemleri fuarın en çok ilgi gören konu ve stantları.

Her ev bir çiftlik her el bir çiftçi

Tarım 5.0 ve metaverse ile artık her ev bir çiftlik her el bir çiftçi. 1 metrekarelik dolaplarda bir evin ihtiyacını karşılayabilecek sebze meyve üretimi yapılabiliyor. Sebze meyve üretim dolapları fuarın en çok ilgi gören dikey tarım uygulamalarındandı. Bu tarz fuarlar gerçek tarım endüstrisinin motivasyonu.

Growtech dünyanın en önemli tarım fuarlarından, içinde geleceğin bitkileri, kokuları, yöntemleri ve iradesi vardı. Konvansiyonel tarımın her türlü paydaşı / ürünü/ hizmeti ilgililere kendini anlattı. 20 yılda tohumculuk şirketlerinin başarısı alım heyetleriyle yapılan olumlu görüşmeler tarıma dair sevindirici gelişmeler. Düne kadar tohum bağımlısı olan ülkemiz şimdi tohum ihracatı yaparak GSYİH’ya katkı sunarken aynı zamanda sektöre de ivme katıyor.

Ekmek artık zenginin

Tarım fuarı kapılarını ardına kadar açtığı sırada ekmek çoktan zenginin oldu. Yoksullar için getto tarzı ekmek hapları hiç kuşkusuz önümüzdeki 10 yılın meselesi. Her zamanki gibi bize bir şey olmaz söylemleriyle geleceği ıskalamak yapılacak en büyük hata. Hayatta doyrulamayanların gideceği yer “metaverse” orada mutluluk fersah fersah. 

Tarım ve metaverse geleceğin en önemli iki alanı.  Metaverse farm ile gerçek hayatta sahip olamayacağımız tüm tat ve hazlar sanal gerçeklikte.

Growtech’ten metaverse bu kadar kısa sürede geçer miyiz bilinmez ama ülkenin geleceği için gerçek bir tarım iradesi ve üst akla ihtiyaç olduğu kesin. Strateji / hedef / plan / uygulama / yasal düzenlemeler, iklim değişikliği her biri tarımın geleceği için devletlerin çalışması gereken konular. Biz çalıştık diyorsak o zaman “bu yıl neden tescilli tohum / gübre satışı %30 azaldı” sorusunun cevabı vardır sanırım.  Gerisi lafügüzaf.

Ezcümle; fuarlar elbette endüstrilere ufuk açmak, bilgi paylaşmak, motivasyon yaratmak için önemli,  fakat milli tarımın geleceği için yetmez. Onun için güçlü bir tarım vizyonu ve irade gerek. Belki onu yapacaklara da motivasyon gerek.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları