Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Tarım 5.0 ile Divriği Ulucami arasındaki bağ

16 Haz 2021

Geçen hafta kuraklığa ve tarımın geleceğine olan endişelerimizi "Tarım 5.0 olmazsa ekmek 4 TL olabilir" uyarısı ile gerçekleştirdik. Sosyal medyada oldukça ilgi gördü. Amacımız Tarım 5.0'ı konuşmak, geleceğe hazırlanmak.

Teknoloji dünyanın binlerce yıllık yaşamsal döngüsünde, uygarlıkların geleceğini belirliyor. 

Göbeklitepe, Mardin Boncuklu tepe çağına göre gelişmiş teknolojik araç - gereç ve teknolojiyle yapıldı.

Şırnaklı Cezeri robotik bilimini kurarken, Urartular Şamran su kanallarını yaptığında, Hititler unun nemini ölçmeyi öğrendiğinde, Sümerler 7 katlı Ziguratları çağın mimarisinin ilerisinde inşa ettiğinde teknolojideki güç ile uygarlıklarını besliyorlardı. 

Demiri işlemeyi bilenler Ergenekon’dan çıkmış kuraklıktan kırılan Orta Asya’dan dünyanın farklı yerlerine göçüp ziraatçilikteki deneyim ve demiri işleme teknolojisiyle tüm dünyada kök salmışlardı.

Sivas Ulu Cami ve Tarım 5.0

Sivas Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası; teknolojiyle, zanaatkârlıkla bezenmiş hala sırları olan bir eser.

Bir kadın ve erkeğin yaptırdığı ilk eser; Ulu Cami, mimari Ahlatlı Hürrem Şah’ın da tek eseri. Mimari yapısı, süslemeler, akıl hastalarının su ile tedavi edilmesi Türk kültürünün temel tavrı. Tavrın temeli teknoloji, bilim ve sanattaki üstünlük, vizyondur. Darüşşifa üzerindeki gotik tasarımlar Avrupa barok sanatından 50 yıl önce yapılmıştır.

1985 yılında Unesco’nun Dünya Kültür mirasına alınan insan yapısı ilk İslam eseridir.

Yapıdaki sekizgen silindirik denge sütunu çağına göre ileri teknolojiyle inşa edilmiş Erzincan depremine kadar dönmüş. Matematik, şiir, heykel aynı eserde farklı zanaatkârlıkları buluşturarak multidisipliner bir çalışmayla yapı sonsuz kılınmış.

Divriği sadece Ulu Cami’nin sırlarıyla değil nevi şahsına münhasır diğer yapılarıyla da ilham veren bir yer.

Divriği Madenlerinin Cürek İşletmesi; sinema salonlu, havuzlu, tenis kortlu, bakkalı, kasabı, manavı, okulları olan bir yaşam kompleksi. İran Şahı’nın kaldığı, hediyeler sunduğu yaşam ve kültür merkezi şimdilerde kaderine terkedilmiş.

Sal taşlarıyla yapılan Sal köyü.  4 katlı evlerin arasında geçiş noktaları var. Yer altı su kanalları, ısıtma sistemi zamana meydan okuyor. Avrupa’da benzerleri ziyaretçi rekoru kırıyor.

Divriği Konaklarının kapıları, yaşamsal her faaliyetin planlandığı, lohusa kadınlar için özel odalara, mahzen ve banyoya, evin kadını için yapılmış ay ışığı kubbesine yani eşsiz mimari eserlere açılıyor.

Cem evi; içerisinde morg, yemekhane, dershane, ibadethane var, modern çağın kültürü buralarda üretiliyor.

Uygarlıklar teknoloji, aydın kararlılığı, entelektüel bilgiyle yoğrulmadığı sürece saman alevi gibi kaybolup gidiyor.

Almanya’da 70 yaşına aşı sırası yeni geldi. Kötü tarafı Alman Hükümeti vatandaşını sevmiyor. İyi tarafı hasta oranı o kadar düşük ki salgın kontrol altına alındı bile, aşıya gerek kalmadı. Aşılar ihraç edildikçe, milli servete katkı, halka hizmet olarak dönüyor. Çocuklar iyi eğitim alıp gerektiğinde aşı üretiyor.

Dünyanın öbür ucundan Jumbo jetlerle vatandaş taşıdık, dünyanın en çok para harcanan sağlık sistemini yarattık. Teknoloji altyapısı, bilim sevgisi, eğitim altyapısı yoktu aşı üretemedik. Aşıyı bulanların servetine servet kattık.

Demem o ki; günün değil geleceğin teknolojisine sahip olmak uygarlığı ayakta tutar. Divriği’de güzel yürekli ve aklıselim insanlar kültürü yeniden tasarlıyorlar. 

Divriği Ulu Cami, Tarım 5.0 vizyondur, teknolojidir. 


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları