Dolar $
32.48
%-0.2 -0.06
Euro €
34.86
%0.12 0.04
Sterlin £
40.66
%0.02 0.01
Çeyrek Altın
3994.03
%0.91 35.72
SON DAKİKA

Türkiye vatandaşlığı almak bu kadar kolay mı olmalı?

Mülteciler ve ekonomi son günlerin en çok konuşulan iki sorunu… Dolar yine yükselmeye başlamışken ve zam haberlerine her gün bir yenisi eklenirken konuşulması gereken bir konu daha var ki ülkemizde vatandaşlık alınmasının gitgide kolaylaşması…

Alışveriş merkezlerine veya marketlere gittiğimizde hepimiz görüyoruz ki bizler hesap yaparak alışveriş yapmaya çalışırken ve çoğu kişi istediği ürünleri alamazken yabancılar özellikle kurların yükselmesiyle kendilerine göre çok asgari olan paralarla sepetlerini doldurup, gayet rahat bir şekilde alışveriş yapıyor. Elbette burada sorun yabancıların ülkemizden alışveriş yapması veya istediklerini alabilmeleri değil bizlerin bırakın onların ülkelerine gidip istediklerimizi satın almayı, kendi ülkemizde dilediğimiz gibi alışveriş yapamıyor, dilediğimiz gibi yaşayamıyor oluşumuz. 

Kendimizi ikinci sınıf insanlar gibi hissettiğimiz yetmezmiş gibi yabancılar için yine çok düşük olan fiyatlarla ev satın alınması karşılığında vatandaşlık veriliyor. 250 bin dolarlık gayrimenkul satın alınması vatandaşlık verilmesi için yeterli görülüyor. Türk vatandaşları bırakın ev satın almayı artan kiralar sebebiyle kiralarını ödemekte bile büyük güçlük çekerken ve fırsatçı bazı ev sahipleri sürekli kiraları artırırken yabancıların kendi para birimlerine göre çok düşük meblağlarla ev satın alıp vatandaşlık alıyor oluşu üzücü olduğu kadar bu kadar kolay vatandaşlık verilmesi bana göre ülkemizin değerini düşürür nitelikte. Kaldı ki bizler 250 bin Türk Lirası ile bir evin peşinatını bile ödeyemiyoruz ancak yabancılar para değerlerinin artması sebebiyle çok rahat bir şekilde ev satın alabiliyor. 

Ülkemizin değerini düşürdüğü ifadesini yanlış bulan insanların sayısı bir hayli fazla olsa da gayrimenkul satın alan bazı yabancıların sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda bu konuyla nasıl eğlendikleri ve dalga geçtikleri görülüyor. Bu şekilde paylaşımlar yapıp hem insanları kışkırtıcı hem de dalga geçen paylaşımlar yapanların herhangi bir yaptırımla karşılaşıp karşılaşmadığı da ayrı bir merak konusu. Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesine göre Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor ancak bu suçtan dolayı soruşturma yapılması Adalet Bakanının iznine tabi. Bu durumda bu tarz paylaşımlar yapanların tespit edilip ceza alması için bir engel yokken soruşturma yapılıyor da medyaya mı yansımıyor yoksa görmezden mi geliniyor? Görmezden geliniyorsa neden ve nereye kadar görmezden gelinecek?

Dünya’da tüm aile için vatandaşlık alınmasının en ucuz olduğu üçüncü ülke konumundan kurtulup Türkiye’ye yakışan şekilde düzenlemeler yapılmaz ve vatandaşımızla dalga geçilmesine göz yumulmaya devam edilirse bunun sonunun nereye varacağını düşünmek bile istemiyorum.