Dolar $
32.33
%-0.12 -0.03
Euro €
34.94
%0.26 0.09
Sterlin £
40.91
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3912.44
%-0.12 -4.75
SON DAKİKA

Bankası olmayana dijital banka

Dijital teknoloji, bankada olmayanları bankaya dönüştürüyor.

Dijital dünya Kovid sayesinde dünyanın en ücra köşesinde bile kendini göstermeye başlayınca her zamankinden daha fazla insan artık bankalarda hesap açıyor. KOVID-19'un en kötü günlerinde, dünyanın dört bir yanındaki insanlar işsizken ve yiyecek ve barınma için ödeme yapmakta zorlanırken, birçok ulusal hükümet acil yardım sunmanın en iyi yolu konusunda aynı sonuca vardı: insanlara nakit gönderin. 200'den fazla ülke acil nakit transferi programları başlattı veya mevcut programları genişletti; Örneğin Hindistan, ilk karantinadan sonraki haftalarda 200 milyonu kadın olan 300 milyon kişiye para aktardı. Brezilya acil transferlerle 70 milyon kişiye ulaştı. Bu konuda her şeyi bilen abimiz Bill Gates de bir çok fikir öne sürmüş ve bu alanda çalışmış. Nedense onun yaptığı işlerden birçok kişi tedirgin oluyor. Adamcağız Ege sahillerine geliyor, yangın çıkınca adamları çıkardı deniyor. Kovid salgınını dahi onun ekip planladı deniliyor. Bir kaç yıl öncesine kadar bu üst akıl, uzaya giden binlerce uydu, iklim problemleri vs yokken sanki birden Bill bey sayesinde oluverdi deniliyor. Belki de öyle bu konuda haklı da olabilirsiniz. Bir gerçek var ki o daha önce ne yazdıysa ne dediyse çıkıyor. İyi mi kötü mü diye daha tam kararımı veremedim. Ben onun yayınladığı istatistiki bilgilerden yararlanıyorum ve size sunuyorum.  İşte gelin şu dijital para ve bankaların dünyaya yayılmasına bir bakalım.

Bir pandemi sırasında bu ödemeleri kağıt parayla yapmanın içerdiği riski hepimiz biliyoruz artık. Ödemeleri fiziksel olarak yapmak zorunda kalmamak ve potansiyel olarak kendilerini virüsten korumak için dijital dünyaya geçirildik. Ancak modern olmayan yörelerde ve daha çabuk nakit paraya ihtiyacı olan ülkelerde işler nasıl olacak?

Neyse ki, çoğu hükümet yüz yüze ödemeye başvurmak zorunda kalmadı. Nakit transferlerini doğrudan insanların hesaplarına yatırabildiler ve bu da kağıt faturalar el değiştirmeden önemli destek vermelerini sağladı. Ve pandemi sırasında dijital ortama daha da fazla kullanıcı getirildi. Örneğin, Batı Afrika'daki mali düzenleyiciler, insanların metin veya telefon yoluyla hesap açmalarına geçici olarak izin verdikten sonra, ülkeleri kilit altındayken 8 milyondan fazla kişi dijital olarak hesap açtı.

Küresel olarak, hükümetler, finansal hizmet sağlayıcılar, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve diğer ortakların on yıldan fazla süren özenli çalışmaları sayesinde, nakit olmadan bu kadar çok parayı transfer etmek mümkün oldu. Bugün, dünya çapında insanların yaklaşık dörtte üçünün bir finans kurumunda veya bir mobil para sağlayıcısı aracılığıyla hesabı var. Bu, son on yılda yüzde 50'lik bir artış ve büyüme, sadece yüksek gelirli ülkelerde olmadı. Gelişmekte olan ülkelerde de o dönemde yüzde 71 arttı.

 Bu büyüme harika bir haber çünkü daha fazla düşük gelirli insanın ödeme yapmalarına ve almalarına, para biriktirmelerine ve borç almalarına ve sigorta almalarına olanak tanıyan ürünleri kullanma yetkisine sahip olduğu anlamına geliyor. Hem araştırma hem de deneyim, bu finansal katılımın insanların yoksulluktan kurtulduğuna ya da yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Ve bunu yapmak için dijital teknolojiyi kullanmak, ekonomik dayanıklılık oluşturmanın ve aşırı yoksulluğu azaltmanın düşük maliyetli bir yoludur. Dünyanın bir çok ülkesini ve tüm kıtalardaki yerleşimleri gezdim. En fakir yerde bile cep telefonu gördüm.  Bu arada oralarda da görüyoruz ki Bill Gates ve eşinin Vakfı düşük ve orta gelirli ülkelerin dijital finansal sistemler kurmasına yardımcı olmak için seçtikleri ortaklara birkaç yüz milyon dolar bağışlamış. Tabii ki zenginlerin fakirleri desteklemesi güzel bir iş de altından bakalım ne çıkacak diye düşünmeden de edemiyoruz. Biz mi kötüyüz ki?

Hem globalde hem de Türkiye’de kurumlar, dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunun farkında. Türk bankacılık sektörü, dijital bankacılık alanında gerek uygulamaların kullanıcılara sunduğu fonksiyonalite zenginliği gerekse de bu özelliklerin kullanım rakamları açısından örnek gösteriliyor. Etkin bir bankacılık ortamı, ekonomik büyümenin önemli bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Günümüzde ekonomik büyümeye katkı sağlayacak etmenlerin başında ise, teknolojik gelişmeler gelmektedir. 

Ne diyelim dünya hızla değişiyor. Biz de bu senaryoya ayak uydurmalıyız. Uydurabiliyoruz da...

----------

23. Ağustos 2022 tarihinde bir haber röportaj yapmıştım. E-Ticaret Sağlayıcıları Derneği Sözcüsü sayın Yüksel Eminoğlu'nun resminin altına Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Başkanı Mehmet Yücetürk ismi yazılmış. Muhataplarından özür diliyorum