Dolar $
32.58
%0.19 0.06
Euro €
34.97
%-0.04 -0.01
Sterlin £
40.76
%-0.09 -0.03
Çeyrek Altın
4015.52
%0.58 23.02
SON DAKİKA
Bankacılık Cuma 25 Eylül 2020 08:40

BANKALARDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Banka ve kredi kartı veren kuruluşlarla uzaktan iletişim araçlarıyla kredi kartı sözleşmeleri imzalanmasına imkan veren yönetmelik değişikliği yayımlandı.

Bankalarda yeni dönem başlıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ve banka kartları ve kredi karları hakkında yönetmelikte değişiklik öngören yönetmeliğiyle, yönetmelik hükümleri arasında yer alan "bilgi alışverişi ile takas ve mahsup işlem kuruluşları" ibaresi "bilgi alışverişi yapan kuruluşlar" şeklinde değiştirildi.

Buna göre, kart çıkaran kuruluşlar ile kart hamilleri arasında bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkân verecek yöntemler yoluyla sözleşmeler düzenlenecek.

Kart çıkaran kuruluşlar, karşılığı nakit, nakit benzeri kıymet ve hesaplar ile kıymetli maden olması durumunda, karşılık olan tutarı geçmemesi ve rehin sözleşmesi yapılması şartıyla, gelir beyanı ve gelir teyidi zorunluluğuna tabi olmaksızın kredi kartı limiti tespit edebilecekler.

İlk defa kredi kartı sahibi olacak bir gerçek kişinin, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda tüm kart çıkaran kuruluşlardan edinilebilecek toplam kredi kartı limiti, BDDK tarafından banka kartları kanunun 9. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında 47. maddesi uyarınca belirlenen tutarı geçemeyecek.

Bu sınırlamalar, nakit, nakit benzeri kıymet ve hesaplar ile kıymetli maden karşılığı tahsis edilen kredi kartı limitlerinde uygulanmayacak.

Kart teslimi sırasında veya kart tahsisini müteakip teslimden önce banka kartı hamillerine sözleşme şartlarıyla ilgili kağıt üzerinde veya "CD, DVD, hafıza kartı ve benzeri her türlü araç veya ortam" olarak tanımlanan kalıcı veri saklayıcısı ile bilgilendirme yapılması zorunlu olacak.


ABONE OL