Dolar $
32.54
%0.08 0.02
Euro €
34.97
%-0.2 -0.07
Sterlin £
40.81
%-0.17 -0.06
Çeyrek Altın
3989.94
%-0.06 -2.25
SON DAKİKA
Sanayi Cuma 10 Temmuz 2020 08:19

"DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİNİ ANLADIK"

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, kentin Türkiye'nin önemli şehirlerinden birisi olduğunu, üretim ve altyapı olarak ülkenin lokomotifi konumunda bulunduğunu söyledi. Peltek, pandemi sürecinde de dijitalleşmenin önemini anladıklarını vurguladı.

"Dijitalleşmenin önemini anladık"
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, kentin Türkiye'nin önemli şehir

Neşe BERBER

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, pandemi sürecini Şanlıurfa Ticaret Odası olarak nasıl geçirdiklerini ve aldıkları önlemleri açıkladı. Şanlıurfa’nın Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Peltek, üretim ve altyapı olarak Türkiye'nin lokomotifi olabilecek düzeyde bir kent konumunda bulunduğunu söyledi. 

Türkiye'de, GAP ile birlikte dünyaya hitap edebilecek bir tarımsal potansiyel ve altyapının oluştuğuna dikkat çeken Peltek, pandemi sürecinin tüm illeri olduğu gibi Şanlıurfa'yı da olumsuz etkilediğini belirtti, Daha önceki süreçlerde Türkiye'de yaşanan krizlerden Şanlıurfa’nın en az zararla çıktığını hatırlatan Peltek, “Bunun nedeni girdilerimizin fazla olmasıdır. Türkiye'nin pamuk üretiminin yüzde 50’si, fıstık üretiminin yüzde 46’sı burada gerçekleşiyor. Buğdaydan girdimiz vardı, mısır, arpa, mercimekten olduğu gibi” dedi

‘Üyelerimizi bilgilendirdik’

Pandemi sürecinde neler yaptıklarını anlatan Peltek, “Öncelikle biz dijitalleşmenin önemini çok iyi anlamış olduk. Tamamıyla Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte dijital bir sunumla bütün üyelerimizi bilgilendirdik. Hiçbir personelimizin etkilenmemesi için bütün toplantılarımızı dijital ortam da yaparak, çalışmalarımızı da aksatmadan tedbirlerimizi almış olduk. Ayrıca Odalar Birliğimizin talimatları doğrultusunda hareket ederek ve başta Sayın Valimiz ve sağlık birimlerimizin önerileri doğrultusunda gerekli tedbirlerimizi aldık” diye konuştu.  

Pandemi döneminde ekim için toprak gibi taleplerin gelip gelmediği yönündeki soruyu Hali İbrahim Peltek şu sözlerle yanıtladı: 

Ekilmedik tarla kalmayacak

“Şehrimizin yüzde yetmişi tarımla iştigal eden yapıya sahiptir. Aynı zamanda 19,5 yaş ortalamasıyla Türkiye'nin genç nüfus yoğunluğunun olduğu şehirdir. Tüm bu potansiyellere sahip bir kent olarak, buradaki mülki idareler ile toplantılar yaptık, bir takım projelerle ekilmemiş bir parça tarla kalmayacak şekilde planlamalar oluşturduk. Bu konuda da bazı destekler söz konusu. Hükümetimizin de direktifleri doğrultusunda buralarda ekilmedik tarla kalmayacaktır. Çünkü dünya üzerinde her türlü sektör duraklayabilir ama gıda sektörü asla durmayacaktır. Bu konuda tarım politikamızı yerinde değerlendirmemiz lazım. Dünyadaki tarım örgütleri bu yıl ve gelecek yıl nelere ihtiyaç var ekim planlamasını ona göre yapıyor. GAP İdaresi’nin bu konuda çalışmaları, araştırmaları var. Hükümet ile birlikte Tarım Bakanlığımızın bu konu ile ilgili yeniden tedbir alması lazım. Dünyanın da gıpta ile baktığı GAP projemiz var. Acilen teknolojik tarımla ilgili tedbir alınması lazım.”

Dijital tarım planlamalarının askıda kaldığını iddia eden Peltek, “”Tohum planlaması yapılması lazım, biz burada sadece buğday, arpa, mısır ekiyorsak bu bizim eksiğimizdir. Dijital tarım bununla ilgili eğitimleri çok acil yapmamız gerekir. Bir de sulamada damlama ve yağmur sulama sistemini yapmamız lazım. Bir başka sorun tarım ile ilgili yaptığımız hiç bir ürünün katma değerini ülkede tutamıyoruz. Tarımsal sanayi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz, biz burada şehrimizde her şeyi bilinçli yapmak istiyoruz inşallah olacak da” ifadelerini kullandı. 

‘Canlanma bekliyoruz’

Dördüncü çeyrekte ekonominin canlanmasını beklediklerini kaydeden Peltek, “Bunun için de gayret içindeyiz. Hükümetimiz de bu süreçte çok sağlıklı bir şekilde mücadele etti. Biz de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile neler yapabileceğimizin alt yapısını hazırlıyoruz. Bu süreçte eminim ki, gelecek ile ilgili tüm sıkıntılarımızı gidereceğiz. Biz inanıyoruz ki ülkemizi çok iyi günler bekliyor” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Türkiye'nin en sağlam limanı olduğunu söyleyen Halil İbrahim Peltek şunları söyledi: “Ortadoğu'ya açılan kapıdır. En iyi hammadde ve altyapı Şanlıurfa'da. Türkiye'nin stratejik bir bölgesidir Şanlıurfa, hükümetimizin vermiş olduğu teşviklerle 6. Teşvik Bölgesi kapsamında. Bu kapsamdaki tüm olanaklardan yatırımcılarımız yararlanabiliyor. Burada yatırım yapılması için birçok sebep var. Altyapı burada, hava burada enerji burada. Yatırım yapmak isteyenleri bekliyoruz.”


ABONE OL