Dolar $
32.66
%0.3 0.1
Euro €
34.79
%-0.02 -0
Sterlin £
40.6
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
4075.6
%0.2 8.18
SON DAKİKA
Enerji Perşembe 09 Haziran 2022 02:46

178 PROJEYE 11 MİLYON LİRA DESTEK

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, son 20 yılda TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında nükleer enerji alanında 178 projeye yaklaşık 111 milyon lira destek verdiklerini söyledi. Zirvede Türkiye, Rusya ve yakın coğrafyadaki nükleer santral projelerindeki iş fırsatları için birlikte çalışmak için işbirliği anlaşması imzalandı.

178 projeye 11 milyon lira destek

Mustafa DENİZ

Nükleer Sanayi Derneği (NSD) ile Rusya Nükleer Sanayii İnşaat Kompleksi Kuruluşları Derneği (ACCNI), 4. Nükleer Santraller Fuarı ve 8. Nükleer Santraller Zirvesi'nde iş birliği protokolü imzaladı. Bu kapsamda, NSD ile ACCNI, Rusya, Türkiye ve yakın coğrafyada nükleer sanayi projeleri geliştirmek için ortak tedarik zinciri ve firma iş birlikleri oluşturma hedefiyle birlikte çalışacak.

NSD Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Ömer Kaya, söz konusu anlaşmanın Rusya'nın nükleer enerji alanında 70 yılı aşkın süredir kazandığı tecrübeden Türk sanayicilerin de faydalanabilmesi için önemli olduğunu belirterek, "Bu anlaşma ile ACCNI ve NSD'ye üye şirketler, Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra yakın coğrafyadaki fırsatları birlikte değerlendirecek ve uygun projelerde ortak girişimlerde bulunacak. Anlaşma kapsamında Türkiye ve Rusya'da seminer ve çalıştay düzenleyerek bilgi transferi yapacağız ve iş geliştirme fırsatlarını da değerlendireceğiz. Bu iş birliği anlaşmasının nükleer enerji gibi katma değeri çok yüksek olan bir sektörde sanayicilerimizin önünü açacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

ACCNI Genel Müdürü Sergey Malinin de Türk müteahhitlerin inşaat sektörü konusundaki tecrübelerine dikkati çekerek, "Nükleer santrallerin inşası son derece spesifik ve bu nedenle iş birliği ve etkileşim kurmak gerekiyor. Bu anlaşma kapsamında ACCNI ve NSD, nükleer santraller inşa eden ve ekipman ile bileşenlerin tedarikini sağlayan kuruluşlar arasında karşılıklı fayda sağlayacak iş birlikleri kuracak." diye konuştu.

Nükleerde beyin takımı oluşturulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, son 20 yılda TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında nükleer enerji alanında 178 projeye yaklaşık 111 milyon lira destek verdiklerini belirterek, "Türkiye'nin nükleer enerjide beyin takımını oluşturmak üzere desteklerimizi büyük bir hızla devam ettiriyoruz" dedi.

Türkiye'nin nükleer enerji alanında bugün geldiği noktayı "gurur verici" olarak nitelendiren Kacır, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali'mizin ilk reaktörü 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye alınmış olacak. Böyle Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'miz nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katılacak" diye konuştu.

Kacır, bakanlık olarak nükleer enerji alanında yeni gelişmeleri takip ettiklerini belirterek, "TÜBİTAK eliyle TENMAK için İleri Reaktörler Tasarımı Fizibilite Etüdü Projelendirme Çalışmasını birlikte gerçekleştiriyoruz. Ergimiş tuz reaktörleri, Türkiye için yenilikçi ve özgün Ar-Ge çalışmalarının yapılabileceği bir 'ilk' olma niteliğinde." değerlendirmesinde bulundu.

"Akkuyu Nükleer Santral Bölgesi İyot ve Sezyum Radyoaktivite Artalanının Araştırılması Projesi"ni de yine TÜBİTAK aracılığıyla gerçekleştireceklerini ifade eden Kacır, "Bu proje ile Akkuyu NGS faaliyete geçmeden önce radyoaktif izotopların art alan radyasyon seviyelerini belirliyor olacağız. Proje kapsamında NGS'lerden açığa çıkan iyot ve diğer radyoaktif izotopların çevresel etkilerini AMS teknolojisi sayesinde izleyebilen birkaç ülkeden biri olacağız" dedi.

anton

Akkuyu NGS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko

Yeşil ve sürdürülebilir enerji

Akkuyu NGS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko da nükleer enerjinin yeşil ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak geniş çaplı ve uzun zamandır beklenen nitelikte bir kabul gördüğünü söyledi. Dedusenko, Türkiye için çeşitli ve kapsamlı olumlu etkilere sahip Akkuyu NGS projesinde yerel tedarikçilerle çalışmaya özen gösterdiklerini belirterek, Akkuyu NGS'nin çarpan etkisi ile sadece yerelleştirme sayesinde Türkiye ekonomisine 25 milyar dolara kadar fayda sağlayabileceğini ifade etti.

nurettin

ASO Başkanı Nurettin Özdebir

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de ASO'nun 2017 yılından bu yana Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destek programı kapsamında Nükleer Sanayi Kümelenmesi Projesi (ASO NÜKSAK) ile çalışmalarını ivmelendirdiğini söyledi.

Özdebir, "ASO olarak ayrıca, Türkiye için gerçek ve güçlü bir alternatif teknoloji olduğuna inandığımız ergimiş tuz reaktörü ile ilgili kamuoyunda farkındalık yaratan ilk adımları attığımızı gururla belirtmek isterim. ASO bu teknolojiye yönelik çalışmaları hızlandırmak amacıyla Türk akademisyenleri, sanayi, siyaset ve hükümet temsilcilerini çok sayıda toplantı ile bir araya getirdi ve çok yakın zamanda bu alanda önemli bir gelişmeye imza atacağız." ifadelerini kullandı.

Nükleer teknolojide iş birliği anlaşması

Açılış konuşmalarının ardından ASO ile FİGES şirketi arasında nükleer teknolojiler alanında iş birliği anlaşması imzalandı.

Anlaşma kapsamında, Türkiye ve ilgili coğrafyalarda başta ergimiş tuz reaktörleri olmak üzere nükleer teknoloji ve tedarik zincirini ilgilendiren teknolojik alanlarda iş birliği geliştirilmesi hedefleniyor.

Nükleer reaktör teknolojileri başta olmak üzere mühendislik, imalat ve inovasyon alanlarında Türkiye ve ilgili coğrafyalarda katma değer yaratacak imkanların araştırılması, ortak iş imkanlarının değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesinde birlikte faaliyetler yürütülecek.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR