Dolar $
32.2
%0 0
Euro €
35
%0 0
Sterlin £
40.96
%-0 -0
Çeyrek Altın
4133.8
%0.96 38.67
SON DAKİKA
Aykut BALCI | EKONOMİ Perşembe 09 Mayıs 2024 14:50

8 TÜRK - ALMAN EKONOMİ GÜNDEMİ TARTIŞILDI

Uzun yıllardır gerçekleşen Türk ve Alman toplumu için önemli olan bu günde Düsseldorf'ta buluştu.

8 Türk - Alman Ekonomi gündemi Tartışıldı

ATIAD yani Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen 8 Türk - Alman Ekonomi gününde İş dünyası, siyaset ve medya bu özel günde buluştu ve bir çok yararlı oturum yapıldı.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner'in video mesaj yolladığı etkinlikte Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Aziz Sarıyar, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst ve Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de konuşma yaptı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Alman yatırımcıyı Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırdı. Şimşek, "Birlikte çok daha güçlüyüz" dedi.

Hedefi Avrupa’daki Türk girişimciliğinin kılavuzu ve simgesi olmak olarak belirlenen dernek, ortak amaçlarda güçbirliği, girişimcilik ruhu, yetkin temsil, eğitimi teşvik ve sosyal angajman konuları ana bileşenler olarak kabul edilmiştir.

1960’ların başında Almanya’nın savaş sonrası gelişen dönemde işgücü açığını kapatmak için yabancı işçi almaya başlamasıyla oluşan bu dostluk hem ticari hem kültürel açıdan yıllar içerisinde oldukça gelişmiş. O yüzden bu tip etkinlikler gerçekten çok önemli diye düşünüyorum. Bu yıl yapılan toplantılarda öne çıkan konuları şöyle sıralayabiliriz.

- Almanya ve Türkiye arasında ticari ilişkilerin daha da artarak devam etmesi ilk sırada yer alanlardan biri.

- Türkiye'nin artık bir pazar yeri olarak konumlanmasından çıkıp daha fazla girişimci ile global düşünerek pazarlarda yer alması ve Alman - Türk iş birliğinden yararlanılması. - Siyasilerin üzerinde durduğu önemli konulardan biri eğitimdi. Almanya ve Türkiye politikacıları eğitim kalitesinin arttırılması ve yeni nesil teknolojilere adapte olunması konusuna vurgu yaptı.

- Genel anlamda Almanya'nın dijitalleşme konusunda yavaş ilerlediği yasa koyucuların bu konuda yasaları daha esnek hale getirmesi gerektiği, diğer yandan bunun Türkiye için fırsat olduğu vurgulandı.

- Ayrıca Almanya'nın Dünya üzerinde yatırımcı çeken önemli ülkelerden biri olduğunun altı çizildi. Bu yatırımların gelecek için önemli olduğu ve Türk gençlerinin burada oldukça katkı sağladı vurgulandı.

- Özellikle enerji konusunda, yapay zeka konusunda oldukça verimli oturumlar dinledik. 

- Hidrojen yakıtı karbon emisyonlarını azaltmak için çok önemli hale gelebilir. 

- Sosyal girişimcilik ile iki ülke arasında farklı işbirlikleri olabileceği gibi konular ele alındı. Özellikle adidas, Bosch ve İhtiyaç Haritası'nın sürdürebilirlik ve sosyal girişimcilik konusunda yaptığı çalışmalar oldukça hoşuma gitti. Bu güzel davet için ATIAD Başkanı Aziz Sarıyar'a, Müfit Tarhan, TOLGA HALICI ve tüm Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Tahmin bile edemeyeceğim yetenekte çok güzel iş insanları ve girişimcilerle tanıştım. Türk toplumunun güçlenerek ilerlediğini görmek güzel. Almanya'da yaşayan bir çok girişimci ve iş insanı ile tanışmak fikir alışverişinde bulunmak oldukça değerliydi. Umarım bu bilgi birikim ülkemize de aktarılır ve güzel iş birlikleri çıkar. Bu tip etkinliklerin çoğalmasını diliyorum.

ABONE OL