ARTVİN'İN ÖDÜLLÜ ZEYTİNİ BUTKO'DA BEREKET YILI
Artvin'in Yusufeli ilçesinde yetiştirilen ve üstün lezzet ödülüne sahip "Butko zeytini"nin hasadı başladı.

Yöre halkı için önemli gelir kaynağı olan zeytinde bu yıl 500 tona yakın rekolte bekleniyor.
Karadeniz’de zeytin üretiminin az görüldüğü bölgeler arasında yer alan Artvin’de, Çoruh Vadisi’nin mikroklima iklimi zeytin üretimini destekliyor. Ekim ortasında başlayan hasat süreci, yaklaşık iki ay sürüyor.
Yusufeli’nin Demirkent köyünde hasat yapan üreticilerle bir araya gelen Vali Turan Ergün, zeytin toplama etkinliğine katıldı. Ergün, her ağacın zorlu koşullarda büyük emekle yetiştirildiğini belirterek, “Artvin’de yöreye özgü ‘Butko’ zeytin türümüz var. Bugün 2025 sezonunu açtık.” dedi.
İl genelinde 880 dönüm alanda 25 bin zeytin ağacı bulunduğunu aktaran Ergün, “Geçen yıl 550 ton zeytin, 66 ton zeytinyağı üretimi yapılmıştı. Bu yıl rekoltenin 450-500 ton civarında olmasını, buradan da 55-60 ton zeytinyağı elde edilmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Üretimin yamaç arazide yapılmasının hasadı zorlaştırdığını vurgulayan Ergün, Artvin’deki zeytinyağının düşük asit oranı ve yüksek kalitesiyle öne çıktığını söyledi.
Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek ise, “Butko zeytini” için coğrafi tescil sürecini başlattıklarını belirterek, ürünün bölgesel marka haline gelmesini hedeflediklerini kaydetti.