Dolar $
32.55
%0 0
Euro €
34.89
%0.07 0.02
Sterlin £
40.63
%-0.18 -0.07
Çeyrek Altın
3961.58
%0.09 3.66
SON DAKİKA
FİNANS Cuma 16 Ağustos 2019 06:55

ASLA TL SATMAYIN!

Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin giderek düzeldiğine dikkat çeken Citi Group, Merrill Lync, Deutsche Bank, Societe Generale, ve global yatırımcılar, gelişen ülkelerdeki dalgalanmalara bakarak TL satmamaları önerisinde bulundu. Yatırımcılar, TL varlıklarının kazançta öne çıktığını söylediler.

Asla TL satmayın!
Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin giderek düzeldiğine dikkat çeken Citi Group, Merrill Lync,

Küresel yatırımcılar, Türk Lirası (TL) varlıklarına gözünü dikti. Düzelen cari denge, fazla veren bütçe, düşen enflasyon, faizler, dış risklerin giderek azalması ve uzun süre seçim yapılmayacağına dair beklentiler global fonları, Türkiye’ye yatırım yapma konusunda olumlu düşünmeye sevketti.

Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin giderek düzeldiğine dikkat çeken Citi Group, Merrill Lync, Deutsche Bank,  Societe Generale, ve global yatırımcılar, gelişen ülkelerdeki dalgalanmalara bakarak TL satmamaları önerisinde bulundu. Yatırımcılar, düşen tahvil gelirleri ve artan dolar fiyatlarına karşılık TL varlıklarının kazançta öne çıktığını söylediler.

TL’ye olumlu bakış sürüyor

Türkiye’ye son aylarda yatırım çağrısı yapan Deutsche Bank, TL varlıklarına yönelik ilgisini her fırsatta dile getirmeye çalışıyor. Haftaya damgasını vuran Arjantin’deki siyasi dalgalanmayı dahi TL enstrümanlarına yatırım şeklinde bağlayan Deutsche Bank, TL varlıklarına yönelik yapıcı eğilimlerinin sürdüğünü ve Arjantin’deki olumsuz dalganın diğer gelişmekte olan ülkelere yayılmaması gerektiğini belirtti. Arjantin’deki gelişmelerin lokal kalacağını umduklarını belirten Deutsche Bank ekonomistleri, gelişen ülkelerde (EM) büyüme dinamikleri ya da iç verilerin söz konusu durumdan etkilenmeyeceğini kaydettiler.

Doların TL karşısında Arjantin’deki olaydan sonra sert yükselmesine karşılık haftaya sert düşüşle başladığını hatırlatan analistler, pesodaki düşüşün diğer EM ülkeleri para birimlerini etkilemesine karşılık TL’de dolara karşı yükselmenin Türkiye’deki güçlülüğü gösterdiğini ifade ettiler.

Önceki hafta ABD’nin Rusya’ya bir dizi yaptırım açıklamasıyla “dolar sat, ruble al” tavsiyesinde bulunan Deutsche Bank analistleri, TL/rand kurunda yükselişin daha fazla olduğunu bu nedenle TL alımını tavsiye ettiklerini ve TL’desi boğa pozisyonunun sürdüğünü dile getirdiler.

TL satma, al tavsiyesi

Diğer yandan CitiGroup üç ay vadeli euro/TL forward kontratlarında 5,85 hedefiyle kısa pozisyon tavsiye etti. Dolar/TL kurunun TL lehine önemli bir mesafe kat ettiğini belirten CitiGroup, diğer yatırımcı bankalar gibi “TL satma, al” tavsiyesinde bulundu. CitiGroup analistleri euroda kayıplar beklediklerini, ABD Merkez Bankası’nın (FED) genişlemeye yönelik beklentiler sebebiyle Türkiye gibi yüksek faiz ödemesi yapan paraları destekleyeceğini anlattılar. Analistler, TL’ye yönelik bireysel de olsa girişlerin hızlandığını ve bunun diğer TL varlıklarını destekleyeceğini belirterek, faiz konusunda yatırımcıları önemli kazançların beklediğini ifade ettiler.

Yine yatırım bankalarından Societe Generale dolar sat, TL al tavsiyesi verdi. Bankanın analist müşteri notunda Türkiye’nin küresel faiz avı ve ekonomik dengelenmeden fayda sağlayacağı vurgulandı. Analistler ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının Türkiye’ye etkisinin sınırlı olduğunu ve Türkiye’ye yönelik ABD yaptırımı riskinin de savuşturulduğu dile getirildi.

Aynı müşteri notlarında yüksek faizin jeopolitik ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin endişelerin dengelenmesine yardımcı olabileceği ve iyileşen enflasyon görünümü, sert faiz indirimlerinin Türk varlıklarına olan reel kazancı cazip kıldığı kaydedildi.

Faiz getirilerinin gerilemesi TL’ye yarıyor

UniCredit müşteri notunda da TL’nin üzerindeki satış baskısının faizdeki yüksek getiri öngörüsüyle kalktığı, TL varlıklarına girişlerin sürdüğü belirtildi. Bank of America Merrill Lynch de TL’nin Merkez Bankası ve hükümetin para ve maliye politikalarından da destek aldığı ifade edilirken JP Morgan analistleri ise jeopolitik kaygılar sebebiyle TL’nin baskı altında kalabileceğini iddia etti.

Diğer yandan çoğu fon yatırımcıları, uluslararası piyasalarda resesyon endişeleriyle altın fiyatlarının yükselmesi ve küresel faiz getirilerinin düşmesinin Türk Lirası varlıklara yarayacağını ifade ediyorlar. İsviçreli UBS Bank da altın fiyatlarındaki tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Banka ABD/Çin ticaret gerilimini de öne sürerek 2019 yılı için altın fiyat tahminini ons başına 1,370 dolardan 1,405 dolara ve 2020 yılı için 1,450 dolardan 1,550 dolara çıkardı.

ABD’nin 30 yıl vadeli Hazine tahvilleri faizi de ilk kez 2 yıl vadeli Hazine tahvilleri altına indiğini belirten analistler, negatif faizli tahvillerin toplam tutarının 16 trilyon doları aşarak rekor seviyeye çıktığını bildirdiler. Amerikalı analistler, küresel resesyona yöneldiklerini ve merkez bankalarının bunu önleyebilmek için yeterli derecede silahının olmadığını ileri sürdüler. ABD’de 30 yıllık tahvil faizi yüzde 2,08 ile tarihi düşük seviyelere indi ve ilk kez 10 yıllık tahvil faizi 2 yıllık tahvil faizinden daha düşük seviyeye düştü.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR