Dolar $
32.33
%-0.12 -0.03
Euro €
34.94
%0.26 0.09
Sterlin £
40.91
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3912.44
%-0.12 -4.75
SON DAKİKA
Denizcilik Çarşamba 07 Haziran 2023 08:12

BARBAROS HAYREDDİN PAŞA CAMİSİ'NDE DENİZCİLİK TEMASI ÖNE ÇIKTI

Bölgedeki en büyük camilerden biri olarak ibadete açılan Levent'teki Barbaros Hayreddin Paşa Camisi, ilklerin uygulandığı mimari yapısı, denizcilik temalı tasarımları ve minyatür desenli çini panolarıyla öne çıkıyor.

Barbaros Hayreddin Paşa Camisi'nde denizcilik teması öne çıktı

Barbaros Hayreddin Paşa Camisi, mimarisi kadar süslemeleri ve minyatür desenli çinileriyle de dikkati çekiyor. Mimar Sinan'ın kalfalık eseri Süleymaniye Camisi'nden esinlenerek tasarlanan yapı, 12 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ibadete açıldı. Projesinde otopark, kitap kafe, 4-6 yaş anaokulu, dijital görsel sanatlar salonu ve çok amaçlı salonlar gibi pek çok bölümün yer aldığı camide, aynı anda 20 bin kişi namaz kılabiliyor. Avluya bakan duvarında Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Topkapı Sarayı ve gemi motifleriyle dikkati çeken "Hızır'ın Yolu" adlı minyatür desenli devasa çini çalışmasının ziyaretçileri karşıladığı caminin içerisinde de 10 adet özel tasarım minyatür pano yer alıyor.

Barbaros Hayreddin Paşa'nın gerçek adının Hızır Reis olduğu bilgisini paylaşan minyatür sanatçısı Zehra Akdeniz,  şunları kaydetti: "Hızır Reis'in hayatını anlatan bir tasarım yapmak istedim. Önce kendi kaleminden müellif Muradi'ye yazdırdığı hayatını, seferlerini okudum. Hatta iki kere okudum. Prof. Dr. İdris Bostan hocamızın da bilgilerinden faydalandım. Hızır Reis'in ve kardeşlerinin çok özel bir hayatı var, her gencin okumasını isterim. Ağabeyini kurtarmak için Rodos adasına çıkarak başlayan denizcilik hayatı, kaptanıderya olarak devam ediyor ve diğer kardeşlerini şehit veriyor."

DENİZCİLİKLE İLGİLİ GÖNDERMELERDEN YARARLANILDI

Tasarıma Hızır Reis'in dünyaya geldiği Midilli Adası ile başladığını aktaran Akdeniz, "Gemilerin bu akış yönüyle aslında Hızır Reis'in hayatının akış yönünü sembolize etmek istedim." dedi. Akdeniz, Barbaros Hayreddin Paşa Camisi'nin kubbesinden halı desenine kadar pek çok yerinde Hızır Reis veya denizcilikle ilgili göndermeler ve çeşitli ayrıntılar kullanıldığını, minyatür tasarımlarında da aynı temanın işlendiğini anlattı. Klasik Osmanlı mimari özelliklerine sahip olan Barbaros Hayreddin Paşa Camisi, 18 bin 500 metrekarelik arsada, 7 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edildi.

ABONE OL