Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Gastronomi Perşembe 12 Ekim 2023 02:12

BARİLLA, ÜCRETLİ BABALIK İZNİNİ EN AZ 12 HAFTAYA ÇIKARIYOR

Küresel gıda lideri Barilla, çalışanlarına daha iyi bir iş ortamı sunma amacıyla çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerini geliştirmeye, öncü adımlar atmaya devam ediyor. Eşit işe eşit ücret, kadın çalışan adayı bulunana kadar işe alım sürecinin uzatılması gibi konularda küresel ölçekte önemli uygulamalara imza atan Barilla, cinsiyet eşitliği taahhüdüne bir yenisini ekledi. Barilla, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek olan yeni Küresel Doğum İzni Kurumsal Politikası ile, mevcut çalışma yasasının annelere tanıdığı doğum iznine ilave olarak, babaların da annelere tam destek vermesi için 12 haftalık ücretli babalık izni tanımlıyor. Bu uygulama, evlat edinen ebeveynler için de geçerli olacak.

Barilla, ücretli babalık iznini en az 12 haftaya çıkarıyor

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve ebeveyn hakları konularının giderek önem kazandığı günümüzde, Barilla küresel ölçekte öncü bir politikaya daha imza atıyor. Dünyaca ünlü gıda şirketi, 1 Ocak 2024'te Küresel Doğum İzni Kurumsal Politikası’nı yürürlüğe alacak. Barilla Grubu, cinsiyet eşitliği taahhüdünü daha da ileriye taşıyan bu politika değişikliği ile çalışanlarına eşit fırsatlar sunmayı hedefliyor. Yıl başında hayata geçecek yeni politika ile çalışan annelerin yasal doğum iznine ek olarak, babaların da bu sürece adapte olmalarını sağlamak ve annelere destek vermelerine yardımcı olmak adına, babalara özel en az 12 haftalık izin sağlanacak. Evlat edinen anne-babalar da uygulama kapsamında olacak. 

Barilla Grubu Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Direktörü Floriana Notarangelo, ebeveynliği geliştirmeyi ve iş yerindeki cinsiyet uçurumunun ana faktörlerinden birini azaltmayı amaçlayan yeni şirket politikasının hayata geçecek olmasından gurur duyduklarını belirterek; "Ebeveyn dostu bir şirket olarak önemli adımlar atma politikamız çerçevesinde, çalışanlarımızın ebeveyn olarak çıktıkları yeni yolculuklarında onlara daha iyi koşullar sağlamayı taahhüt ediyoruz” dedi. 

Toplumda her ailenin benzersiz olduğuna dikkat çeken Notarangelo, "Bu yeni politikamız yalnızca toplumsal cinsiyet eşitliğine olan bağlılığımızın somut bir sonucu değil, aynı zamanda şirketimizin çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerine yönelik daha büyük yolculuğunun da temel bir parçasını oluşturuyor. Bu politika, çalışanlarımızın iş-yaşam dengesini ve refahını desteklemeye yönelik sürdürdüğümüz çalışmaların önemli adımlarından biri” dedi. 

ÇALIŞANLARIN YARISINA YAKINI ÇALIŞACAKLARI ŞİRKETİN EBEVEYN POLİTİKALARINI ÖNEMSİYOR

Uluslararası İnsan Kaynakları platformu Remote tarafından yapılan uluslararası bir ankete göre, her iki çalışandan biri şirketin ebeveyn politikalarının çok önemli olduğunu ifade ediyor. Toplam 10 pazarda 6 bine yakın tam zamanlı çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre; katılımcıların neredeyse yarısı, şirketin daha kapsayıcı ebeveyn politikaları olması halinde yeni bir iş pozisyonunu kabul etmeyi düşüneceklerini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 47'si ise şirketin ebeveyn politikalarının beklentilerini karşılamaması halinde iş teklifini reddedebileceklerini belirtiyor.   

Bununla birlikte, şirketler tarafından bu konuda hayata geçirilen politikalar yürürlükte olsa bile, bu konudaki yaygın önyargılar, insanların kendilerine ayrılan izin sürelerini kullanmaktan çekinmelerine neden oluyor. Uzaktan yapılan başka bir araştırma, çalışanların yüzde 15'inin akranlarının ve üstlerinin ne düşüneceğinden korktukları için ebeveynlik izinlerinin tamamını kullanmadıklarını ortaya koyuyor.

Barilla, özellikle çalışan ebeveynlerin ihtiyaçlarına odaklanarak tüm çalışanlar ve iş ortakları için destekleyici bir ortam yaratmak amacıyla önümüzdeki yılın başında yeni Küresel Doğum İzni Politikasını uygulayarak bu soruna çözüm bulmaya hazırlanıyor. 

CİNSİYETLER ARASI MAAŞ EŞİTLİĞİNİ SAĞLANDI

Barilla Grubu, toplumsal cinsiyet farkındalığı programlarını bütünsel bir yaklaşımla yürüterek uzun yıllardır cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi ve kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlıyor. Bu çerçevede, Barilla, "eşit işe eşit ücret" ilkesine uygun olarak dünya genelindeki tüm çalışanları için cinsiyetler arası maaş eşitliğini sağladı ve 2020 yılında uluslararası düzeyde tüm haksız cinsiyete dayalı ücret farklılıklarını ortadan kaldırdı. Bu başarı, tüm dünyada kadınların katılımına uygun iş yerleri yaratma konusundaki yenilikçi uygulamaları nedeniyle 2021 Catalyst Ödülü'nü kazanmalarını sağladı.

KADIN ÇALIŞAN ADAYI BULANA KADAR İŞE ALIM SÜRECİNİ UZATIYOR

Barilla Türkiye ise globalde hayata geçirilen projeleri bir adım öteye taşıyor. Şirket Türkiye'de tüm çalışanlarının aktif katılımıyla 2018 yılına göre beyaz yaka kadın çalışan oranını yüzde 33'ten yüzde 41'e yükseltti. Aynı şekilde, müdür ve üstü pozisyonlarda çalışan kadın oranı yüzde 31'den yüzde 55,6'ya yükseldi. İşe alım süreçlerinde cinsiyet eşitliğini artırmayı gözeten uygulamaları benimseyen Barilla Türkiye, kısa listelerde eşit sayıda kadın ve erkek çalışan adayı bulunmasına özen gösteriyor. Özellikle erkek çalışan sayısının yüksek olduğu birimlerde cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla şirket, uygun kadın çalışan adayını bulana kadar işe alım sürecini uzatıyor.  Bu adımlarla Barilla Türkiye, cinsiyet eşitliğine katkı sağlamayı hedefliyor.


ABONE OL