SON DAKİKA
Madencilik Salı 09 Aralık 2025 02:39

BHP GROUP BÜYÜMESİNİ ORGANİK YOLLARLA ARTIRACAK

Dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden Avustralya merkezli BHP Group Ltd., İngiltere merkezli rakibi Anglo American Plc'ye yönelik son satın alma teklifini resmi olarak geri çekti.

BHP Group büyümesini organik yollarla artıracak

Bu adım, BHP’nin Anglo’yu satın alma girişimlerinin sonu anlamına gelirken, sektörde büyük bir birleşme fırsatının kaçırıldığı değerlendirmelerine yol açtı.

Teklifin geri çekilmesi, Anglo American’ın Kanada merkezli Teck Resources’ı yaklaşık 20 milyar dolara satın alma planlarını açıklamasından birkaç ay sonra geldi. Bu birleşme, madencilik sektöründe son 10 yılda yapılması planlanan en büyük satış anlaşması olarak öne çıkıyordu. Anglo’nun Teck ile birleşerek bakır devi olmayı hedeflemesi, BHP’nin planlarını doğrudan etkiledi.

BHP, Anglo’ya ilk teklifi Mayıs 2024’te sunmuştu. Bu teklif, Anglo’nun Güney Afrika’daki bazı varlıklarını satmasını şart koşuyordu ve Anglo yönetimi tarafından “karmaşık ve cazip olmayan” bulunduğu gerekçesiyle reddedildi. Geçen hafta sonu BHP, bakır varlıklarını artırmak amacıyla hisse ağırlıklı yeni bir teklif sundu, ancak Anglo yönetimi Teck ile birleşmenin daha avantajlı olduğunu belirterek BHP teklifini geri çevirdi.

BHP CEO’su Mike Henry, şirketin kendi büyüme stratejisinin yeterince güçlü olduğunu vurgulayarak, bakır ve potasyum gibi kritik minerallerde organik yollarla genişlemeye odaklanacaklarını açıkladı. Henry, şirketin birleşme yerine mevcut stratejileri ile pazar hakimiyetini sürdürmeyi tercih ettiğini belirtti.

BHP’nin teklifini geri çekmesi, madencilik sektöründe büyük ölçekli birleşme ve satın alma planlarının ne kadar hassas dengeler üzerine kurulu olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Sektör analistleri, Anglo ve Teck birleşmesinin tamamlanmasıyla bakır piyasasında önemli bir güç kayması yaşanacağını öngörüyor.

ABONE OL