Dolar $
32.22
%-0.22 -0.07
Euro €
35.13
%0.46 0.16
Sterlin £
40.96
%0.54 0.22
Çeyrek Altın
4045.44
%1.55 61.17
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazar 14 Mayıs 2023 08:05

ÇELİK'TEN "14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ" MESAJI

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü"nü kutlayarak, "Çiftçinin mutlu olması demek üretimin sürdürülebilir olması demektir. Üretimin artan miktarlarda devam etmesi, tüketiciye uygun fiyatlarla gıda demektir." ifadesini kullandı.

Çelik'ten "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü" mesajı

Çelik, "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü"ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'nin, yarın 13. Cumhurbaşkanı ile birlikte 28. Dönem Milletvekilliği Genel seçimleri için sandığa gideceğini ve 14 Mayıs'ın aynı zamanda hem "Anneler Günü" hem de "Dünya Çiftçiler Günü" olduğunu belirten Çelik, annelerin gününü kutladı ve seçim sonuçlarıyla birlikte kazananın çiftçiler olmasını temenni etti.

Çelik, çiftçilerin mutlu olacağı yeni bir dönemi görmek istediklerine işaret ederek, "Çiftçimiz mutlu olursa, Türkiye mutlu olur. Çiftçilerimiz, milyonlarca insanımızın gıda güvencesini sağlayan en değerli en temel varlıklarımızdır. Dolayısıyla sağlam temeller üzerinde yükselecek olan tarım sektörünün başrol oyuncuları olan çiftçilerimiz, yetiştiricilerimiz desteklerden en fazla payı alması sağlanmalıdır. Çiftçi üretir, yetiştirici yetiştirir ve hak ettiği kazancı sağlarsa mutlu olur. Çiftçinin mutlu olması demek üretimin sürdürülebilir olması demektir. Üretimin artan miktarlarda devam etmesi, tüketiciye uygun fiyatlarla gıda demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçilerin mutlu olabilmesi için milli gelirden aldıkları payın artırılması gerektiğinin altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

"Tarım Kanununun 21. Maddesinde, 'Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz.' der. 2022 yılında Gayrisafi Milli Hasılamız 15 trilyon lira civarında gerçekleşmiştir. Bunun yüzde biri olan 150 milyar liranın tarımsal desteklemelerde kullanılması gerekirken 40 milyar lirası kullanılmıştır. Dolayısıyla çiftçilerimize verilen doğrudan desteklerin Tarım Kanununda öngörüldüğü şekilde gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1'ine tekabül etmesi sağlanmalıdır."

ABONE OL