DEVE DİŞİ NAR DONU ATLATTI
Bilecik'te "deve dişi nar" yetiştiren üretici Semih Baş, zirai dona karşı yaktığı ateşlerle bahçesini koruyarak bu yıl da geçen sezonki 60 tonluk verimi yakaladı.

Baş, nisan ayında başlayan don tehlikesine rağmen mahsulünü sıcak duman yöntemiyle kurtardı.
Bilecik’in İnhisar ilçesinde dört kuşaktır deve dişi nar üretimi yapan Semih Baş, nisan ayında etkili olan zirai dona karşı geliştirdiği yöntemle ürünlerini korumayı başardı. İlçeye bağlı Dereler mevkisinde 70 dekar alanda eşi Atiye Baş’la üretim yapan 49 yaşındaki çiftçi, hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü dönemde bahçesinin altı farklı noktasında ateş yaktı.
Baş, yaktığı ateşlerin üzerine ıslak saman balyaları yerleştirerek sıcak dumanın ağaçların üzerine çökmesini sağladı. Bu sayede ağaçları donun zararlı etkilerinden koruyan üretici, geçen yılki tonajı koruyarak bu sezon da yaklaşık 60 ton nar elde etti.
Ürünlerini çevre illerdeki hallere ve tüccarlara gönderen Baş, “Zirai don başlayınca ateşleri yaktım, üzerlerini ıslak saman balyalarıyla kapattım. Oluşan sıcak duman sayesinde arazimiz zarar görmedi. Bu sene takribi 60 ton civarında narım var. Bu tonaj, geçen yıl da aynıydı.” dedi.
Deve dişi narının tatlılığı ve aromasıyla öne çıktığını belirten Baş, ürünlerini özellikle İstanbul ve Kocaeli’ne gönderdiğini, talebin yüksek olduğunu ifade etti.
İnhisar Kaymakamı Mücahit Ünal ise deve dişi narının ilçenin sembol ürünü haline geldiğini belirterek, coğrafi işaret başvurusunun Türk Patent ve Marka Kurumuna yapıldığını bildirdi. Ünal, “Narımız ince kabuklu, aroması kendine özgü ve çok lezzetli bir ürün. İlçemizde ortalama 3 bin dekar alanda üretim yapılıyor. Bu yıl mevsim şartlarından dolayı rekolte biraz düşük olsa da ürün kalitesi çok yüksek.” diye konuştu.
Tüccar Serkan Üstün de deve dişi narına olan talebin her geçen yıl arttığını, tüketicilerin bu ürünü özellikle tercih ettiğini söyledi.