Dolar $
32.4
%-0.24 -0.07
Euro €
34.72
%-0.02 -0
Sterlin £
40.75
%0.3 0.12
Çeyrek Altın
3940.16
%-1.14 -44.69
SON DAKİKA
Madencilik Pazartesi 04 Eylül 2023 02:25

EN KALİTELİ MANGANEZ YATAKLARI FRANSIZLARIN

Fransız maden şirketi Eramet'in yıllık cirosunun yüzde 60'ından fazlasını Gabon'da işlettiği maden sahalarından sağlaması, bu ülkedeki askeri darbenin ardından yeniden gündem konusu oldu.

En kaliteli manganez yatakları Fransızların

Gabon'da petrol başta olmak üzere birçok alanda faaliyet yürüten 81 Fransız şirketinden biri olan Eramet, burada yeraltı kaynaklarından küresel ölçekte büyük gelir elde ediyor.

Gabon'da 1953'ten bu yana, demirin dayanıklılığı için kullanılan dünyanın en kaliteli manganez yataklarını işleten Eramet, dün faaliyetlerini durdurduktan kısa bir süre sonra bir açıklama daha yaparak, çalışmalara yeniden başladığını duyurdu.

Maden üretiminden geçen yılın ilk döneminde 1,5 milyar avroya yakın kar elde ettiğini açıklayan Fransız Eramet, manganez üretimini bu yıldan itibaren yıllık 7 milyon ton üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Gabon'da yan kuruluşları Comilog ve Setrag aracılığıyla dünyanın en kaliteli manganez cevherlerini işleten şirket, Fransa'nın denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya ile Endonezya'da nikel yataklarını ve Senegal'de de zirkon maden sahalarını işletiyor.

Fransız şirket, dünyadaki manganez rezervlerinin yaklaşık yüzde 25'ine sahip Gabon'da, Okouma ve Moanda manganez madenlerini işleterek çelik dayanıklılığında kullanılan dünyanın en kaliteli cevherini üretiyor ve kuruluşları bünyesinde 9 bine yakın kişiyi istihdam ediyor.

Öte yandan Fransız şirketin Gabon'daki ormanları da "gözüne kestirdiği", manganez üretiminde karbon salınımını azaltmak için buradaki ağaçları yakıt olarak kullanmayı hedeflediği ileri sürülüyor.

Manganez demir, alüminyum ve bakırdan sonra sanayide en çok kullanılan 4. metal olarak öne çıkıyor. Köprü, bina ve boru hatlarının dayanaklığını manganez cevherinden elde edilen alaşım sayesinde artırılıyor.


ABONE OL