EVDEN ÜRETİM GİRİŞİME DÖNÜŞTÜ
Trabzon'da Ortahisar Belediyesi tarafından yaklaşık 6 ay önce açılan El Sanatları Çarşısı, evde üretim yapan kadınların girişimcilik yolculuğuna destek oluyor.

Çarşıda 50 kadın, el emeği ürünlerini doğrudan tüketiciyle buluşturuyor. Kıyafet, takı, tablo, vazo, biblo, kapı süsü, fular ve anahtarlık gibi farklı kategorilerde ürünler satışa sunuluyor ve kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmalarına imkân tanıyor.
Evde üretim yapan kadınlar, çarşıda salı ve perşembe günleri hazırladıkları yiyecekleri de satışa sunarak ek gelir elde ediyor. Ortahisar Belediyesi El Sanatları Çarşısı Yönetim Sorumlusu Özlem Doğan Tuncer, çarşının kadınların hem ekonomik hem sosyal açıdan güçlenmesine katkı sağladığını söyledi. “Amacımız, kadınların sosyalleşmesini sağlamak ve yeni el sanatlarını öğrenmelerine fırsat vermek,” dedi.
Workshoplar sayesinde kadınlar yeni teknikler öğreniyor ve ürün yelpazelerini genişletiyor. Keçeden tablo, eldiven, şapka, şal gibi çeşitli ürünler üretmeyi öğrenen kadınlar, boncuk ve diğer malzemelerle hazırladıkları broş ve süs eşyalarını pazarda satışa sunuyor. Böylece evde başlayan üretim süreçleri, küçük girişimcilik hikâyelerine dönüşüyor.
Ortahisar’daki El Sanatları Çarşısı’nda sergilenen yaklaşık 2 binden fazla ürün, kadınların girişimcilik adımlarını görünür kılıyor ve yerel üretimi destekleyerek sürdürülebilir bir pazar yaratıyor. Çarşı, kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmasının yanı sıra, toplumsal rol modelleri olarak diğer kadınlara da ilham veriyor.
Kadınlar hem üretiyor hem sosyalleşiyor, hem de ekonomik özgürlüklerini güçlendiriyor. Ortahisar’daki bu girişim, kadınların evden başlayan üretimlerinin, küçük çaplı ama sürdürülebilir bir girişimcilik ekosistemine dönüşebileceğini gösteren başarılı bir örnek olarak öne çıkıyor.