Dolar $
32.43
%-0.05 -0.01
Euro €
34.6
%-0 -0
Sterlin £
40.51
%-0 -0
Çeyrek Altın
3884.41
%0.2 7.69
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNDEM Çarşamba 17 Nisan 2024 12:00

FX ANALİZİ

Yılbaşında faiz indirimi konusunda Fed'in piyasalara öncülük edip ilk faiz indirimini yapması beklenirken, beklenenden güçlü gelen ABD makro verileri ve Euro bölgesindeki dezenflasyonist ortam ECB'yi faiz indirimi konusunda öne geçirmiş gözüküyor.

FX analizi

USD/TRY:  Yılbaşında faiz indirimi konusunda Fed'in piyasalara öncülük edip ilk faiz indirimini yapması beklenirken, beklenenden güçlü gelen ABD makro verileri ve Euro bölgesindeki dezenflasyonist ortam ECB'yi faiz indirimi konusunda öne geçirmiş gözüküyor. ABD tarafında dün, Fed Başkanı Powell açıklamalarında, son verilerin enflasyon hedefine ulaşma konusunda beklenilen iyileşmenin kaydedilmediğini belirterek, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etti. Powell'ın şahin tonda geçen konuşması ve Orta Doğu'daki tansiyonun yüksekliği Wall Street endekslerini baskılarken, Dolar endeksi (DXY) 106,4 seviyelerinde yaptığı kapanışla güç kazandı. Bugün Avrupa tarafında faiz indirimi tarihi konusunda önem arz eden, Euro Bölgesi nihai TÜFE verisi piyasaların odağında olacak. ABD'de ise ham petrol stokları ile ekonomik görünüme ilişkin tespitlerin yer aldığı Bej Kitap izlenecek. Yurt içinde ise bu sabah cari işlemler dengesi -3,7 milyar USD açık beklentisine karşın şubat ayında -3,27 milyar USD olarak gerçekleşti. ABD tarafındaki güçlü görünüm ve İsrail-İran olayları sebebiyle Dolar/TL tarafındaki kısmi yukarı yönlü hareket devam ediyor.

EUR/USD: Dün ABD'de piyasa katılımcılarının odak noktasında Fed Başkanı Powell'ın konuşması vardı. Powell, ABD'de açıklanan son verilerde %2'lik enflasyon hedefine dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini belirtti. Açıklamalar, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret ederken bu yılki indirim beklentilerini azalttı. Powell'ın konuşması sonrası ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,70'e yükseldi. EURUSD'de kapanış 1,0618 seviyesinden gerçekleşti. Bugün hafif toparlanma eğilimi gösteren paritede teknik seviyelere bakıldığında 1,0665 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Diğer taraftan 1,0590 seviyesi destek olabilir. Veri takvimi tarafında bugün ABD'de ham petrol stokları ile ekonomik görünüme ilişkin tespitlerin yer aldığı Bej Kitap izlenecek. Avrupa tarafında ise faiz indirimi tarihi konusunda önem arz eden, Euro Bölgesi nihai TÜFE verisi yayımlanacak. Önceden %2,4 olarak açıklanan yıllık TÜFE'de revizyon yapılması öngörülmüyor.

XAU/USD: Dün seansı 0,02% düşüşle 2.383 seviyesinde tamamlayan Ons Altın güne yatay başladı. Dün, Fed Başkanı Jerome Powell enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle faiz indirimlerinin ötelenebileceğini işaret etti. Powell, enflasyonun %2'lik hedefe doğru ilerlemesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Tüm bunlara ek olarak, jeopolitik gerginlik etkisini sürdürmeye devam ediyor. Teknik seviyelere bakıldığında, 2.360 seviyesinin üzerinde kalınması halinde 2.400-2.430 seviyeleri sıralı dirençler olarak öne çıkarken, 2.324 civarı destek konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım

ABONE OL