Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Cuma 08 Mart 2024 12:00

FX ANALİZİ

Bugün yurtiçinde Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesi piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek gündem maddesi olarak öne çıkıyor.

FX analizi

USD/TRY: Bugün yurtiçinde Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesi piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Karar öncesi piyasalarda iyimser görüntü mevcut. Yurtdışında ise dün ABD Senatosu'nda konuşma gerçekleştiren Fed Başkanı Powell'ın faiz indirimlerine yakın olduklarını belirten konuşması piyasaları destekleyen gelişme olarak öne çıktı. Avrupa tarafındaki gelişmelerin de etkisiyle dün ciddi güç kaybeden Dolar Endeksi (DXY) bu sabah yatay seyrederken ABD 10 yıllık tahvil getirileri de %4,1 seviyesinin altını gördü. Bugün açıklanacak olan şubat ayı istihdam verileri Fed tarafından dikkate alındığı için takip edilecektir. Beklenti tarım dışı istihdamda 200 bin kişilik artış açıklanması yönünde. Fiyatlamalar tarafında ise dün günü 31,89 seviyesinde tamamlayan paritede bu sabah hafif yukarı yönlü hareketler devam ediyor. 31 seviyesini aştıktan sonra yükseliş hareketini ivmelendiren kurda 32 seviyesi yakın hedef konumunda.

EUR/USD: Dün Fed Başkanı Powell'ın ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşma takip edildi. Powell, faiz indirimine başlamak için enflasyonun %2 hedefine gerilediğinden emin olmak istediklerini belirterek, bu güveni kazanmalarının uzak olmadığını söyledi. Powell'ın açıklamaları sonrası faiz indiriminin temmuz ayında yapılabileceği yönündeki fiyatlamalar artarken, ABD tahvil getirileri düştü. ABD 10 yıllık tahvil faizi, dün 7 baz puan düşüşle %4,08 seviyesinden günü tamamladı. Diğer taraftan ECB'nin enflasyon ve büyümeye ilişkin tahminlerini aşağı yönü revize etmesi, Banka'nın haziranda faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentileri güçlendirdi. Bu kapsamda, ECB'nin haziranda ilk faiz indirimini gerçekleştirme olasılığı %70'ten %76 seviyesine yükseldi. Fed ve ECB yetkililerinden gelen güvercin açıklamalar sonrası risk iştahı arttı. Dün %0,4 oranında yükselen ve kapanışı 1,0947 seviyesinden gerçekleşen paritede, 1,10 seviyesine kadar yükseliş görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,09 seviyesi destek konumunda.

XAU/USD: Dün 2.144-2.165 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın'da yükseliş trendi devam ederek seansı 2.159 seviyesinde tamamladı. Fed Başkanı Powell faiz indirimleri konusunda temkinli açıklamalarını sürdürse de indirimin bu yıl yapılabileceği ve bunun yakın bir zamanda gerçekleşebileceğini bildirdi. Powell'ın açıklamalarının ardından faiz indirimlerinin haziran ayında yapılacağı beklentileri arttı. Buna ek olarak gözler bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinde. Teknik seviyelere bakacak olursak 2.200 seviyesi gün içi direnç seviyesi olarak öne çıkarken, 2.070 seviyesi direnç konumunda.

Kaynak: Ziraat Yatırım

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR