Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Pazartesi 18 Mart 2024 12:00

FX ANALİZİ

Geçen hafta ABD'de enflasyon ile ilgili verilerin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Fed'in faiz indirim zamanlamasına yönelik belirsizlik yaratmıştı.

FX analizi

USD/TRY: Geçen hafta ABD'de enflasyon ile ilgili verilerin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Fed'in faiz indirim zamanlamasına yönelik belirsizlik yaratmıştı. Bu ortamda Dolar endeksi (DXY) geçen hafta %0,7 oranında yükseliş kaydetti. Diğer yandan, Fed'den bu yıl için üç faiz indirimi beklenmeye devam edilirken, çarşamba günkü Fed toplantısı önemli. Faizin sabit kalmasının beklendiği toplantıda Powell'ın açıklamaları ve projeksiyonlar yakından takip edilecektir. Fed dışında bu hafta Japonya Merkez Bankası başta olmak üzere İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı da öne çıkıyor. Yurtiçinde de perşembe günü TCMB toplantısı var. Politika faizinin %45 seviyesinde sabit tutulması bekleniyor. Diğer yandan, son enflasyon verisi, kurda bir miktar artan oynaklık, sermaye akımları ve döviz pozisyonları düşünüldüğünde Karar Metni'nin şahin tonda olması sürpriz olmayacaktır. Bu arada ilave sıkılaştırma adımları devam ederken, hafta sonu kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemlerine yönelik hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı %4,42'den %5'e çıkarıldı. Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları da yakından izlendi. Enflasyonist yeni vergiler olmayacağını söyleyen Bakan Şimşek, kurumlar vergisi ile gelir vergisinde de artış yapılmayacağını ifade etti. Kredi kaynağını tüketime değil, üretime yönlendireceklerini anlatan Şimşek, gerekiyorsa ilave tedbirler alınacağının mesajını verdi. Bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında, Asya'da Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde kısmi baskı olsa da diğer GOÜ para birimleri genel olarak sakin. Önemli bir değişikliğin olmadığı Dolar/TL'de ise kısmi yukarı yönlü hareketlilik sürüyor. Cuma günü 32,12 seviyesinden kapatan kurda bu sabah aynı eğilim sürüyor. Günün geri kalanında da mevcut hareketler devam edebilir.

EUR/USD: ABD'de beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin ardından, bu hafta çarşamba günü Fed'in faiz kararı takip edilecek. Fed'in faizleri sabit tutması bekleniyor. Karar ardından Fed Başkanı Powell'ın konuşması, para politikasına yönelik verebileceği olası yeni sinyaller bakımından yakından izlenecek. Ayrıca Fed'in yeni faiz patikası ve makroekonomik projeksiyonları da yayımlanacak. Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında çarşamba günü ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması olacak. Lagarde'ın konuşmasında, para politikasına ve olası faiz indirimlerinin zamanlamasına yönelik verebileceği ipuçları dikkatle takip edilecek. Fiyatlamalar tarafında; geçen hafta %0,5 oranında gerileyerek 1,0890 seviyesinden kapatan EURUSD paritesinde ise söz konusu gelişmeler öncesinde bugün 1,0840 - 1,0950 arasında bant hareketi yapabilir.

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta tarihi zirvesinden kar satışlarıyla karşılaşan Ons Altın, haftanın son işlem gününü 2.156 seviyesinde tamamladı. ABD enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde açıklanmasıyla beraber tahvil faizlerindeki yükseliş ve Dolar endeksinin (DXY) güçlenmesi değerli maden üzerindeki baskıyı artırdı. Bu hafta gözler çarşamba günü açıklanacak Fed toplantısında. Değerli madende teknik seviyelere bakacak olursak aşağı yönlü hareketin devamı halinde 2.124 - 2.112 sıralı destek seviyeleri olarak öne çıkarken, olası yükselişlerde 2.170 ve 2.190 sıralı dirençler konumunda.

Kaynak: Ziraat Yatırım

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR