Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Pazartesi 25 Mart 2024 12:00

FX ANALİZİ

ABD'de hareketli geçen haftanın ardından vadeliler hafif negatif tarafta seyrederken, Dolar endeksi (DXY) haftalık bazda %0,98 prim yaparak 104,43 seviyelerinde kapanışını yaptı.

FX analizi

USD/TRY: ABD'de hareketli geçen haftanın ardından vadeliler hafif negatif tarafta seyrederken, Dolar endeksi (DXY) haftalık bazda %0,98 prim yaparak 104,43 seviyelerinde kapanışını yaptı. Fed'in faizleri beklentiler doğrultusunda sabit bırakması ve toplantı sonrasında Fed Başkanı Powell'ın güvercin tondaki açıklamaları Wall Street endekslerine ve Asya piyasalarına ufak bir ralli yaşatmıştı. Bu hafta ise cuma günü Powell'ın konuşması piyasaların takibinde olacak. Powell'ın olası faiz indirimi zamanlamasına yönelik verebileceği sinyaller yakından izlenecek. Ek olarak, perşembe günü geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH büyüme ve işsizlik maaşı başvuruları, cuma günü de Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak aylık takip ettiği PCE deflatör şubat ayı verileri ile kişisel harcamalar verisi önem arz etmekte. Yurt içinde ise bu sabah işsizlik verileri takip edildi. TÜİK'in açıklamış olduğu verilere göre işsizlik oranı geçtiğimiz yıla göre 1,0 puan azalarak %9,4 seviyesinde gerçekleşti. Haftanın geri kalanında ise perşembe günü mart ayı ekonomik güven endeksi ve TCMB'nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özetler yayımlanacak. Geçen hafta TCMB faiz toplantısı öncesi Dolar/TL 32,46 seviyelerindeyken toplantıdan sürpriz bir kararla 500bps'lik bir faiz artırımı gelmesiyle birlikte kur haftayı 32,01 seviyelerinde kapattı. Bu sabah açılışını 32,13 seviyelerinden yapan kurda, bu hafta yatay görünüm devam edebilir.

EUR/USD: Geçtiğimiz hafta çarşamba günü gerçekleşen Fed toplantısı sonrası güçlenen parite, perşembe günkü PMI verileriyle kazanımlarını koruyamadı. Avrupa tarafında ise ECB yetkililerinden enflasyondaki düşüş sebebiyle Haziran ayında faiz indirimi beklediklerine yönelik mesajlar takip edildi. ECB Başkanı Lagarde Euro Bölgesi'ndeki enflasyonun düşmeye devam edeceğini ve ekonominin büyümeye başlayacağını belirtti. Bu hafta ajandada özellikle cuma günü PCE verileriyle birlikte Fed Başkanı Powell'ın konuşması piyasaları etkileyebilir. Geçtiğimiz haftayı %0,7 oranında geri çekilerek 1,0808 seviyesinde tamamlayan paritede bu sabah hafif toparlanma takip ediliyor. 1,0790 seviyesinin kaybı halinde 1,0750 seviyesine kadar düşüş derinleşebilir. Yükseliş halinde ise 1,085 seviyesi ilk direnç bölgesi olarak öne çıkıyor.

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Powell'ın güvercin tondaki açıklamaları haziran ayında faiz indirimine gidileceği beklentisinde değişiklik yaratmadı. Açıklamalar sonrası yükselen Ons Altın ise takip edilen diğer veriler sonrasında hareketinde kalıcılık sağlayamadı. Geçtiğimiz hafta son işlem gününü haftalık hareketli ortalamasının hafif altında 2.165 seviyesinde tamamlayan değerli maden güne yatay başladı. Son haber akışlarının ardından Dolar Endeksi (DXY) güç kazandı. Buna ek olarak jeopolitik riskler artış gösterdi. Veri gündemine baktığımızda bu hafta ABD'de PCE verileri ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması takip edilecek. Teknik seviyelere baktığımızda 2.145 seviyesi destek olarak önce çıkarken, 2.200 seviyesi psikolojik direnç konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR