Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Çarşamba 13 Mart 2024 11:00

FX ANALİZİ

ABD'de açıklanan TÜFE verisi (çekirdek enflasyon yıllık %3,8 ile beklentilerin (%3,7) hafif üzerinde geldi) enflasyonun tahminlerden daha yavaş gerilediğine işaret etti.

FX analizi

USD/TRY:ABD'de açıklanan TÜFE verisi (çekirdek enflasyon yıllık %3,8 ile beklentilerin (%3,7) hafif üzerinde geldi) enflasyonun tahminlerden daha yavaş gerilediğine işaret etti. Faiz indirimi için beklentilerin zamanlamasının değişmemesi (Mayıs ayında faiz indirimi bekleniyor) ve bazı alt gruplardaki enflasyonun geri çekilmesi piyasalarda düşüşü engelledi. Günü primli bir şekilde tamamlayan ABD borsaları bu sabah vadeli işlemlerde yatay seyrederken, dün veri sonrası %4,1 seviyesinin üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu sabah hafif geriliyor. Benzer şekilde güçlenen Dolar Endeksi (DXY) de yükselişin ardından dünkü seviyelerde seyrediyor. Bugün yurtiçinde ve ABD tarafında önemli bir haber akışı bulunmazken kur tarafında yükseliş hareketi devam ediyor. Dün günü 32,07 seviyesinde tamamlayan kurda bu sabah da yön hafif yukarı yönlü. Günün geri kalanında da bu eğilim sürebilir.

 

EUR/USD:  Dün ABD'de açıklanan aylık bazda çekirdek TÜFE, beklentilerin üzerinde gelerek enflasyonun tahminlerden daha yavaş gerilediğine işaret etti. Veriye rağmen piyasalarda Fed'in faiz indirimlerine bu yıl başlayacağına yönelik beklentilerde değişiklik olmamasının etkisiyle risk iştahı pozitifti.  Avrupa tarafında ise, ECB'nin para politikasına yön veren enflasyon verilerinden, Almanya'da manşet TÜFE, yıllık bazda %2,9'den %2,5 seviyesine geriledi ve böylece Haziran 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Bunun yanında ECB Üyesi Villeroy, Banka'nın, Fed'in politikasından bağımsız olarak faiz indirimine gidebileceğini belirtti. Diğer taraftan ECB Üyesi Holzmann, Banka'nın faiz indirim olasılığının nisana göre haziranda daha yüksek olduğunu belirtti. Şu aşamada paritede teknik seviyelere bakıldığında ise 1,0890 destek ve 1,0970 direnç seviyeleri arasında bant hareketi görülebilir.

XAU/USD:  Dün 2.151-2.185 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın seansı 2.158 seviyesinde tamamladı. ABD TÜFE verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanmasının ardından, değerli maden satışlarla karşılaştı. Dolar endeksi (DXY) ve ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareket Ons Altın üzerindeki baskıyı artırdı. Buna ek olarak TÜFE verilerinin ardından Fed'in faiz indirimleri konusundaki temkinli yaklaşımı devam edebilir. Teknik seviyelere bakacak olursak, değerli madenin yukarı yönlü ivme kazanması durumunda 2.200 seviyesi direnç olarak öne çıkarken, olası kar satışları olması halinde 2.145 seviyesi destek konumunda.

Kaynak: Ziraat Yatırım

ABONE OL