Dolar $
32.79
%0.02 0
Euro €
35.16
%0.01 0
Sterlin £
41.66
%0.21 0.09
Çeyrek Altın
3935.91
%-0.53 -20.81
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Kripto Para Cuma 24 Mayıs 2024 12:00

FX ANALİZİ

Dün faiz değişikliğine gidilmeyen (Politika faizi beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tutuldu) ve sıkı duruşun korunduğu TCMB faiz kararı takip edildi. Karar metninde öne çıkan ''yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının ilave tedbirlerle sterilize edileceği'' ifadesi oldu.

FX analizi

USD/TRY: Dün faiz değişikliğine gidilmeyen (Politika faizi beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tutuldu) ve sıkı duruşun korunduğu TCMB faiz kararı takip edildi. Karar metninde öne çıkan ''yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının ilave tedbirlerle sterilize edileceği'' ifadesi oldu. Sonrasında makroihtiyati adımlar çerçevesinde yabancı para kredilere aylık %2 büyüme sınırı getirildiği duyuruldu. ABD tarafında ise iyi gelen veriler fiyatlamalarda belirleyici oldu. Veriye hassasiyetin yüksek olduğu ortamda PMI verileri beklentilerin üzerinde açıklandı. Söz konusu veriler, Fed'e yönelik beklenen faiz indirimlerinin sorgulanmasına neden olurken piyasalarda risk iştahı baskılandı. ABD 10 yıllık tah vil getirileri yükselirken ve Dolar Endeksi (DXY) güçlendi. Günü satıcılı bir görünümle tamamlayan piyasalarda bu sabah ise vadeli işlemlerde sınırlı yükselişler gözleniyor. Veri tarafında bugün ABD'de dayanıklı mal siparişleri öncü verisi ile mayıs ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai rakamları izlenecek. Fiyatlamalar tarafında ise Türk Lirası dirençli durmaya devam ediyor. Bir süredir 32,20 civarında hareket eden Dolar/TL'de de mevcut görüntünün sürebileceğini düşünüyoruz. 

EUR/USD: Dün ABD'de açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve PMI verilerinin günde ABD tahvil faizleri yükseldi ve Dolar Endeksi'nde (DXY) toparlanma eğilimi sürdü. Ayrıca Atlanta Fed Başkanı Bostic, enflasyonda endişe noktasını aşmadıklarını ve bu sebeple faiz indirimlerinin beklenenden geç gelebileceğini belirtti. Öte yandan Avrupa tarafında ya yımlanan imalat PMI verisinin beklentinin üzerinde açıklansa da daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Bugünün veri takviminde ABD'de dayanıklı mal siparişleri takip edilecek. Teknik olarak, paritede aylık ortalamaya denk gelen 1,0785 seviyesi destek olarak izlenebilecekken, olası bir yükselişte 1,0850 ve 1,09 sevileri sıralı direnç olarak öne çıkmakta. Paritede 1,0785 desteğinin kırılması durumunda ise 1,0760 gündeme gelebilir. 

XAU/USD:ABD tarafında dün açıklanan PMI verilerinin güçlü gelmesi sonrası tahvil getirileri yükseldi ve değerli maden baskı altında kaldı. Ons Altın dün seansı %2,1 düşüşle 2.329 seviyesinde tamamladı. Öte yandan, dün konuşma yapan Fed Başkanı Bostic, son açıklanan verilerin, %2'lik enflasyon hedefine doğru yol alındığını gösterdiğine ancak sürecin yavaş gerçekleştiğine değindi. Bugün ABD'de açıklanacak veriler yakından izlenecekken, değerli madende aylık ortalamanın yakın bulunduğu 2.348 seviyesinin altında kalındıkça 2.310 gündemde kalabilir. Aksi durumda söz konusu seviyelerin dışında yukarıda 2.384, aşağıda ise 2.291 desteği takip edilebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR