Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Cuma 15 Mart 2024 12:00

FX ANALİZİ

Dün ABD'de özellikle ÜFE'nin beklentilerin belirgin şekilde üzerinde gerçekleşmesi, Fed'den bu yıl beklenen olası faiz indirimlerinin zamanlamasına yönelik belirsizliği artırdı.

FX analizi

USD/TRY: Dün ABD'de özellikle ÜFE'nin beklentilerin belirgin şekilde üzerinde gerçekleşmesi, Fed'den bu yıl beklenen olası faiz indirimlerinin zamanlamasına yönelik belirsizliği artırdı. Bu da piyasa faizlerinin yükselmesine neden olurken, Dolar da buna eşlik etti. Dolar endeksi (DXY) dün %0,6 oranında prim yaptı. Söz konusu veriye karşın yılın ilk aylarında görece yüksek enflasyon fiyatlanıyordu. Kaldı ki perakende satışlar verisinin zayıf gelmesi de ABD ekonomisinin «zirvede» olduğuna yönelik düşünceyi destekliyor. Dolayısıyla, Dolar'da yükseliş trendi şu aşamada beklemiyoruz. Bu sabah Çin Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmediği ve Kasım 2022'den bu yana ilk kez (orta vadeli likidite aracıyla piyasadan nakit çekerek) gevşek para politikasına yönelmek için acele etmeyeceğinin sinyalini verdiği Asya'da piyasalar kırmızı bölgede. ABD vadelileri de baskı altında. Buna karşın Dolar'a önemli bir talep yok. Veri tarafında bugün ABD'de sanayi üretimi, kapasite kullanımı, Michigan tüketici güven endeksi ve New York Fed sanayi endeksi açıklanacak. Yurtiçinde ise piyasa katılımcıları anketi bu sabah takip edildi. Buna göre, katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %42,96 iken, bu anket döneminde %44,19 oldu. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, Dolar/TL'deki hareketlerde önemli bir değişiklik yok. Kısmi yukarı yönlü hareketine devam eden kurda bu eğilim haftanın son işlem gününde de sürebilir.

EUR/USD: Dün ABD'de ÜFE verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması ardından Fed'den beklenen faiz indirimlerine ilişkin belirsizlik arttı, risk iştahı azaldı. ÜFE rakamları, Fed'in faiz indirimini erteleyeceği düşüncelerini kuvvetlendirdi. Beklentilerin üzerinde açıklanan veri sonrası tahvil getirileri yukarı yönlü hareket etti, 10 yıllık faiz %4,3'e tırmandı. Dolar endeksi yükselirken, dün %0,6 oranında gerileyen EURUSD'de kapanış 1,0883 seviyesinden gerçekleşti. Paritede düşüşün şu aşamada devam etmesi durumunda 1,0850 ve 1,08 sıralı destekler olarak izlenebilir. Olası toparlamalarda ise 1,0915 ve 1,0950 seviyeleri sıralı dirençler olarak takip edilebilir.

XAU/USD: ABD'de açıklanan ÜFE'nin beklentilerin üzerinde gelmesinin etkisiyle düşüşe geçti ve günü %0,6 oranında kayıpla 2.162 tamamladı. Söz konusu verinin ardından Fed'in faiz indirimlerini erteleyebileceği düşünceleri güç kazanırken, ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve Dolar endeksinin (DXY) güç kazanması değerli maden üzerinde baskı yarattı. Bu sabah ise risk zayıf ortamında kısmi toparlanma gözlemleniyor. Teknik seviyelere bakıldığında, aşağıda 2.153 ve 2.138 sıralı destekler konumunda. Bu sabahki yükselişin devam etmesi ve 2.175 direncinin kırılması durumunda ise 2.200 hedefe girebilir.

 

Kaynak: Ziraat Yatırım

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR