Dolar $
32.45
%-0.19 -0.06
Euro €
34.76
%-0.67 -0.23
Sterlin £
40.61
%-0.5 -0.2
Çeyrek Altın
3983
%-0.23 -9.11
SON DAKİKA
Sanayi Cuma 27 Ağustos 2021 02:14

GEBKİM ORTA ASYA'DAKİ TESİSLERE ROL MODEL OLACAK

Tatneft ile ön protokol anlaşması imzalayan GEBKİM OSB, anlaşmanın ardından Özbekistan'ın kimya şirketi Uzkimyosanoat ve Tataristan Ticaret Ofisi ile iş birliği anlaşması yaptı. Vefa İbrahim Aracı, Türkiye'nin ilk kimya ihtisas OSB'si GEBKİM'in rol model alınacağını belirtti.

GEBKİM Orta Asya'daki  tesislere rol model olacak

Kocaeli-Gebze V Kimya İhtisas OSB (GEBKİM) önemli anlaşmalara imza atıyor. GEBKİM OSB, RF Tataristan Cumhuriyeti’nin en büyük petro-kimya şirketi Tatneft ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve RF Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un himayelerinde ön protokol anlaşması imzalamıştı.  17 Ağustos tarihindeyse Özbekistan’ın önde gelen kimya kuruluşu Uzkimyosanoat ve RF Tataristan Cumhuriyeti Ticaret Ofisi temsilcileri GEBKİM’i rol model alacak kimya organize sanayi bölgelerinin kurulması için GEBKİM OSB temsilcileriyle işbirliği anlaşması imzaladı. 

Çok katılımlı iş birliği görüşmeleri

Özbekistan ziyaretinin ilk gününde Uzkimyosanoat tesislerini ziyaret eden GEBKİM temsilcileri burada bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, RF Tataristan Cumhuriyeti Ticaret Ofisi Başkanı Ramil Mavlyutov, Uzkimyosanoat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Jubarek Mirzamahmudov, Dian Grup Yönetim Kurulu Başkanı Azamat Sultanmuratov, Çinli kimya şirketi CC7 temsilcileri, Navoi Valisi Abdurazakovic Khasanov ve GEBKİM’i temsilen GEBKİM YKB’si V. İbrahim Aracı ile GEBKİM YKÜ Cem Yelten katıldı. Toplantıda, GEBKİM, Uzkimyosanoat ve RF Tataristan Cumhuriyeti Ticaret Ofisi arasında kimya organize sanayi bölgelerinin yapımı ve yönetimi konusunda iş birliği niyet protokolü imzalandı. 

Özbekistan Başbakanı GEBKİM’i ağırladı 

Ziyaretin ikinci gününde GEBKİM heyeti başkent Taşkent’e geçerek Özbekistan Başbakanı Abdullah Aripov tarafından kabul edildi. Başbakan Aripov, Özbekistan Hükümeti’nin yapılan işbirliği anlaşmasına destek verdiğini ifade ederek, GEBKİM ile yapılabilecek başka projelerin olabileceğini vurguladı. Görüşmenin ardından Mendeleyev Kimya Teknolojileri Üniversitesi Taşkent Enstitüsü’nü ziyaret eden GEBKİM temsilcileri, ayrıca üniversite rektörü olan Jubarek Mirzamahmudov ile kökeni 1880’e dayanan enstitünün olanaklarını inceledi. 

Yeni kimya OSB’lere rol model olacak

Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM’in rol model alınacağını belirten Vefa İbrahim Aracı, “GEBKİM’de kurduğumuz ekosistem, kimya üreticilerini tek bir çatı altında toplayarak lojistik sorununu ortadan kaldırıyor. Firmalar arasında sağlanan veri ve mal akışı daha verimli çalışmamıza olanak sağlıyor. Uzkimyosanoat ve Tataristan Ticaret Ofisi temsilcilerinin GEBKİM ziyaretinde gündeme gelen GEBKİM’in kimya OSB’lere rol model olması konusu imzaladığımız iş birliği niyet protokolüyle gerçeğe dönüşecek” ifadelerini kullandı.  

Uzkimyosanoat ve TATNEFT kimdir? 

Uzkimyosanoat Özbekistan’ın önemli kimya üreticileri arasında yer alıyor. Sovyetler Birliği döneminde devlet girişimiyle kurulan kimya şirketlerini tek bir çatı altında toplayan Uzkimyosanoat lojistikten, hammadde üretimine geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Şirketin ürettiği hammadde ve kimya ürünleri arasında; altın ve diğer metallerin madenciliğinde kullanılan kimyasallar, organik kimyasallar, fiberler ve polimer materyaller ve tarım kimyasalları bulunuyor. Ayrıca, Uzkimyosanoat 170 kadar kimyasalın üretimini kendi bünyesinde gerçekleştirebiliyor. 

Petro kimya devi: TATNEFT 

RF Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nin en büyük şirketlerinden olan Tatneft, Rusya Federasyonu’nun da en büyük altıncı şirketi olarak gösteriliyor. 2016’da 8,65 milyar dolarlık varlık açıklayan şirket, Moskova Borsası ve Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görüyor. 


ABONE OL