SON DAKİKA
Borsa Çarşamba 16 Mart 2022 06:47

GLOBAL BORSALAR YÜKSELİRKEN GÖZLER PETROLDE

Asya borsaları yükselirken, yatırımcıların gözü volatil petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri ve ABD Merkez Bankası'nda (Fed). Fed'in üç yıl sonunda ilk kez faizleri artırması ve gelecekte daha sıkı bir para politikasına ilişkin yol haritası çizmesi bekleniyor.

Global borsalar yükselirken gözler petrolde

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy yaptığı açıklamada, barış görüşmelerinin kulağa daha gerçekçi gelmeye başladığını ancak daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Rusya'nın başkent Kiev'e gerçekleştirdiği hava saldırılarında beş kişi hayatını kaybederken, Moskova'nın işgali ardından ülkelerini terk eden mülteci sayısı 3 milyona ulaşmış durumda. 

Çin ve Hong Kong hisse senedi endeksleri Çin'deki koronavirüs vakalarında görülen artışlar ve Çin Merkez Bankası'nın faizleri düşüreceğine dair beklentilerin azalmasıyla geriledi.

Öte yandan risk iştahı zayıf kalmaya devam etti. Çin lokomotif endeksinde  erken işlemlerde görülen güçlü toparlanma daha sonra etkisini kaybetti. Hong Kong'un Hang Seng endeksi de kazanım elde etti. 

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %0.8 yükseldi.

Japonya'nın Nikkei endeksi %1.7 yükseldi.

Analistler Fed'in yükselen fiyatlar karşısında faizleri en az 25 baz puan yükseltmesini bekliyor. Yatırımcılar, Fed toplantısını merkez bankasının tahvil alım programını ne şekilde sonlandıracağına dair detayları da izliyor olacak.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi gün içerisinde %2.169 ile Haziran 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından %2.1384 seviyesinde bulunuyor.

ABD'nin 2 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi ise dün kapandığı %1.857 seviyesinin ardından en son %1.8408 seviyesinde.

ABONE OL