Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
ÖZEL RÖPORTAJ Cumartesi 13 Şubat 2021 03:02

GÜNEŞTE MİLYAR DOLARLIK KAZANÇ

Türkiye'de güneş enerjisinin yatırım ve elektrik üretimindeki ağırlığı "hibrit yönetmeliği"nin de devreye girmesiyle giderek artıyor. Yerli ve yabancı ilgisinin yoğun olduğu güneş enerji sektörü üretim, kurulum ve dağıtım noktasında enerji ihtiyacına yüksek katkı sağlıyor.

Güneşte milyar  dolarlık kazanç

Serat YILMAZ

Yılda 295 milyar kilovatsaat elektrik tüketen Türkiye, enerji ihtiyacının yüzde 7’sini güneşten elde ediyor. Güneş enerjisi kurulu gücünü geçen yıl 446 yeni santralle 6 bin 500 megavata ulaştıran Türkiye, her 1000 megavat kurulu güce karşılık 110 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını engelliyor.

Türkiye’nin termik, hidroelektrik, rüzgâr, güneş ve diğer kaynaklar olmak üzere toplam elektrik kurulu gücü 93 bin 207 megavat. Türkiye’de aylık elektrik üretimi 28 teravatsaate (TWh) kadar çıkıyor.

1 teravat, 1 wattın 1 trilyon katı. Atatürk Barajı’nın yıllık elektrik üretimi 8,9 teravat seviyesinde. Enerjide 1000 watt 1 kilovatsaat, 1 1 megavat 1 milyon watt olarak ölçülüyor. 1 milyar watt’a karşılık gelen elektrik ölçü birimi de gigawatt (GW).

2020 yılı itibariyle Türkiye'de elektrik üretim kurulu güç dağılımı; termikte yüzde 50,2, hidroelektrikte yüzde 31,6, rüzgârda yüzde 8,5, güneşte yüzde 7, jeotermalde yüzde 1,6 ve biyokütlede yüzde 1,3 şeklinde oluşuyor.

gunes-2

1 milyar dolarlık tasarruf

Yılda 295 milyar kilovatsaat elektrik tüketen ve toplam enerji ihtiyacının yüzde 7’sini güneşten elde eden Türkiye, güneş enerjisi kurulu gücünü geçen yıl 446 yeni santralle 6 bin 500 megavata yükseltti. Türkiye, her 1000 megavat kurulu güce karşılık 110 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını engelliyor.

Türkiye böylece güneş santralinde 10 bin megavata çıktığında 1,1 milyar dolarlık doğalgaz tasarrufu yapmış olacak. Güneşi verimli kullanmada dünya ölçeğinde şanslı bir coğrafyada yer alan Türkiye’nin 2023 yılı hedefi güneş enerjisi kurulu gücünü 16 bin megavata çıkarmak.

Coğrafi konum olarak Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saat. Bu günlük toplam 7,2 saate tekabül ediyor. Ülkenin toplam ışınım şiddeti 1.311 kWh/m2, günlük ışınım şiddeti de 3,6 kWh/m2’ye denk düşüyor. Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli 380 milyar kWh-yıl olarak hesaplanıyor. Türkiye halen son yıllarda yaptığı yatırımlarla bu alanda dünyada ilk 10, Avrupa’da ise ilk 5 arasında yer alıyor.

Solar diye bilinen güneş enerjisi aksamları üretimini yüzde 80 yerlilik seviyesine çıkaran ülke, Çin, ABD ve G. Kore’nin başı çektiği bu alanda kısa vadede rakipleriyle yarışır hale gelmek istiyor. CW Enerji, Kalyon Güneş ve HT Solar gibi birçok şirketle büyüyen güneş enerjisi sektörü, yüzde 100 yerlilik oranıyla elektrik üretimi ve aksam ihracatını artırmayı hedefliyor.

gunes-1

Küresel ihtiyaçlara cevap

Türkiye’deki solar diye bilinen güneş enerjisi yatırımlarını Çinli HT-SAAE’ye bağlı yöneticilerinin Türk olduğu HT Solar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler ile değerlendirdik.

Analiz’e açıklamalarda bulunan M. Ahmet Beler, İstanbul Tuzla’daki fabrikada yıllık 800 megavat güneş paneli ve 400 megavat güneş hücresi üretim kapasitesine sahip olduklarını, kuruldukları 2016 yılından bu yana küresel sevkiyatta 1 gigawatta ulaştıklarını ve geçen yıl PV Evolution Labs (PVEL) tarafından “en iyi performans gösteren üreticiler”den biri olarak seçilerek Türkiye’den listeye giren tek şirket olduklarını söyledi.

HT Solar’ın Türkiye’de sanayinin temiz enerjiye olan talebine cevap verdiğine vurgu yapan M. Ahmet Beler, Bifacial, Bifacial Half-Cut, Bifacial Şeffaf Backsheet, Bifacial Şeffaf Backsheet Half-cut, Siyah Panel, Mono-Perc, Half-Cut gibi ürün portföyleriyle hem dünyanın  hem de Türkiye’nin enerji ihtiyacına yönelik çalıştıklarını belirtti. 

Dünyada değişen ihtiyaçlara göre, üretim hatlarında gerekli yatırımları yapmayı sürdürdüklerini belirten M. Ahmet Beler, “Sonrasında MBB olarak adlandırılan ve multi-busbarlı daha yüksek verimli panellerin üretimine başlayacağız. Üretim hattımızda yapacağımız iyileştirmelerle ve yeni yatırımlarla üretim kapasitemizi artırarak global projelere daha fazla panel tedariki sağlamayı ve yeni pazarlara açılmayı planlıyoruz” dedi.

Maliyetleri düşüreceğiz

Türkiye’nin son yıllarda yaptığı yatırımlarla güneş enerjisinde önemli bir yere geldiğini, yatırımların daha da artması durumunda ülkede tüketilen tüm elektriği sadece güneşten dahi karşılayabileceğine dair açıklamalarda bulunan sektör temsilcilerine paralel değerlendirmelerde bulunan HT Solar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, HT Solar’ın Türkiye’de kurulu güneş panellerinin yüzde 40’ını imal ettiğini, ABD’ye en fazla güneş paneli ihraç eden firma olarak yurt dışındaki pazar paylarını sürekli yükselttiklerini dile getirdi. M. Ahmet Beler, “Yurtiçi için öncelikli hedefimiz üretimi artırarak pazar payımızı yüzde 60’a çıkarmak ve 1 gigawatt (GW) global sevkiyat gerçekleştirmek” şeklinde konuştu.

2019 yılında sadece ABD pazarına 400 megavat güneş paneli ihracatı gerçekleştirdiklerini ayrıca Avrupa, Ortadoğu, Güney Amerika ve Balkan ülkelerine de güneş paneli sattıklarını belirten Beler, pandemi öncesi yaptıkları stoklarla 2021 yılında üretimde bir aksama yaşamadan taleplere karşılık verdiklerini anlattı.

Beler, hedeflerinin çevreci yaklaşımla tüm dünyada enerji maliyetlerini düşürmeyi hedeflediklerini kaydetti. Salgına rağmen geçen yıl Türkiye’de 40 megavatlık teslimat gerçekleştirdiklerini belirten Beler, dünyada birçok ülkede çözüm ortağı olarak işlerinin aksamadan devam ettiğini söyledi.

gunes-3

Yeni ürünlerle rekabet

Bu yıl toplam panel üretim kapasitelerini 1,2 GW’nin üzerine çıkarmayı amaçladıklarını ve özellikle 166 mm hücreli yeni nesil güneş panelleriyle sektöre yeni bir soluk getirmek istediklerini dile getiren M. Ahmet Beler, söz konusu projenin lansmanını bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleştireceklerini kaydetti.

HT Solar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, “Dünyanın iyiliği için rotayı, iklim değişikliklerini temel alan enerji politikaları belirliyor. Dünya sermaye piyasasında hayata geçirilen orta ve uzun vadeli iş birlikleri bu sektörün güç kazanması adına önemli avantajlar sağlıyor. Biz HT Solar olarak dünyadaki gelişme ve dinamiklere uygun olarak 2021 için bir yol haritası oluşturduk” diye konuştu.

2020’de Türkiye’deki güneş enerjisi santralinin toplam kurulu gücünün pandemiye rağmen önemli ölçüde artış gösterdiğini, dolayısıyla sektörün iyi bir yıl geçirdiğine dikkat çeken Beler, “Türkiye pazarının yüksek talebini karşılıyoruz. Bunun yanında dünyanın istediği üretimi de hedeflediğimiz şekilde gerçekleştiriyoruz. Son olarak ABD’de Oregon’da 15.33MWp kapasiteli GES projesine 375W Monokristal güneş panelleri, Maryland’de ise 26.78 MWp kapasiteli GES projesine 380W Monokristal güneş panelleri ile çözüm ortağı olduk” ifadelerini kullandı.

Referans projelerin tedarikçisi

Uyguladıkları yeni teknolojilerle birlikte inovatif ürünleri üretmeye devam edeceklerini belirten HT Solar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, “Şu an Türkiye’de ve globalde referans projelere panel tedariki sağlıyoruz. Bu doğrultuda yatırımlar yapmaya ve yüksek performanslı güneş panellerimizle ülkemizde ve globalde değer katmaya devam edeceğiz. Piyasayı daha da hareketlendirecek yeni nesil güneş panellerimizle yurt içi ve yurt dışında pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

M. Ahmet Beler, son dönemde en çok ABD olmak üzere; Macaristan, Slovenya, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Almanya, Ukrayna, Hollanda, Meksika’nın yanı sıra iç pazara yaptığı sevkiyatlarla referans projelere ağırlık verdiklerini kaydetti.

 Yüksek performanslı panelleriyle dünya çapında birçok projede yer aldıklarının altını çizen M. Ahmet Beler, “HT Solar, son olarak ABD merkezli test laboratuvarı olan ve sektörün en prestijli kurumları arasında yer alan PVEL’in hazırladığı PVEL 2020 PV Güvenirliği Değerlendirmesi’ne İstanbul, Türkiye’deki fabrikasında üretilen ürünlerle girmeyi başaran tek Türk üretici oldu. Kalite ve teknolojiden ödün vermeden yolumuza devam ediyoruz” bilgilerini paylaştı.


ABONE OL