Dolar $
32.28
%-0 -0
Euro €
34.96
%0.02 0
Sterlin £
40.68
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
3983.54
%0 0.02
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | EKONOMİ Pazartesi 29 Nisan 2024 11:01

GÜNLÜK ANALİZ

Yabancı yatırımcın mı var derdin varın diğer bir söylemi olan Geçmiş yıllarda mayıs özellikle gelişen ülke borsaları için 'kabus' anlamına gelen "Mayıs'ta sat ve git" mottusun son dönemlerde pek çalışmadığını görmekteyiz diyebiliriz.

Günlük analiz

Yabancı tarafında son 3,5 haftada 1.2 milyar dolarlık bir hisse senedi alımı göze çarpıyor. Artık klasikleşen “Mayıs'ta sat ve git” mottosu bu yıl tersine dönebilir mi? Şayet tersine dönerse “Mayıs'ta al ve arkana yaslan” hisseleri sizce hangileridir?

Yabancı yatırımcın mı var derdin varın diğer bir söylemi olan Geçmiş yıllarda mayıs özellikle gelişen ülke borsaları için ‘kabus’ anlamına gelen “Mayıs’ta sat ve git” mottusun son dönemlerde pek çalışmadığını görmekteyiz diyebiliriz. 2020 yılında ilan edilen pandemi öncesinden baktığımızda son 5 yılın 4’ünde BIST100 endeksi pozitif kapanış yapmış. Bunda yabancı yatırımcı azalmış olmasının etkisi de var pek diyemeyiz çünkü benzer durum MSCI Gelişen ülkeler ve Dünya endeksinde de var. Yabancıların, belediye seçimleri sonrasında siyasi otoritenin ekonomi programı onaylamaya devam etmesi hem de Merkez bankasının politika faizinde beklenmedik bir artış yapması, enflasyonu düşürmek için programına ve açıklamalarına sadık kalan bir ülke imajıyla yabancıların son 3 hafta da özellikle BIST30 hisselerinde alım yaptıklarını görmekteyiz. Bunun devamının da Bankacılık, Ulaştırma, Telekom ve Holdinglerle devam etmesini beklemekteyiz.

22 Nisan'da gerçekleştirilen 14. Türkiye Yatırım Konferansı'nda, Amerikalı fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle Bakan Şimşek’in bir araya gelmesi, Önümüzdeki günlerde iyileşen makro değerler ve enflasyonun düşüş süreciyle yabancı yatırımcı ilgisinin çarpan etkisiyle artacağının beklenmesi, Mayıs ayının ilk haftasında S&P Global Ratings Türkiye kredi notu gözden geçirme kararı ve olası not artışı beklentisi Mayıs ayında da güçlü bir piyasa ile beklentimiz olmasına imkân tanımaktadır.

Emlak Konut, Petkim, Alarko gibi şirketler enflasyon muhasebesi nedeniyle taban oldu. Muhtemelen benzer bir etkiyi ilk çeyrek bilançolarının gelir tablolarında da göreceğiz. Dolayısıyla, bu durum orta vadeki bir yatırımcı için alım fırsatı mıdır? Yatırımcılar, enflasyon muhasebesi ile taban olan şirketler arasında hangi hisseleri hangi seviyelerden takip etmeli?

Enflasyon muhasebesi yatırımcıların, yatırım yaptıkları şirketleri daha şeffaf bir şekilde görmesini ve daha doğru değerlendirmesini sağladı. Bu açıdan bakacak olursak enflasyon muhasebesini bir alım fırsatı olarak görüyorum. Ayrıca enflasyon muhasebesi tek kullanımlık değil, diğer çeyrek bilançolarında da kullanılacak.

Bu süreçte yatırımcılarımız enflasyon muhasebesinden ilk etapda fiyatlama olarak beklentileri karşılamış, ama net parasal pozisyon karı olmadan da kar açıklayan, satışlarını reel olarak artırmış ve beklentileri güçlü olan aynı zamanda, f/k ve pd/dd uygun olduğunu düşündüğümüz hisselere odaklanmayı tercih ediyoruz. Bunlarda; KCHOL, SAHOL, ASELS, ALARK, TUPRS, TTRAK, ENJSA, MPARK, TOASO, zarar açıklamasına rağmen EKGYO olmaktadır.

Endeks genelinde 10.000 kapısı açıldı mı? Ulaştırma, telekomünikasyon ve otomotiv gibi nispeten geri kalmış sektörlerde alım fırsatı geldi mi? Yeni fırsatlar için hangi hisseler hangi seviyeler takip edilmeli?

Bu kadar güçlü hava / beklenti varken 9.450’yi ise ilk destek seviyesini olarak takip ederken bu destek üzerinde kaldığımız sürece kısa vade de 10,250- 10,500 bandı hedefimizde olacaktır. Makroekonomi tarafında beklentilerin gerçekleşmeye başlaması ile birlikte ilerleyen dönemlerde 314 usd seviyesi olan 10,250 seviyesini destek yaparak 12,500 hedeflemesine doğru yönelim görmeyi beklemekteyiz. BIST100 endeksi yılbaşından bu yana yaklaşık TL bazlı %30 getiri sağlamıştır. Ulaştırma sektörü %38, Telekomünikasyon %50 ve otomotiv sektörü de %40 getiri elde etmiştir. Göreceli olarak ( aylık bazda ) nispeten zayıf kaldığı düşünülen bu sektörlere yönelik beklentilerin güçlü olması, alımların hem yabancı hem de yerli fonlar tarafında olması, bundan sonraki süreçte de bu hisselerin performanslarını olumlu etkileyecektir. Biz burada; THYAO, PGSUS, TCELL, TOASO, FROTO ve TTRAK ön plana çıkarmakla birlikte DOAS’ın son son dönemdeki hızlı çıkışının düzeltme yapması ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Manşette öne çıkanlar

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, KDV düzenlemesini değerlendirdi. Şimşek, "KDV artışı yapılmadı. İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV'nin doğru belgelendirilmesi için düzenleme yapıldı" dedi. “Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanır.” “Düzenlemeye göre hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için KDV'yi yüzde 10 (alkollü içeceklerde yüzde 20) şeklinde hesaplayacak.” (Resmi Gazete) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin enerji şirketi Exxon Mobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için görüşüldüğünü açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Bayraktar, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda, Türkiye'nin enerjideki bağımsızlığını artırmak için çeşitli adımlar attığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonda gelecek yıl yüzde 20'nin altını hedeflediklerini belirterek "2026'da ise tek haneli rakamlara yeniden dönecek ülkemiz. Bunun planını programını yapmış durumdayız." dedi. Yılmaz, 'haksız fiyat uygulamalarının oluşumunu engellemek için' yasal düzenlemenin geleceğine işaret etti.

GARAN-Garanti BBVA 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 22.290.266.000 TL (Önceki 15.365.843.000 TL )

ARCLK-Arçelik 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 395.111.000 TL (Önceki 1.290.744.000 TL )

Kaynak A1 Capital

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR