Dolar $
32.38
%-0.31 -0.1
Euro €
34.74
%0 0
Sterlin £
40.69
%0.14 0.05
Çeyrek Altın
3950.85
%-0.87 -34.13
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | FİNANS Pazartesi 15 Nisan 2024 11:00

HAFTALIK MAKRO ANALİZİ

Şimşek ve Karahan IMF – Dünya Bankası toplantılarına katılmak üzere Washington'a gidecekken, 17 Nisan'dan itibaren yatırımcılarla da bir araya gelmeleri bekleniyor.

Haftalık makro analizi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan 16 Nisan’da ABD’ye gidecek

Şimşek ve Karahan IMF – Dünya Bankası toplantılarına katılmak üzere Washington'a gidecekken, 17 Nisan'dan itibaren yatırımcılarla da bir araya gelmeleri bekleniyor. Washington temasları sonrasında ise New York'ta ayrı bir yatırımcı toplantıları gerçekleşecek. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin artması için Kabine değişikliğinden bu yana bir çok yabancı yatırımcı ile görüşülmüştü. Eylül 2023'ye açıklanan OVP sonrasında da yabancı yatırımcılara ilişkin açıklamalar yapan Şimşek, ‘Görüşülmedik ülke kalmayacak’ demişti.

Yapılan bu görüşmelerin hem Türkiye'ye olan yabancı yatırımcı güveni açısından hem de kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye ilişkin raporlarının olumlu revize edilme beklentisi açısından olumlu olduğunu düşünmekteyiz.

Euro bölgesi enfasyonu bu hafta açıklanacak

ECB'nin faiz kararlarının çok bilinmeyenli denkleme dönüştüğü süreçte enflasyon kararı daha da kritik hale geldi. Geçen sene yüksek enflasyon olmasına rağmen faiz artırımlarında geç kaldığı eleştirisi ile gündemden düşmeyen ECB, anlık süreçte faiz indirim mesajları vermeye başladı. Geçen hafta faizlerin sabit tutulması ile ECB'nin faiz kararı açıklamasında, "Yönetim Konseyi bugün 3 temel faiz oranını değiştirmemeye karar verdi." ifadesi kullanılmıştı. Euro Bölgesi'nde yıllık bazda enflasyonun %2,6'dan %2,4'e gerilemesi bekleniyor. Orta Doğu'ya ilişkin gerilimin petrol fiyatlamaları üzerindeki etkileri de enflasyon açısından fazlasıyla önem teşkil edecek.

Orta Doğu gerilimi tırmanıyor

İran, ilk kez doğrudan İsrail topraklarına yönelik bir saldırı düzenledi.İsrail, 300'den fazla insansız hava aracı ve onlarca balistik füzeyle hedef alındı. İsrail ordusu, İran'ın askeri hava unsurlarının çoğunun İsrail sınırları dışında etkisiz hale getirildiğini açıkladı. İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, "İran'a bizim belirlediğimiz zaman diliminde karşılık vereceğiz." ded

 

 

Kaynak İnfo Yatırım

ABONE OL