Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.8
%0.13 0.04
Sterlin £
40.65
%0.11 0.04
Çeyrek Altın
4087.96
%0.51 20.39
SON DAKİKA
FİNANS Pazartesi 31 Mayıs 2021 17:22

HALKA ARZ İÇİN 3-4 HAZİRAN'DA TOPLANACAK

Türkiye'nin abone sayısı olarak ikinci büyük doğalgaz dağıtım şebekesini işleten Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO'nun halka arzı için 3-4 Haziran'da talep toplanacak. Şirketin halka arzı tamamlandığında 2018 yılından bu yana yapılan ikinci büyük halka arz olacak.

Halka arz için 3-4 Haziran'da toplanacak

Başkentgaz yöneticileri, halka arz öncesi düzenlenen basın toplantısında şirketin düşük borçluluk seviyesine dikkat çekerken, dağıtılabilir kârının %100'ünü üç yıldır dağıttığına, temettü politikasının bu şekilde devam etmesini planladıklarını belirttiler.

Hisse başına 9.72 liradan yapılacak halka arzda, şirketin tek hissedarı Torunlar Enerji'ye ait 175 milyon lira nominal değerli hisse satılacak, böylece şirketin %25'i borsaya açılmış olacak. Ortak satışı ile yapılacağı için şirkete sermaye girişi sağlamayacak olan halka arz 1.7 milyar lira büyüklüğüyle Türkiye'de son büyük halka arzların yapıldığı 2018'den bu yana yapılan ikincü büyük halka arz olacak.

Başkentgaz'ın sahibi Torunlar Grubu'nun CFO'su İsmail Kazanç, şirketin enerji hukuki düzenlemelerle belirlenmiş öngörülebilir nakit akışı elde ettiğini ve abonelerden tahsilat kabiliyetinin yüksek olduğunu ifade ederken, Ankara'nın hanelerin küçüldüğü ancak hane sayısının arttığı az sayıda merkezden biri olduğuna dikkat çekti.

Şirketin 781 milyon lira finansal borcuna karşılık elinde 2.7 milyar lira nakit parası olduğuna dikkat çeken Kazanç, şirketin öngörülebilir geliri sayesinde düzenli temettü dağıtabilir bir şirket olduğunu ifade etti.

"Güçlü finansallarımıza dayanarak takip eden yıllarda da temettü dağıtma alışkanlığımızı sürdüreceğimiz kanaatindeyiz" diyen Kazanç şirketin üç yıldır dağıtılabilir kârın tamamını temettü olarak dağıttığını belirtti.

Başkentgaz'ın satış gelirleri 2020 yılında %24 artışla 5 milyar lira olurken, net kârı %28 artışla 533 milyon lira oldu. Şirketin kârlılığının bir göstergesi olan FAVÖK 2018-2020 döneminde her yıl %18.9 artarken, geçen yıl 735 milyon liraya çıktı. FAVÖK marjı 0.7 puan düşüşle %14.6 oldu.

HALKA ARZIN %40'I TORUNLAR GRUBU VE ÇALIŞANLARA TAHSİSLİ

Geçen yıl ve bu yıl borsaya açılan şirketlerden farklı olarak halka arz edilecek hisselerin %40'ı Torunlar Grubu şirketlerine ve çalışanlara tahsis edilecek. Diğer şirketlerde bu oranlar birkaç puanı geçmiyordu.

Halk arzın %36'sı bireysel yatırımcılara, %18 yurtiçi kurumsal, %6'sı yurtdışı kurumsal yatırımcılara ayrılacak.

Türkiye'deki 2018 ortası-2019 yılındaki kur kriziyle durma noktasına gelen halka arzlar geçen yıl tekrar başladı. Daha çok küçük ve orta ölçekli şirketlerin borsaya açıldığı bu dönemde bireysel yatırımcıların bazen halka arzın 50 katına varan talebi halka arzların itici gücünü oluşturuyordu.

Kurumsal yatırımcılar bireysele kıyasla halk arzlara daha az ilgi gösterirken, kurumsal talebin büyük bölümü de yabancı değil yurtiçi kurumsal yatırımcılardan geliyordu.

Son aylarda daha büyük şirketlerin halka arz edilmesiyle birlikte uzmanlar bireysel yatırımcıların talebinin yeterli olup olmayacağını yakından izliyorlar.

Bu yılın başından bu yana yapılan halka arzların büyüklüğü 7 milyar lirayı aşarken SPK'dan sadece geçen hafta onay alan ve bu hafta gerçekleşeceği tahmin edilen dört şirketin toplam halka arz büyüklüğü 2.7 milyar lirayı aşacak.

Basın toplantısına katılan Garanti BBVA Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder de, son aylarda yapılan halka yeni arz edilen hisselerdeki kayıplar, gelen taleplere dağıtım gibi sıkıntılar nedeniyle bireysel yatırımcıların halka arzlara ilgisinin hafiflediğini belirtti.

Ergüder, şirketin iskontolu halka arz fiyatı ve halka arzın %40'ının Torunlar Grubu'na tahsis edilmesi ile şirkete ilgiyi canlı tutacaklarını olduğunu belirtti.

Ergüder, yatırımcı ilgisinin geçen yıl veya bu yılın başındaki kadar yüksek olmadığını ama "güçlü olacağını" öngördüklerini ifade ederek, "En önemli gösterge, (şirket) özelleştirmede 1.16 milyar dolara alındı, 270 milyon dolar yatırım yapıldı. Ama halka arzda doğru iskontolarla 800 milyon dolardan halka arz ediyoruz. Bu çok uygun bir değerleme" dedi.

Başkentgaz'daki paylarını satan Torunlar Enerji ayrıca 510 milyon TL'lik bir fon ile hisseleri halka arz fiyatından bir ay boyunca geri alarak fiyatı destekleyecek.

Şirketin hisseleri BASGZ koduyla 10 Haziran'da işlem görmeye başlayacak.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR