Dolar $
32.34
%0.29 0.09
Euro €
34.73
%-0.41 -0.14
Sterlin £
40.84
%0.02 0
Çeyrek Altın
3991.62
%0.9 35.07
SON DAKİKA
GÜNDEM Cumartesi 20 Nisan 2019 02:03

HEDEF 20 MİLYAR DOLAR

120 ülkeden hasta kabul eden Türkiye geçen yıl 2,5 milyar dolar gelir elde etti. Bu yıl sağlık turizminden 3,5 milyar dolarlık gelire ulaşmayı hedefleyen sektör birkaç yıl içinde 10 milyar dolarlık gelire kilitlendi. Sağlık sektörünün 2023 yılı hedefi ise 20 milyar dolar seviyesini yakalamak.

Hedef 20 milyar Dolar

Türkiye sağlık turizminde sınırlarını aşıyor. 2023 yılında 2 milyon uluslararası hastayı Türkiye’de tedavi etmek için kolları sıvayan ve 20 milyar dolarlık bir gelir hedefleyen sağlık sektörü Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) de desteğiyle 32 bin yatak kapasiteli hastane inşaatları hızla devam ediyor. Hastane altyapıları tamamlandıktan sonra Türkiye’nin sağlık turizminden gelir beklentisi kısa vadede 10 milyar dolar, 2023 yılı ve daha sonraki ilk 5 yıl için 20/25 milyar doları ulaşıyor.

Konuyu hassas bir şekilde takip ettiklerini belirten TÜRSAB, turizm gelirlerinin 30 milyar dolar civarında olduğunu, sağlık turizminden 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatarak, söz konusu gelirin Türkiye’nin potansiyelini yansıtmadığını ifade ediyor. Sağlık turizminin bazı ülkelerde toplam turizm gelirinin yüzde 25’lere ulaştığı kaydedilen TÜRSAB açıklamasında, doğru adımlar atıldığı takdirde 2023 yılı için hedeflenen 2 milyon uluslar arası hasta ve 20 milyar dolar sağlık turizmi gelirine çok önceden ulaşmanın zor olmayacağı kaydedildi.

Türkiye’nin potansiyeli yüksek

En pahalı turizmin sağlık alanında gerçekleştiğini hatırlatan sağlıkçılar da Türkiye’ye gezmeye gelen bir turistin yaklaşık 700 dolar civarında harcama yaptığını, ancak sağlık turizmi için gelenlerin ise sadece tedavi masrafı için en az 10 bin dolar para bıraktığını hatırlattılar. Sağlıkçılar, sağlığı için 10 bin dolar para harcayan bir turistin ülkeye kişi başı 20 bin dolar katkısı olduğunu da dile getirdiler. Sağlıkçılar 5 yıldızlı otellerinde sağlık turizmi konusunda tedbir almalarını da istediler.

Sağlıkçılar Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada sağlık turizmi açısından çok ucuz olduğunu, Avrupa’dan yüzde 60 daha avantajlı olduğunu, ayrıca 3 saatlik uçuş mesafesinde 50’nin üzerinde ülkeye hitap edebildiğini söylerken Türkiye’nin söz konusu avantajını iyi kullanması gerektiğini söylediler. Sağlıkçılar Türkiye’nin mevcut gelirini potansiyelinin yüksekliği sebebiyle en az 8 katına çıkarabilecek güçte olduğunu kaydettiler. Sağlıkçılar, Türkiye’nin iyi bir şekilde PR’si ve tanıtımı yapıldığı takdirde genel turizm gelirlerini geçebileceklerini de ifade ettiler.

Turizme cevap verebilir

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Bahat Türkiye'nin dünyada ve bölgesinde sağlık turizminde ve sağlık alanında lider konumunda olduğunu söyledi. Sağlık sistemi, özel, devlet hastaneleri ile özellikle şehir hastanelerinin sağlık turizmi konusunda çok iyi konumda bulunduğunu belirten Bahat, çok iyi yetişmiş hekimlere, hemşirelere ve sağlık çalışanlarına sahip olduklarını kaydetti.

Zor ama başarılabilir

2023 yılı için 20 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini ancak buna ulaşmanın şu anda zor göründüğünü ifade eden Bahat, şöyle konuştu:

“İstediklerimizin yapılması, projelerimizin hayata geçirilmesiyle Türkiye çok kısa sürede 10 milyar doları geçen sağlık turizmine sahip olacaktır. Şu anda bile 2,5 milyar doları geçmiş durumdayız. Dünyanın 120 ülkesinden ülkemize hasta getiriyoruz. Çok nitelikli işler yapıyoruz, karaciğer, ilik nakli gibi. Sadece saç ekimiyle ya da plastik cerrahi işlemleriyle ülkemiz ya da hastanelerimiz anılmıyor. Dünyada çok az ülkenin ve çok az hastanenin yapabildiği işlemleri yapabiliyoruz. Çok yüksek teknolojiyle yapıyoruz bunları. Misafirlerimizi oldukça mutlu ediyoruz.”

Bahat, sağlık turizminde sadece hastanelerin değil, Antalya, İstanbul, İzmir gibi marka şehirlerde var olan çok güzel tesislerin, otellerin de etkili olduğuna işaret etti.

10 kat daha fazla harcıyorlar

Sağlık turizminin istihdama ve döviz girdisine çok ciddi katkı sağladığını dile getiren Bahat, “Sadece sağlıkları için ülke değiştiren insanlar normal turistin 10 katına yakın para harcıyorlar ülkemizde” diye konuştu.

Sadece medikal turizm değil, kaplıca, yaşlı bakım turizmi gibi alanların da sağlık turizmi olarak değerlendirildiğini belirten Bahat, “Bu yıl inşallah bir aksilik olmazsa sağlık turizmi sektöründe 3,5 milyar doları geçecek bir gelir bekliyoruz. Gerekli altyapımız var ama daha fazla doktora, cihaza, finansa, krediye ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulundu.

İlk tercih edilen ülke Türkiye

Ağırlıklı olarak Türkiye'nin etrafındaki ülkelerden hastanın geldiğini dile getiren Bahat, sağlıkta ulaşımın çok önemli olduğunu, 3-4 saat gibi uçuş mesafesindeki ülkelerin büyük oranda Türkiye'yi tercih ettiklerini vurguladı. Bahat, Avrupa, Asya ve Afrika'dan özellikle istikrarsız ülkelerden daha fazla insanın Türkiye'ye geldiğini bildirdi.

Türk Hava Yolları başta olmak üzere hava yolu şirketlerinin de sağlık turizminin gelişmesinde ciddi rolü bulunduğunu belirten Bahat, devletin de sağladığı teşviklerin önemli olduğunu sözlerine ekledi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Bahat, Türkiye'nin dünyada ve bölgesinde sağlık turizminde ve sağlık alanında bir lider konumunda olduğunu sözlerine ekledi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR