SON DAKİKA
web masthead
GÜNDEM Perşembe 05 Mart 2026 02:43

HEDEF GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMESİ DEĞİL AB'YE TAM ÜYELİK

İş dünyası Avrupa hedefini büyüttü. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiği tartışmaları üzerine gazetemize özel görüş bildiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, DEİK, TİM ve TOBB gibi önemli STK'ların bir araya gelerek ortak çalışma yürütmesi gerektiğinin altını çizdi ve "STA veya güncelleme değil, AB'ye tam üyeliği konuşmalıyız. Hedefi küçük değil, büyük koymak lazım" dedi.

Hedef gümrük birliği güncellenmesi değil AB'ye tam üyelik

Hakan ÖZBAY

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor. Uzun süredir ekonomi kulislerini ve ihracatçıların gündemini meşgul eden "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi" tartışmaları, iş dünyasının tepe temsilcilerinin aldığı yeni bir inisiyatifle yerini çok daha büyük bir vizyona bırakıyor.

Geçtiğimiz günlerde ekonomi basınına yansıyan değerlendirmelerde, ihracatın ve ticaretin öncü kuruluşlarının Gümrük Birliği'ni aşan bir strateji üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. İş dünyası, kısmi çözümler ve ticari güncellemeler yerine rotayı yeniden ve güçlü bir şekilde "Avrupa Birliği'ne Tam Üyelik" hedefine kilitledi.

ASIL KONU AB'YE TAM ÜYELİK 

Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerde Hindistan örneğinde olduğu gibi yeni bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) modelinin Türkiye için bir alternatif olup olamayacağı yönündeki tartışmalara son noktayı Mustafa Gültepe koydu.

Mevcut Gümrük Birliği anlaşmasının zaten yapısal olarak bir STA işlevi gördüğünü vurgulayan Gültepe, gümrüksüz ticaretin ötesine geçilmesi gerektiğinin altını çizerek şu çarpıcı değerlendirmeyi yaptı:

"Aslında Gümrük Birliği biraz STA gibi. Sonuçta vergisiz götürüyorsun. O STA'nın da anlamı zaten gümrüklerin ortadan kalkması. Ancak bence Gümrük Birliği yerine tam üyeliği konuşmamız lazım. Önemli olan o."

STK'LARA İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Bu yeni vizyon, sadece söylemde kalmayıp güçlü bir eylem planına dönüşüyor. Türkiye'nin dış ticaretine, sanayisine ve yatırım iklimine yön veren en büyük sivil toplum kuruluşları (STK), tam üyelik hedefi için ortak çalışmada buluşuyor.

Mustafa Gültepe'nin açıklamalarına göre; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bu yeni hedef doğrultusunda güçlerini birleştiriyor.

Önümüzdeki dönemde sivil toplum kuruluşları cephesinden, Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecini yeniden canlandırmak ve kamuoyu gündemine taşımak için ortak bir diplomasi ve çalışma trafiği yürütülmesi bekleniyor.

HEDEFİ BÜYÜK KOYMAK LAZIM

Küresel ticarette korumacılık rüzgarlarının sertleştiği, tedarik zincirlerinin yeniden yapılandığı bir dönemde, Türk iş dünyasının "kısmi güncelleme" yerine "tam entegrasyon" talep etmesi, Ankara ve Brüksel hattında yeni bir dinamiğin habercisi olarak yorumlanıyor. Gültepe'nin süreci özetleyen ve yeni stratejinin mottosu olmaya aday o sözleri ise oldukça net: "Hedefi büyük koymak lazım, küçük değil."

İş dünyasının bu devler ligi ittifakının, önümüzdeki süreçte hazırlayacakları raporlar ve Brüksel nezdinde yürütecekleri temaslarla tam üyelik tartışmasını yeniden Türkiye'nin birinci gündem maddesi yapması bekleniyor.