Dolar $
32.43
%0.01 0
Euro €
34.45
%-0.12 -0.04
Sterlin £
40.31
%-0.28 -0.11
Çeyrek Altın
4079.97
%0.09 3.57
SON DAKİKA
Sanayi Çarşamba 01 Eylül 2021 10:44

İMALAT AĞUSTOS'TA 54.1'E ULAŞTI

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Temmuz 2021 dönemi sonuçları açıklandı. Manşet PMI Temmuz'da 54 olarak gerçekleşerek 6 ayın zirvesine çıktıktan sonra Ağustos'ta da 54,1 seviyesine ulaşarak zirvede tutundu.

İmalat Ağustos'ta 54.1'e ulaştı

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), müşteri talebindeki iyileşme, yakın zamanda Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi ve yeni siparişlerdeki güçlü artışla Ağustos ayında 54,1 oldu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI ağustos verilerine göre, takip edilen 10 sektörden biri hariç tamamı ağustosta üretim artışı sağladı. En güçlü büyüme, hızlı şekilde toparlanan kara ve deniz taşıtları üretiminde gerçekleşti.

Giyim ve deri ürünleri, tekstil, makine ve metal ürünler sektörlerinde de üretim belirgin iyileşmeler gösterdi. Üretimi yavaşlayan tek sektör metalik olmayan mineral ürünler sektörü oldu. Sektörlerin çoğunun yeni siparişlerinde de artış gözlenirken birkaç sektör özellikle ihracatta güçlü performans sergiledi.

Gıda ve tekstilde güçlü ihracat performansı

Yeni alınan siparişler altı sektörde artış kaydederken, üretimde olduğu gibi yeni siparişlerde de en hızlı genişleme kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleşti. Birçok sektör, yeni ihracat siparişlerinin ivme kazanmasından destek aldı. Özellikle tekstil ile gıda ürünleri sektörlerinde güçlü ihracat performansı kaydedildi.

Yeni siparişlerdeki iyileşmelere ve üretim gereksinimlerindeki yükselişe bağlı olarak, istihdam artışı kaydeden sektör sayısı temmuzda altı iken ağustosta yediye yükseldi. Satın alma faaliyetlerinde geniş çaplı artış gözlenirken, sadece iki sektörde girdi alımları azaldı. İmalatçılar girdi alımı yaparken, artan teslimat süreleriyle karşılaşmaya devam etti.

Girdi fiyatlarında en keskin artış metalik olmayan mineral ürünlerde

En belirgin gecikmeler, elektrikli ve elektronik ürünler ile makine ve metal ürünler sektörlerinde gerçekleşti. Ağustos ayında sektörlerin çoğunluğunda enflasyonun gerilemesine rağmen, arz kısıtları girdi maliyetlerinde artışlara yol açtı. Girdi fiyatlarındaki en keskin artış metalik olmayan mineral ürünler sektörü firmalarında kaydedildi.

Benzer şekilde nihai ürün fiyatları da artmaya devam etti, ancak artışlar genel olarak daha sınırlı düzeylerde gerçekleşti. Satış fiyatlarındaki en hızlı artış tekstil sektöründe, en düşük oranlı artış ise giyim ve deri ürünleri sektöründe ölçüldü.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR