Dolar $
32.31
%0.08 0.02
Euro €
35.04
%0.28 0.09
Sterlin £
40.71
%0.06 0.02
Çeyrek Altın
3994
%0.26 10.35
SON DAKİKA
GÜNDEM Cuma 01 Aralık 2023 08:50

İSTANBUL "TARİHİ HALI FUARINA" HAZIRLANIYOR

Dünya halı sektörü, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Tüyap Fuarcılık Grubu işbirliğiyle 5-8 Aralık'ta İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleştirilecek CFE 2023-Carpet & Flooring Expo Fuarı'nda buluşacak.

İstanbul "tarihi halı fuarına" hazırlanıyor

İHİB'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, CFE 2023-Carpet & Flooring Expo Fuarı öncesi değerlendirmelerde bulundu.

1935'e kadar halı ticaretinde merkezin İstanbul olduğunu anlatan Diler, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki süreçte Almanya'nın, düzenlediği fuarlarla İstanbul'un yerine geçtiğini belirtti.

Diler, "Uzun yıllardır dünya halı sektörü Almanya'da düzenlenen Domotex Fuarı'nda buluşuyordu. Fuarın en büyük katılımcısı da Türkiye'ydi. Fuarın yaklaşık yüzde 30'unu Türkiye oluşturuyordu. Bu süreçte başta Almanya'daki Domotex'in bağlı olduğu Deutsche Messe grubuyla fuarı bir yıl Türkiye'de, bir yıl Almanya'da düzenlemek üzere yaklaşık 2 yıldır görüşüyorduk. Ön protokol de imzalamıştık. Ancak görüşmeler olumlu neticelenmedi." ifadelerini kullandı.

- 278'i yerli 329 firma katılıyor

Ahmet Hayri Diler, Almanya'nın vize konusunda katılımcı firmalara ve ziyaretçilere sıkıntı yarattığını ve İran, Pakistan, Hindistan gibi üretici ülkelerden gelenlerin çok zorlandığını aktardı.

Diler, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sonrasında Türkiye de vize konusunda problemler yaşamaya başladı. Tüm bu gelişmeler birleşince biz de Almanya'daki fuara katılmama kararı aldık ve kendi fuarımızı düzenleme noktasında GAHİB ile birleştik. Halı ticaretinin merkezinin yeniden İstanbul olması için harekete geçtik. Daha ilk kez düzenlenecek olmasına rağmen dünyanın birçok halı üreticisi ülkesinden ilgi gördük. 5-8 Aralık'ta düzenlenecek fuarımıza İran, Hindistan, Pakistan, Fas ve Türkmenistan gibi ülkeler katılıyor. Dünyanın dört bir noktasından alıcılarla halı üreticileri İstanbul’da bir araya gelecek. 278'i yerli firma olmak üzere toplamda 329 firma fuarımızda yer alacak. Yeniliklere açık olarak zamanın şartlarına uygun bir fuar düzenleyeceğiz. Sektör olarak el ele verdik ve başarılı olacağımıza yürekten inanıyoruz. Bizim amacımız kısa vadede dünya halı ticaretinin merkezini yeniden İstanbul yapmak."

Türkiye'nin bir halı ülkesi olduğunun altını çizen Diler, 2 milyar 750 milyon dolarlık bir ihracatın olduğu bilgisini paylaştı.

Diler, "Halı ihracatında Çin'den sonra dünya ikincisiyiz. Amacımız birinciliği yakalamak. Dokuma makine halısında ise dünya birincisiyiz. Türkiye'den ihracatın düşüş gösterdiği noktada ihracatını artıran ender sektörlerden biriyiz." açıklamasında bulundu.

- 50 bin metrekare alan 40 bin fuar ziyaretçisi

İHİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kayhan da geçmişte Domotex'in dünyanın en büyük halı ve yer döşemeleri fuarı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu fuarda ortalama olarak 100 bin metrekarelik alanın yaklaşık 30 bin metrekaresini Türk üreticiler alırdı. Almanya'da fuara katılmak doğal olarak ülkemize oranla çok daha maliyetli idi. İstanbul’da fuar yapmak bizim için 30 yıllık bir rüyanın gerçekleşmesi demektir. Bu fuar sadece halı sektörümüze katkı sağlamakla kalmayacak, yaklaşık 30-40 bin ziyaretçi beklentisi ile İstanbul’un ekonomisine de çok değerli kazanımlar sağlayacaktır."

Bu fuarın çok kısa bir sürede 100-150 bin metrekareye ulaşmasını öngördüklerine dikkati çeken Kayhan, yakın gelecekte Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya'dan çok sayıda katılımcı ve ziyaretçi geleceğine de inandıklarını belirtti.

- Trend tahmincisi İstanbul'a geliyor

İHİB Yönetim Kurulu Üyesi Serra Oruç da moda ve tasarım sektöründe yaklaşık 45 yıllık deneyime sahip olan ve geleceğin trendlerini öngörmek konusundaki uzmanlığıyla tanınan Hollandalı trend tahmincisi Lidewij Edelkoort'un da 6 Aralık'ta fuarın panel konuşmacılarından biri olarak yer alacağını kaydetti.

Oruç, "Günün şartlarına uygun olarak fuarımızı farklı konumlandırdık. Halı sektörünün geçmişini ve geleceğini fuarımızda buluşturacağız. Fuarda bir trend alanımız da olacak. Orada etkinlikler düzenleyeceğiz. Evde dokuma yapan kişiler de fuarımızda olacak, ipek üretimi konusunda uzman ekipler de fuarımızda yer alacak. Çünkü halı ticareti aynı zamanda kültür ticareti anlamına da geliyor. İstanbul’u yeniden halı ticaretinin merkezi yapmak için çok ciddi avantajlara sahibiz." açıklamasında bulundu.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR