Dolar $
32.52
%-0.06 -0.02
Euro €
34.89
%0.21 0.07
Sterlin £
40.72
%0.19 0.07
Çeyrek Altın
3982.26
%0.62 24.1
SON DAKİKA
FİNANS Pazartesi 28 Eylül 2020 09:32

İYİMSERLİĞİ GÜÇLÜ DOLAR SINIRLIYOR

Merkez Bankası'nın (TCMB) süpriz faiz artışı ve bunu takiben BDDK'nın swap kısıtlamalarını gevşetmesi TL cinsi yatırım araçlarına ciddi bir iyimserlik getirmesine rağmen dolardaki küresel değer kazancı dolar/TL'deki düşüşü sınırlamış durumda.

İyimserliği güçlü dolar sınırlıyor

Dolar/TL Asya piyasalarının açık olduğu, Türkiye'ye göre gece saatlerine denk gelen illikit piyasada 7.8'e kadar yükseldi. TCMB'nin sürpiz faiz kararı öncesi 7.7 ile tarihi zirvede olan dolar/TL bu sabah saat 0853'te 7.6775/7.6825 seviyesinde işlem görüyor.

Aynı saatte euro/TL 8.9278/8.9347, sepet bazında TL 8.3026/8.3086 seviyesindeydi.

TCMB geçen hafta dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizini 200 baz puan artırarak %10.25'e yükseltti. Faiz koridorunun üst bandı %11.75'e, geç likidite penceresi faiz oranı %13.25'e yükseltilmiş oldu.

TCMB'nin kararı piyasalarda sürpriz etkisi yarattı. Dolar/TL geçen hafta 7.51'e kadar geriledi ardından BDDK'nın swap adımı da iyimserliğe destek oldu.

Ancak dolardaki güçlü seyir gelişmekte olan para birimleri genelinde satış baskısı yaratıyor. TL hem Perşembe hem de Cuma günü benzer para birimlerinden pozitif ayrışsa da değer kaybetti.

Dolar, ABD'deki yoğun veri takvimi ve siyasi gelişmeler öncesinde ekonomik toparlanma konusundaki kaygıların hâlâ devam etmesiyle başlıca para birimlerinden oluşan sepete karşı iki aylık zirvesinin yakınında işlem gördü.

Bir bankanın Hazine işlemcisi, "TL'de Asya piyasasında ani bir hareket görüyoruz. Tam olarak ne olduğu anlaşılabilmiş değil ancak illikit piyasada 7.8 seviyesini gördükten sonra 7.7 ile TCMB faiz artışı öncesi seviyelerin hemen altına geldik. TL'ye karşılaştırmalı olarak baktığımızda TCMB ve BDDK kararları ile değer kaybıne rağmen ciddi bir pozitif ayrışma gördüğümüzü söyleyebiliriz" dedi ve ekledi:

"Aslında biraz şansız bir durum çok güçlü 2 adım atıldı. Bunlar lokal/yabancı yatırımcı bakış açısını değiştirecek adımlar. Ancak dış piyasaların kötü olduığu bir döneme denk gheldiğinden nominal etkisi sınırlı kalmış oldu. Azerbayran Ermenistan gerginliği de Türkiye'yi ilgilendirdiğinden satışta etkili olabilir. Şöyle diyebiliriz eğer bu iki adım olmasaydı bizce dolar/TL şuan 8'in üzerinde olurdu. Piyasada bu hafta olası OVP açıklaması takip edilir. TCMB likidite adımları önemli. Bunun dışında TCMB BDDK adımlarını takip edecek kararlar piyasayı şaşırtmayacaktır."

LİKİDİTE ADIMLARI İZLENİYOR

TCMB'nin politika faizini yükseltmesinin ardından likidite adımlarını Cuma günü ardından yeniden şekillendirmeye başladı.

TCMB neredeyse iki ay aranın ardından tekrar piyasaya politika faizi ile fonlama sağlamaya başlarken bankacılar PPK öncesi %10.69 seviyesindeki ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kısa sürede %11'e, ardından %11.50-11.75 bandına yaklaşmasını bekliyorlar.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Cuma günü itibaryla %10.88 oldu.

Enflasyonun altında kalan para politikası sıkılığı, başta lokaller olmak üzere dövize yeni bir yönelim getirip getirmeyeceği izleniyordu. Sıkılaşırma adımları ardından 218 milyar dolar ile zirveye yakın olan lokallerin altın dahil döviz mevduatlarının seyri piyasada yakından izlenecek.

Bankacılar öncü verilerden yaptığı hesaplamaya göre lokaller Perşembe ve Cuma günü "milyar dolar" ile nitelendirilebilecek tutarda dövizi TL'ye çevirdi. Süreç piyasada yakından izleniyor.

Piyasalarda TCMB'nin mevcut sıkılaştırma adımlarını destekleyecek şekilde aktif rasyosunun gevşetilmesi, mevduat stopaj oranlarının aşağı yönlü güncellenmesi ve enerji keşfinin yukarı yönlü revize edilebileceğine yönelik beklentiler de TL cinsi yatırım araçlarını son dönemde destekleyen ya da destekleyebilecek beklentiler olarak öne çıkıyor.

Piyasalarda Yunanistan ve Avrupa Birliği ile Akdeniz'deki gerilimi azaltacak diplomasi trafiği de yakından izleniyor.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise TCMB kararı sonrası gerileye başladı. 570 puandan düşüşe geçen CDS bugün saat 0852'de 540/550 seviyesinde.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR